Subota, 09.10.2010.

23:32

Novosti: Kazne pišu uz osmehe

Prema novim Pravilniku o načinu kontrole saobraćaja ukoliko vas zaustavi policajac a vi izađete iz kola da se raspravljate, velike su šanse da dobijete kaznu.

Izvor: Veèernje novosti

Novosti: Kazne pišu uz osmehe IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

36 Komentari

Sortiraj po:

Bojan

pre 13 godina

Mora biti da je neko iz vlasti nabacio dobar biznis da prodaje kamere, pa su odmah to ubacili u zakon - Policija ima da Kod Mike pazari sto hiljada kamera!

Licno doziveo...

pre 13 godina

"...Kako cu se ja ponasati i hocu li naslanjati SVOJE telo na SVOJE auto je samo moja stvar..."

Moze sinovac ali na SVOM auto-putu, SVOM drumu ili u SVOM dvoristu.

Gde god sam bio na zapadu, ovo pravilo se primenjuje, a kako nego rece ponegde i rizikujete zivot ako se oglusite o njega. U Americi ce vam policajac ako ste nekooperativni prvo narediti da legnete (bez obzira u sta, tj to moze biti suh asfalt, ali moze biti i bara, bljuzgavica, itd), pa ca vam lepo pritisnuti jedno koleno na lice, drugo u rebra, saviti ruke na ledja staviti lisice, napominjuci da niste uhapseni (te vam nece ni citati vasa prava) vec ste samo "detained" zbog vase licne sigurnosti.

Zoran

pre 13 godina

Mislim da ovaj njihov pravilnik ne treba da dotice nas vozace. Kako cu se ja ponasati i hocu li naslanjati SVOJE telo na SVOJE auto je samo moja stvar i ne dozvoljavam da mi neko ko nema pravo da donosi Zakone, kao slobodnom gradjaninu, nekim pravilnikom to odredjuje. To bi eventualno mogao Zakon da odredi, ali bi kao takav bio neustavan. Oni svojim pravilnikom mogu samo odrediti ponasanje svojih pripadnika i nista preko toga.
Inace i ovaj novi Zakon o saobracaju ima mnogo clanova koji ogranicavaju slobodu i trebalo bi ga sto pre promeniti i uskladiti sa pravima gradjana, ali to je vec druga tema.

a gde smo tu mi???

pre 13 godina

Mr. policeman uvek stavlja tacku i on je uvek u pravu jer on ima znacku. Mr. policeman nije dovoljno pismen zato brani truli sistem...

Revolucija pod hitno

pre 13 godina

Jel se ovo neko zeza, pa veze ovo nema sa zakonima u EU ovo je PLJACKA...
O cijim pravima se ovde govori? Pandur moze sve, a mi nista...
U Francuskoj npr. sto znam sigurno policijska patrola moze da zaustavlja samo vozila iz trake na kojoj strani oni stoje. Ne moze npr. policajac prelazit ulicu i zaustavljat vozila iz suprotne trake. A nasi kauboji od policajaca stanu na beloj traci i zaustavljaju kog im volja, pa ako ga neko digne preko haube vozac kriv.
Ponovo previse prava policajcima a premalo prava nama vozacima. Znaci ja moram sedet u vozilu, a ako nisam stavio pojas on tamo moze da mi pise kaznu kako sam preticao kolonu vozila na punoj liniji i onda ja nemam prava da kazem svoje misljenje i moram 2 plate da izdvojim da platim kaznu, a sta ce da jede moja porodica i ja tih 2 meseca, kad se i sa platom jedva prezivljava. A i ako se zalim kome opet je pandur u pravu jer boze moj njegova se rec vise vazi.
SRAMOTA od pravilnika...

endy

pre 13 godina

A sta sa onim glupim pitanjem, posle zaustavljanja... "a gde ces"? To policajca uopste nema sta da interesuje a obavezno ga postavljaju.

prava vozača

pre 13 godina

U HR policajac ne smije zaustaviti vozilo ako nije napravljen prometni prekršaj. Isto tako, policajac i carinik ne smiju prvi i ne smiju bez prisustva vozača kontrolirati prtljažnik. Vozač sam odlučuje da li će se podvrgnuti alkohol-testu na licu mjesta ili želi ići u bolnicu.

dazdevnjak

pre 13 godina

"Takođe, vozač ne sme da bude u neprimerenom položaju, kao što je klečanje i naslanjanje na automobil. Za sve ove prekršaje predviđene su novčane kazne"...Znaci ako vam odobre da izadjete iz automobila morate da stojite u stavu mirno jer kazna sledi...

Branislav

pre 13 godina

Da li je novim zakonom regulisano pravo vozaca da privatnom kamerom (sa mobilnog telefona recimo) snimi ceo dogadjaj kontrole saobracajne policije? Pre par meseci kada sam to pokusao da uradim umalo nisam na licu mesta fizicki bio napadnut od strane policajca a zapreceno mi je krivicnom prijavom.

zoran

pre 13 godina

kadija te tuži kadija ti sudi.
ako ste zapazili to nije zakon koji je skupština donela nego pravilnik koji su sami organi saobraćajne policije za sebe napravili. odredjuju odnose izmedju sebe i gradjana kako njima najviše odgovara organičavajući slobodu gradjana.
po ovome sutra svaki državni organ može da uredjuje kako njemu odgovara odnos izmedju sebe i gradjana ili pak to pravo važi samo za policiju.

VAsler

pre 13 godina

Kanada, a posebno Amerika su toliko demoktatske zemlje, da ako si zaustavljen i izadjesh iz kola ili napravish nagli pokret (u kolima) rizikujesh zivot posto policajac vadi pistolj.

Milan

pre 13 godina

Tvoje NIJE PRAVO da izadjes iz vozila kad hoces jer kad si u vozilu, ti nisi vise u slobodi kretanja nego si ucesnik u saobracaju. Inace,u mnogim zemljama, ako nije propisano pravilnikom onda se preporucuje ostanak u vozilu i diskretno drzanje ruku na komandnoj tabli da policajac moze da ih primeti, da ne bude bas ruke u vis. E sad ono sto mene najvise interesuje, posto je za sve slucajeve cinjenja protiv tog pravilnika propisana kazna za vozaca, a kakve su kazne za POLICAJCA? Hoce li biti suspendovan odmah ako se ne ponasa uljudno prema meni?Hoce li mu neko napisati kaznu od 20000? Sta treba da se desi pa da se policajac kazni? Inace o nasoj policiji mislim sve najgore, kako o saobracajcima,tako i o onim drugima,gomila nevaspitanih likova.

Ilija

pre 13 godina

"Ponašanje policajca, ali i vozača i ostalih učesnika u saobraćaju, biće kontrolisano specijalnim kamerama koje će biti instalirane u patrolnim automobilima. Snimak će, tako, utvrditi da li su vozači ili ostali putnici prilazili policijskom vozilu bez odobrenja. "

Ovde bih dodao jos da je i policajac ozvucen tako da na snimku postoji i tonski zapis onoga sto se desilo i u slucaju nepostojanja snimka sa sve tonskim zapoisom prekrsaj se nikad nije ni desio tako da se policiji ne moze desiti da se snimak "slucajno" zagubili ili da kamere bas u tom momentu "nisu" radile, jer ako je to slucaj onda je jasno da policija tu nesto petlja i kraj price.

Igor

pre 13 godina

Zivo me interesuje ko ce sve ovo da kontolise. Dame, pazite!!! Malo provokativnijim ponasanjem mozete da zaradite prekrsajne prijave. Zaista iritirajuca primedba,da nece mozda saobracajni policajac da odredi sta je provokacija. Ispada da, ako pokusate da sarmirate policajca, vi narusavate njegovo dostojanstvo ili ste mozda prostituke koje menjaju telo za oprostaj saobracajne kazne. Pravilnik na nivou. Jedva cekam da vidim kako ce izgledati komunikacija izmedju bahatih za volanom i svevideceg plavog oka nase narodne milicije. Kad udari bahati na bahatog ima da prsti od postovanja uze i sire familije. Zivi bili, pa videli!

Filorus

pre 13 godina

Gospodo draga, hoceli se uskoro usvojiti Pravilnik u kome saobracajni policajac NE SME zaustviti vozilo ako isto nije pricinilo vidni prekrsaj u saobracaju kao sto je slucaj u vecini evropskih zemalja ili ce kao i do sada zaustvaljati vozila kako bi popunili dnevnu kvotu prekrsaja?

Indus

pre 13 godina

"Dame koje su „navikle“ da saobraćajne prekršaje „anuliraju“ provokativnim ponašanjem i koketiranjem sa policajcem, takođe će „zaraditi“ prekršajnu prijavu."
Sve se bojim da ne bude tako. Pa ko ce da im pise prijavu, onaj sto je sa njim koketirala?!?! Ili onaj koji bude gledao te, tzv. kontrolne snimke? Ali, te ce kontrolne snimke iz policijskih vozila, ako IKO i bude gledao, gledati opet pripadnici saobracajne policije. Dakle, isti oni kod kojih "pali" to koketiranje.
Ovo mi sve vise zvuci na ono - kadija te tuzi, kadija ti sudi. Sustina novog ZOBSa nije povecanje bezbednosti u saobracaju, vec punjenje budzeta. Saobracajke se i dalje desavaju, pojedinci i dalje divljaju (posebno oni sa Bg tablama ovde po NSu)... Sve je isto, osim kazni, koje opet placaju oni "bez veze"

Aleksandar

pre 13 godina

A kako vi planirate da dokazete raspravljanje ili vredjanje saobracajca, kada ne mozete ni da kaznite one policajce koji su tukli ljude pred kamerama?

Nenad

pre 13 godina

Koliko se sećam ovo o "zabranjenom izlasku iz vozila" je bilo pomenuto u novom zakonu o saobraćaju, pa je Ustavni Sud vratio na doradu...jer u slobodnoj zemlji ne možeš da zabraniš nekome da se kreće, ulazi i izlazi iz svog automobila. Kanda nisu izvukli zaključke iz toga...

Milos

pre 13 godina

Mislim, u stvari, UBEDJEN sam da saobracajci sad imaju mnooooogo prostora za manipulaciju!!!
Prvo, trebalo bi policajci da prolaze nekakvu vrstu psihickih testova, da se zaviri u njihovo detinjstvo, pa da mu se onda da dozvola da bude vlas'. Ovako, i dalje ce ove kazne pisati isti oni neobrazovani maloumnici (cast izuzecima) i nista se nece promeniti.

Joca

pre 13 godina

Juce bas gledam sa prozora firme u kojoj radim kako policajac uzima pare ljudima. Prvo mi je bilo cudno zasto im vraca dokumente a onda ponovo uzima... dok nisam primetio taj pokret rukom prema dzepu :) Vraca im da bi stavili novac u dokument. Bas mi bilo zao sto nisam kod sebe imao kameru, krckao bi se na youtubu kao bela lala :))

smor2010

pre 13 godina

A policajci ce smeti i dalje da istrcavaju ispred automobila, bez obzira da li su u pitanju saobracajci ili coskarosi koji vacare 20 evrica!

Sve isto

pre 13 godina

Policiska drzava!
Sta drugo reci.
Ne smes da se raspravljas?!?
Kako to moze da se protumaci?
Ukoliko se ne slazem sa misljenjem policajca i to moje neslaganje iznesem, moze da mi napise kaznu zbog toga?!?
Znaci MORAM da cutim?!?!? Moram da se slazem!!!
Gde je sloboda misljenja, sloboda govora? GDE!!!
Daleeeeko smo mi od pravne drzave sugradjani moji. Daaaaleko.
Vec decenijama nasa politicka elita ulogu drzave i ljudi shvata sasvim pogresno.
Trebalo bi da je Srbija tu radi njenih gradjana, a ne da su gradjani tu radi Srbije. Pa kako ocekuju da neko voli Srbiju sa ovako nakaradnim razmisljanjem?
REVOLUCIJA - EVOLUCIJA !!!

uskoro ce biti ona cuvena Balaseviceva "ma ja se uvek slazem"

blazo

pre 13 godina

Odlicno, mnogo mi se svidja pravilnik al postoji jedan problem" POLICAJCI SE NIKAD NECE PRIDRZAVATI PRAVILNIKA" ni ti ce postovati zakon, pogledajte ih gradom kako voze, nevezani sigurnosnim pojasom, pricaju na mob.tel. skrecu gde stignu kako im odgovara itd. jer su vlast i ne moze im niko nista, to je nasa SUROVA REALNOST zemle SRBIJE!!!!!!!!!

Mira

pre 13 godina

Ali je zato mito uvek dobrodosao i protiv toga nemaju nista protiv. Pre par meseci sam gledala kako liku u K.Mih. odnose auto (pauk). Ovaj debeljko doptrcao, tutnuo mu par desetina evra...da vidis kako su mu odmah "raspakovali" auto. Korupcije i dalje omiljena drustvena igra. Nas su dva puta zaustavili i pitali nas da se nagodimo?!?

Pozdrav na dee-sno

pre 13 godina

"...policajac je u obavezi da prvo rukom pozdravi vozača..."

Da ga pozdravi tako što će da salutira, a vozač ako želi da mu otpozdravi na isti način, onda će da udari glavom o krov, jer ne sme da izađe iz automobila. Osim ako ne vozi kabriolet. Ili su mislili na rukovanje sa vozačem?
Šalu na stranu, zašto se kao deo propisa i procedura ne bi uvela obaveza da saobraćajni policajac prilazi zaustavljenom vozilu sa desne strane. Tako bi se sačuvala bezbezdnost policajaca, koji ne bi stajali na sredini kolovoza, što je dosadašnja, veoma loša praksa.

Sabac

pre 13 godina

Smesni ste sa propisima.

Sad idem iz Hitne Pomoci u Sapcu.

Dva saobracajaca su priveli coveka od nekih 40-ak godina. Ne deluje pijan ali verovatno ima visak od dozvoljenog alkohola.
Nesto se sa njim natezu.

Pa, sto neces da das krv, ponasas se kako ne treba...

A on im odgovara, VEZALI STE ME LISICAMA!!! ZASTO???

Izgledali su kao babe na pijaci. ne shvatam smisao rasprave. Ili treba da ga odvedu na treznjenje u stanicu ako odbija da uradi alko test krvi, ili ga pustite, ili ima pravo na advokata!!!!!!!!!!!!!

Ovako, jako jadno su izgledali i policija i taj covek.

mhm

pre 13 godina

Moje je PRAVO da izadjem iz kola ako ja to hocu. Saobracajac NE SME da kontrolise moju slobodu kretanja ako nista nezakonito nisam uradio!
Brisite to iz pravilnika!

Filorus

pre 13 godina

Gospodo draga, hoceli se uskoro usvojiti Pravilnik u kome saobracajni policajac NE SME zaustviti vozilo ako isto nije pricinilo vidni prekrsaj u saobracaju kao sto je slucaj u vecini evropskih zemalja ili ce kao i do sada zaustvaljati vozila kako bi popunili dnevnu kvotu prekrsaja?

mhm

pre 13 godina

Moje je PRAVO da izadjem iz kola ako ja to hocu. Saobracajac NE SME da kontrolise moju slobodu kretanja ako nista nezakonito nisam uradio!
Brisite to iz pravilnika!

Nenad

pre 13 godina

Koliko se sećam ovo o "zabranjenom izlasku iz vozila" je bilo pomenuto u novom zakonu o saobraćaju, pa je Ustavni Sud vratio na doradu...jer u slobodnoj zemlji ne možeš da zabraniš nekome da se kreće, ulazi i izlazi iz svog automobila. Kanda nisu izvukli zaključke iz toga...

Branislav

pre 13 godina

Da li je novim zakonom regulisano pravo vozaca da privatnom kamerom (sa mobilnog telefona recimo) snimi ceo dogadjaj kontrole saobracajne policije? Pre par meseci kada sam to pokusao da uradim umalo nisam na licu mesta fizicki bio napadnut od strane policajca a zapreceno mi je krivicnom prijavom.

Sve isto

pre 13 godina

Policiska drzava!
Sta drugo reci.
Ne smes da se raspravljas?!?
Kako to moze da se protumaci?
Ukoliko se ne slazem sa misljenjem policajca i to moje neslaganje iznesem, moze da mi napise kaznu zbog toga?!?
Znaci MORAM da cutim?!?!? Moram da se slazem!!!
Gde je sloboda misljenja, sloboda govora? GDE!!!
Daleeeeko smo mi od pravne drzave sugradjani moji. Daaaaleko.
Vec decenijama nasa politicka elita ulogu drzave i ljudi shvata sasvim pogresno.
Trebalo bi da je Srbija tu radi njenih gradjana, a ne da su gradjani tu radi Srbije. Pa kako ocekuju da neko voli Srbiju sa ovako nakaradnim razmisljanjem?
REVOLUCIJA - EVOLUCIJA !!!

uskoro ce biti ona cuvena Balaseviceva "ma ja se uvek slazem"

endy

pre 13 godina

A sta sa onim glupim pitanjem, posle zaustavljanja... "a gde ces"? To policajca uopste nema sta da interesuje a obavezno ga postavljaju.

prava vozača

pre 13 godina

U HR policajac ne smije zaustaviti vozilo ako nije napravljen prometni prekršaj. Isto tako, policajac i carinik ne smiju prvi i ne smiju bez prisustva vozača kontrolirati prtljažnik. Vozač sam odlučuje da li će se podvrgnuti alkohol-testu na licu mjesta ili želi ići u bolnicu.

blazo

pre 13 godina

Odlicno, mnogo mi se svidja pravilnik al postoji jedan problem" POLICAJCI SE NIKAD NECE PRIDRZAVATI PRAVILNIKA" ni ti ce postovati zakon, pogledajte ih gradom kako voze, nevezani sigurnosnim pojasom, pricaju na mob.tel. skrecu gde stignu kako im odgovara itd. jer su vlast i ne moze im niko nista, to je nasa SUROVA REALNOST zemle SRBIJE!!!!!!!!!

Joca

pre 13 godina

Juce bas gledam sa prozora firme u kojoj radim kako policajac uzima pare ljudima. Prvo mi je bilo cudno zasto im vraca dokumente a onda ponovo uzima... dok nisam primetio taj pokret rukom prema dzepu :) Vraca im da bi stavili novac u dokument. Bas mi bilo zao sto nisam kod sebe imao kameru, krckao bi se na youtubu kao bela lala :))

Indus

pre 13 godina

"Dame koje su „navikle“ da saobraćajne prekršaje „anuliraju“ provokativnim ponašanjem i koketiranjem sa policajcem, takođe će „zaraditi“ prekršajnu prijavu."
Sve se bojim da ne bude tako. Pa ko ce da im pise prijavu, onaj sto je sa njim koketirala?!?! Ili onaj koji bude gledao te, tzv. kontrolne snimke? Ali, te ce kontrolne snimke iz policijskih vozila, ako IKO i bude gledao, gledati opet pripadnici saobracajne policije. Dakle, isti oni kod kojih "pali" to koketiranje.
Ovo mi sve vise zvuci na ono - kadija te tuzi, kadija ti sudi. Sustina novog ZOBSa nije povecanje bezbednosti u saobracaju, vec punjenje budzeta. Saobracajke se i dalje desavaju, pojedinci i dalje divljaju (posebno oni sa Bg tablama ovde po NSu)... Sve je isto, osim kazni, koje opet placaju oni "bez veze"

VAsler

pre 13 godina

Kanada, a posebno Amerika su toliko demoktatske zemlje, da ako si zaustavljen i izadjesh iz kola ili napravish nagli pokret (u kolima) rizikujesh zivot posto policajac vadi pistolj.

a gde smo tu mi???

pre 13 godina

Mr. policeman uvek stavlja tacku i on je uvek u pravu jer on ima znacku. Mr. policeman nije dovoljno pismen zato brani truli sistem...

zoran

pre 13 godina

kadija te tuži kadija ti sudi.
ako ste zapazili to nije zakon koji je skupština donela nego pravilnik koji su sami organi saobraćajne policije za sebe napravili. odredjuju odnose izmedju sebe i gradjana kako njima najviše odgovara organičavajući slobodu gradjana.
po ovome sutra svaki državni organ može da uredjuje kako njemu odgovara odnos izmedju sebe i gradjana ili pak to pravo važi samo za policiju.

Milan

pre 13 godina

Tvoje NIJE PRAVO da izadjes iz vozila kad hoces jer kad si u vozilu, ti nisi vise u slobodi kretanja nego si ucesnik u saobracaju. Inace,u mnogim zemljama, ako nije propisano pravilnikom onda se preporucuje ostanak u vozilu i diskretno drzanje ruku na komandnoj tabli da policajac moze da ih primeti, da ne bude bas ruke u vis. E sad ono sto mene najvise interesuje, posto je za sve slucajeve cinjenja protiv tog pravilnika propisana kazna za vozaca, a kakve su kazne za POLICAJCA? Hoce li biti suspendovan odmah ako se ne ponasa uljudno prema meni?Hoce li mu neko napisati kaznu od 20000? Sta treba da se desi pa da se policajac kazni? Inace o nasoj policiji mislim sve najgore, kako o saobracajcima,tako i o onim drugima,gomila nevaspitanih likova.

Aleksandar

pre 13 godina

A kako vi planirate da dokazete raspravljanje ili vredjanje saobracajca, kada ne mozete ni da kaznite one policajce koji su tukli ljude pred kamerama?

Igor

pre 13 godina

Zivo me interesuje ko ce sve ovo da kontolise. Dame, pazite!!! Malo provokativnijim ponasanjem mozete da zaradite prekrsajne prijave. Zaista iritirajuca primedba,da nece mozda saobracajni policajac da odredi sta je provokacija. Ispada da, ako pokusate da sarmirate policajca, vi narusavate njegovo dostojanstvo ili ste mozda prostituke koje menjaju telo za oprostaj saobracajne kazne. Pravilnik na nivou. Jedva cekam da vidim kako ce izgledati komunikacija izmedju bahatih za volanom i svevideceg plavog oka nase narodne milicije. Kad udari bahati na bahatog ima da prsti od postovanja uze i sire familije. Zivi bili, pa videli!

smor2010

pre 13 godina

A policajci ce smeti i dalje da istrcavaju ispred automobila, bez obzira da li su u pitanju saobracajci ili coskarosi koji vacare 20 evrica!

Mira

pre 13 godina

Ali je zato mito uvek dobrodosao i protiv toga nemaju nista protiv. Pre par meseci sam gledala kako liku u K.Mih. odnose auto (pauk). Ovaj debeljko doptrcao, tutnuo mu par desetina evra...da vidis kako su mu odmah "raspakovali" auto. Korupcije i dalje omiljena drustvena igra. Nas su dva puta zaustavili i pitali nas da se nagodimo?!?

Sabac

pre 13 godina

Smesni ste sa propisima.

Sad idem iz Hitne Pomoci u Sapcu.

Dva saobracajaca su priveli coveka od nekih 40-ak godina. Ne deluje pijan ali verovatno ima visak od dozvoljenog alkohola.
Nesto se sa njim natezu.

Pa, sto neces da das krv, ponasas se kako ne treba...

A on im odgovara, VEZALI STE ME LISICAMA!!! ZASTO???

Izgledali su kao babe na pijaci. ne shvatam smisao rasprave. Ili treba da ga odvedu na treznjenje u stanicu ako odbija da uradi alko test krvi, ili ga pustite, ili ima pravo na advokata!!!!!!!!!!!!!

Ovako, jako jadno su izgledali i policija i taj covek.

Milos

pre 13 godina

Mislim, u stvari, UBEDJEN sam da saobracajci sad imaju mnooooogo prostora za manipulaciju!!!
Prvo, trebalo bi policajci da prolaze nekakvu vrstu psihickih testova, da se zaviri u njihovo detinjstvo, pa da mu se onda da dozvola da bude vlas'. Ovako, i dalje ce ove kazne pisati isti oni neobrazovani maloumnici (cast izuzecima) i nista se nece promeniti.

Licno doziveo...

pre 13 godina

"...Kako cu se ja ponasati i hocu li naslanjati SVOJE telo na SVOJE auto je samo moja stvar..."

Moze sinovac ali na SVOM auto-putu, SVOM drumu ili u SVOM dvoristu.

Gde god sam bio na zapadu, ovo pravilo se primenjuje, a kako nego rece ponegde i rizikujete zivot ako se oglusite o njega. U Americi ce vam policajac ako ste nekooperativni prvo narediti da legnete (bez obzira u sta, tj to moze biti suh asfalt, ali moze biti i bara, bljuzgavica, itd), pa ca vam lepo pritisnuti jedno koleno na lice, drugo u rebra, saviti ruke na ledja staviti lisice, napominjuci da niste uhapseni (te vam nece ni citati vasa prava) vec ste samo "detained" zbog vase licne sigurnosti.

Pozdrav na dee-sno

pre 13 godina

"...policajac je u obavezi da prvo rukom pozdravi vozača..."

Da ga pozdravi tako što će da salutira, a vozač ako želi da mu otpozdravi na isti način, onda će da udari glavom o krov, jer ne sme da izađe iz automobila. Osim ako ne vozi kabriolet. Ili su mislili na rukovanje sa vozačem?
Šalu na stranu, zašto se kao deo propisa i procedura ne bi uvela obaveza da saobraćajni policajac prilazi zaustavljenom vozilu sa desne strane. Tako bi se sačuvala bezbezdnost policajaca, koji ne bi stajali na sredini kolovoza, što je dosadašnja, veoma loša praksa.

Revolucija pod hitno

pre 13 godina

Jel se ovo neko zeza, pa veze ovo nema sa zakonima u EU ovo je PLJACKA...
O cijim pravima se ovde govori? Pandur moze sve, a mi nista...
U Francuskoj npr. sto znam sigurno policijska patrola moze da zaustavlja samo vozila iz trake na kojoj strani oni stoje. Ne moze npr. policajac prelazit ulicu i zaustavljat vozila iz suprotne trake. A nasi kauboji od policajaca stanu na beloj traci i zaustavljaju kog im volja, pa ako ga neko digne preko haube vozac kriv.
Ponovo previse prava policajcima a premalo prava nama vozacima. Znaci ja moram sedet u vozilu, a ako nisam stavio pojas on tamo moze da mi pise kaznu kako sam preticao kolonu vozila na punoj liniji i onda ja nemam prava da kazem svoje misljenje i moram 2 plate da izdvojim da platim kaznu, a sta ce da jede moja porodica i ja tih 2 meseca, kad se i sa platom jedva prezivljava. A i ako se zalim kome opet je pandur u pravu jer boze moj njegova se rec vise vazi.
SRAMOTA od pravilnika...

dazdevnjak

pre 13 godina

"Takođe, vozač ne sme da bude u neprimerenom položaju, kao što je klečanje i naslanjanje na automobil. Za sve ove prekršaje predviđene su novčane kazne"...Znaci ako vam odobre da izadjete iz automobila morate da stojite u stavu mirno jer kazna sledi...

Ilija

pre 13 godina

"Ponašanje policajca, ali i vozača i ostalih učesnika u saobraćaju, biće kontrolisano specijalnim kamerama koje će biti instalirane u patrolnim automobilima. Snimak će, tako, utvrditi da li su vozači ili ostali putnici prilazili policijskom vozilu bez odobrenja. "

Ovde bih dodao jos da je i policajac ozvucen tako da na snimku postoji i tonski zapis onoga sto se desilo i u slucaju nepostojanja snimka sa sve tonskim zapoisom prekrsaj se nikad nije ni desio tako da se policiji ne moze desiti da se snimak "slucajno" zagubili ili da kamere bas u tom momentu "nisu" radile, jer ako je to slucaj onda je jasno da policija tu nesto petlja i kraj price.

Zoran

pre 13 godina

Mislim da ovaj njihov pravilnik ne treba da dotice nas vozace. Kako cu se ja ponasati i hocu li naslanjati SVOJE telo na SVOJE auto je samo moja stvar i ne dozvoljavam da mi neko ko nema pravo da donosi Zakone, kao slobodnom gradjaninu, nekim pravilnikom to odredjuje. To bi eventualno mogao Zakon da odredi, ali bi kao takav bio neustavan. Oni svojim pravilnikom mogu samo odrediti ponasanje svojih pripadnika i nista preko toga.
Inace i ovaj novi Zakon o saobracaju ima mnogo clanova koji ogranicavaju slobodu i trebalo bi ga sto pre promeniti i uskladiti sa pravima gradjana, ali to je vec druga tema.

Bojan

pre 13 godina

Mora biti da je neko iz vlasti nabacio dobar biznis da prodaje kamere, pa su odmah to ubacili u zakon - Policija ima da Kod Mike pazari sto hiljada kamera!

mhm

pre 13 godina

Moje je PRAVO da izadjem iz kola ako ja to hocu. Saobracajac NE SME da kontrolise moju slobodu kretanja ako nista nezakonito nisam uradio!
Brisite to iz pravilnika!

Zoran

pre 13 godina

Mislim da ovaj njihov pravilnik ne treba da dotice nas vozace. Kako cu se ja ponasati i hocu li naslanjati SVOJE telo na SVOJE auto je samo moja stvar i ne dozvoljavam da mi neko ko nema pravo da donosi Zakone, kao slobodnom gradjaninu, nekim pravilnikom to odredjuje. To bi eventualno mogao Zakon da odredi, ali bi kao takav bio neustavan. Oni svojim pravilnikom mogu samo odrediti ponasanje svojih pripadnika i nista preko toga.
Inace i ovaj novi Zakon o saobracaju ima mnogo clanova koji ogranicavaju slobodu i trebalo bi ga sto pre promeniti i uskladiti sa pravima gradjana, ali to je vec druga tema.

Filorus

pre 13 godina

Gospodo draga, hoceli se uskoro usvojiti Pravilnik u kome saobracajni policajac NE SME zaustviti vozilo ako isto nije pricinilo vidni prekrsaj u saobracaju kao sto je slucaj u vecini evropskih zemalja ili ce kao i do sada zaustvaljati vozila kako bi popunili dnevnu kvotu prekrsaja?

Nenad

pre 13 godina

Koliko se sećam ovo o "zabranjenom izlasku iz vozila" je bilo pomenuto u novom zakonu o saobraćaju, pa je Ustavni Sud vratio na doradu...jer u slobodnoj zemlji ne možeš da zabraniš nekome da se kreće, ulazi i izlazi iz svog automobila. Kanda nisu izvukli zaključke iz toga...

Sve isto

pre 13 godina

Policiska drzava!
Sta drugo reci.
Ne smes da se raspravljas?!?
Kako to moze da se protumaci?
Ukoliko se ne slazem sa misljenjem policajca i to moje neslaganje iznesem, moze da mi napise kaznu zbog toga?!?
Znaci MORAM da cutim?!?!? Moram da se slazem!!!
Gde je sloboda misljenja, sloboda govora? GDE!!!
Daleeeeko smo mi od pravne drzave sugradjani moji. Daaaaleko.
Vec decenijama nasa politicka elita ulogu drzave i ljudi shvata sasvim pogresno.
Trebalo bi da je Srbija tu radi njenih gradjana, a ne da su gradjani tu radi Srbije. Pa kako ocekuju da neko voli Srbiju sa ovako nakaradnim razmisljanjem?
REVOLUCIJA - EVOLUCIJA !!!

uskoro ce biti ona cuvena Balaseviceva "ma ja se uvek slazem"

zoran

pre 13 godina

kadija te tuži kadija ti sudi.
ako ste zapazili to nije zakon koji je skupština donela nego pravilnik koji su sami organi saobraćajne policije za sebe napravili. odredjuju odnose izmedju sebe i gradjana kako njima najviše odgovara organičavajući slobodu gradjana.
po ovome sutra svaki državni organ može da uredjuje kako njemu odgovara odnos izmedju sebe i gradjana ili pak to pravo važi samo za policiju.

dazdevnjak

pre 13 godina

"Takođe, vozač ne sme da bude u neprimerenom položaju, kao što je klečanje i naslanjanje na automobil. Za sve ove prekršaje predviđene su novčane kazne"...Znaci ako vam odobre da izadjete iz automobila morate da stojite u stavu mirno jer kazna sledi...

prava vozača

pre 13 godina

U HR policajac ne smije zaustaviti vozilo ako nije napravljen prometni prekršaj. Isto tako, policajac i carinik ne smiju prvi i ne smiju bez prisustva vozača kontrolirati prtljažnik. Vozač sam odlučuje da li će se podvrgnuti alkohol-testu na licu mjesta ili želi ići u bolnicu.

Revolucija pod hitno

pre 13 godina

Jel se ovo neko zeza, pa veze ovo nema sa zakonima u EU ovo je PLJACKA...
O cijim pravima se ovde govori? Pandur moze sve, a mi nista...
U Francuskoj npr. sto znam sigurno policijska patrola moze da zaustavlja samo vozila iz trake na kojoj strani oni stoje. Ne moze npr. policajac prelazit ulicu i zaustavljat vozila iz suprotne trake. A nasi kauboji od policajaca stanu na beloj traci i zaustavljaju kog im volja, pa ako ga neko digne preko haube vozac kriv.
Ponovo previse prava policajcima a premalo prava nama vozacima. Znaci ja moram sedet u vozilu, a ako nisam stavio pojas on tamo moze da mi pise kaznu kako sam preticao kolonu vozila na punoj liniji i onda ja nemam prava da kazem svoje misljenje i moram 2 plate da izdvojim da platim kaznu, a sta ce da jede moja porodica i ja tih 2 meseca, kad se i sa platom jedva prezivljava. A i ako se zalim kome opet je pandur u pravu jer boze moj njegova se rec vise vazi.
SRAMOTA od pravilnika...

Licno doziveo...

pre 13 godina

"...Kako cu se ja ponasati i hocu li naslanjati SVOJE telo na SVOJE auto je samo moja stvar..."

Moze sinovac ali na SVOM auto-putu, SVOM drumu ili u SVOM dvoristu.

Gde god sam bio na zapadu, ovo pravilo se primenjuje, a kako nego rece ponegde i rizikujete zivot ako se oglusite o njega. U Americi ce vam policajac ako ste nekooperativni prvo narediti da legnete (bez obzira u sta, tj to moze biti suh asfalt, ali moze biti i bara, bljuzgavica, itd), pa ca vam lepo pritisnuti jedno koleno na lice, drugo u rebra, saviti ruke na ledja staviti lisice, napominjuci da niste uhapseni (te vam nece ni citati vasa prava) vec ste samo "detained" zbog vase licne sigurnosti.

Mira

pre 13 godina

Ali je zato mito uvek dobrodosao i protiv toga nemaju nista protiv. Pre par meseci sam gledala kako liku u K.Mih. odnose auto (pauk). Ovaj debeljko doptrcao, tutnuo mu par desetina evra...da vidis kako su mu odmah "raspakovali" auto. Korupcije i dalje omiljena drustvena igra. Nas su dva puta zaustavili i pitali nas da se nagodimo?!?

blazo

pre 13 godina

Odlicno, mnogo mi se svidja pravilnik al postoji jedan problem" POLICAJCI SE NIKAD NECE PRIDRZAVATI PRAVILNIKA" ni ti ce postovati zakon, pogledajte ih gradom kako voze, nevezani sigurnosnim pojasom, pricaju na mob.tel. skrecu gde stignu kako im odgovara itd. jer su vlast i ne moze im niko nista, to je nasa SUROVA REALNOST zemle SRBIJE!!!!!!!!!

VAsler

pre 13 godina

Kanada, a posebno Amerika su toliko demoktatske zemlje, da ako si zaustavljen i izadjesh iz kola ili napravish nagli pokret (u kolima) rizikujesh zivot posto policajac vadi pistolj.

Indus

pre 13 godina

"Dame koje su „navikle“ da saobraćajne prekršaje „anuliraju“ provokativnim ponašanjem i koketiranjem sa policajcem, takođe će „zaraditi“ prekršajnu prijavu."
Sve se bojim da ne bude tako. Pa ko ce da im pise prijavu, onaj sto je sa njim koketirala?!?! Ili onaj koji bude gledao te, tzv. kontrolne snimke? Ali, te ce kontrolne snimke iz policijskih vozila, ako IKO i bude gledao, gledati opet pripadnici saobracajne policije. Dakle, isti oni kod kojih "pali" to koketiranje.
Ovo mi sve vise zvuci na ono - kadija te tuzi, kadija ti sudi. Sustina novog ZOBSa nije povecanje bezbednosti u saobracaju, vec punjenje budzeta. Saobracajke se i dalje desavaju, pojedinci i dalje divljaju (posebno oni sa Bg tablama ovde po NSu)... Sve je isto, osim kazni, koje opet placaju oni "bez veze"

a gde smo tu mi???

pre 13 godina

Mr. policeman uvek stavlja tacku i on je uvek u pravu jer on ima znacku. Mr. policeman nije dovoljno pismen zato brani truli sistem...

Sabac

pre 13 godina

Smesni ste sa propisima.

Sad idem iz Hitne Pomoci u Sapcu.

Dva saobracajaca su priveli coveka od nekih 40-ak godina. Ne deluje pijan ali verovatno ima visak od dozvoljenog alkohola.
Nesto se sa njim natezu.

Pa, sto neces da das krv, ponasas se kako ne treba...

A on im odgovara, VEZALI STE ME LISICAMA!!! ZASTO???

Izgledali su kao babe na pijaci. ne shvatam smisao rasprave. Ili treba da ga odvedu na treznjenje u stanicu ako odbija da uradi alko test krvi, ili ga pustite, ili ima pravo na advokata!!!!!!!!!!!!!

Ovako, jako jadno su izgledali i policija i taj covek.

Pozdrav na dee-sno

pre 13 godina

"...policajac je u obavezi da prvo rukom pozdravi vozača..."

Da ga pozdravi tako što će da salutira, a vozač ako želi da mu otpozdravi na isti način, onda će da udari glavom o krov, jer ne sme da izađe iz automobila. Osim ako ne vozi kabriolet. Ili su mislili na rukovanje sa vozačem?
Šalu na stranu, zašto se kao deo propisa i procedura ne bi uvela obaveza da saobraćajni policajac prilazi zaustavljenom vozilu sa desne strane. Tako bi se sačuvala bezbezdnost policajaca, koji ne bi stajali na sredini kolovoza, što je dosadašnja, veoma loša praksa.

smor2010

pre 13 godina

A policajci ce smeti i dalje da istrcavaju ispred automobila, bez obzira da li su u pitanju saobracajci ili coskarosi koji vacare 20 evrica!

Joca

pre 13 godina

Juce bas gledam sa prozora firme u kojoj radim kako policajac uzima pare ljudima. Prvo mi je bilo cudno zasto im vraca dokumente a onda ponovo uzima... dok nisam primetio taj pokret rukom prema dzepu :) Vraca im da bi stavili novac u dokument. Bas mi bilo zao sto nisam kod sebe imao kameru, krckao bi se na youtubu kao bela lala :))

Milos

pre 13 godina

Mislim, u stvari, UBEDJEN sam da saobracajci sad imaju mnooooogo prostora za manipulaciju!!!
Prvo, trebalo bi policajci da prolaze nekakvu vrstu psihickih testova, da se zaviri u njihovo detinjstvo, pa da mu se onda da dozvola da bude vlas'. Ovako, i dalje ce ove kazne pisati isti oni neobrazovani maloumnici (cast izuzecima) i nista se nece promeniti.

Aleksandar

pre 13 godina

A kako vi planirate da dokazete raspravljanje ili vredjanje saobracajca, kada ne mozete ni da kaznite one policajce koji su tukli ljude pred kamerama?

Igor

pre 13 godina

Zivo me interesuje ko ce sve ovo da kontolise. Dame, pazite!!! Malo provokativnijim ponasanjem mozete da zaradite prekrsajne prijave. Zaista iritirajuca primedba,da nece mozda saobracajni policajac da odredi sta je provokacija. Ispada da, ako pokusate da sarmirate policajca, vi narusavate njegovo dostojanstvo ili ste mozda prostituke koje menjaju telo za oprostaj saobracajne kazne. Pravilnik na nivou. Jedva cekam da vidim kako ce izgledati komunikacija izmedju bahatih za volanom i svevideceg plavog oka nase narodne milicije. Kad udari bahati na bahatog ima da prsti od postovanja uze i sire familije. Zivi bili, pa videli!

Ilija

pre 13 godina

"Ponašanje policajca, ali i vozača i ostalih učesnika u saobraćaju, biće kontrolisano specijalnim kamerama koje će biti instalirane u patrolnim automobilima. Snimak će, tako, utvrditi da li su vozači ili ostali putnici prilazili policijskom vozilu bez odobrenja. "

Ovde bih dodao jos da je i policajac ozvucen tako da na snimku postoji i tonski zapis onoga sto se desilo i u slucaju nepostojanja snimka sa sve tonskim zapoisom prekrsaj se nikad nije ni desio tako da se policiji ne moze desiti da se snimak "slucajno" zagubili ili da kamere bas u tom momentu "nisu" radile, jer ako je to slucaj onda je jasno da policija tu nesto petlja i kraj price.

Milan

pre 13 godina

Tvoje NIJE PRAVO da izadjes iz vozila kad hoces jer kad si u vozilu, ti nisi vise u slobodi kretanja nego si ucesnik u saobracaju. Inace,u mnogim zemljama, ako nije propisano pravilnikom onda se preporucuje ostanak u vozilu i diskretno drzanje ruku na komandnoj tabli da policajac moze da ih primeti, da ne bude bas ruke u vis. E sad ono sto mene najvise interesuje, posto je za sve slucajeve cinjenja protiv tog pravilnika propisana kazna za vozaca, a kakve su kazne za POLICAJCA? Hoce li biti suspendovan odmah ako se ne ponasa uljudno prema meni?Hoce li mu neko napisati kaznu od 20000? Sta treba da se desi pa da se policajac kazni? Inace o nasoj policiji mislim sve najgore, kako o saobracajcima,tako i o onim drugima,gomila nevaspitanih likova.

Branislav

pre 13 godina

Da li je novim zakonom regulisano pravo vozaca da privatnom kamerom (sa mobilnog telefona recimo) snimi ceo dogadjaj kontrole saobracajne policije? Pre par meseci kada sam to pokusao da uradim umalo nisam na licu mesta fizicki bio napadnut od strane policajca a zapreceno mi je krivicnom prijavom.

endy

pre 13 godina

A sta sa onim glupim pitanjem, posle zaustavljanja... "a gde ces"? To policajca uopste nema sta da interesuje a obavezno ga postavljaju.

Bojan

pre 13 godina

Mora biti da je neko iz vlasti nabacio dobar biznis da prodaje kamere, pa su odmah to ubacili u zakon - Policija ima da Kod Mike pazari sto hiljada kamera!