Sreda, 07.01.2009.

00:07

"Mađarska ne može da pozajmi gas"

Dušan Bajatović, "Srbijagas": Mađarska nije u stanju da pozajmi gas zbog svojih potreba. Premijer Mirko Cvetković: Situacija nije kritična, ali ni bezazlena.

Izvor: B92

"Maðarska ne može da pozajmi gas" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

179 Komentari

Sortiraj po:

lala

pre 15 godina

Naravno da ne moze da nam da gas!
To je njihova rezerva, a ne nasa!
Nego, imam jedno pitanje za gospodu politicare koji su i napravili ovaj dil sa rusima: Ako neko umre od posledica smrzavanja, hoce li neko od njih snositi odgovornost?

Grlja

pre 15 godina

Dinkicu, pozovi tvog najboljeg, sa 10000 evra odbeglog menadzera, Bojana Kristu, da resi stvar sa Rusima i Ukrajincima. Vi, Dinkicu rekoste da je mnogo sposoban, sigurno ce nesto da uradi. PS. Jel' Vam sad jasno kakva nam je drzava i ko je vodi? Neka nam je Bog u pomoci. Srecan Bozic.

Nindza

pre 15 godina

A sta ako prezivimo do proleca, pa shvatimo da ne moramo da zavisimo od glupog gasa?
Neko rece i da gas nema alternativu, jer da ima, bogatije zemlje bi tu alternativu iskoristile.
E pa NE BI, jer i one imaju gasno-naftni lobi koji gomila novac. Braco draga, Ameri su napravili auto na struju (ironicno da je fabrika "Tesla motors"), koji od 0-100 stigne za 5-6 sekundi. Al nece ga biti u prodaji dok ne zarade na nafti koliko to zele.
...
Gas nema alternativu?! Gospode...

Hristos se rodi.

Mile

pre 15 godina

Po 100-ti put: Rusija nije zavrnula gas, nego Ukrajina uzima ono što im NE PRIPADA. Pa sama vest kaže da je kolaps sistema nastao jer su Ukrajinci u poslednja 24 časa uskladištili preko 64 miliona kubika gasa.

A što se tiče Slovenije i Hrvatske, oni se gasom snabdevaju i preko Madjarske (kojoj su Ukrajinci potpuno obustavili isporuku) i iz Austrije, kojoj NE STIŽE sav gas preko Ukrajine nego i iz drugih izvora. Sto će reći, nije do bratske ljubavi Rusa (i Ukrajinaca) prema Slovencima i Hrvatima, nego što su ovi potonji pametniji od Srba koji niti imaju skladište gasa niti dobavljaju gas sa dve strane, nego samo od Madjara. (i povrh svega, još diskutuju dal im treba il ne treba Južni Tok)

Ali izgleda, najlakše je začepiti uši i kriviti Ruse za sve nedaće ... pa čak i zato što već nisu izgradili taj Južni Potok, a mi im eto "poklonili" pola NIS-a i potpisali ugovor pre cele dve nedelje!

LOL

pre 15 godina

Bracoj nasi NIS smo dali, oni svasta obecali. A kad dodje Badnje vece iz Rusije sipak tece. Ladnoca nam manje smeta - kroz cevi nam bratstvo seta. Kad s proleca rode dodju i kubici gasa podju ko prezivi dace glasa - eto nama Ruskog spasa.


Za sve su krivi Ukrajinci

Lalosh

pre 15 godina

Cvrčak i mrav
Reče cvrčak: Mrave, daj mi malo gasa iz tvojih skladišta, budi drugar!.
A mrav će njemu: Ja sam ta skladišta gradio i punio godinama. Šta si ti za to vreme radio?
Cvrčak: Brinuo sam zbog Kosova, svetske nepravde i drugih vrlo bitnih pitanja, čuvao ratne zločince, delio poklone rodjacima iz Rusije i pevao celog leta "Ne može nam niko ništa - jači smo od sudbine...".
Mrav: Pa, super. Nastavi samo tako. Malo će ti biti hladno, ALI BAŠ ME BRIGA ZA TEBE!!!

Dusan

pre 15 godina

Ljudi, kako ne vidite da je za ovu krizu kriv iskljucivo Putin. Kako sme da se igra gasnog rata usred zime i da pravi humanitarnu katastrofu!

Petar

pre 15 godina

Sta nas briga sto Ukrajina krade gas, mi ga redovno placamo!

Zamislite da kupite kola i neko ih neko ukrade iz fabrike pre nego vam doteraju, pa nece vam fabrika reci: "e žao mi je, nema kola", nego će vam dati druga!

CityWatch

pre 15 godina

Razumem Madjare. Ko bi Bajatovicu dao gas? I sta mu znaci izjava o manjinskoj vladi? Da se nije uvredio pa mu nesto izletelo? Sramota, dve u nakrst da slozi a on se pita za energiju... Izbori al ko onda... Au, ova energetsko finansijska kriza nije nista naspram onoga sto ceka Srbiju sa 'vakom "elitom".
Ukrajinci nisu dzaba "unijate"

Max

pre 15 godina

Hristos se rodi!
Evo mene u Sremu, stiže ponoć i drugi dan Božića a ja još uvek imam gas, ne znam samo odakle? Pa valjda iz naših malih domaćih izvora na koje smo u ovoj histeričnoj situaciji svi zaboravili.
Stari kotao na ugalj je "produvan" i ponovo aktivan. Imam 2-3 "metera" grana od voćki i stare drvene građe pa ... ako i meni noćaš zavrnu slavinu imam šta da ložim ...
A da li primećujete kako dok mi buljimo u gasovode Euro skakuće lagano do "stotke" ...

Proracun

pre 15 godina

Firma se zove Gazprom, a ne Gasprom i web sajt je http://www.gazprom.com, i tu jasno piše ko je isključio gas!
Elem, kubik gasa košta 40 dinara sa PDV-om i transportom, a tu je još i fiksni UGI koji nije uračunat u tu cenu. Litar lož-ulja sa transportom do cisterne u dvorištu košta 40 dinara. Jedan kubik gasa odgovara 0.7 litara lož-ulja po energetskoj vrednosti. Znači, gas bi trebao da košta manje od 28 dinara da bi bio isplativiji od lož-ulja. Gas je 42% (1.42 = 40 / (40 • 0.7)) skuplji od lož-ulja, oko 69% skuplji od mazuta, a to nikad i nigde i nikome nije bilo! Toplane su i ranije koristile mazut jer im je jeftiniji, a to se lako moglo i uočiti posmatranjem njihovih dimnjaka. Čak je i grejanje na auto gas 20% jeftinije od grejanja na prirodni gas i to sa sve akcizama za puteve, i mi zaitsta treba sada da se zapitamo šta je svrha daljeg popularisanja korišćenja gasa. Šta je bila svrha prodaje Gasproma, ako ne jeftiniji, a ne skuplji gas. Da podsetim da je posle poskupljenja gasa odmah azotara i čeličana prekinula rad. Realna cena gasa je, ipak, 20 dinara, i sve preko toga je gruba pljačka. Toplane bi zaista trebalo da pređu na mazut i smesta pojeftine svoje usluge. Distributeri gasa treba da razmotre prelazak na tečni naftni gas umesto zemnog. Mazut i lož-ulje treba odmah osloboditi akciza i dozvoliti slobodan uvoz, to je jedini način da se cena gasa dovede u normalu. Samo monopol stvara bahatost, a apsolutni monopol apsolutnu bahatost, i to je jedini način da se cena gasa upristoji.
Kakav je to način da se podigne cena gasa da bi se NIS bolje prodao!? Preko leđa građana!? Dokle? Pa još kažu da treba još da poskupi, a nisu hteli ništa da ulože u skladištenje gasa. Ovo je čist propust NIS-a! A cena gasa treba odmah da se spusti na minimum 25 dinara za kubik. Koliko Srbija stvarno plaća gas!? Ajmo ovako: gas je poskupe za industriju 15%, za toplane 30%, a za domaćinstva 60%. Po ceni koja je bila tada objavljena ispada da su pre toga svi isto plaćali gas. Kako ja ne verujem da ijedna kategorija ima subvencioniran gas, ispada da je cena gasa oko 270$, a ta je cena zarada NIS-a (extra profit), a i podstiče kurs dinara, tako što tera ljude da zavlače ruku slamaricu da bi plaćali gas. Što da idu na more, ili otvaraju privatni biznis kada mogu da to daju NIS-u – slatko i pametno zar ne!? Da se podsetimo da je cena struje povećavana zbog pariteta sa drugim energentima – sada bi trebala da pojeftini za bar 50%, zar ne!? A NE DA POSKUPI!!!!
Da li smo svi mi idioti ili šta!? Znate mi smo i birači, a ne samo idioti...

kuki

pre 15 godina

Nešto drugo se tu dogadja bojim se. EU bi sigurno posudilia tu lovu za dug, 600 milja?? Ukrajini. Ipak je tu politika umiješala prste i pokazivanje mišića. Rusija je apsolutno kriva, šta nas sve briga za njihove probleme sa Ukrajinom, jesmo li potpisali medjunarodne ugovore? Ima da nam isporuce naše. Prvo su smanjili dotok preko Ukrajine kao dok ne dobe lovu, a zatim potpuno prekinule danas. Previše se bahate opet žele dominaciju nad cijelom Evropom. "Ne možemo" bez njih i oni to zloupotrebljavaju za neke daljnje interese.

Pozdrav

Još jedna budala

pre 15 godina

I pre ovoga svakome je bilo jasno da imamo ili najsposobniju vladu na svetu ili najgluplji narod na istom.
Kada kažem najsposobniju vladu nisam ironičan! Naime, kada dvadesetak ljudi (i još par stotina oko njih), dakle velika manjina (računajući i ovih par stotina) mogu da konstantno prave magarce od 7.5 miliona ljudi, a da ovih 7.5 miliona nesrećnika ćute kao zaliveni i kada ostaju bez posla, bez grejanja na -10 i, slobodno mogu reći bez bojazni da ću zvučati patetično, bez trunke dostojanstva i snage da to dostojanstvo povrate - ove činjenice impliciraju veeeeliku razliku između intelekta naših političara i običnig građanina.
Dakle ili su oni genijalci ili mi budale...

vrlo interesantno

pre 15 godina

zasto je Bajatovic isao kod Madjara da trazi pozajmicu gasa za Srbiju, kada je strateski energentg poklonjen Rusima, valdaa teba razgovarati sa Rusima, a posto nam je vlast "stedljiva" te nece sada odleteti u Moskvu, neka prvo posalju protestnu notu ruskoj ambasadi zbog prevare, jer u Rusi obecali da nece biti nestasice gasa

Nemanja

pre 15 godina

Pa nije baš tačno da se južnije od Vojvodine niko ne greje na gas. Evo u Mladenovcu ovde u mom kraju ima dosta domaćinstava koja su priključena na gasovod i takođe nemaju alternativu (osim grejanja na struju). Trenutno imamo gasa, a da li će biti uskoro - ne zna se. Pozdrav, i sve najbolje :S

ni krivi ni duzni

pre 15 godina

EU spašavaj i rešavaj probleme Istočne Evrope.
Javili na BBC-u da su Rusi prekinuli isporuku gasa čak i Turskoj, pa ja ne znam ko je ovde bezobrazniji Rusija ili Ukrajina.

Vlada

pre 15 godina

Živo me zanima kako je tekao taj razgovor u Budimpešti - Dobar dan, mi došli da kupimo gas! - Ali gospodine, nema nigde gasa, Rusi ukinuli! - Ma znam, ali vi imate, dajte nam malo. - Gospodine, mi jesmo napravili podzemna skladišta i napunili smo ih i imamo gasa za nekoliko dana i imamo nešto svojih nalazišta, ali smo odgovrni prema SVOJIM GRAĐANIMA, tako da moramo da čuvamo rezerve. -Ali platićemo, ne pitam za cenu, i ovako nisu moje pare. Gospodine, nema tih para! - Auuu, meni niko nije rekao Ne još od 5. oktobra, šta ću sad???

Poslednji cvokot

pre 15 godina

Slušajte, samo pažljivo, pa ćete videti, da li nam predstoji cvokotanje?!
"Gas je Srbiji prestao da dotiče juče u 15:30 časova...neke od zemalja EU (Istočne Europe, jer, Zapadna Europa, ima gas iz Norveške) nemaju duže rezerve od utorka", pa se, kobojagi, veruje da će, najkasnije, do tada problem snadbevanja sa gasom, ovih zemalja, a time i Srbije, biti rešen?!
"Najbolji mogući scenario koji Srbija može da očekuje je da do danas Ukrajina izmiri, najveći deo duga Ruskoj Federaciji"...što se, nije dogodilo, pa su, sada, sve nade, uprte, u sutrašnje razgovore Rusije i Ukrajine, koji, po pravilu, neće dati rezultate, ukoliko EU, nije, ruskom premijeru Putinu obećala, da će biti GARANT ukrajinskog duga?!
Mađardska nije u stanju da pozajmi gas zbog svojih potreba, a premijer Mirko Cvetković, tvrdi:"Situacija nije kritična ali ni bezazlena", nadajući se da će snadbevanje gasom biti normalizovano u narednih nekoliko dana, imajući u vidu pregovore koji se vode?!

dvasovic

pre 15 godina

Ne pada sneg da pokrije breg......Ovakvu Vladu i ovakve ministre ne zaslužuje ni jedna država na kugli zemaljskoj. Čak ni naša

Aleks

pre 15 godina

Zr je vec u hladnom, sva domacinstva koja se greju na gas su iskljucena, nemaju nista.Otkud im sad alternativa osim struje. Nemam reci. Nikog nije briga kako ce ti ljudi.Valjda da sačekju Južni tok pa onda Rusi neće isključivati gas.

aleksandar

pre 15 godina

Malo je nejasno to gospodin Bajatovic rekao pa sam procitao i na madjarskim sajtovima: cim se postigne dogovor Ukrajina-Rusija (Rusi zele da prodaju gas za 450-500 dolara po 1000 kubnih metara umesto sadasnjih 179 a Ukrajinci bi naplacivali 2.05 dolara po 1000 kubnih metara i sto kilometara umesto sadasnjih 1.70). Znaci Madjari nece cekati da gas pocne da pristize iz Ukrajine nego ce iz svojih skladista odmah slati gas u Srbiju sa vecim pritiskom od uobicajenog. Gasni sistem Madjarske je pod pritiskom a srpski nece biti, zato je potreban veci pritisak. Madjarska ima u skladistima 3,5 milijardi m3 gasa a dnevna potrosnja drzave je 60-70 miliona kubnih metara, jedini problem je sto (i zato nam nisu dali gas) kapacitet izvacenja iz skladista je oko 50 miliona m3. Puno pozdrava i srecan vam Bozic iz (toplog) Segedina.

Shomi

pre 15 godina

Dakle, to je to.
Sve sto asocira na civilizaciju je nestalo pritiskom na dugme.
Mozemo da mrzimo vladu, Ruse, Zapad, Istok, sve je vise bespredmetno kada trnu prsti od hladnoce.
I rusofili i rusofobi i erurofili i eurofobi da se uhvate u kolo i skoce u mutnu Maricu.
Nama treba uvesti protektorat, za bolje i nismo.

I.S.

pre 15 godina

Svi koji su se zalagali za sporazum sa Rusijom bi trebalo nakon ovoga da podnesu ostavke ili jos bolje da sa koferima prvim avionom napuste Srbiju i puste druge sposobnije od njih da rese pitanje sta ce biti sa Srbijom i gde ce ona biti za par godina. jer, ovakve i slicne situacije ce se ponavljati svako malo, a oni ce samo nemocno slegati ramenima. Eno juce Jeremic izvali kako je NIS prodat za mnogo vecu vrednost od stvarne. Sta li je mislio da postigne tom izjavom? Da pokaze javno svoju nemoc? Jadno i zalosno.

Slaninar Republikanac

pre 15 godina

Neverovatno je da je Bajatovic putovao u Madjarsku da bi mu ovi (logicno) rekli da ne mogu da pomognu posto ni oni nemaju dovoljno gasa za sebe. Pa za komunikaciju postoje mailovi, fon, faxevi ali ne, Baja ide licno. Garant mu je trebalo nesto iz Ikee a i gledo je na tv-u da je meso jeftinije. A i pobegao je od neprijatnih pitanja makar na jedan dan od novinara. Sutra ocekujem njegovu posetu Moldaviji i negativan odgovor. Sve u svemu, kada su socijalisti na vlasti restrikcije su neminovne. A o Rusima bi mogao, voleo i zeleo svasta da napisem ali mi to ne bi nikad niko objavio.

BiiBoo

pre 15 godina

Samo pričaju kako je situacija pod kontrolom jer ima dovoljno mazuta, el.energ. sistem je kao ok, a to što će ogromna većina domaćinstava u Vojvodini ostati u hladnom - to nikom ništa... kao, snađite se, pređite na druge vidove grejanja.. Kako?? Čime?? DAJTE MI TOPLI OBROK PA ĆU KUPITI DRVA... Ali, imam utisak da sve u Vladi ustvari i nije baš mnogo ovo potreslo jer se južnije od Vojvodine niko i ne greje na gas pa znaju da za njih nema zime a što se nas, Vojvođana tiče, pa nas ko šiša još odavno... Što kažu "sve je pod kontrolom", jel?

pronto

pre 15 godina

he,he,he,he,he......
Bajatovic u izjavi kaze da ce Madjari pustiti gas i pre nego li stigne do nase granice. Pa kako ce nam dati nesto sto jos nije doslo.....

Bojan

pre 15 godina

Ovo sa odlaskom u Madjarsku da se moli za malo njihovog gasa iz rezervi je klasicna 'prica o cvrcku i mravu'. Dok je mrav vredno gradio svoja skladista gasa cvrcak se godinama bavi izborima, Kosovom, itd...
Pa sta ste ocekivali, da ce Madjarska da kaze 'eto bas nas briga za nase stanovnistvo, nama ne trebaju nase rezerve na kojima smo godinama radili, mi cemo ih pokloniti Srbiji?!'
E, svasta.

Vladimir 78

pre 15 godina

25.5.2008.
Banatski Dvor skuplja gas za zimu...
Kako su nas lagali:
http://www.politika.rs/rubrike/Ekonomija/Banatski-Dvor-skuplja-gas-za-zimu.lt.html

dragan

pre 15 godina

Ne znam ko je kriv...ali pre pola sata kod mene je nestalo gasa...sta sad? Da pokupim decu i zenu i odem u direkciju Srbija gas-a da se ogrejemo malo?
Dragan-NS

Lala iz Budimpeste

pre 15 godina

Madjarska ima dovoljno gasa za 60 dana. Sa smanjenim intenzitetom potrosnje (iskjucena prva i druga grupa velikih potrosaca) na 95 dana... a da nista ne stize. I pored svega toga vec se uveliko gradi stratesko skladiste gde bi se moglo smestiti dovoljno gasa za od 9 meseci do oko godinu dana (da, dobro ste citali godinu dana). Sta znace reci: drzava, organizovano drustvo itd. Mislimo o tome!

vuk

pre 15 godina

Mislim da su gradjani na ovom primeru mogli da se uvere kakve posledice mogu nastati po njih ako se neki problem ne resava na vreme. Svadja izmedju Rusa i Ukrajinaca nije od juce pa je neprihvatljivo da se pravdamo da su problem izazvali drugi. Problem je kod NAS. Mi smo krivi sto nismo doneli program ubrzane izgradnje skladista za gas. Sada se jasno vidi da je to NACIONALNI interes i kao takav morao se resavati odmah,utoliko pre ako se zna cena izgradnje skladista u BANATSKOM DVORU.

Realni

pre 15 godina

Kakve lazi nema gasa u citavoj Evropi, pa u celoj ZAPADNOJ ima i te kako gasa koji koriste norveski gas, jedino gasa nema u ISTOCNOJ Evropi ili one koji na veliku zalost zavise od ''brace'' Rusa.

iva

pre 15 godina

Ovo nije najgore. Najgore je sto ce se ovakve i slicne situacije ponavljati u narednim godinama, a Srbija ce biti potpuno nemocna da reaguje.

Aca

pre 15 godina

Gas ? Šta je to ?
Živim u jednom manjem gradu u Vojvodini i u moj grad gas nikada nije uveden. Zimi se snalazimo ložeći ugalj i drva - energente koji višestruko greju i pozitivno deluju na organizam. Greju kada ih treba unositi, pa onda kada drva treba seći, pa cepati, unositi u kuću... posle greju i kada ih ubacite u peć, a na kraju kada treba iznositi pepeo. Greju i posredno - kada svake godine mora da se iznosi nameštaj i kreče prostorije u kojima se loži, a ima i drugih pozitivnih nuspojava u vidu - bolje kondicije i zdravlja.
Ja sam za gas čuo, ali nikada ga nisam koristio. Priželjkivao sam i ja da ga uvedem u svoju kuću, ali kako grad nikada nije imao para, nikada taj famozni gas ovamo nije ni stigao. Izgleda da nekome na tome danas treba biti zahvalan, jer kod mene je toplo, a imam spremna drva za još 3 meseca, tako da ne moram da se nadam da Ukrajinci zavrću slavinu i ne daju nam neki tamo gas.

student

pre 15 godina

Pošto je neko izrazito bistar ovde rekao "a kako mađari imaju", neka malo proveri. Mađari ne kubure sa Banatskim dvorom kao mi, a ni hrvati nisu bili baš dokoni. Samo smo mi super, bavimo se Kosovom. Muka mi je više od Kosova, da se njime nismo bavili i kojekakvim radikalskim kletvama po skupštini i koječime, možda bi ova zemlja i ličila na nešto. Ali samo MOŽDA.
Zahtevam ostavke Bajatovića i Škundrića!

Zacudjen

pre 15 godina

Pita se pitam, odtkud jednoj Ukrajini hrabrost da se ovako usprotivi Rusiji i da Evropu ostavi bez gasa na -10?! Amerika nema problema sa gasom zbog ovih sukoba? A pitam se i kome to pa odgovara zatezanje odnosa izmedju EU i Rusije?!

Vladan Radenkovic

pre 15 godina

Blago vama koji imate mogucnost grejati se na gas, sta mi sa juga da radimo....Slazem se da za ovakvo stanje neko mora snositi posledice, ali kao i u mnogim drugim slucajevima to ce izostati! Tako nam i treba kada smo ovce, svi se uclanjuju u partije zbog koristi i samim tim se sami stavljaju pod jaram lokalnih predsednika partija koji su kao i predsednici u centrali nedodirljivi! Zato se jedni te isti politicari non stop menjaju, sad su opozica pa su pozicija pa opet opozicija!

Hmmm

pre 15 godina

I ja volim da pljujem vladu ali ovde im se ne moze nista prigovoriti. Verovatno je bilo tesko i ovo nabaviti. Ceskoj je isto prestala isporuka kad i nama a oni razmisljaju o vanrednom stanju.
I kakve,pobogu,cena gasa u Srbiji ima veze sa nestankom isporuke u citavoj Evropi.
A kakve veze ima ovo sa NIS-om. Nema gasa u CITAVOJ EVROPI. Ne vrti se ceo svet oko Srbije i NIS-a. Kome god da smo ga (pro)dali ISTO bi bilo.

Vlada je dosta daleko od savrsenstva ali u poslednje vreme se toliko kritikuje a najvise o stvarima na koje ne moze da utice (kriza,isporuke gasa...).

Prevodilac

pre 15 godina

Katastrofa! Losa ocena, procena, cena? Neee! Ovo je samo prava ucena! Ko ucenjuje? Ne pitaj! Na slabom nije da pita. Resice i ovo za nas neko drugi, jaci.

dejan

pre 15 godina

Strashno je to sto nasa vlada nema strategiju. Za par dana gas ce ponovo poteci, ali sta bilo da je prekid nastao zbog teroristiskih napada ili ko zna cega drugog ... da li iko u ovoj zemlji razmislja na duze od 24h!?

Livija

pre 15 godina

Sramota! U ovoj zemlji ne postoji elementarna odgovornost prema gradjanima..U Srbijagasu prihodi su ogromni, izgradnju sistema finansiraju opstine i gradjani, a oni nisu obezbedili skladistenje gasa ni za 5 dana. Da li ce neko biti smenjen? Gradjanska neposlusnost i odbijanje placanja racuna pocinje da lici na jedino resenje....

bice OK

pre 15 godina

Izgleda da ce EU da zataska svari i plati deo duga koja je Ukrajina duzna Rusiji, bice sve u redu za nekoliko dana, nema razloga za paniku.

Naftas

pre 15 godina

E pa ne da cu da navijam za Canka nego cu da budem veci automas od njega... pa jel znate da mi u Vojvodini nemamo drugog nacina grejanja. Mi nemamo uglja ni drva..mi smo siromasni, za razliku od prekodunavske brace koji imaju svega, al ne trose dok ne potrose nase...

Zasto mi nemamo rezerve gasa?

pre 15 godina

Uvek nam je neko drugi kriv. Zasto mi nemamo rezerve gasa? Ko ce za to da odgovara?
Svi imaju rezerve gasa za 15 dana i Madjari i Hrvati... svi , samo mi nista.
Ovo odlicno ilustruje razliku izmedju nasih i susednih politicara.
Zasto mi nemamo rezerve gasa?

Ghash

pre 15 godina

Kad nam prekinu dovod gasa, mi potrosimo apsolutno sve zalihe koje imamo za manje od jednog dana.
To se zove planiranje za buducnost.

jagoda

pre 15 godina

Fantastican Bozic. Radijatori se hlade, kazu i da ce nam struju secnuti, mi sa toplane Zapad u NS mozemo da krenemo u Dunavski park po drva, pa kad nalozimo, zamesimo hleb... Kao nekad...

nikola

pre 15 godina

Najzalosnije je da smo mi javno pricali da bi radili isto to sto Ukrajina radi nasim susedima ukoliko nam stanu na zulj nekako, a mozda i samo da im napakostimo jer nam se moze. Samo da nam Rusi izgrade gasovod. Ali nisu Rusi ludi posle ovog iskustva da i kroz Srbiju zidaju gasovod.

Nebojsa CH

pre 15 godina

A Smederevac!? A drva!? E moji SRBI. Sve da se proba ali nikako DRVO da se zaboravi mi smo seljacki narod. Tako je to kad se SELU okrenu ledja. Lepo je moj deda meni govorio: kakav gas i mazut drzi se uvek sekirceta i sumice to je najsigurnije!!! Izgleda da je bio u pravu! Zamislite kako se lepo spava dok drva pucketaju u vrucoj sobi, na sporetu se kuva VRUCA rakija a krompir se u rerni pece. MMMMMMMMM!!!! HRISTOS se rodi braco SRBI!!!!

Toza

pre 15 godina

Slažem se da bi Srbija trebala da pređe na alternativne načine izvora energije, poput biomase, vetra i vode.
Ovo što se sada dešava je pritisak Amerike na Evropu putem Ukrajine na čijem čelu je proamerička vlast. Ukrajina plaća plaća manje nego Evropa gas, a hoće da plaća još manje. Pravi cilj je da Evropa više ne uvozi gorivo od Rusije, pošto su oni, jelte, ucenjivači i "tirani". Onda će Evropa po znatno skupljoj ceni uvoziti gorivo od Amerike. Pa zašto su amerikanci podigli cene goriva?
Amerika je uvek živela od ratova i kriza i ovo je jedan od načina da se ekonomska kriza u Americi reši preko leđa Evrope.

Toplica

pre 15 godina

Ах, шта ти је менталитет и карактер, није се још ништа десило, а кукају ли кукају, цмиздрење се до Јупитера чује.
Нема, нема шта да се ради, виша сила сем тог нашег убогог складишта, мислим да се гради већ 25 година, у њему би у максимално могло стати 21-дневне резерве, што је довољно

Aleksandar

pre 15 godina

Do juce se Ministar Skundic kleo da nema opasnosti od nestasice gasa! Bajatovic takodje, on je znalac medija a ne energetike, al sam je kriv sto se plete u ono sto ne zna. Zreli su za ostavke, u normalnim zemljama bi ih vec sutra premijer smenio, al, ovo je Balkan, a oni socijalisti. Dobro nam dosao Slobodane Nas!!!!

vesna

pre 15 godina

Sretan Bozic-Hristos se rodi.Eh kako bi valjale one stare furune sada .Zao mi dece i svih gradjana Srbije ; ALI U BUDUCE KO GRADI KUCU OBAVEZNO KAMIN .E braca Rusi, ko je snjima tikve sadio smrzo se je .

Vucko

pre 15 godina

Nek u ovo Božić veče,
bude gasa da poteče,
neka naša zemla cela
ima topla grejna tela.
A mazuta kad nestane,
i presuše vodne brane,
kad zalede grejna tela,
i san usni zemlja cela,
tad viknimo svi u glas:
Rusi,Rusi dajte nama gas!
Hristos se rodi!
Srećan i topao Božić.

boban

pre 15 godina

Za svakog realnog coveka, neopterecenog dnevnom politikom i stranackom pripadnoscu, ovo je samo potvrda opravdanosti stava da je Srbiji neophodan gasovod i zavrsetak podzemnog skladista u B. Dvoru. Jedino ukoliko budemo tranzitna zemlja, a od koje ce zavisiti snabdevane gasom Madjarske, Slovenije, Italije,..., imacemo strateski dobru poziciju. Sve ostalo su puste price, tipa rekla kazala. To i ne bi bio toliki problem da ne postoji velika i dobro placena lobisticka grupa (koju cine i pojedini clanovi Vlade, na celu sa sefom sifrovane partije) koja permanentno opstruira realizaciju strateskog cilja Srbije. Bice zanimljivo cuti njihovo tumacenje ovoga sto se sad desava.

andrija

pre 15 godina

Drugovi i drugarice :)
Salim se, samo zelim da kazem da svi delujete pametno i nacitano ustvari nemate pojma! Svi znaju da je pola Evrope bez gasa naravno i MI :), takodje svi znaju da je sve to zbog Ukrajine a ne Rusije lepo svugde pise nego vi zelite da verujete da je zbog Rusa da bi mogli da kukate zbog NIS-a! Sve u svemu mislim da je NIS mogao da se proda za vece pare ali nema veze, ocu samo da kazem da smo ovako dobili i gasovod i procenat od NIS-a i modernizaciju istoimene kompanije i plus NOVAC OD TRANZITA buduceg nam JUZNOG TOKA :)! SVE U SVEMU NE PRAVITE SE PREVISE PAMETNI! HRISTOS SE RODI!:)

Milopero

pre 15 godina

Zasto ovo neki shvataju licno? Kao evo u fazonu,evo vam vase brace Rusa sad ukinuli nam plin .Pa nisu samo nama zavrnuli ima tu jos drzava oko naseg "sela".
Kakvo bratstvo, cojstvo itd. Puno je to para u pitanju.
A za NIS me boli uvo kome su ga prodali, ionako je bio dinosaurus sa gomilom smesnih radnih mesta, koje smo ipak odrzavali mi gradjani (i radnici) ove super mocne Srbije, sa 30 mlrd. spoljnog duga.
Zivim u Vojvodini, kucu grejem na plin ,radijatori su mi jos topli nadam se da ce i ostati. Smesno je sto vlada nije sposobna ni za sta osim da pluta na povrsini. Za sve ovo vreme oni su odobrili povecanje "pemzija" kupili sebi jos vremena.
Kad bi mogli bar jos i njih da prodamo, ali kome?

Jelena

pre 15 godina

Da nasi politicari razmisaljaju bar sa 20% mozga pare od prodaje NIS-a trebalo bi uloziti u izgradnju skladista gasa, ako te pare legnu na racun vojvodjanskih funkcionera dogodine ce nam biti ista situcija kao sada + sta ce nas Canak i ekipa sa zakupljenim terminima na tv i novinama trzati ofucanim pricama kako je vojvodina najvise propatila od trenutne situacije

Analitirač

pre 15 godina

Gasni "rat" se, izgleda, zaoštrava - Putin danas uvodi potpuni embargo na gas Ukrajini. Međutim, izgleda da niko, osim ruskih i ukrajinskih državnih službi, zapravo ne zna sa kolikim zalihama gasa trenutno raspolaže Ukrajina. EU se pravi kao da ne zna šta da radi, ponaša se kao da je ovim iznenađena, pušta novopečenim Česima da daju izjave, kao formalno predsedavajućima. Industrijski razvijene EU zemlje imaju zalihe gasa i infrastrukturu za njegovu eksploataciju po celoj mreži za neko vreme, ali niko se ne izjašnjava koliko kome to može da potraje. Slovaci i Rumuni su pred uvođenjem vanrednog energetskog stanja, iako Rumuni imaju zalihe, ali izgleda da nemaju gasnu mrežu koja bi mogla da podrži potrebnu i dovoljnu eksploataciju pri jakim mrazevima. Kod nas je (kao i svuda), informacija o stanju i perspektivama energenata prilično politički ispeglana. U svakom slučaju, situacija je kritična, jer prete havarije na gasnim instalacijama, ne samo u Srbiji, već i u Ukrajini i Mađarskoj. Po mnogo čemu, ovo je kriza koja bi se mogla nazvati početkom specifičnog energetskog hladnog rata u prvoj dekadi 21. veka. Verujem da će se trenutna kriza relativno brzo prevazići diplomatskim sredstvima, ali šta će biti u budućnosti, za godinu, dve ili deset? Šta će biti sa cenama nafte, gasa i struje? Pre tri meseca zvanično je objavljena svetska finansijsko-ekonomska kriza. Sadašnja gasna kriza prva je krupna posledica vidljiva u Evropi. Šta je sledeće?

Galaktus

pre 15 godina

Srbija treba pod hitno, kako ume i zna, da gradi vise tih velikih rezervoara za gas... kupuj jeftino, prodaj skupo i kao rezerve za crne dane kako ove!

poludeo

pre 15 godina

Ne znam koga bih pre ispsovao zivim u Novom Sadu iskljucili su mi grejanje i okrecem telefone da vidim gde bi moj sestomesecni sin mogao da prespava ukoliko neko od rodbine ima grejanje. Muka mi je od kompletne ove drzave i njenog trulog i bolesnog sistema koji opet nista nije kriv nego zbog svetskih zavera i vise sile vec decenijama ovde trunemo cas bez struje cas bez grejanja. Vazno da su racuni sve veci i pored toga sto ih redovno placamo opet ostajemo bez grejanja na -10. Muka mi je od ove turobne zemlje i gnusoba koje vec dvadeset godina truju i kradu gradjane. Dok je tutor bio ziv do 1980 ovo je ipak bila drzava sto se sad nikako ne moze reci. Mi ocigledno nismo u stanju da samostalno organizujemo i vodimo nezavisnu drzavu i nadam se da cemo brzo postati protektorat sa sve Euleksom u celoj Srbiji.

Mile

pre 15 godina

Citajuci komentare (verovatno vecina je iz velikih gradova) ispada da smo mnogo razmazen svet. Svi cekaju da im neko drugi razresi probleme, u ovom slucaju pitanje grejanja. Pre svega ne prica se o mogucnosti zavrtanja gasa od juce vec to je tema koja se vuce bogami i vise od godinu dana. Prema tome dobar domacin ili privrednik mora dobro da razmisli sta da radi kad dodje u takvu situaciju. Evo npr. dobar deo juzno-istocne Srbije ima struju ali da pitate bilo kog gradjanina da li je siguran da ce je imati kroz par minuta odgovorice vam da toga tamo apsolutno nema. Ako dune povetarac ili padne negde kisica ili ne daj boze udari grom ili kakva druga nepogoda, struje nece biti najmanje pola sata ili vise. I tako u danasnje vreme, u vreme 21 veka. I sta rade ti ljudi. Imaju sve moguce alternative: svece, petrolejke, gasarcice, smederevce, kubice -bubnjare, crepulje i saceve i cega sve nema, ko u srednjem veku. A racuni za potrosenu struju, tom sirosnom narodu, redovno stizu. Pa jel neko napadao vlast - nije, jel neko pitao zasto je to tako - nije. Lepo ljudi savili glavu i trpe. Neko pre neki dan pomenu jadne Srbe sa Kosova kojima svaki cas iskljucuju struju ali ljudi nije ni ovima u gore pomenutim krajevima bolje samo oni nisu trenutno predmet politickih manipulacija. Oni su jednostavno zaboravljeni.

Dusko Milojevic

pre 15 godina

Upravo je neki ruski zvanicnik (zaboravih mu ime) rekao da se cudi kako to da je Ukrajina odbila da placa cenu gasa koja je znatno niza od cene koja je dogovorena sa Srbijom!!!
Pa kako to da ovde niko nije postavio pitanje te cene? Zar je normalno da mi placamo znatno skuplje gas i da se ne bunimo? To je pravo pitanje a ne teme koje se sad pokrecu tipa kako da se prebacimo na grejanje na struju ili mazut!
Bas me briga za grejanje na mazut, interesuje me zasto placamo gas znatno vise od cene koju su Ukrajinci odbili da plate!

penzioner

pre 15 godina

A sta radi nas ministar inostranih dela i njegovo ministarstvo, sta rade ambasadori u Moskvi i Kijevu. Nema nista u medjima, a bas smo se navikli da slusamo i citamo o diplomatskim pobedama. Pa zar nije normalno da i mi nesto kazemo Rusima i Ukrajincima. Mozda ce nas poslusati, pa Boze moj - svi smo pravoslavci, a to pomaze, zar ne.
Penzioner

mila kujundzic

pre 15 godina

Nemar drzavnih organa prema individualnim potrosacima gasa u Vojvodini je nepodnosljiv. U svim okolnim drzavama ova kategorija potpada pod potrosace prvog prioriteta, a kod nas ih niko i ne pominje. Vojvodina mora nesto uraditi da zastiti interese svojih gradjana!

Mirsad

pre 15 godina

Kad Bajatovic nesto kaze to je 100% tacno. Pa on je ministar pobogu, "postenjacina", a tek kad se javi premijer sa "cvrstim" garancijama pa ne moramo da se brinemo. E moj Tadicu sta dozvoli i koga dovede na vlast i kome dadoste NIS (al uz vasu proviziju) i sta nam se desava. Nikad vise glas za tebe Tadicu. Pozdrav

Miki

pre 15 godina

Zivim na severu Vojvodine i ovde se prica da su Madjari zbog naseg Bozica dali svoje zalihe gasa do 20 h.
A mi umesto da sklapamo dogovore sa Rusima i ko zna s kim, trebalo bi da lepo ukinemo sve papire za i saglasnosti za iskoriscavanje: snage vetra , snage potoka , iskoriscenje biomase . Ma ne mogu da verujem da pored svih tih resursa mi se glozimo medjusobno zbog tamo nekih Rusa i Ukrajinaca i uvek nam je neko drugi kriv.

Soko

pre 15 godina

Pregovori mogu trajati i vise meseci, ako vaz zanima tacno stanje http://www.economist.com/agenda/displaystory.cfm?story_id=12880642
Ukrajina ima dovoljno gasa za 3 meseca kao i mnoge druge drzave(Madjarska, Hrvatska, Ukrajina). Zao mi je da su ljudi u hladnim stanovima tako neobavesteni. Bilo bi lepo da se politicari manu retorike i potrose nesto novca na infrastrukturu (skladista, zalihe, gasovod) koja bi mogla biti gotova za godinu dve. Okolne drzave se vec odavno ne greju na obecanjima. Nije lako biti Cvrcak zimi i moliti mrava za malo gasa.
Mada sve su ovo nase zavrzlame koje tako volimo.

statista

pre 15 godina

Samo kratka računica, čisto ilustracije radi.
Uzimajući u obzir našu prosečnu godišnju potronju gasa bilo je dovoljno da se OD CENE NAPLAĆENE ZA SVAKI KUBNI METAR ODVAJA SAMO PO 1 DINAR, pa bi od 2001. do danas bilo dovoljno za veliko, najmodernije podzemno skladište i još napunjeno rezervama za tri cela meseca. Tada bi smo mogli sa smeškom da pratimo situaciju i da navijamo. SAMO DINAR PO KUBNOM METRU. Ali ne, tada bi verovatno zafalilo za plate, upravni odbor, dnevnice i službena putovanja, službene automobilem upravne zgradem podmićivanje partija i političara i slično.

Mislite o tome, mislite o pravom krivcu. Svaki normalni domaćin već u proleće ili leto kreće da nabavlja OGREV ukoliko se greje na ugalj ili drva. Naša država ima pametnija posla.

zoran

pre 15 godina

U Pancevu su cele noci grejali kao ludi, ne pamtim da su radijatori ikada tako bili vreli, a mi nikada za 30 godina nismo imali grejanje nocu...

I u Zrenjaninu su "do daske" grejali celu noc .

kanz

pre 15 godina

Samo da se zna, ideja o Banatskom Dvoru nije stara (samo) 10-ak godina. Jos sedamdesetih godina proslog veka uradjena je projektna dokumentacija...

Mirko

pre 15 godina

Ja sam celo leto placao grejanje. Zar nisu tim parama kupljene zalihe gasa za ovu grejnu sezonu? Iduće godine gradim svoj rezervoar koji cu da punim celo leto jer ne verujem da ce ova vlada ista uvciniti da se pripremi za neizbežno isključenje od strane Rusije/Ukrajine.

Srdjan, Ceska

pre 15 godina

Zato su Cesi, za mene pametni, za Balkance "Cehonje" izgradili i rezervne marsute. Naftovod TAL-Ingolstadt iz Trsta preko Austrije u Nemacku ima jedan krak naftovoda kod Ingostadta u Austriji, koji se odvaja za Cesku. Taj krak Ceskoj obezbedjuje rezervu marsutu za naftu, koja zaobilazi Rusiju kao isporucioca. I sto se aktualnog gasa tice. Imaju rezervu marsutu, kojom dobijaju norveski gas!! Mogu samo da posavetujem sve Srbe, naucite nesto i od "Cehonja". Naroda sa malo duzim pamcenjem i koji posle gorke istorije uzme i razmili malo o tome, sta mu se desavalo. Tako su braca Cesi posle kraceg braka sa Rusima shvatili da je to ipak drzava, kojoj ne mozes da verujes ni malo i odlucili da grade sebi alternative, danas poznate pod pojom energetska bezbednost. Jeste, tada je to kostalo dosta para, ali bolje i kesirati neko patiti od ruske Druzbe. Hvala na "prijateljstvu", ali jos vise se zahvaljujem Cesima, koji su se ´90. godina proslog veka potrudili da ja danas imam topao Bozic. Hristos se rodi. Nadam se da ce slavine uskoro da se odvrnu i da nece biti kao ´90.

Pipi

pre 15 godina

Ovo je jos jedan od dokaza da Rusku federaciju Srbija ne zanima. Bacuska zavrnuo ventil bez pardona. Pitanje: Da li smo mi platili vec taj gas koji oni treba da nam dostavljaju? Jer ako je tako onda bi i Medjunarodni sud pravde mogao da ima posla. A ako nismo platili onda zasto je povecana cena gasa. Krajnje je neodgovorno dovesti drzavu i narod u ovakvu poziciju bez obzira ko je kriv. Ova situacija jasno pokazuje da se Srbija pothitno mora okrenuti alternativnim izvorima energije kao sto su Sunce, vetar i voda. Treba uciniti sve da se postave elektroenergetski sistemi koji funkcionisu na tim principima. Reka imamo dovoljno, kosava duva kao luda pa cela Stiska ravnica vapije za vetrenjacama. Gospodo vlastodrsci, uradite makar nesto pametno za ovu zemlju a ne samo otimanje ko koliko hoce i koliko ima priliku. MIslite malo na svoju decu i decu svoje dece i njihovu decu. Kakvu zemlju im ostavljamo? A sa Rusima nema sta ni da se prica sve dok drze one zlikovce od porodice Milosevic u azilu.

Beogradjanin

pre 15 godina

Druze ili kamarad Boris, potrcao si sa svojim prethodnicima da obezbedis energetsku stabilnost u Moskvi.
Pricao si nam i ti i Rusofil Nenad Popovic kako ce Srbija biti obezbedjena.
A ja sam sve vreme slao komentare da je to prevara veka, pricali ste nam kako je Banatski Dvor pun gasa nedelju dve pre sramne prodaje NIS-a, na kraju taj Banatski Dvor da li uopste i postoji, ili je i to rezirana prevara raznoraznih sluzbi?
Kazete mi smo kolateralna steta, a sta mislite sta cemo biti kada ostenamo bez mazuta, nafte i benzina u najskorije vreme, kada se nesto nadure iz Kremlja na nas, a boze moj dali ste im zlatnu akciju NIS-a na poklon, dali ste im vecinsko vlasnistvo i upravljanje.
Hoce tada biti kolateralna steta ili cin veleizdaje jer ste ugrozili energetsku bezbednost svih gradjana Srbije?
Zaigrali ste se malo vise nego sto mislite sa Ruskom bracom, a niko od vas nema kapaciteta za tu igru.
Zaigrao se tako bio i Slobodan Milosevic .

devit

pre 15 godina

Da li postoji nariod tako kratke pameti?!
Tek da se nesto podsetimo izjava koje su potekle iz SPS izvora:
BLOKADA CE OMOGUCITI DA SE BOLJE POSLUJE?!?!?!
NISTA NAM NE MOZE IZOLACIJA?!?!
SVETSKA EKONOMSKA KRIZA

Bucko razmisljam

pre 15 godina

Neka nasi politicare ZAHVALE Bozicu, sto ne mogu danas napisati sve ono sto mislim o njima ! Srecan Bozic svima koji ga danas slave !

Beogradjanin

pre 15 godina

Ratko daj te vunene carape ovamo, ledeno je zaaista.
Ne moras da mi das one specijalne u kojima besumno lebdis po kuci, daj neke obicne da se ne smrznem, nemam gas.

blaga veza sa realnoscu

pre 15 godina

-Ko je zeznuo stvar? Ukrajina
-KO je zavrno gas? Rusija
-Ko placa cenu? Balkan
-Ko je kriv sto su nasa skladista prazna? Nasa Vlada
-Toliko

Sunny

pre 15 godina

Zaboravlja se da je distribucija mazuta po ovako hladnom vremenu veoma otežana.
Mislim da je Vlada pala na ispitu i da bi neko trebao da odgovara, bez obzira na izgovore.

cacanin

pre 15 godina

Pre dve godine gasifikovan je kraj u kome živim. Skupe priključke, kotlove i opremu nije uspeo da spreči ni naš zadrti komšija rečima: ,,Deco, ne sviđa mi se to da vam je šporet u kući a zabran u Rusiji''
Matora budala!!!

Dusko Popov = James Bond

pre 15 godina

Komunizam je zlo covecanstva koje jos uvek vlada na ovim prostorima. Komunisticki antihristi su zavrnuli dovod na Bozic, i ucenjuju ceo svet. Jel i sps-ovac Bajatovic ostao bez grejanja? Uostalom pritisak gasa je ionako bio uvek slab, nekvalitatan i skup, a mi naivan narod.

statista

pre 15 godina

Prosto me je zapanjila količina nerealnih i ciničnih komentara koji nemaju blage veze sa realnošću. Pre nego što bilo šta prokomentarišete pogledajte ovu sliku:
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/en/4/4c/RF_NG_pipestoEU.gif

Sav gas ide u Evropu prilično unificirano, kroz Ukarijinu i nešto manje kroz Belorusiju. Gas se isporučuje zbirno pa čak i da hoće Rusi ne mogu da kažu "evo malo za našu braću Srbe a ostalima ništa". Dakle:
1) Name je gas ukinula Mađarska a ne Rusija
2) Mađari su prekinuli isporuku zato što je Ukrajina zatvorila gasovode.
3) Sasvim je za očekivati da će Mađari prvo namiriti sebe pa onda one koji su im interesantniji od Srba pa tek na karju nas
4) To nam je hvala jer Mađarima plaćamo najveću taksu za prenos gasa i tu vam je i ključni razlog zašto je MOL toliko lobirao protiv Rusko Srpskog sporazuma. Inače mi smo MOL-u prethodnih godina već platili dovoljno da bi on ladno mogao da kupi NIS OD NAŠIH PARA.
5) Ukrajina inače plaća gas duplo jeftinije od bilo kog drugog potrošača u Evropi (sem Belorusije) ali koristi svoju monopolsku trasnportnu poziciju za ucenjivanje. Sada traže da se uz povećanje cene gasa poveća i taksa za prenos tako da oni poskupljenje i ne osete nego da plaćaju za njih ostale zemlje Evrope
6) Ovakva situacija će se promeniti sa puštanjem Severnog potoka a kada bude operativan i Južni onda će Ukrajinci potpuno ugasiti
7) To znaju i jedni i drugi zato i igraju prljavo i bez kompormisa
8) Gas nema alternativu, da ima sigurno bi je iskoristile bogatije zemlje od nas. Priče o suncu, vetru i slično su isključivo za ljude sa manjkom tehničkog znanja. Na današnjem nivou razvoja to je jednostavno neisplativo. Ako sumnjate pogledajte koliko bi vas koštalo tako nešto za kuću i šta bi uopšte dobili za te pare (recimo solarno grejanje)
9) Živa je katastrofa što naš dragi monopolista NIS i njegov bratić Srbijagas koji ovom mučenom narodu samo preprodaju gas tolike godine nisu uspeli da naprave skladište za barem 10 dana rezerve (poželjeno 2 meseca). Verovatno nisu stigli ili nisu imali para jer treba za plate i Upravne odbore, za poslovne zgrade i službene automobile.
10) Narod ima pravo da se ljuti ali redosled krivaca je ovakav
1. Naša država, Vlada i NIS
2. Ukrajina
3. Mađarska
4. eventualno Rusija pod izgovorom da nisu morali da započinju gasni rat na -20 C, ali objektivno ko bi ih uopšte i slušao na +20C

deki970

pre 15 godina

doslo vreme da se preberu nasi politicari. boris je radi opstanka na vlasti progutao sps, srs, sns, a mozda i kostunicu sve sa veljom. jedino g17+ i ldp ovu zemlju mogu izvuci iz cemera i politickog gliba.

Deran

pre 15 godina

Mislim posle ovog ENERGETSKOG kolapsa ako i malo ima morala među našim političarima, mislim da je red da podnesu kolektivnu ostavku, da su sazreli za političku penziju. Treba da dođu novi ljudi u svim političkim partijama, ljudi kojma će na prvom mestu biti NAROD SRBIJE a ne uski politički i lični interes.
Ova država nema strategiju za ni jedan bitan problem.
kao građanin ja ŽELIM da znam koja je strategija zemlje u bitnim stvarima kao što su Energija, vojska, portošnja novca poreskih obveznika. Da li je moguće da je svaki građanin dobar za svoju zemlju ako plaća porez a da ta ista država nema nikakvu strategiju prema tom građaninu u slučaju nepredviđenih situacija.

kasika

pre 15 godina

Nisu nama krivi ni Rusi ni Ukrajinci već mi sami, pa mi 10 godina pravimo skladište u Banatskom dvoru, a nikako da ga napravimo. Gospodo iz vlade da ste vodili računa o tome, sad bi imalii zalihe gasa barem za mesec dana.

Ljiljana

pre 15 godina

Secate se filma Moskva suzama ne veruje, ee, spasiba braco, a mi dragi moji, spremajte cebad i svece, pa prezivecemo, mi smo nebeski narod.
A Vlada, tj Ministarstvo energetike, kod mene padoste na prvom ispitu, gde su strategije, planovi, dosta vise nerada i nekompetentnih, spasite nas za ime boga
A da, Hristos se rodi.

masan

pre 15 godina

Само у мом крају се од термалне воде може добити преко 200 мегавата електричне енергије. То знам поуздано јер сам читао студију о томе. До данас, а од отварања бушотина прошло је скоро 30 година, није ништа урађено на томе. Неће ни бити, јер наша политичка елита, угојена и богата, снује снове типа: нас и Руса 300 милиона. На жалост, они који би требали да је пробуде из тог сна и чија ће кожа отићи на шиљак, изгледа да су у још дубљем сну. Народ у овој земљи, да би се покренуо у правом смеру, мора да дотакне дно. То је реакција типична за животињско царство. Кад буде притерана у угао, у борби за голи живот спремна је да угризе свака животиња. Овде је без значаја дефиниција по којој је човек интелигентно биће, способно да предвиди и спречи догађаје који су за њега неповољни. Скора прошлост, пети 2000. је одлична лекција, коју смо брзо заборавили.
Христос се роди!

Ivan

pre 15 godina

Prosto neverovatno koliko smo skloni da jednostrano gledamo na probleme. Naravno da u politici i ekonomiji nema prijateljstava, pa ni s Rusima, ali ovde se samo može raspravljati o njihovoj odluci da zavrnu gas SVIMA, a ne samo nama - jer valjda ima nekog ispred nas ko nam gas iz Rusije pušta ili možda zatvara. O tome da su Rusi NAMA zavrnuli gas valjda bismo mogli samo da diskutujemo da ga svi ispred nas u gasovodu imaju, a mi ne.
Što se Hrvatske tiče, evo inforamcije o njihovom energetskom bilansu: "Iz domaćih plinskih polja na dan se u sustav RH dostavlja oko 4,8 milijuna m3, a iz Rusije u normalnim okolnostima oko 3,1 mil. Maksimalna potrošnja je oko 12 mil. Proizvodnjom i količinama u podzemnom skladištu Okoli ne mogu se zadovoljiti potrebe, pa su smanjenja opskrbe pojedinim kategorijama nužna". Uporedite ove podatke s našim podacima - rekoše da mi proizvodimo SVEGA oko milion kubika gasa. A zašto nemamo dovoljno skladište gasa, o kome se odavno toliko priča - zaista, kako neko gore reče - treba pitati NIS i one koji su bili na vlasti...

Zg boy

pre 15 godina

Srbija treba s Hrvatskom (i Bih) sagraditi novo podzemno skladište i napuniti ga u toku ljeta. To nije jeftino, tj. košta oko 250.000.000 USD. Ujedno Srbija treba osigurati bar još dva uvozna pravca, kako ne bi i dalje bila taoc Putinove globalne igre s Ukrajinom, u smislu punjenja budžeta kada nafta pada ispod 50 USD.Sretan Uskrs od prehlađenog brata hrvata

Giga

pre 15 godina

A šta je sa posrednikom Jugorosgas. Oni su dobili 35 miliona € da mi ne bi imali transportne probleme, već da preuzimamo gas na mađarskoj granici. Eeeee, rekao bih da smo prava banana republika.

ranko

pre 15 godina

Нешто сам размишљао: ако бисте желели најсигурнији начин да останете без ел. енергије, имате две могућности: 1. довести на власт С. Милошевића 2. поклонити браћи ЕПС ... е,сад, пошто С. из објективних разлога не може дa заседне на престо, остаје вам друга варијанта, а та је и сигурнија и ефикаснија од прве!

zemunac

pre 15 godina

preduzeti odmah sledece mere:
1.ruskoj i ukrajinskoj ambasadi iskljuciti grejenje,struju,vodu,telefone.
2.istima odneti svece,flase vode,
dok ne cenimo sami sebe nece nas niko ceniti.

ledjo

pre 15 godina

Kakav god da je spor izmedju Rusa i Ukrajinaca, radi se o tome da mi nemamo rezerve nicega. Za nas ne iznenadjujuce, jer u ovoj jadnoj zemlji i kad padne prva slana nastane haos, a ne sneg, ili nesto ovako.

Nela

pre 15 godina

Hvala "majcici Rusiji" na ovako predivnom daru za Bozic, mi smo zaista privilegovana zemlja u regionu i treba jos vise da razvijamo diplomatske odnose iskljucivo sa nasim bratskim zemljama na istoku, mozda se uspemo i ogrejati.. A nase rezerve gasa mislim da su nestale dok ja ovo pisem...

b

pre 15 godina

Jel' se seća neko onih katastrofalnih poplava od pre tri godine? Kad su svi pričali kako će da se poboljša sistem zaštite od poplava, očistiti postojeći kanali i napraviti novi? Da li je IKO, ali IKO od vas nakon toga čuo JEDNU JEDINU reč da se po tom pitanju nešto radi? E to vam je Srbija. Ne trebaju nama ni Rusi ni Albanci, sami ćemo sebi doći glave.

wlado

pre 15 godina

niko ne pricao o nama koji svoja domacinstva greju 100% na gas, nevezano za toplane

uveli smo gas, grejemo vodu, kuvamo i grejemo radijatore na gas, i sad nema gasa...ko da su samo stanovnici u zgradama vazni...neverovatno

Nenad

pre 15 godina

Sto kada je prodat mobtel, nije napravljeno podzemno skladiste gasa, ili bar poceto da se radi na njemu, nego su se krecile zgrade i bacale pare?

Slobodan

pre 15 godina

Merry Xmas Mr. Tadic, uz srdacne cestitke na sklopljenom poslu veka sa nasim dragim i pouzdanim partnerima bacuskama! Od kojih ceo Zapad bezi, posto dobro zna da su im zalihe gasa vremenski ogranicene - do 2050! A vi, vi prodaste pouzdanim partnerima slavjanskim skoro celu energetiku. Pa bas nadjoste super partnere, nema sta veoma pametno. Pa vi sve sto radite, radite protiv drzave, prosto neverovatno.
Srpskom narodu, srecan Bozic, uz zelju da sto pre smogne snage i srusi ovaj uzas od vlasti. Pozdrav iz Francuske.

Shomi

pre 15 godina

Nabuko je mit koji postoji samo u glavama evrobirokrata.
Baku ima gasa samo za cetvrtinu kapaciteta Nabuka, a i na to gasno polje ce, kako stvari stoje, Gazprom staviti sapu.

superb

pre 15 godina

Eto, sporazum je konacno potpisan i nema vise Dinkica da visi na naslovnoj Kurira. Sad ce rusi da plate Kuriru da visi Juscenko, ili ko vec.

Sasa

pre 15 godina

Da li uopste postoje na medijskoj sceni Srbije neki gradjani koji zive juzno od Save i Dunava? Panonske elektrane i beogradske toplane, Nis, Kragujevac i ostali naravno ne postoje ...

Geger

pre 15 godina

Energetska sigurnost ce se postici kad Rusi izgrade Juzni tok i Banatski dvor, a ovo sto sada gledamo (kao i sto smo gledali prosle godine) je ilustracija koliko nam vredi ovo "blago" od kompanije prodate Rusima. Za sve ove decenije monopola nisu uspeli ni skladiste za gas da naprave, valjda nisu imali vremena od otimanja od naroda. Jedva cekam da Rusi krenu da rade, gore sigurno ne moze da bude.

A onih 90% od 400 miliona koje hoce da daju Vojvodjanskoj birokratiji, bolje bi bilo da uloze u nesto pametnije. Na primer u ulaznicu za Nabuko...

toliko

pre 15 godina

Bezobrazluk od strane Ukrajine, treba da plate debelu kaznu za ovu svinjariju, ali bezobrazluk i od "braće" Rusa, mogli su da daju bar neki rok ili upozorenje, ili bar da odlože za posle Božića prekid isporuke gasa, ali ne, oni zavrnuli, a vi "braćo" Srbi snalazite se kako znate i umete. Srećan Božić.

bax

pre 15 godina

Једино шта је преостало од анекса да се одради од стране Србије је и да се направи складиште гаса, које ћемо ми платити, а рујкице ће да добију 51%. Ко није укапирао да се у Русији дешава најсуровији облик капитализма, који је у свету (капиталистичом, западном) био на сцени тридесетих и седамдесетих година прошлог века, капитализам који не зна за појам хуманог, дебело се заврнуо. Некада је хуманост била привилегија истока, сада то није ничија привилегија.

51days

pre 15 godina

Mislim da Rusija preko "naših" leđa ucjenjuje Europu i da pokušava steći prethodnu moć. Žao mi je i Vas i BiH, a budući da sam iz Zagreba, LJUT sam na moje "pametnjakoviće", naime HR ima dva izvora (Ivana1 i Ivana2) sa kojim može riješiti 100% problem opskrbe plina.. Jadno. .Držim Vam fige (i nama)

marko

pre 15 godina

KO je i zasto potpisao sporazum sa bracom vise i nije toliko bitno...
mene interesuje jedna stvar...slusam sinoc na hrt-u, da hrvatska ima zaliha gasa za mesec dana....
dok nasa, ponosna zemlja, ima zaliha nedovoljno za JEDAN DAN!!!!!!!!
kako to...
kako to da smo mi uvek nespremni, ili nas samo plase da bi provukli jos jedno nepotrebno poskupljennje, ili da bi se prikrila jos jedna kriza....
Samo se pitam dokle ce ovako biti...
I stvarno bih molio, ako je moguce, da se procitaju na tv-u , komentari sa najvecim projem glasova, pa da nasa elita bude u stanju da cuje sta narod misli, posto oni ne verujem da znaju da koriste komp...jedino pred kamerama...

Say no to KGB

pre 15 godina

A jedna Hrvatska koja je usla u partnerstvo sa madjarskim MOL-om sada dobija bar deo tog istog ruskog gasa koji Srbija, koja je poklonila svoju naftnu industriju tom istom Gaspromu, nema ni kubni metar. Ironija je majka budalama.

Realni

pre 15 godina

I to je dakle srpska energetska strategija - 1 dan nakon obustave isporuke gasa - kolaps!! Hrvatska i Slovenija, na primjer, imaju rezerve za gotovo 2 mjeseca. Jesam li iznenadjen - naravno da ne. Javasluk, aljkavost, primitivizam, kradja, nerad, bahatost, licemjerje, bolesna narcisoidnost - to je slika i prilika Srbije koja s ovakvim ljudima je osudjena na propast.

Ivana

pre 15 godina

U Pancevu su cele noci grejali kao ludi, ne pamtim da su radijatori ikada tako bili vreli, a mi nikada za 30 godina nismo imali grejanje nocu...

Nino

pre 15 godina

Ovo cemo sa "prijateljima" rusima gledati cesto. Kakav je to mozak da se u ovo doba godine obustavi gas. Definitivno treba hitno traziti alternativu rusima. Jos jednom su nam pokazali da su u stanju da politicke ambicije ostvaruju na brutalan nacin bez obzira na posledice. No nicija nije gorela do zore. Mislim da je ovo dovoljna potvrda za sve sumnje prema njima. Verovatno ce ovo ubrzati Nabuko, a mi treba bez obzira da li cemo biti tranzitna zemlja ili ne, da obezbedimo snabdevanje iz tog gasovoda. Licno se nadam da ce preuzimanje NIS posle ovoga biti ozbiljno razmotreno sa aspekta stvaranja monopolskog polozaja ruskog "partnera". Zamislite scenarijo sutra: vlada ne dozvoli poskupljenje derivata nafte, a NIS jednostavno kaze ok, nema isporuka. To je stil nasih "prijatelja".

Emergency Diplomacy

pre 15 godina

Dokle će trajati "rusko-ukrajinski spor", šta kaže srpska diplomatija?!
I šta preduzima, povodom toga, da "danas Ukrajina izmiri najveći deo duga Ruskoj Federaciji, da plaćanje obavi EU i da se uz neke uslove nastave pregovori"?!
Odnosno, ko to, treba, da utiče na Ukrajinu, da nastavi pregovore, i preuzme obavezu plaćanja u ime EU?!
Kakav je plan, daljih restrikcija, ukoliko, ne dođe, do dogovora, danas, sa Ukrajinom i pušten gas?!

Dzoni

pre 15 godina

Sad se ponovo vidi kolika smo banana drzava, Rumunija iako je i njoj isto prekinut gas ima rezerve gasa za 6 meseci, Hrvatska ima u skladistima 360 miliona kubika, a taj nas banatski dvor o kome su politicari pricali epove, ceo 1 (jedan) milion kubika tj za nekoliko sati. Kaze covek da predjemo na struju, znaci sad da trosim pare na razne grejalice, a dao sam njima silne pare za uvodjenje gasa, onda treba drzava da kupi i da mi donese te grejalice, a i sta da radim za toplu vodu, jer i boiler radi samo na gas. Smesni smo

Grof

pre 15 godina

Trebalo bi da radimo na iskoriscenju VUDU magije koju imamo u neogranicenim kolicinama. Cuo sam da se ona moze pretvoriti u Gas ili Elektricnu energiju zavisi od potrebe. Kod nas se o tome pocinje pricati kada nastaje kriza. Jos nikada nisam cuo da je neko kada je leto i temperatura +40 pricao o grejanju zemlje kada je -10, u slucaju da gas ne moze da stigne do nas sto je trenutno slucaj. Naravno za sve je ovo kriv srpski narod jer mu je pamcenje toliko trajno da se zadnji put seca samo kad je jeo i nicega vise. Zato politicari mogu da lupaju gluposti i na kraju da im daju akcije(trenutna vlast) koje i ne vrede da im obecaju granicu do Beca (radikali), da im obecaju da ce ici na hodocasca u svetu zemlju zvanu Kosovo kada god pozele (DSS) i da on to sve lepo proguta i veruje. A naravno marva kada dodje sa mitinga prvo sto uradi sedne za sto ukljuci sporet da stavi kafu zapali cigaru i pocne pa pljuje po svemu sto je neko pametan pokusao da uradi u ovoj zemlji.
Uslov za evropsku uniji su obnoviji izbori energije. Na zapadu se svaka nova zgrada koja se napravi vodi racuna o ovome postavljaju se solarne ploce po krovovima kako bi se stedela struja, a kod nas se prave zgrade koje nemaju ni litove, a placaju se stanovi kao na azurnoj obali.

Ah da Srecan Bozic svima u nadi da cemo se svi makar malo opametiti

Grof

pre 15 godina

Nek u ovo Badnje veche, bude gasa da poteche, neka nasha zemlja cela ima topla grejna tela. A mazuta kad nestane, i presushe vodne brane, kad zalede grejna tela, i san usni zemlja cela, tad viknimo svi u glas: "RUSI DAJTE NAMA GAS!"
Mir Boziji, Hristos se rodi!

The Blue

pre 15 godina

Sta bi sa tom "energetskom stabilnoscu" koju nam garantuje sporazum sa ovim najbeskrupuloznijim monopolistima?
Kada sledecom prilikom bude doslo do ovakve situacije, kako ce Vlada da bilo sta nalozi NIS- u, u rukama tih istih monopolista?
Dakle, nije energetska stabilnost vec POTPUNA ZAVISNOST.

nexus

pre 15 godina

Ovaj scenario se desio i prosle godine, tako da se politicari ne mogu pravdati da su zatečeni situacijom. Ja grejanje plaćam redovno - koliko god da ga poskupe i ne interesuje me sve i ako ljudi iz toplana budu išli u šumu da seku drva pa da ih lože. Mene interesuje samo da mi isporuče ono što sam platio. Ili možda da ne plaćamo, jer je to viša sila...

Darko

pre 15 godina

Samo da napomenem da braca nisu u potpunosti zavrnuli ventil Hrvatskoj i Sloveniji zato Srbiji jesu. E Srbi Srbi, jos jedan put izigrani od strane Rusa.

gasni aranžman

pre 15 godina

Mora da Ruski partneri potpomazu Tadićevu politiku stezanja kaiša kad nam zavrnuše gas!? Tadiću, ala greje ovaj ruski gasovod!

zak shurak

pre 15 godina

srecan bozic svoj pravoslavnoj braci koja trose gas. najlepse ce biti kad ispadne da ukrajina ne krade gas, vec da ga rusija nema dovoljno.

M.Popovic

pre 15 godina

Oladila nas Braca. Gde su sada kostunjavi velja i toma da nam ispricaju toplu rusku bajku i objasne pojam bratstva uz rusku himnu sa mobilnog u pozadini?

Sting

pre 15 godina

Slušam jučer gosn Jeremića ...
"Rusi su platili i više nego što NIS vredi."
Da li su bunike dozvoljene u političkom vrhu, pitam se ja?
U znak zahvalnosti za dobijen NIS "braća" Rusi su odmah zavrnuli slavine i rekli HVALA VAM Srbi, baš ste ispali naivni ...

jarkan

pre 15 godina

Ukrajina je imala "podršku" Amerike u "narandžastoj" revolucij i podršku za ulazak u NATO. Sasvim je logično da Rusija ne daje pomoć onima koji se okreću drugoj strani. Ako Ukrajinci nemaju novaca da plate nek im Eu i Amerika pozajme. Nadam se da će se ovo rešiti na dobro i to brzo jer stradaju nedužni ljudi. Slovačka i Bugarska nemaju nikakve alternative za zemni gas. Kod nas su ljudi, naročito u Vojvodini masovno navođeni da pređu na gas. Energent budućnosti, čist itd...

Laki

pre 15 godina

"Došlo je do kolapsa jer su Ukrajinci za svega 24 sata zaustavili i kod sebe uskladištili 64 miliona kubika gasa". A kamo Dvori Banatske?

chedica22

pre 15 godina

šta vi mislite, da se ljudi greju na gas samo po zgradama!? U Vojvodini se nekoliko stotina hiljada ljudi greje na gas U SVOJIM KUĆAMA, BEZ MOGUĆNOSTI PRELASKA NA MAZUT! Šta je sa nama? Ko će našu decu ugrejati? Lepe reči, ili subvencionisano grejanje u Beogradu? I onda se pitajte zašto autonomija

Milan

pre 15 godina

Gas NIJE buducnost.
Kome to nije jasno, taj se greje na gas, kome jeste jasno njemu ne pada napamet da puca silne pare na ugradjivanje kotlova za grejanje na gas.
Buducnost su sunce, voda, vetar.

biba

pre 15 godina

Da li aktuelna vlast ne misli da je Vojvodina vec dovoljno kaznjena novom cenom gasa, nego je potrebno jos iskljuciti potrosace pretezno u Vojvodini? Ako postoji problem mislim da bi fer bilo da ga podelimo na ravne casti.

Milan

pre 15 godina

Dragi sugradjani, jeste li se nocas smrzavali?

Kaze stara poslovica: "ko nema u glavi ima u nogama".

8 godina od pada Milosevica je bilo dovoljno da se izgrade novi dalekovodi, hidrocentrale, da se naprave velika skladista i gasa i nafte, da se jednom recju osigura energija nasim gradjanima.

Ali svi smo se bavili Crnom Gorom, Kosovom, ratovima, sakrivali smo "heroje" i za ostale "obicne" postrebe nije bilo ni vremena ni para.

Zato pamet u glavu. Kad sledeci put izadjete na glasanje, onako kako zaokruzite tako ce vam i biti.

Noki

pre 15 godina

Posto je gospodin Skundric rekao da su "u kontaktu sa ruskim partnerima", meni je odmah lakse i nekako toplije... i bas me briga za gas, bitno je da Rusija ne dopusti Ukrajni da je ucenjuje pa makar se svi posmrzavali!!!

DDas

pre 15 godina

Koliko smo svi mi osetljivi na oscilacije u snabdevanju i uopste od nafte i gasa. Ne bi izdrzali nedelju dana bez tih energenata, nastao bi opsti haos, a tu mislim prvenstveno na naftu. Ne znam sta ce sve pokretati kad nafte uopste ne bude bilo, a vec ce je biti manjak za desetak godina.

okinava

pre 15 godina

Pa nek `gospodina` Dinkica posalju u Moskvu da pregovara o nedostacima gasa za nasu drzavu, mislim da ce takav expert sigurno ubediti Ruse da puste gas ubogima.

Srđan

pre 15 godina

Čitam na HRT teletekstu da Hrvatska dobija 15-30% gasa od ugovorenih količina. Pa što i mi ne dobijamo barem toliko? Neki u ovoj zemlji Ruse smatraju braćom. Moja hvala bogu nisu.

jzoccha

pre 15 godina

a sad par prostih pitanja za ultrasposobne ministre iz ove i prethodnih vlada: zasto nam treba najmanje 8 godina supljih prica, a da se aktiviranje banatskog dvora nije pomerilo ni milimetar, pri cemu se zna da tehnoloski to nije nikakav problem? uz podzemno skladiste bi imali dovoljno rezervi da nas ovi izlivi bratske sovjetske ljubavi ne bi za 2 sata ostavili gologuze.
koliko jos krugova posrednistva u prodaji gasa treba da okrenu domaci i strani mufljuzi posrednici u trgovanju energentima (koji su se megaobogatili medju ostalim i lagerovanjem po okolnim zemljama i preprodajom gasa) da bi jednom bilo DOSTA? aktiviranje banatskog dvora bi ih ucinilo suvisnim

da li je posle 8 godina jalovog zamlacivanja naroda, ustupanje kapaciteta banatskog dvora drugoj drzavi VELEIZDAJA?
ima li negde jos neka drzava
(ukljucujuci i one banana tipa) koja svoj strateski resurs poklanja?

vlado

pre 15 godina

grejanja nema, radnici najavljuju masovne strajkove, proizvodnja posustaje, euro raste, a najverovatnije ce nam uvesti i restrikcije struje. do juce su nas isti ubedjivali da prodamo NIS i imacemo zagarantovanu energetsku stabilnost - ali samo u letnjim mesecima i jos kad ukljucis televizor sps ti sve to objasnjava. Srecna Nova 90-ta

Viktor NS

pre 15 godina

Eto prijatelja Rusa. U okolnim zemljama smanjena isporuka gasa a nama zakinuli. Čiju su naftnu industriju kupili, našu ili bugarsku, rumunsku, itd?
Dosta više jednostranog prijateljstva sa Rusima!!!

Realno

pre 15 godina

Apelujemo... najpre da veliki sistemi ne uzimaju gas kako bi ga bilo za široku potrošnju, zatim da oni koji imaju zalihe mazuta za više dana ne uzimaju pre onih koji imaju samo za jedan dan. Ima li u ovoj zemlji vlade? Zašto se neko ne potrudi da napravi presek stanja i uspostavi režim potrošnje i popune? Apelujemo... Na koga? Zar je vlast toliko naivna da poveruje kako će raditi ljudska savest? Ili je vlast samo lenja. Evo, i mi gradjani apelujemo na vlast da ne lenčari.

Krizna diplomatija zakazala

pre 15 godina

Prema rečima, premijera Mirka Cvetkovića, izgleda, da je zadatak, tek, formiranog Kriznog štaba, samo, da apeluje na građane da maksimalno štede, sve oblike energije, umesto da poduzima i najrazličitije mere u otklanjanju nastale situacije, uključujući i one na diplomatskom planu, budući da trajno rešenje je moguće, jedino postići, na globalnom, diplomatskom planu?!
Da bi se to postiglo, neophodno je da šef srpske diplomatije, odmah pozove šefove diplomatskih misija SAD, V.Britanije i još nekih značajnijih zemalja, a koje imaju najdiretniji uticaj na brzinu rešavanja krize i uloži diplomatski protest, zato što je Srbiji i regionu Balkana prekinuta isporuka ruskog gasa, ukazujući i na sve socijalne, ekonomske i poilitičke posledice, takvog čina!
Takođe, izneti očekivnje, da će ove zemlje, pružiti sve potrebne garancije Rusiji, da će Ukrajina, u najkračem roku, deblokirati transport gasa, preko svoje teritorije i platiti zaostali dug.

dušanNS

pre 15 godina

izvinite ali ovakvo sopštenje iz Vlade vređa moj zdrav razum. Ja radim u autoservisu i onako usput znam da ima problema sa isporukom gasa zbog spora Rusije i Ukrajine, a oni koji bi to trebali da znaju puno pre mene su iznenađeni vešću jutros u 9 sati. Ja nemam alternatvu za grejanje sem gasa i verovatno će biti hladno, pa ću kupiti grejalicu, svesno opteretiti elektro mrežu, ali nemam drugog izbora, jer deci moram ugrejati bar jednu sobu, pa kako nam bude. E onda ću sledeći mesec račun za el.energiju zajedno sa fiskalnim računom od grejalice posalti na adresu Srbijagasa, ili Vlade srbije, pa neka se oni dogovore ko će to platiti. Kada je gas poskupljivao rekli su "mora se". pa gospodo preuzmite i odgovornost sada za loše vođenje firme i države

M. N. Lazar

pre 15 godina

- Ako Vlada kontrolise situaciju, necemo se ogrijati.
- Dobro nam ide sa ruskim gasom; em je skup, em ga ZIMI nema.
- Bas cu se zabavljati objasnjenjima nasih zvanicnih i amatera rusofila.

DJ

pre 15 godina

"...jer je u problemu cela Evropa, tako da ovakva situacija ne može da potraje“". Znaci strategija nasih politicara je da drze pesnice. Svaka im cast. Da Srbija ima prave politicare, vec bi jedan od njih bio u Moskvi.

Milan

pre 15 godina

Dragi sugradjani, jeste li se nocas smrzavali?

Kaze stara poslovica: "ko nema u glavi ima u nogama".

8 godina od pada Milosevica je bilo dovoljno da se izgrade novi dalekovodi, hidrocentrale, da se naprave velika skladista i gasa i nafte, da se jednom recju osigura energija nasim gradjanima.

Ali svi smo se bavili Crnom Gorom, Kosovom, ratovima, sakrivali smo "heroje" i za ostale "obicne" postrebe nije bilo ni vremena ni para.

Zato pamet u glavu. Kad sledeci put izadjete na glasanje, onako kako zaokruzite tako ce vam i biti.

Realni

pre 15 godina

I to je dakle srpska energetska strategija - 1 dan nakon obustave isporuke gasa - kolaps!! Hrvatska i Slovenija, na primjer, imaju rezerve za gotovo 2 mjeseca. Jesam li iznenadjen - naravno da ne. Javasluk, aljkavost, primitivizam, kradja, nerad, bahatost, licemjerje, bolesna narcisoidnost - to je slika i prilika Srbije koja s ovakvim ljudima je osudjena na propast.

Say no to KGB

pre 15 godina

A jedna Hrvatska koja je usla u partnerstvo sa madjarskim MOL-om sada dobija bar deo tog istog ruskog gasa koji Srbija, koja je poklonila svoju naftnu industriju tom istom Gaspromu, nema ni kubni metar. Ironija je majka budalama.

dušanNS

pre 15 godina

izvinite ali ovakvo sopštenje iz Vlade vređa moj zdrav razum. Ja radim u autoservisu i onako usput znam da ima problema sa isporukom gasa zbog spora Rusije i Ukrajine, a oni koji bi to trebali da znaju puno pre mene su iznenađeni vešću jutros u 9 sati. Ja nemam alternatvu za grejanje sem gasa i verovatno će biti hladno, pa ću kupiti grejalicu, svesno opteretiti elektro mrežu, ali nemam drugog izbora, jer deci moram ugrejati bar jednu sobu, pa kako nam bude. E onda ću sledeći mesec račun za el.energiju zajedno sa fiskalnim računom od grejalice posalti na adresu Srbijagasa, ili Vlade srbije, pa neka se oni dogovore ko će to platiti. Kada je gas poskupljivao rekli su "mora se". pa gospodo preuzmite i odgovornost sada za loše vođenje firme i države

chedica22

pre 15 godina

šta vi mislite, da se ljudi greju na gas samo po zgradama!? U Vojvodini se nekoliko stotina hiljada ljudi greje na gas U SVOJIM KUĆAMA, BEZ MOGUĆNOSTI PRELASKA NA MAZUT! Šta je sa nama? Ko će našu decu ugrejati? Lepe reči, ili subvencionisano grejanje u Beogradu? I onda se pitajte zašto autonomija

statista

pre 15 godina

Prosto me je zapanjila količina nerealnih i ciničnih komentara koji nemaju blage veze sa realnošću. Pre nego što bilo šta prokomentarišete pogledajte ovu sliku:
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/en/4/4c/RF_NG_pipestoEU.gif

Sav gas ide u Evropu prilično unificirano, kroz Ukarijinu i nešto manje kroz Belorusiju. Gas se isporučuje zbirno pa čak i da hoće Rusi ne mogu da kažu "evo malo za našu braću Srbe a ostalima ništa". Dakle:
1) Name je gas ukinula Mađarska a ne Rusija
2) Mađari su prekinuli isporuku zato što je Ukrajina zatvorila gasovode.
3) Sasvim je za očekivati da će Mađari prvo namiriti sebe pa onda one koji su im interesantniji od Srba pa tek na karju nas
4) To nam je hvala jer Mađarima plaćamo najveću taksu za prenos gasa i tu vam je i ključni razlog zašto je MOL toliko lobirao protiv Rusko Srpskog sporazuma. Inače mi smo MOL-u prethodnih godina već platili dovoljno da bi on ladno mogao da kupi NIS OD NAŠIH PARA.
5) Ukrajina inače plaća gas duplo jeftinije od bilo kog drugog potrošača u Evropi (sem Belorusije) ali koristi svoju monopolsku trasnportnu poziciju za ucenjivanje. Sada traže da se uz povećanje cene gasa poveća i taksa za prenos tako da oni poskupljenje i ne osete nego da plaćaju za njih ostale zemlje Evrope
6) Ovakva situacija će se promeniti sa puštanjem Severnog potoka a kada bude operativan i Južni onda će Ukrajinci potpuno ugasiti
7) To znaju i jedni i drugi zato i igraju prljavo i bez kompormisa
8) Gas nema alternativu, da ima sigurno bi je iskoristile bogatije zemlje od nas. Priče o suncu, vetru i slično su isključivo za ljude sa manjkom tehničkog znanja. Na današnjem nivou razvoja to je jednostavno neisplativo. Ako sumnjate pogledajte koliko bi vas koštalo tako nešto za kuću i šta bi uopšte dobili za te pare (recimo solarno grejanje)
9) Živa je katastrofa što naš dragi monopolista NIS i njegov bratić Srbijagas koji ovom mučenom narodu samo preprodaju gas tolike godine nisu uspeli da naprave skladište za barem 10 dana rezerve (poželjeno 2 meseca). Verovatno nisu stigli ili nisu imali para jer treba za plate i Upravne odbore, za poslovne zgrade i službene automobile.
10) Narod ima pravo da se ljuti ali redosled krivaca je ovakav
1. Naša država, Vlada i NIS
2. Ukrajina
3. Mađarska
4. eventualno Rusija pod izgovorom da nisu morali da započinju gasni rat na -20 C, ali objektivno ko bi ih uopšte i slušao na +20C

Dzoni

pre 15 godina

Sad se ponovo vidi kolika smo banana drzava, Rumunija iako je i njoj isto prekinut gas ima rezerve gasa za 6 meseci, Hrvatska ima u skladistima 360 miliona kubika, a taj nas banatski dvor o kome su politicari pricali epove, ceo 1 (jedan) milion kubika tj za nekoliko sati. Kaze covek da predjemo na struju, znaci sad da trosim pare na razne grejalice, a dao sam njima silne pare za uvodjenje gasa, onda treba drzava da kupi i da mi donese te grejalice, a i sta da radim za toplu vodu, jer i boiler radi samo na gas. Smesni smo

Darko

pre 15 godina

Samo da napomenem da braca nisu u potpunosti zavrnuli ventil Hrvatskoj i Sloveniji zato Srbiji jesu. E Srbi Srbi, jos jedan put izigrani od strane Rusa.

M.Popovic

pre 15 godina

Oladila nas Braca. Gde su sada kostunjavi velja i toma da nam ispricaju toplu rusku bajku i objasne pojam bratstva uz rusku himnu sa mobilnog u pozadini?

Srđan

pre 15 godina

Čitam na HRT teletekstu da Hrvatska dobija 15-30% gasa od ugovorenih količina. Pa što i mi ne dobijamo barem toliko? Neki u ovoj zemlji Ruse smatraju braćom. Moja hvala bogu nisu.

Sting

pre 15 godina

Slušam jučer gosn Jeremića ...
"Rusi su platili i više nego što NIS vredi."
Da li su bunike dozvoljene u političkom vrhu, pitam se ja?
U znak zahvalnosti za dobijen NIS "braća" Rusi su odmah zavrnuli slavine i rekli HVALA VAM Srbi, baš ste ispali naivni ...

M. N. Lazar

pre 15 godina

- Ako Vlada kontrolise situaciju, necemo se ogrijati.
- Dobro nam ide sa ruskim gasom; em je skup, em ga ZIMI nema.
- Bas cu se zabavljati objasnjenjima nasih zvanicnih i amatera rusofila.

Grof

pre 15 godina

Nek u ovo Badnje veche, bude gasa da poteche, neka nasha zemlja cela ima topla grejna tela. A mazuta kad nestane, i presushe vodne brane, kad zalede grejna tela, i san usni zemlja cela, tad viknimo svi u glas: "RUSI DAJTE NAMA GAS!"
Mir Boziji, Hristos se rodi!

blaga veza sa realnoscu

pre 15 godina

-Ko je zeznuo stvar? Ukrajina
-KO je zavrno gas? Rusija
-Ko placa cenu? Balkan
-Ko je kriv sto su nasa skladista prazna? Nasa Vlada
-Toliko

zemunac

pre 15 godina

preduzeti odmah sledece mere:
1.ruskoj i ukrajinskoj ambasadi iskljuciti grejenje,struju,vodu,telefone.
2.istima odneti svece,flase vode,
dok ne cenimo sami sebe nece nas niko ceniti.

jzoccha

pre 15 godina

a sad par prostih pitanja za ultrasposobne ministre iz ove i prethodnih vlada: zasto nam treba najmanje 8 godina supljih prica, a da se aktiviranje banatskog dvora nije pomerilo ni milimetar, pri cemu se zna da tehnoloski to nije nikakav problem? uz podzemno skladiste bi imali dovoljno rezervi da nas ovi izlivi bratske sovjetske ljubavi ne bi za 2 sata ostavili gologuze.
koliko jos krugova posrednistva u prodaji gasa treba da okrenu domaci i strani mufljuzi posrednici u trgovanju energentima (koji su se megaobogatili medju ostalim i lagerovanjem po okolnim zemljama i preprodajom gasa) da bi jednom bilo DOSTA? aktiviranje banatskog dvora bi ih ucinilo suvisnim

da li je posle 8 godina jalovog zamlacivanja naroda, ustupanje kapaciteta banatskog dvora drugoj drzavi VELEIZDAJA?
ima li negde jos neka drzava
(ukljucujuci i one banana tipa) koja svoj strateski resurs poklanja?

Milan

pre 15 godina

Gas NIJE buducnost.
Kome to nije jasno, taj se greje na gas, kome jeste jasno njemu ne pada napamet da puca silne pare na ugradjivanje kotlova za grejanje na gas.
Buducnost su sunce, voda, vetar.

vlado

pre 15 godina

grejanja nema, radnici najavljuju masovne strajkove, proizvodnja posustaje, euro raste, a najverovatnije ce nam uvesti i restrikcije struje. do juce su nas isti ubedjivali da prodamo NIS i imacemo zagarantovanu energetsku stabilnost - ali samo u letnjim mesecima i jos kad ukljucis televizor sps ti sve to objasnjava. Srecna Nova 90-ta

b

pre 15 godina

Jel' se seća neko onih katastrofalnih poplava od pre tri godine? Kad su svi pričali kako će da se poboljša sistem zaštite od poplava, očistiti postojeći kanali i napraviti novi? Da li je IKO, ali IKO od vas nakon toga čuo JEDNU JEDINU reč da se po tom pitanju nešto radi? E to vam je Srbija. Ne trebaju nama ni Rusi ni Albanci, sami ćemo sebi doći glave.

Viktor NS

pre 15 godina

Eto prijatelja Rusa. U okolnim zemljama smanjena isporuka gasa a nama zakinuli. Čiju su naftnu industriju kupili, našu ili bugarsku, rumunsku, itd?
Dosta više jednostranog prijateljstva sa Rusima!!!

DJ

pre 15 godina

"...jer je u problemu cela Evropa, tako da ovakva situacija ne može da potraje“". Znaci strategija nasih politicara je da drze pesnice. Svaka im cast. Da Srbija ima prave politicare, vec bi jedan od njih bio u Moskvi.

Noki

pre 15 godina

Posto je gospodin Skundric rekao da su "u kontaktu sa ruskim partnerima", meni je odmah lakse i nekako toplije... i bas me briga za gas, bitno je da Rusija ne dopusti Ukrajni da je ucenjuje pa makar se svi posmrzavali!!!

jarkan

pre 15 godina

Ukrajina je imala "podršku" Amerike u "narandžastoj" revolucij i podršku za ulazak u NATO. Sasvim je logično da Rusija ne daje pomoć onima koji se okreću drugoj strani. Ako Ukrajinci nemaju novaca da plate nek im Eu i Amerika pozajme. Nadam se da će se ovo rešiti na dobro i to brzo jer stradaju nedužni ljudi. Slovačka i Bugarska nemaju nikakve alternative za zemni gas. Kod nas su ljudi, naročito u Vojvodini masovno navođeni da pređu na gas. Energent budućnosti, čist itd...

poludeo

pre 15 godina

Ne znam koga bih pre ispsovao zivim u Novom Sadu iskljucili su mi grejanje i okrecem telefone da vidim gde bi moj sestomesecni sin mogao da prespava ukoliko neko od rodbine ima grejanje. Muka mi je od kompletne ove drzave i njenog trulog i bolesnog sistema koji opet nista nije kriv nego zbog svetskih zavera i vise sile vec decenijama ovde trunemo cas bez struje cas bez grejanja. Vazno da su racuni sve veci i pored toga sto ih redovno placamo opet ostajemo bez grejanja na -10. Muka mi je od ove turobne zemlje i gnusoba koje vec dvadeset godina truju i kradu gradjane. Dok je tutor bio ziv do 1980 ovo je ipak bila drzava sto se sad nikako ne moze reci. Mi ocigledno nismo u stanju da samostalno organizujemo i vodimo nezavisnu drzavu i nadam se da cemo brzo postati protektorat sa sve Euleksom u celoj Srbiji.

zak shurak

pre 15 godina

srecan bozic svoj pravoslavnoj braci koja trose gas. najlepse ce biti kad ispadne da ukrajina ne krade gas, vec da ga rusija nema dovoljno.

biba

pre 15 godina

Da li aktuelna vlast ne misli da je Vojvodina vec dovoljno kaznjena novom cenom gasa, nego je potrebno jos iskljuciti potrosace pretezno u Vojvodini? Ako postoji problem mislim da bi fer bilo da ga podelimo na ravne casti.

gasni aranžman

pre 15 godina

Mora da Ruski partneri potpomazu Tadićevu politiku stezanja kaiša kad nam zavrnuše gas!? Tadiću, ala greje ovaj ruski gasovod!

Zg boy

pre 15 godina

Srbija treba s Hrvatskom (i Bih) sagraditi novo podzemno skladište i napuniti ga u toku ljeta. To nije jeftino, tj. košta oko 250.000.000 USD. Ujedno Srbija treba osigurati bar još dva uvozna pravca, kako ne bi i dalje bila taoc Putinove globalne igre s Ukrajinom, u smislu punjenja budžeta kada nafta pada ispod 50 USD.Sretan Uskrs od prehlađenog brata hrvata

Grof

pre 15 godina

Trebalo bi da radimo na iskoriscenju VUDU magije koju imamo u neogranicenim kolicinama. Cuo sam da se ona moze pretvoriti u Gas ili Elektricnu energiju zavisi od potrebe. Kod nas se o tome pocinje pricati kada nastaje kriza. Jos nikada nisam cuo da je neko kada je leto i temperatura +40 pricao o grejanju zemlje kada je -10, u slucaju da gas ne moze da stigne do nas sto je trenutno slucaj. Naravno za sve je ovo kriv srpski narod jer mu je pamcenje toliko trajno da se zadnji put seca samo kad je jeo i nicega vise. Zato politicari mogu da lupaju gluposti i na kraju da im daju akcije(trenutna vlast) koje i ne vrede da im obecaju granicu do Beca (radikali), da im obecaju da ce ici na hodocasca u svetu zemlju zvanu Kosovo kada god pozele (DSS) i da on to sve lepo proguta i veruje. A naravno marva kada dodje sa mitinga prvo sto uradi sedne za sto ukljuci sporet da stavi kafu zapali cigaru i pocne pa pljuje po svemu sto je neko pametan pokusao da uradi u ovoj zemlji.
Uslov za evropsku uniji su obnoviji izbori energije. Na zapadu se svaka nova zgrada koja se napravi vodi racuna o ovome postavljaju se solarne ploce po krovovima kako bi se stedela struja, a kod nas se prave zgrade koje nemaju ni litove, a placaju se stanovi kao na azurnoj obali.

Ah da Srecan Bozic svima u nadi da cemo se svi makar malo opametiti

The Blue

pre 15 godina

Sta bi sa tom "energetskom stabilnoscu" koju nam garantuje sporazum sa ovim najbeskrupuloznijim monopolistima?
Kada sledecom prilikom bude doslo do ovakve situacije, kako ce Vlada da bilo sta nalozi NIS- u, u rukama tih istih monopolista?
Dakle, nije energetska stabilnost vec POTPUNA ZAVISNOST.

statista

pre 15 godina

Samo kratka računica, čisto ilustracije radi.
Uzimajući u obzir našu prosečnu godišnju potronju gasa bilo je dovoljno da se OD CENE NAPLAĆENE ZA SVAKI KUBNI METAR ODVAJA SAMO PO 1 DINAR, pa bi od 2001. do danas bilo dovoljno za veliko, najmodernije podzemno skladište i još napunjeno rezervama za tri cela meseca. Tada bi smo mogli sa smeškom da pratimo situaciju i da navijamo. SAMO DINAR PO KUBNOM METRU. Ali ne, tada bi verovatno zafalilo za plate, upravni odbor, dnevnice i službena putovanja, službene automobilem upravne zgradem podmićivanje partija i političara i slično.

Mislite o tome, mislite o pravom krivcu. Svaki normalni domaćin već u proleće ili leto kreće da nabavlja OGREV ukoliko se greje na ugalj ili drva. Naša država ima pametnija posla.

marko

pre 15 godina

KO je i zasto potpisao sporazum sa bracom vise i nije toliko bitno...
mene interesuje jedna stvar...slusam sinoc na hrt-u, da hrvatska ima zaliha gasa za mesec dana....
dok nasa, ponosna zemlja, ima zaliha nedovoljno za JEDAN DAN!!!!!!!!
kako to...
kako to da smo mi uvek nespremni, ili nas samo plase da bi provukli jos jedno nepotrebno poskupljennje, ili da bi se prikrila jos jedna kriza....
Samo se pitam dokle ce ovako biti...
I stvarno bih molio, ako je moguce, da se procitaju na tv-u , komentari sa najvecim projem glasova, pa da nasa elita bude u stanju da cuje sta narod misli, posto oni ne verujem da znaju da koriste komp...jedino pred kamerama...

superb

pre 15 godina

Eto, sporazum je konacno potpisan i nema vise Dinkica da visi na naslovnoj Kurira. Sad ce rusi da plate Kuriru da visi Juscenko, ili ko vec.

Laki

pre 15 godina

"Došlo je do kolapsa jer su Ukrajinci za svega 24 sata zaustavili i kod sebe uskladištili 64 miliona kubika gasa". A kamo Dvori Banatske?

wlado

pre 15 godina

niko ne pricao o nama koji svoja domacinstva greju 100% na gas, nevezano za toplane

uveli smo gas, grejemo vodu, kuvamo i grejemo radijatore na gas, i sad nema gasa...ko da su samo stanovnici u zgradama vazni...neverovatno

51days

pre 15 godina

Mislim da Rusija preko "naših" leđa ucjenjuje Europu i da pokušava steći prethodnu moć. Žao mi je i Vas i BiH, a budući da sam iz Zagreba, LJUT sam na moje "pametnjakoviće", naime HR ima dva izvora (Ivana1 i Ivana2) sa kojim može riješiti 100% problem opskrbe plina.. Jadno. .Držim Vam fige (i nama)

Realno

pre 15 godina

Apelujemo... najpre da veliki sistemi ne uzimaju gas kako bi ga bilo za široku potrošnju, zatim da oni koji imaju zalihe mazuta za više dana ne uzimaju pre onih koji imaju samo za jedan dan. Ima li u ovoj zemlji vlade? Zašto se neko ne potrudi da napravi presek stanja i uspostavi režim potrošnje i popune? Apelujemo... Na koga? Zar je vlast toliko naivna da poveruje kako će raditi ljudska savest? Ili je vlast samo lenja. Evo, i mi gradjani apelujemo na vlast da ne lenčari.

Nino

pre 15 godina

Ovo cemo sa "prijateljima" rusima gledati cesto. Kakav je to mozak da se u ovo doba godine obustavi gas. Definitivno treba hitno traziti alternativu rusima. Jos jednom su nam pokazali da su u stanju da politicke ambicije ostvaruju na brutalan nacin bez obzira na posledice. No nicija nije gorela do zore. Mislim da je ovo dovoljna potvrda za sve sumnje prema njima. Verovatno ce ovo ubrzati Nabuko, a mi treba bez obzira da li cemo biti tranzitna zemlja ili ne, da obezbedimo snabdevanje iz tog gasovoda. Licno se nadam da ce preuzimanje NIS posle ovoga biti ozbiljno razmotreno sa aspekta stvaranja monopolskog polozaja ruskog "partnera". Zamislite scenarijo sutra: vlada ne dozvoli poskupljenje derivata nafte, a NIS jednostavno kaze ok, nema isporuka. To je stil nasih "prijatelja".

okinava

pre 15 godina

Pa nek `gospodina` Dinkica posalju u Moskvu da pregovara o nedostacima gasa za nasu drzavu, mislim da ce takav expert sigurno ubediti Ruse da puste gas ubogima.

Naftas

pre 15 godina

E pa ne da cu da navijam za Canka nego cu da budem veci automas od njega... pa jel znate da mi u Vojvodini nemamo drugog nacina grejanja. Mi nemamo uglja ni drva..mi smo siromasni, za razliku od prekodunavske brace koji imaju svega, al ne trose dok ne potrose nase...

student

pre 15 godina

Pošto je neko izrazito bistar ovde rekao "a kako mađari imaju", neka malo proveri. Mađari ne kubure sa Banatskim dvorom kao mi, a ni hrvati nisu bili baš dokoni. Samo smo mi super, bavimo se Kosovom. Muka mi je više od Kosova, da se njime nismo bavili i kojekakvim radikalskim kletvama po skupštini i koječime, možda bi ova zemlja i ličila na nešto. Ali samo MOŽDA.
Zahtevam ostavke Bajatovića i Škundrića!

kasika

pre 15 godina

Nisu nama krivi ni Rusi ni Ukrajinci već mi sami, pa mi 10 godina pravimo skladište u Banatskom dvoru, a nikako da ga napravimo. Gospodo iz vlade da ste vodili računa o tome, sad bi imalii zalihe gasa barem za mesec dana.

Slobodan

pre 15 godina

Merry Xmas Mr. Tadic, uz srdacne cestitke na sklopljenom poslu veka sa nasim dragim i pouzdanim partnerima bacuskama! Od kojih ceo Zapad bezi, posto dobro zna da su im zalihe gasa vremenski ogranicene - do 2050! A vi, vi prodaste pouzdanim partnerima slavjanskim skoro celu energetiku. Pa bas nadjoste super partnere, nema sta veoma pametno. Pa vi sve sto radite, radite protiv drzave, prosto neverovatno.
Srpskom narodu, srecan Bozic, uz zelju da sto pre smogne snage i srusi ovaj uzas od vlasti. Pozdrav iz Francuske.

Bojan

pre 15 godina

Ovo sa odlaskom u Madjarsku da se moli za malo njihovog gasa iz rezervi je klasicna 'prica o cvrcku i mravu'. Dok je mrav vredno gradio svoja skladista gasa cvrcak se godinama bavi izborima, Kosovom, itd...
Pa sta ste ocekivali, da ce Madjarska da kaze 'eto bas nas briga za nase stanovnistvo, nama ne trebaju nase rezerve na kojima smo godinama radili, mi cemo ih pokloniti Srbiji?!'
E, svasta.

nexus

pre 15 godina

Ovaj scenario se desio i prosle godine, tako da se politicari ne mogu pravdati da su zatečeni situacijom. Ja grejanje plaćam redovno - koliko god da ga poskupe i ne interesuje me sve i ako ljudi iz toplana budu išli u šumu da seku drva pa da ih lože. Mene interesuje samo da mi isporuče ono što sam platio. Ili možda da ne plaćamo, jer je to viša sila...

Sasa

pre 15 godina

Da li uopste postoje na medijskoj sceni Srbije neki gradjani koji zive juzno od Save i Dunava? Panonske elektrane i beogradske toplane, Nis, Kragujevac i ostali naravno ne postoje ...

Beogradjanin

pre 15 godina

Druze ili kamarad Boris, potrcao si sa svojim prethodnicima da obezbedis energetsku stabilnost u Moskvi.
Pricao si nam i ti i Rusofil Nenad Popovic kako ce Srbija biti obezbedjena.
A ja sam sve vreme slao komentare da je to prevara veka, pricali ste nam kako je Banatski Dvor pun gasa nedelju dve pre sramne prodaje NIS-a, na kraju taj Banatski Dvor da li uopste i postoji, ili je i to rezirana prevara raznoraznih sluzbi?
Kazete mi smo kolateralna steta, a sta mislite sta cemo biti kada ostenamo bez mazuta, nafte i benzina u najskorije vreme, kada se nesto nadure iz Kremlja na nas, a boze moj dali ste im zlatnu akciju NIS-a na poklon, dali ste im vecinsko vlasnistvo i upravljanje.
Hoce tada biti kolateralna steta ili cin veleizdaje jer ste ugrozili energetsku bezbednost svih gradjana Srbije?
Zaigrali ste se malo vise nego sto mislite sa Ruskom bracom, a niko od vas nema kapaciteta za tu igru.
Zaigrao se tako bio i Slobodan Milosevic .

Giga

pre 15 godina

A šta je sa posrednikom Jugorosgas. Oni su dobili 35 miliona € da mi ne bi imali transportne probleme, već da preuzimamo gas na mađarskoj granici. Eeeee, rekao bih da smo prava banana republika.

cacanin

pre 15 godina

Pre dve godine gasifikovan je kraj u kome živim. Skupe priključke, kotlove i opremu nije uspeo da spreči ni naš zadrti komšija rečima: ,,Deco, ne sviđa mi se to da vam je šporet u kući a zabran u Rusiji''
Matora budala!!!

Zasto mi nemamo rezerve gasa?

pre 15 godina

Uvek nam je neko drugi kriv. Zasto mi nemamo rezerve gasa? Ko ce za to da odgovara?
Svi imaju rezerve gasa za 15 dana i Madjari i Hrvati... svi , samo mi nista.
Ovo odlicno ilustruje razliku izmedju nasih i susednih politicara.
Zasto mi nemamo rezerve gasa?

masan

pre 15 godina

Само у мом крају се од термалне воде може добити преко 200 мегавата електричне енергије. То знам поуздано јер сам читао студију о томе. До данас, а од отварања бушотина прошло је скоро 30 година, није ништа урађено на томе. Неће ни бити, јер наша политичка елита, угојена и богата, снује снове типа: нас и Руса 300 милиона. На жалост, они који би требали да је пробуде из тог сна и чија ће кожа отићи на шиљак, изгледа да су у још дубљем сну. Народ у овој земљи, да би се покренуо у правом смеру, мора да дотакне дно. То је реакција типична за животињско царство. Кад буде притерана у угао, у борби за голи живот спремна је да угризе свака животиња. Овде је без значаја дефиниција по којој је човек интелигентно биће, способно да предвиди и спречи догађаје који су за њега неповољни. Скора прошлост, пети 2000. је одлична лекција, коју смо брзо заборавили.
Христос се роди!

ledjo

pre 15 godina

Kakav god da je spor izmedju Rusa i Ukrajinaca, radi se o tome da mi nemamo rezerve nicega. Za nas ne iznenadjujuce, jer u ovoj jadnoj zemlji i kad padne prva slana nastane haos, a ne sneg, ili nesto ovako.

bax

pre 15 godina

Једино шта је преостало од анекса да се одради од стране Србије је и да се направи складиште гаса, које ћемо ми платити, а рујкице ће да добију 51%. Ко није укапирао да се у Русији дешава најсуровији облик капитализма, који је у свету (капиталистичом, западном) био на сцени тридесетих и седамдесетих година прошлог века, капитализам који не зна за појам хуманог, дебело се заврнуо. Некада је хуманост била привилегија истока, сада то није ничија привилегија.

Soko

pre 15 godina

Pregovori mogu trajati i vise meseci, ako vaz zanima tacno stanje http://www.economist.com/agenda/displaystory.cfm?story_id=12880642
Ukrajina ima dovoljno gasa za 3 meseca kao i mnoge druge drzave(Madjarska, Hrvatska, Ukrajina). Zao mi je da su ljudi u hladnim stanovima tako neobavesteni. Bilo bi lepo da se politicari manu retorike i potrose nesto novca na infrastrukturu (skladista, zalihe, gasovod) koja bi mogla biti gotova za godinu dve. Okolne drzave se vec odavno ne greju na obecanjima. Nije lako biti Cvrcak zimi i moliti mrava za malo gasa.
Mada sve su ovo nase zavrzlame koje tako volimo.

Geger

pre 15 godina

Energetska sigurnost ce se postici kad Rusi izgrade Juzni tok i Banatski dvor, a ovo sto sada gledamo (kao i sto smo gledali prosle godine) je ilustracija koliko nam vredi ovo "blago" od kompanije prodate Rusima. Za sve ove decenije monopola nisu uspeli ni skladiste za gas da naprave, valjda nisu imali vremena od otimanja od naroda. Jedva cekam da Rusi krenu da rade, gore sigurno ne moze da bude.

A onih 90% od 400 miliona koje hoce da daju Vojvodjanskoj birokratiji, bolje bi bilo da uloze u nesto pametnije. Na primer u ulaznicu za Nabuko...

Dusko Milojevic

pre 15 godina

Upravo je neki ruski zvanicnik (zaboravih mu ime) rekao da se cudi kako to da je Ukrajina odbila da placa cenu gasa koja je znatno niza od cene koja je dogovorena sa Srbijom!!!
Pa kako to da ovde niko nije postavio pitanje te cene? Zar je normalno da mi placamo znatno skuplje gas i da se ne bunimo? To je pravo pitanje a ne teme koje se sad pokrecu tipa kako da se prebacimo na grejanje na struju ili mazut!
Bas me briga za grejanje na mazut, interesuje me zasto placamo gas znatno vise od cene koju su Ukrajinci odbili da plate!

Realni

pre 15 godina

Kakve lazi nema gasa u citavoj Evropi, pa u celoj ZAPADNOJ ima i te kako gasa koji koriste norveski gas, jedino gasa nema u ISTOCNOJ Evropi ili one koji na veliku zalost zavise od ''brace'' Rusa.

Nela

pre 15 godina

Hvala "majcici Rusiji" na ovako predivnom daru za Bozic, mi smo zaista privilegovana zemlja u regionu i treba jos vise da razvijamo diplomatske odnose iskljucivo sa nasim bratskim zemljama na istoku, mozda se uspemo i ogrejati.. A nase rezerve gasa mislim da su nestale dok ja ovo pisem...

Nebojsa CH

pre 15 godina

A Smederevac!? A drva!? E moji SRBI. Sve da se proba ali nikako DRVO da se zaboravi mi smo seljacki narod. Tako je to kad se SELU okrenu ledja. Lepo je moj deda meni govorio: kakav gas i mazut drzi se uvek sekirceta i sumice to je najsigurnije!!! Izgleda da je bio u pravu! Zamislite kako se lepo spava dok drva pucketaju u vrucoj sobi, na sporetu se kuva VRUCA rakija a krompir se u rerni pece. MMMMMMMMM!!!! HRISTOS se rodi braco SRBI!!!!

Nenad

pre 15 godina

Sto kada je prodat mobtel, nije napravljeno podzemno skladiste gasa, ili bar poceto da se radi na njemu, nego su se krecile zgrade i bacale pare?

Aca

pre 15 godina

Gas ? Šta je to ?
Živim u jednom manjem gradu u Vojvodini i u moj grad gas nikada nije uveden. Zimi se snalazimo ložeći ugalj i drva - energente koji višestruko greju i pozitivno deluju na organizam. Greju kada ih treba unositi, pa onda kada drva treba seći, pa cepati, unositi u kuću... posle greju i kada ih ubacite u peć, a na kraju kada treba iznositi pepeo. Greju i posredno - kada svake godine mora da se iznosi nameštaj i kreče prostorije u kojima se loži, a ima i drugih pozitivnih nuspojava u vidu - bolje kondicije i zdravlja.
Ja sam za gas čuo, ali nikada ga nisam koristio. Priželjkivao sam i ja da ga uvedem u svoju kuću, ali kako grad nikada nije imao para, nikada taj famozni gas ovamo nije ni stigao. Izgleda da nekome na tome danas treba biti zahvalan, jer kod mene je toplo, a imam spremna drva za još 3 meseca, tako da ne moram da se nadam da Ukrajinci zavrću slavinu i ne daju nam neki tamo gas.

I.S.

pre 15 godina

Svi koji su se zalagali za sporazum sa Rusijom bi trebalo nakon ovoga da podnesu ostavke ili jos bolje da sa koferima prvim avionom napuste Srbiju i puste druge sposobnije od njih da rese pitanje sta ce biti sa Srbijom i gde ce ona biti za par godina. jer, ovakve i slicne situacije ce se ponavljati svako malo, a oni ce samo nemocno slegati ramenima. Eno juce Jeremic izvali kako je NIS prodat za mnogo vecu vrednost od stvarne. Sta li je mislio da postigne tom izjavom? Da pokaze javno svoju nemoc? Jadno i zalosno.

Lala iz Budimpeste

pre 15 godina

Madjarska ima dovoljno gasa za 60 dana. Sa smanjenim intenzitetom potrosnje (iskjucena prva i druga grupa velikih potrosaca) na 95 dana... a da nista ne stize. I pored svega toga vec se uveliko gradi stratesko skladiste gde bi se moglo smestiti dovoljno gasa za od 9 meseci do oko godinu dana (da, dobro ste citali godinu dana). Sta znace reci: drzava, organizovano drustvo itd. Mislimo o tome!

Srdjan, Ceska

pre 15 godina

Zato su Cesi, za mene pametni, za Balkance "Cehonje" izgradili i rezervne marsute. Naftovod TAL-Ingolstadt iz Trsta preko Austrije u Nemacku ima jedan krak naftovoda kod Ingostadta u Austriji, koji se odvaja za Cesku. Taj krak Ceskoj obezbedjuje rezervu marsutu za naftu, koja zaobilazi Rusiju kao isporucioca. I sto se aktualnog gasa tice. Imaju rezervu marsutu, kojom dobijaju norveski gas!! Mogu samo da posavetujem sve Srbe, naucite nesto i od "Cehonja". Naroda sa malo duzim pamcenjem i koji posle gorke istorije uzme i razmili malo o tome, sta mu se desavalo. Tako su braca Cesi posle kraceg braka sa Rusima shvatili da je to ipak drzava, kojoj ne mozes da verujes ni malo i odlucili da grade sebi alternative, danas poznate pod pojom energetska bezbednost. Jeste, tada je to kostalo dosta para, ali bolje i kesirati neko patiti od ruske Druzbe. Hvala na "prijateljstvu", ali jos vise se zahvaljujem Cesima, koji su se ´90. godina proslog veka potrudili da ja danas imam topao Bozic. Hristos se rodi. Nadam se da ce slavine uskoro da se odvrnu i da nece biti kao ´90.

deki970

pre 15 godina

doslo vreme da se preberu nasi politicari. boris je radi opstanka na vlasti progutao sps, srs, sns, a mozda i kostunicu sve sa veljom. jedino g17+ i ldp ovu zemlju mogu izvuci iz cemera i politickog gliba.

dejan

pre 15 godina

Strashno je to sto nasa vlada nema strategiju. Za par dana gas ce ponovo poteci, ali sta bilo da je prekid nastao zbog teroristiskih napada ili ko zna cega drugog ... da li iko u ovoj zemlji razmislja na duze od 24h!?

Ivana

pre 15 godina

U Pancevu su cele noci grejali kao ludi, ne pamtim da su radijatori ikada tako bili vreli, a mi nikada za 30 godina nismo imali grejanje nocu...

penzioner

pre 15 godina

A sta radi nas ministar inostranih dela i njegovo ministarstvo, sta rade ambasadori u Moskvi i Kijevu. Nema nista u medjima, a bas smo se navikli da slusamo i citamo o diplomatskim pobedama. Pa zar nije normalno da i mi nesto kazemo Rusima i Ukrajincima. Mozda ce nas poslusati, pa Boze moj - svi smo pravoslavci, a to pomaze, zar ne.
Penzioner

toliko

pre 15 godina

Bezobrazluk od strane Ukrajine, treba da plate debelu kaznu za ovu svinjariju, ali bezobrazluk i od "braće" Rusa, mogli su da daju bar neki rok ili upozorenje, ili bar da odlože za posle Božića prekid isporuke gasa, ali ne, oni zavrnuli, a vi "braćo" Srbi snalazite se kako znate i umete. Srećan Božić.

Mirsad

pre 15 godina

Kad Bajatovic nesto kaze to je 100% tacno. Pa on je ministar pobogu, "postenjacina", a tek kad se javi premijer sa "cvrstim" garancijama pa ne moramo da se brinemo. E moj Tadicu sta dozvoli i koga dovede na vlast i kome dadoste NIS (al uz vasu proviziju) i sta nam se desava. Nikad vise glas za tebe Tadicu. Pozdrav

Deran

pre 15 godina

Mislim posle ovog ENERGETSKOG kolapsa ako i malo ima morala među našim političarima, mislim da je red da podnesu kolektivnu ostavku, da su sazreli za političku penziju. Treba da dođu novi ljudi u svim političkim partijama, ljudi kojma će na prvom mestu biti NAROD SRBIJE a ne uski politički i lični interes.
Ova država nema strategiju za ni jedan bitan problem.
kao građanin ja ŽELIM da znam koja je strategija zemlje u bitnim stvarima kao što su Energija, vojska, portošnja novca poreskih obveznika. Da li je moguće da je svaki građanin dobar za svoju zemlju ako plaća porez a da ta ista država nema nikakvu strategiju prema tom građaninu u slučaju nepredviđenih situacija.

Pipi

pre 15 godina

Ovo je jos jedan od dokaza da Rusku federaciju Srbija ne zanima. Bacuska zavrnuo ventil bez pardona. Pitanje: Da li smo mi platili vec taj gas koji oni treba da nam dostavljaju? Jer ako je tako onda bi i Medjunarodni sud pravde mogao da ima posla. A ako nismo platili onda zasto je povecana cena gasa. Krajnje je neodgovorno dovesti drzavu i narod u ovakvu poziciju bez obzira ko je kriv. Ova situacija jasno pokazuje da se Srbija pothitno mora okrenuti alternativnim izvorima energije kao sto su Sunce, vetar i voda. Treba uciniti sve da se postave elektroenergetski sistemi koji funkcionisu na tim principima. Reka imamo dovoljno, kosava duva kao luda pa cela Stiska ravnica vapije za vetrenjacama. Gospodo vlastodrsci, uradite makar nesto pametno za ovu zemlju a ne samo otimanje ko koliko hoce i koliko ima priliku. MIslite malo na svoju decu i decu svoje dece i njihovu decu. Kakvu zemlju im ostavljamo? A sa Rusima nema sta ni da se prica sve dok drze one zlikovce od porodice Milosevic u azilu.

kanz

pre 15 godina

Samo da se zna, ideja o Banatskom Dvoru nije stara (samo) 10-ak godina. Jos sedamdesetih godina proslog veka uradjena je projektna dokumentacija...

mila kujundzic

pre 15 godina

Nemar drzavnih organa prema individualnim potrosacima gasa u Vojvodini je nepodnosljiv. U svim okolnim drzavama ova kategorija potpada pod potrosace prvog prioriteta, a kod nas ih niko i ne pominje. Vojvodina mora nesto uraditi da zastiti interese svojih gradjana!

Mile

pre 15 godina

Citajuci komentare (verovatno vecina je iz velikih gradova) ispada da smo mnogo razmazen svet. Svi cekaju da im neko drugi razresi probleme, u ovom slucaju pitanje grejanja. Pre svega ne prica se o mogucnosti zavrtanja gasa od juce vec to je tema koja se vuce bogami i vise od godinu dana. Prema tome dobar domacin ili privrednik mora dobro da razmisli sta da radi kad dodje u takvu situaciju. Evo npr. dobar deo juzno-istocne Srbije ima struju ali da pitate bilo kog gradjanina da li je siguran da ce je imati kroz par minuta odgovorice vam da toga tamo apsolutno nema. Ako dune povetarac ili padne negde kisica ili ne daj boze udari grom ili kakva druga nepogoda, struje nece biti najmanje pola sata ili vise. I tako u danasnje vreme, u vreme 21 veka. I sta rade ti ljudi. Imaju sve moguce alternative: svece, petrolejke, gasarcice, smederevce, kubice -bubnjare, crepulje i saceve i cega sve nema, ko u srednjem veku. A racuni za potrosenu struju, tom sirosnom narodu, redovno stizu. Pa jel neko napadao vlast - nije, jel neko pitao zasto je to tako - nije. Lepo ljudi savili glavu i trpe. Neko pre neki dan pomenu jadne Srbe sa Kosova kojima svaki cas iskljucuju struju ali ljudi nije ni ovima u gore pomenutim krajevima bolje samo oni nisu trenutno predmet politickih manipulacija. Oni su jednostavno zaboravljeni.

andrija

pre 15 godina

Drugovi i drugarice :)
Salim se, samo zelim da kazem da svi delujete pametno i nacitano ustvari nemate pojma! Svi znaju da je pola Evrope bez gasa naravno i MI :), takodje svi znaju da je sve to zbog Ukrajine a ne Rusije lepo svugde pise nego vi zelite da verujete da je zbog Rusa da bi mogli da kukate zbog NIS-a! Sve u svemu mislim da je NIS mogao da se proda za vece pare ali nema veze, ocu samo da kazem da smo ovako dobili i gasovod i procenat od NIS-a i modernizaciju istoimene kompanije i plus NOVAC OD TRANZITA buduceg nam JUZNOG TOKA :)! SVE U SVEMU NE PRAVITE SE PREVISE PAMETNI! HRISTOS SE RODI!:)

Sunny

pre 15 godina

Zaboravlja se da je distribucija mazuta po ovako hladnom vremenu veoma otežana.
Mislim da je Vlada pala na ispitu i da bi neko trebao da odgovara, bez obzira na izgovore.

Ghash

pre 15 godina

Kad nam prekinu dovod gasa, mi potrosimo apsolutno sve zalihe koje imamo za manje od jednog dana.
To se zove planiranje za buducnost.

Ivan

pre 15 godina

Prosto neverovatno koliko smo skloni da jednostrano gledamo na probleme. Naravno da u politici i ekonomiji nema prijateljstava, pa ni s Rusima, ali ovde se samo može raspravljati o njihovoj odluci da zavrnu gas SVIMA, a ne samo nama - jer valjda ima nekog ispred nas ko nam gas iz Rusije pušta ili možda zatvara. O tome da su Rusi NAMA zavrnuli gas valjda bismo mogli samo da diskutujemo da ga svi ispred nas u gasovodu imaju, a mi ne.
Što se Hrvatske tiče, evo inforamcije o njihovom energetskom bilansu: "Iz domaćih plinskih polja na dan se u sustav RH dostavlja oko 4,8 milijuna m3, a iz Rusije u normalnim okolnostima oko 3,1 mil. Maksimalna potrošnja je oko 12 mil. Proizvodnjom i količinama u podzemnom skladištu Okoli ne mogu se zadovoljiti potrebe, pa su smanjenja opskrbe pojedinim kategorijama nužna". Uporedite ove podatke s našim podacima - rekoše da mi proizvodimo SVEGA oko milion kubika gasa. A zašto nemamo dovoljno skladište gasa, o kome se odavno toliko priča - zaista, kako neko gore reče - treba pitati NIS i one koji su bili na vlasti...

Vladimir 78

pre 15 godina

25.5.2008.
Banatski Dvor skuplja gas za zimu...
Kako su nas lagali:
http://www.politika.rs/rubrike/Ekonomija/Banatski-Dvor-skuplja-gas-za-zimu.lt.html

ranko

pre 15 godina

Нешто сам размишљао: ако бисте желели најсигурнији начин да останете без ел. енергије, имате две могућности: 1. довести на власт С. Милошевића 2. поклонити браћи ЕПС ... е,сад, пошто С. из објективних разлога не може дa заседне на престо, остаје вам друга варијанта, а та је и сигурнија и ефикаснија од прве!

jagoda

pre 15 godina

Fantastican Bozic. Radijatori se hlade, kazu i da ce nam struju secnuti, mi sa toplane Zapad u NS mozemo da krenemo u Dunavski park po drva, pa kad nalozimo, zamesimo hleb... Kao nekad...

Krizna diplomatija zakazala

pre 15 godina

Prema rečima, premijera Mirka Cvetkovića, izgleda, da je zadatak, tek, formiranog Kriznog štaba, samo, da apeluje na građane da maksimalno štede, sve oblike energije, umesto da poduzima i najrazličitije mere u otklanjanju nastale situacije, uključujući i one na diplomatskom planu, budući da trajno rešenje je moguće, jedino postići, na globalnom, diplomatskom planu?!
Da bi se to postiglo, neophodno je da šef srpske diplomatije, odmah pozove šefove diplomatskih misija SAD, V.Britanije i još nekih značajnijih zemalja, a koje imaju najdiretniji uticaj na brzinu rešavanja krize i uloži diplomatski protest, zato što je Srbiji i regionu Balkana prekinuta isporuka ruskog gasa, ukazujući i na sve socijalne, ekonomske i poilitičke posledice, takvog čina!
Takođe, izneti očekivnje, da će ove zemlje, pružiti sve potrebne garancije Rusiji, da će Ukrajina, u najkračem roku, deblokirati transport gasa, preko svoje teritorije i platiti zaostali dug.

Toza

pre 15 godina

Slažem se da bi Srbija trebala da pređe na alternativne načine izvora energije, poput biomase, vetra i vode.
Ovo što se sada dešava je pritisak Amerike na Evropu putem Ukrajine na čijem čelu je proamerička vlast. Ukrajina plaća plaća manje nego Evropa gas, a hoće da plaća još manje. Pravi cilj je da Evropa više ne uvozi gorivo od Rusije, pošto su oni, jelte, ucenjivači i "tirani". Onda će Evropa po znatno skupljoj ceni uvoziti gorivo od Amerike. Pa zašto su amerikanci podigli cene goriva?
Amerika je uvek živela od ratova i kriza i ovo je jedan od načina da se ekonomska kriza u Americi reši preko leđa Evrope.

Aleksandar

pre 15 godina

Do juce se Ministar Skundic kleo da nema opasnosti od nestasice gasa! Bajatovic takodje, on je znalac medija a ne energetike, al sam je kriv sto se plete u ono sto ne zna. Zreli su za ostavke, u normalnim zemljama bi ih vec sutra premijer smenio, al, ovo je Balkan, a oni socijalisti. Dobro nam dosao Slobodane Nas!!!!

Zacudjen

pre 15 godina

Pita se pitam, odtkud jednoj Ukrajini hrabrost da se ovako usprotivi Rusiji i da Evropu ostavi bez gasa na -10?! Amerika nema problema sa gasom zbog ovih sukoba? A pitam se i kome to pa odgovara zatezanje odnosa izmedju EU i Rusije?!

Miki

pre 15 godina

Zivim na severu Vojvodine i ovde se prica da su Madjari zbog naseg Bozica dali svoje zalihe gasa do 20 h.
A mi umesto da sklapamo dogovore sa Rusima i ko zna s kim, trebalo bi da lepo ukinemo sve papire za i saglasnosti za iskoriscavanje: snage vetra , snage potoka , iskoriscenje biomase . Ma ne mogu da verujem da pored svih tih resursa mi se glozimo medjusobno zbog tamo nekih Rusa i Ukrajinaca i uvek nam je neko drugi kriv.

Dusko Popov = James Bond

pre 15 godina

Komunizam je zlo covecanstva koje jos uvek vlada na ovim prostorima. Komunisticki antihristi su zavrnuli dovod na Bozic, i ucenjuju ceo svet. Jel i sps-ovac Bajatovic ostao bez grejanja? Uostalom pritisak gasa je ionako bio uvek slab, nekvalitatan i skup, a mi naivan narod.

Shomi

pre 15 godina

Nabuko je mit koji postoji samo u glavama evrobirokrata.
Baku ima gasa samo za cetvrtinu kapaciteta Nabuka, a i na to gasno polje ce, kako stvari stoje, Gazprom staviti sapu.

Proracun

pre 15 godina

Firma se zove Gazprom, a ne Gasprom i web sajt je http://www.gazprom.com, i tu jasno piše ko je isključio gas!
Elem, kubik gasa košta 40 dinara sa PDV-om i transportom, a tu je još i fiksni UGI koji nije uračunat u tu cenu. Litar lož-ulja sa transportom do cisterne u dvorištu košta 40 dinara. Jedan kubik gasa odgovara 0.7 litara lož-ulja po energetskoj vrednosti. Znači, gas bi trebao da košta manje od 28 dinara da bi bio isplativiji od lož-ulja. Gas je 42% (1.42 = 40 / (40 • 0.7)) skuplji od lož-ulja, oko 69% skuplji od mazuta, a to nikad i nigde i nikome nije bilo! Toplane su i ranije koristile mazut jer im je jeftiniji, a to se lako moglo i uočiti posmatranjem njihovih dimnjaka. Čak je i grejanje na auto gas 20% jeftinije od grejanja na prirodni gas i to sa sve akcizama za puteve, i mi zaitsta treba sada da se zapitamo šta je svrha daljeg popularisanja korišćenja gasa. Šta je bila svrha prodaje Gasproma, ako ne jeftiniji, a ne skuplji gas. Da podsetim da je posle poskupljenja gasa odmah azotara i čeličana prekinula rad. Realna cena gasa je, ipak, 20 dinara, i sve preko toga je gruba pljačka. Toplane bi zaista trebalo da pređu na mazut i smesta pojeftine svoje usluge. Distributeri gasa treba da razmotre prelazak na tečni naftni gas umesto zemnog. Mazut i lož-ulje treba odmah osloboditi akciza i dozvoliti slobodan uvoz, to je jedini način da se cena gasa dovede u normalu. Samo monopol stvara bahatost, a apsolutni monopol apsolutnu bahatost, i to je jedini način da se cena gasa upristoji.
Kakav je to način da se podigne cena gasa da bi se NIS bolje prodao!? Preko leđa građana!? Dokle? Pa još kažu da treba još da poskupi, a nisu hteli ništa da ulože u skladištenje gasa. Ovo je čist propust NIS-a! A cena gasa treba odmah da se spusti na minimum 25 dinara za kubik. Koliko Srbija stvarno plaća gas!? Ajmo ovako: gas je poskupe za industriju 15%, za toplane 30%, a za domaćinstva 60%. Po ceni koja je bila tada objavljena ispada da su pre toga svi isto plaćali gas. Kako ja ne verujem da ijedna kategorija ima subvencioniran gas, ispada da je cena gasa oko 270$, a ta je cena zarada NIS-a (extra profit), a i podstiče kurs dinara, tako što tera ljude da zavlače ruku slamaricu da bi plaćali gas. Što da idu na more, ili otvaraju privatni biznis kada mogu da to daju NIS-u – slatko i pametno zar ne!? Da se podsetimo da je cena struje povećavana zbog pariteta sa drugim energentima – sada bi trebala da pojeftini za bar 50%, zar ne!? A NE DA POSKUPI!!!!
Da li smo svi mi idioti ili šta!? Znate mi smo i birači, a ne samo idioti...

bice OK

pre 15 godina

Izgleda da ce EU da zataska svari i plati deo duga koja je Ukrajina duzna Rusiji, bice sve u redu za nekoliko dana, nema razloga za paniku.

Emergency Diplomacy

pre 15 godina

Dokle će trajati "rusko-ukrajinski spor", šta kaže srpska diplomatija?!
I šta preduzima, povodom toga, da "danas Ukrajina izmiri najveći deo duga Ruskoj Federaciji, da plaćanje obavi EU i da se uz neke uslove nastave pregovori"?!
Odnosno, ko to, treba, da utiče na Ukrajinu, da nastavi pregovore, i preuzme obavezu plaćanja u ime EU?!
Kakav je plan, daljih restrikcija, ukoliko, ne dođe, do dogovora, danas, sa Ukrajinom i pušten gas?!

Analitirač

pre 15 godina

Gasni "rat" se, izgleda, zaoštrava - Putin danas uvodi potpuni embargo na gas Ukrajini. Međutim, izgleda da niko, osim ruskih i ukrajinskih državnih službi, zapravo ne zna sa kolikim zalihama gasa trenutno raspolaže Ukrajina. EU se pravi kao da ne zna šta da radi, ponaša se kao da je ovim iznenađena, pušta novopečenim Česima da daju izjave, kao formalno predsedavajućima. Industrijski razvijene EU zemlje imaju zalihe gasa i infrastrukturu za njegovu eksploataciju po celoj mreži za neko vreme, ali niko se ne izjašnjava koliko kome to može da potraje. Slovaci i Rumuni su pred uvođenjem vanrednog energetskog stanja, iako Rumuni imaju zalihe, ali izgleda da nemaju gasnu mrežu koja bi mogla da podrži potrebnu i dovoljnu eksploataciju pri jakim mrazevima. Kod nas je (kao i svuda), informacija o stanju i perspektivama energenata prilično politički ispeglana. U svakom slučaju, situacija je kritična, jer prete havarije na gasnim instalacijama, ne samo u Srbiji, već i u Ukrajini i Mađarskoj. Po mnogo čemu, ovo je kriza koja bi se mogla nazvati početkom specifičnog energetskog hladnog rata u prvoj dekadi 21. veka. Verujem da će se trenutna kriza relativno brzo prevazići diplomatskim sredstvima, ali šta će biti u budućnosti, za godinu, dve ili deset? Šta će biti sa cenama nafte, gasa i struje? Pre tri meseca zvanično je objavljena svetska finansijsko-ekonomska kriza. Sadašnja gasna kriza prva je krupna posledica vidljiva u Evropi. Šta je sledeće?

Milopero

pre 15 godina

Zasto ovo neki shvataju licno? Kao evo u fazonu,evo vam vase brace Rusa sad ukinuli nam plin .Pa nisu samo nama zavrnuli ima tu jos drzava oko naseg "sela".
Kakvo bratstvo, cojstvo itd. Puno je to para u pitanju.
A za NIS me boli uvo kome su ga prodali, ionako je bio dinosaurus sa gomilom smesnih radnih mesta, koje smo ipak odrzavali mi gradjani (i radnici) ove super mocne Srbije, sa 30 mlrd. spoljnog duga.
Zivim u Vojvodini, kucu grejem na plin ,radijatori su mi jos topli nadam se da ce i ostati. Smesno je sto vlada nije sposobna ni za sta osim da pluta na povrsini. Za sve ovo vreme oni su odobrili povecanje "pemzija" kupili sebi jos vremena.
Kad bi mogli bar jos i njih da prodamo, ali kome?

Livija

pre 15 godina

Sramota! U ovoj zemlji ne postoji elementarna odgovornost prema gradjanima..U Srbijagasu prihodi su ogromni, izgradnju sistema finansiraju opstine i gradjani, a oni nisu obezbedili skladistenje gasa ni za 5 dana. Da li ce neko biti smenjen? Gradjanska neposlusnost i odbijanje placanja racuna pocinje da lici na jedino resenje....

BiiBoo

pre 15 godina

Samo pričaju kako je situacija pod kontrolom jer ima dovoljno mazuta, el.energ. sistem je kao ok, a to što će ogromna većina domaćinstava u Vojvodini ostati u hladnom - to nikom ništa... kao, snađite se, pređite na druge vidove grejanja.. Kako?? Čime?? DAJTE MI TOPLI OBROK PA ĆU KUPITI DRVA... Ali, imam utisak da sve u Vladi ustvari i nije baš mnogo ovo potreslo jer se južnije od Vojvodine niko i ne greje na gas pa znaju da za njih nema zime a što se nas, Vojvođana tiče, pa nas ko šiša još odavno... Što kažu "sve je pod kontrolom", jel?

devit

pre 15 godina

Da li postoji nariod tako kratke pameti?!
Tek da se nesto podsetimo izjava koje su potekle iz SPS izvora:
BLOKADA CE OMOGUCITI DA SE BOLJE POSLUJE?!?!?!
NISTA NAM NE MOZE IZOLACIJA?!?!
SVETSKA EKONOMSKA KRIZA

Jelena

pre 15 godina

Da nasi politicari razmisaljaju bar sa 20% mozga pare od prodaje NIS-a trebalo bi uloziti u izgradnju skladista gasa, ako te pare legnu na racun vojvodjanskih funkcionera dogodine ce nam biti ista situcija kao sada + sta ce nas Canak i ekipa sa zakupljenim terminima na tv i novinama trzati ofucanim pricama kako je vojvodina najvise propatila od trenutne situacije

Prevodilac

pre 15 godina

Katastrofa! Losa ocena, procena, cena? Neee! Ovo je samo prava ucena! Ko ucenjuje? Ne pitaj! Na slabom nije da pita. Resice i ovo za nas neko drugi, jaci.

iva

pre 15 godina

Ovo nije najgore. Najgore je sto ce se ovakve i slicne situacije ponavljati u narednim godinama, a Srbija ce biti potpuno nemocna da reaguje.

DDas

pre 15 godina

Koliko smo svi mi osetljivi na oscilacije u snabdevanju i uopste od nafte i gasa. Ne bi izdrzali nedelju dana bez tih energenata, nastao bi opsti haos, a tu mislim prvenstveno na naftu. Ne znam sta ce sve pokretati kad nafte uopste ne bude bilo, a vec ce je biti manjak za desetak godina.

Aleks

pre 15 godina

Zr je vec u hladnom, sva domacinstva koja se greju na gas su iskljucena, nemaju nista.Otkud im sad alternativa osim struje. Nemam reci. Nikog nije briga kako ce ti ljudi.Valjda da sačekju Južni tok pa onda Rusi neće isključivati gas.

Ljiljana

pre 15 godina

Secate se filma Moskva suzama ne veruje, ee, spasiba braco, a mi dragi moji, spremajte cebad i svece, pa prezivecemo, mi smo nebeski narod.
A Vlada, tj Ministarstvo energetike, kod mene padoste na prvom ispitu, gde su strategije, planovi, dosta vise nerada i nekompetentnih, spasite nas za ime boga
A da, Hristos se rodi.

Beogradjanin

pre 15 godina

Ratko daj te vunene carape ovamo, ledeno je zaaista.
Ne moras da mi das one specijalne u kojima besumno lebdis po kuci, daj neke obicne da se ne smrznem, nemam gas.

vuk

pre 15 godina

Mislim da su gradjani na ovom primeru mogli da se uvere kakve posledice mogu nastati po njih ako se neki problem ne resava na vreme. Svadja izmedju Rusa i Ukrajinaca nije od juce pa je neprihvatljivo da se pravdamo da su problem izazvali drugi. Problem je kod NAS. Mi smo krivi sto nismo doneli program ubrzane izgradnje skladista za gas. Sada se jasno vidi da je to NACIONALNI interes i kao takav morao se resavati odmah,utoliko pre ako se zna cena izgradnje skladista u BANATSKOM DVORU.

aleksandar

pre 15 godina

Malo je nejasno to gospodin Bajatovic rekao pa sam procitao i na madjarskim sajtovima: cim se postigne dogovor Ukrajina-Rusija (Rusi zele da prodaju gas za 450-500 dolara po 1000 kubnih metara umesto sadasnjih 179 a Ukrajinci bi naplacivali 2.05 dolara po 1000 kubnih metara i sto kilometara umesto sadasnjih 1.70). Znaci Madjari nece cekati da gas pocne da pristize iz Ukrajine nego ce iz svojih skladista odmah slati gas u Srbiju sa vecim pritiskom od uobicajenog. Gasni sistem Madjarske je pod pritiskom a srpski nece biti, zato je potreban veci pritisak. Madjarska ima u skladistima 3,5 milijardi m3 gasa a dnevna potrosnja drzave je 60-70 miliona kubnih metara, jedini problem je sto (i zato nam nisu dali gas) kapacitet izvacenja iz skladista je oko 50 miliona m3. Puno pozdrava i srecan vam Bozic iz (toplog) Segedina.

Vlada

pre 15 godina

Živo me zanima kako je tekao taj razgovor u Budimpešti - Dobar dan, mi došli da kupimo gas! - Ali gospodine, nema nigde gasa, Rusi ukinuli! - Ma znam, ali vi imate, dajte nam malo. - Gospodine, mi jesmo napravili podzemna skladišta i napunili smo ih i imamo gasa za nekoliko dana i imamo nešto svojih nalazišta, ali smo odgovrni prema SVOJIM GRAĐANIMA, tako da moramo da čuvamo rezerve. -Ali platićemo, ne pitam za cenu, i ovako nisu moje pare. Gospodine, nema tih para! - Auuu, meni niko nije rekao Ne još od 5. oktobra, šta ću sad???

Hmmm

pre 15 godina

I ja volim da pljujem vladu ali ovde im se ne moze nista prigovoriti. Verovatno je bilo tesko i ovo nabaviti. Ceskoj je isto prestala isporuka kad i nama a oni razmisljaju o vanrednom stanju.
I kakve,pobogu,cena gasa u Srbiji ima veze sa nestankom isporuke u citavoj Evropi.
A kakve veze ima ovo sa NIS-om. Nema gasa u CITAVOJ EVROPI. Ne vrti se ceo svet oko Srbije i NIS-a. Kome god da smo ga (pro)dali ISTO bi bilo.

Vlada je dosta daleko od savrsenstva ali u poslednje vreme se toliko kritikuje a najvise o stvarima na koje ne moze da utice (kriza,isporuke gasa...).

pronto

pre 15 godina

he,he,he,he,he......
Bajatovic u izjavi kaze da ce Madjari pustiti gas i pre nego li stigne do nase granice. Pa kako ce nam dati nesto sto jos nije doslo.....

dragan

pre 15 godina

Ne znam ko je kriv...ali pre pola sata kod mene je nestalo gasa...sta sad? Da pokupim decu i zenu i odem u direkciju Srbija gas-a da se ogrejemo malo?
Dragan-NS

Lalosh

pre 15 godina

Cvrčak i mrav
Reče cvrčak: Mrave, daj mi malo gasa iz tvojih skladišta, budi drugar!.
A mrav će njemu: Ja sam ta skladišta gradio i punio godinama. Šta si ti za to vreme radio?
Cvrčak: Brinuo sam zbog Kosova, svetske nepravde i drugih vrlo bitnih pitanja, čuvao ratne zločince, delio poklone rodjacima iz Rusije i pevao celog leta "Ne može nam niko ništa - jači smo od sudbine...".
Mrav: Pa, super. Nastavi samo tako. Malo će ti biti hladno, ALI BAŠ ME BRIGA ZA TEBE!!!

boban

pre 15 godina

Za svakog realnog coveka, neopterecenog dnevnom politikom i stranackom pripadnoscu, ovo je samo potvrda opravdanosti stava da je Srbiji neophodan gasovod i zavrsetak podzemnog skladista u B. Dvoru. Jedino ukoliko budemo tranzitna zemlja, a od koje ce zavisiti snabdevane gasom Madjarske, Slovenije, Italije,..., imacemo strateski dobru poziciju. Sve ostalo su puste price, tipa rekla kazala. To i ne bi bio toliki problem da ne postoji velika i dobro placena lobisticka grupa (koju cine i pojedini clanovi Vlade, na celu sa sefom sifrovane partije) koja permanentno opstruira realizaciju strateskog cilja Srbije. Bice zanimljivo cuti njihovo tumacenje ovoga sto se sad desava.

Vucko

pre 15 godina

Nek u ovo Božić veče,
bude gasa da poteče,
neka naša zemla cela
ima topla grejna tela.
A mazuta kad nestane,
i presuše vodne brane,
kad zalede grejna tela,
i san usni zemlja cela,
tad viknimo svi u glas:
Rusi,Rusi dajte nama gas!
Hristos se rodi!
Srećan i topao Božić.

Poslednji cvokot

pre 15 godina

Slušajte, samo pažljivo, pa ćete videti, da li nam predstoji cvokotanje?!
"Gas je Srbiji prestao da dotiče juče u 15:30 časova...neke od zemalja EU (Istočne Europe, jer, Zapadna Europa, ima gas iz Norveške) nemaju duže rezerve od utorka", pa se, kobojagi, veruje da će, najkasnije, do tada problem snadbevanja sa gasom, ovih zemalja, a time i Srbije, biti rešen?!
"Najbolji mogući scenario koji Srbija može da očekuje je da do danas Ukrajina izmiri, najveći deo duga Ruskoj Federaciji"...što se, nije dogodilo, pa su, sada, sve nade, uprte, u sutrašnje razgovore Rusije i Ukrajine, koji, po pravilu, neće dati rezultate, ukoliko EU, nije, ruskom premijeru Putinu obećala, da će biti GARANT ukrajinskog duga?!
Mađardska nije u stanju da pozajmi gas zbog svojih potreba, a premijer Mirko Cvetković, tvrdi:"Situacija nije kritična ali ni bezazlena", nadajući se da će snadbevanje gasom biti normalizovano u narednih nekoliko dana, imajući u vidu pregovore koji se vode?!

nikola

pre 15 godina

Najzalosnije je da smo mi javno pricali da bi radili isto to sto Ukrajina radi nasim susedima ukoliko nam stanu na zulj nekako, a mozda i samo da im napakostimo jer nam se moze. Samo da nam Rusi izgrade gasovod. Ali nisu Rusi ludi posle ovog iskustva da i kroz Srbiju zidaju gasovod.

Još jedna budala

pre 15 godina

I pre ovoga svakome je bilo jasno da imamo ili najsposobniju vladu na svetu ili najgluplji narod na istom.
Kada kažem najsposobniju vladu nisam ironičan! Naime, kada dvadesetak ljudi (i još par stotina oko njih), dakle velika manjina (računajući i ovih par stotina) mogu da konstantno prave magarce od 7.5 miliona ljudi, a da ovih 7.5 miliona nesrećnika ćute kao zaliveni i kada ostaju bez posla, bez grejanja na -10 i, slobodno mogu reći bez bojazni da ću zvučati patetično, bez trunke dostojanstva i snage da to dostojanstvo povrate - ove činjenice impliciraju veeeeliku razliku između intelekta naših političara i običnig građanina.
Dakle ili su oni genijalci ili mi budale...

Mirko

pre 15 godina

Ja sam celo leto placao grejanje. Zar nisu tim parama kupljene zalihe gasa za ovu grejnu sezonu? Iduće godine gradim svoj rezervoar koji cu da punim celo leto jer ne verujem da ce ova vlada ista uvciniti da se pripremi za neizbežno isključenje od strane Rusije/Ukrajine.

Toplica

pre 15 godina

Ах, шта ти је менталитет и карактер, није се још ништа десило, а кукају ли кукају, цмиздрење се до Јупитера чује.
Нема, нема шта да се ради, виша сила сем тог нашег убогог складишта, мислим да се гради већ 25 година, у њему би у максимално могло стати 21-дневне резерве, што је довољно

Vladan Radenkovic

pre 15 godina

Blago vama koji imate mogucnost grejati se na gas, sta mi sa juga da radimo....Slazem se da za ovakvo stanje neko mora snositi posledice, ali kao i u mnogim drugim slucajevima to ce izostati! Tako nam i treba kada smo ovce, svi se uclanjuju u partije zbog koristi i samim tim se sami stavljaju pod jaram lokalnih predsednika partija koji su kao i predsednici u centrali nedodirljivi! Zato se jedni te isti politicari non stop menjaju, sad su opozica pa su pozicija pa opet opozicija!

Mile

pre 15 godina

Po 100-ti put: Rusija nije zavrnula gas, nego Ukrajina uzima ono što im NE PRIPADA. Pa sama vest kaže da je kolaps sistema nastao jer su Ukrajinci u poslednja 24 časa uskladištili preko 64 miliona kubika gasa.

A što se tiče Slovenije i Hrvatske, oni se gasom snabdevaju i preko Madjarske (kojoj su Ukrajinci potpuno obustavili isporuku) i iz Austrije, kojoj NE STIŽE sav gas preko Ukrajine nego i iz drugih izvora. Sto će reći, nije do bratske ljubavi Rusa (i Ukrajinaca) prema Slovencima i Hrvatima, nego što su ovi potonji pametniji od Srba koji niti imaju skladište gasa niti dobavljaju gas sa dve strane, nego samo od Madjara. (i povrh svega, još diskutuju dal im treba il ne treba Južni Tok)

Ali izgleda, najlakše je začepiti uši i kriviti Ruse za sve nedaće ... pa čak i zato što već nisu izgradili taj Južni Potok, a mi im eto "poklonili" pola NIS-a i potpisali ugovor pre cele dve nedelje!

Galaktus

pre 15 godina

Srbija treba pod hitno, kako ume i zna, da gradi vise tih velikih rezervoara za gas... kupuj jeftino, prodaj skupo i kao rezerve za crne dane kako ove!

Slaninar Republikanac

pre 15 godina

Neverovatno je da je Bajatovic putovao u Madjarsku da bi mu ovi (logicno) rekli da ne mogu da pomognu posto ni oni nemaju dovoljno gasa za sebe. Pa za komunikaciju postoje mailovi, fon, faxevi ali ne, Baja ide licno. Garant mu je trebalo nesto iz Ikee a i gledo je na tv-u da je meso jeftinije. A i pobegao je od neprijatnih pitanja makar na jedan dan od novinara. Sutra ocekujem njegovu posetu Moldaviji i negativan odgovor. Sve u svemu, kada su socijalisti na vlasti restrikcije su neminovne. A o Rusima bi mogao, voleo i zeleo svasta da napisem ali mi to ne bi nikad niko objavio.

Bucko razmisljam

pre 15 godina

Neka nasi politicare ZAHVALE Bozicu, sto ne mogu danas napisati sve ono sto mislim o njima ! Srecan Bozic svima koji ga danas slave !

vesna

pre 15 godina

Sretan Bozic-Hristos se rodi.Eh kako bi valjale one stare furune sada .Zao mi dece i svih gradjana Srbije ; ALI U BUDUCE KO GRADI KUCU OBAVEZNO KAMIN .E braca Rusi, ko je snjima tikve sadio smrzo se je .

CityWatch

pre 15 godina

Razumem Madjare. Ko bi Bajatovicu dao gas? I sta mu znaci izjava o manjinskoj vladi? Da se nije uvredio pa mu nesto izletelo? Sramota, dve u nakrst da slozi a on se pita za energiju... Izbori al ko onda... Au, ova energetsko finansijska kriza nije nista naspram onoga sto ceka Srbiju sa 'vakom "elitom".
Ukrajinci nisu dzaba "unijate"

Dusan

pre 15 godina

Ljudi, kako ne vidite da je za ovu krizu kriv iskljucivo Putin. Kako sme da se igra gasnog rata usred zime i da pravi humanitarnu katastrofu!

Petar

pre 15 godina

Sta nas briga sto Ukrajina krade gas, mi ga redovno placamo!

Zamislite da kupite kola i neko ih neko ukrade iz fabrike pre nego vam doteraju, pa nece vam fabrika reci: "e žao mi je, nema kola", nego će vam dati druga!

Nemanja

pre 15 godina

Pa nije baš tačno da se južnije od Vojvodine niko ne greje na gas. Evo u Mladenovcu ovde u mom kraju ima dosta domaćinstava koja su priključena na gasovod i takođe nemaju alternativu (osim grejanja na struju). Trenutno imamo gasa, a da li će biti uskoro - ne zna se. Pozdrav, i sve najbolje :S

Max

pre 15 godina

Hristos se rodi!
Evo mene u Sremu, stiže ponoć i drugi dan Božića a ja još uvek imam gas, ne znam samo odakle? Pa valjda iz naših malih domaćih izvora na koje smo u ovoj histeričnoj situaciji svi zaboravili.
Stari kotao na ugalj je "produvan" i ponovo aktivan. Imam 2-3 "metera" grana od voćki i stare drvene građe pa ... ako i meni noćaš zavrnu slavinu imam šta da ložim ...
A da li primećujete kako dok mi buljimo u gasovode Euro skakuće lagano do "stotke" ...

zoran

pre 15 godina

U Pancevu su cele noci grejali kao ludi, ne pamtim da su radijatori ikada tako bili vreli, a mi nikada za 30 godina nismo imali grejanje nocu...

I u Zrenjaninu su "do daske" grejali celu noc .

vrlo interesantno

pre 15 godina

zasto je Bajatovic isao kod Madjara da trazi pozajmicu gasa za Srbiju, kada je strateski energentg poklonjen Rusima, valdaa teba razgovarati sa Rusima, a posto nam je vlast "stedljiva" te nece sada odleteti u Moskvu, neka prvo posalju protestnu notu ruskoj ambasadi zbog prevare, jer u Rusi obecali da nece biti nestasice gasa

dvasovic

pre 15 godina

Ne pada sneg da pokrije breg......Ovakvu Vladu i ovakve ministre ne zaslužuje ni jedna država na kugli zemaljskoj. Čak ni naša

LOL

pre 15 godina

Bracoj nasi NIS smo dali, oni svasta obecali. A kad dodje Badnje vece iz Rusije sipak tece. Ladnoca nam manje smeta - kroz cevi nam bratstvo seta. Kad s proleca rode dodju i kubici gasa podju ko prezivi dace glasa - eto nama Ruskog spasa.


Za sve su krivi Ukrajinci

kuki

pre 15 godina

Nešto drugo se tu dogadja bojim se. EU bi sigurno posudilia tu lovu za dug, 600 milja?? Ukrajini. Ipak je tu politika umiješala prste i pokazivanje mišića. Rusija je apsolutno kriva, šta nas sve briga za njihove probleme sa Ukrajinom, jesmo li potpisali medjunarodne ugovore? Ima da nam isporuce naše. Prvo su smanjili dotok preko Ukrajine kao dok ne dobe lovu, a zatim potpuno prekinule danas. Previše se bahate opet žele dominaciju nad cijelom Evropom. "Ne možemo" bez njih i oni to zloupotrebljavaju za neke daljnje interese.

Pozdrav

Shomi

pre 15 godina

Dakle, to je to.
Sve sto asocira na civilizaciju je nestalo pritiskom na dugme.
Mozemo da mrzimo vladu, Ruse, Zapad, Istok, sve je vise bespredmetno kada trnu prsti od hladnoce.
I rusofili i rusofobi i erurofili i eurofobi da se uhvate u kolo i skoce u mutnu Maricu.
Nama treba uvesti protektorat, za bolje i nismo.

Nindza

pre 15 godina

A sta ako prezivimo do proleca, pa shvatimo da ne moramo da zavisimo od glupog gasa?
Neko rece i da gas nema alternativu, jer da ima, bogatije zemlje bi tu alternativu iskoristile.
E pa NE BI, jer i one imaju gasno-naftni lobi koji gomila novac. Braco draga, Ameri su napravili auto na struju (ironicno da je fabrika "Tesla motors"), koji od 0-100 stigne za 5-6 sekundi. Al nece ga biti u prodaji dok ne zarade na nafti koliko to zele.
...
Gas nema alternativu?! Gospode...

Hristos se rodi.

ni krivi ni duzni

pre 15 godina

EU spašavaj i rešavaj probleme Istočne Evrope.
Javili na BBC-u da su Rusi prekinuli isporuku gasa čak i Turskoj, pa ja ne znam ko je ovde bezobrazniji Rusija ili Ukrajina.

Grlja

pre 15 godina

Dinkicu, pozovi tvog najboljeg, sa 10000 evra odbeglog menadzera, Bojana Kristu, da resi stvar sa Rusima i Ukrajincima. Vi, Dinkicu rekoste da je mnogo sposoban, sigurno ce nesto da uradi. PS. Jel' Vam sad jasno kakva nam je drzava i ko je vodi? Neka nam je Bog u pomoci. Srecan Bozic.

lala

pre 15 godina

Naravno da ne moze da nam da gas!
To je njihova rezerva, a ne nasa!
Nego, imam jedno pitanje za gospodu politicare koji su i napravili ovaj dil sa rusima: Ako neko umre od posledica smrzavanja, hoce li neko od njih snositi odgovornost?

statista

pre 15 godina

Prosto me je zapanjila količina nerealnih i ciničnih komentara koji nemaju blage veze sa realnošću. Pre nego što bilo šta prokomentarišete pogledajte ovu sliku:
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/en/4/4c/RF_NG_pipestoEU.gif

Sav gas ide u Evropu prilično unificirano, kroz Ukarijinu i nešto manje kroz Belorusiju. Gas se isporučuje zbirno pa čak i da hoće Rusi ne mogu da kažu "evo malo za našu braću Srbe a ostalima ništa". Dakle:
1) Name je gas ukinula Mađarska a ne Rusija
2) Mađari su prekinuli isporuku zato što je Ukrajina zatvorila gasovode.
3) Sasvim je za očekivati da će Mađari prvo namiriti sebe pa onda one koji su im interesantniji od Srba pa tek na karju nas
4) To nam je hvala jer Mađarima plaćamo najveću taksu za prenos gasa i tu vam je i ključni razlog zašto je MOL toliko lobirao protiv Rusko Srpskog sporazuma. Inače mi smo MOL-u prethodnih godina već platili dovoljno da bi on ladno mogao da kupi NIS OD NAŠIH PARA.
5) Ukrajina inače plaća gas duplo jeftinije od bilo kog drugog potrošača u Evropi (sem Belorusije) ali koristi svoju monopolsku trasnportnu poziciju za ucenjivanje. Sada traže da se uz povećanje cene gasa poveća i taksa za prenos tako da oni poskupljenje i ne osete nego da plaćaju za njih ostale zemlje Evrope
6) Ovakva situacija će se promeniti sa puštanjem Severnog potoka a kada bude operativan i Južni onda će Ukrajinci potpuno ugasiti
7) To znaju i jedni i drugi zato i igraju prljavo i bez kompormisa
8) Gas nema alternativu, da ima sigurno bi je iskoristile bogatije zemlje od nas. Priče o suncu, vetru i slično su isključivo za ljude sa manjkom tehničkog znanja. Na današnjem nivou razvoja to je jednostavno neisplativo. Ako sumnjate pogledajte koliko bi vas koštalo tako nešto za kuću i šta bi uopšte dobili za te pare (recimo solarno grejanje)
9) Živa je katastrofa što naš dragi monopolista NIS i njegov bratić Srbijagas koji ovom mučenom narodu samo preprodaju gas tolike godine nisu uspeli da naprave skladište za barem 10 dana rezerve (poželjeno 2 meseca). Verovatno nisu stigli ili nisu imali para jer treba za plate i Upravne odbore, za poslovne zgrade i službene automobile.
10) Narod ima pravo da se ljuti ali redosled krivaca je ovakav
1. Naša država, Vlada i NIS
2. Ukrajina
3. Mađarska
4. eventualno Rusija pod izgovorom da nisu morali da započinju gasni rat na -20 C, ali objektivno ko bi ih uopšte i slušao na +20C

Darko

pre 15 godina

Samo da napomenem da braca nisu u potpunosti zavrnuli ventil Hrvatskoj i Sloveniji zato Srbiji jesu. E Srbi Srbi, jos jedan put izigrani od strane Rusa.

M.Popovic

pre 15 godina

Oladila nas Braca. Gde su sada kostunjavi velja i toma da nam ispricaju toplu rusku bajku i objasne pojam bratstva uz rusku himnu sa mobilnog u pozadini?

okinava

pre 15 godina

Pa nek `gospodina` Dinkica posalju u Moskvu da pregovara o nedostacima gasa za nasu drzavu, mislim da ce takav expert sigurno ubediti Ruse da puste gas ubogima.

chedica22

pre 15 godina

šta vi mislite, da se ljudi greju na gas samo po zgradama!? U Vojvodini se nekoliko stotina hiljada ljudi greje na gas U SVOJIM KUĆAMA, BEZ MOGUĆNOSTI PRELASKA NA MAZUT! Šta je sa nama? Ko će našu decu ugrejati? Lepe reči, ili subvencionisano grejanje u Beogradu? I onda se pitajte zašto autonomija

Milan

pre 15 godina

Dragi sugradjani, jeste li se nocas smrzavali?

Kaze stara poslovica: "ko nema u glavi ima u nogama".

8 godina od pada Milosevica je bilo dovoljno da se izgrade novi dalekovodi, hidrocentrale, da se naprave velika skladista i gasa i nafte, da se jednom recju osigura energija nasim gradjanima.

Ali svi smo se bavili Crnom Gorom, Kosovom, ratovima, sakrivali smo "heroje" i za ostale "obicne" postrebe nije bilo ni vremena ni para.

Zato pamet u glavu. Kad sledeci put izadjete na glasanje, onako kako zaokruzite tako ce vam i biti.

andrija

pre 15 godina

Drugovi i drugarice :)
Salim se, samo zelim da kazem da svi delujete pametno i nacitano ustvari nemate pojma! Svi znaju da je pola Evrope bez gasa naravno i MI :), takodje svi znaju da je sve to zbog Ukrajine a ne Rusije lepo svugde pise nego vi zelite da verujete da je zbog Rusa da bi mogli da kukate zbog NIS-a! Sve u svemu mislim da je NIS mogao da se proda za vece pare ali nema veze, ocu samo da kazem da smo ovako dobili i gasovod i procenat od NIS-a i modernizaciju istoimene kompanije i plus NOVAC OD TRANZITA buduceg nam JUZNOG TOKA :)! SVE U SVEMU NE PRAVITE SE PREVISE PAMETNI! HRISTOS SE RODI!:)

Hmmm

pre 15 godina

I ja volim da pljujem vladu ali ovde im se ne moze nista prigovoriti. Verovatno je bilo tesko i ovo nabaviti. Ceskoj je isto prestala isporuka kad i nama a oni razmisljaju o vanrednom stanju.
I kakve,pobogu,cena gasa u Srbiji ima veze sa nestankom isporuke u citavoj Evropi.
A kakve veze ima ovo sa NIS-om. Nema gasa u CITAVOJ EVROPI. Ne vrti se ceo svet oko Srbije i NIS-a. Kome god da smo ga (pro)dali ISTO bi bilo.

Vlada je dosta daleko od savrsenstva ali u poslednje vreme se toliko kritikuje a najvise o stvarima na koje ne moze da utice (kriza,isporuke gasa...).

Say no to KGB

pre 15 godina

A jedna Hrvatska koja je usla u partnerstvo sa madjarskim MOL-om sada dobija bar deo tog istog ruskog gasa koji Srbija, koja je poklonila svoju naftnu industriju tom istom Gaspromu, nema ni kubni metar. Ironija je majka budalama.

Srđan

pre 15 godina

Čitam na HRT teletekstu da Hrvatska dobija 15-30% gasa od ugovorenih količina. Pa što i mi ne dobijamo barem toliko? Neki u ovoj zemlji Ruse smatraju braćom. Moja hvala bogu nisu.

Viktor NS

pre 15 godina

Eto prijatelja Rusa. U okolnim zemljama smanjena isporuka gasa a nama zakinuli. Čiju su naftnu industriju kupili, našu ili bugarsku, rumunsku, itd?
Dosta više jednostranog prijateljstva sa Rusima!!!

M. N. Lazar

pre 15 godina

- Ako Vlada kontrolise situaciju, necemo se ogrijati.
- Dobro nam ide sa ruskim gasom; em je skup, em ga ZIMI nema.
- Bas cu se zabavljati objasnjenjima nasih zvanicnih i amatera rusofila.

zak shurak

pre 15 godina

srecan bozic svoj pravoslavnoj braci koja trose gas. najlepse ce biti kad ispadne da ukrajina ne krade gas, vec da ga rusija nema dovoljno.

Milan

pre 15 godina

Gas NIJE buducnost.
Kome to nije jasno, taj se greje na gas, kome jeste jasno njemu ne pada napamet da puca silne pare na ugradjivanje kotlova za grejanje na gas.
Buducnost su sunce, voda, vetar.

Sting

pre 15 godina

Slušam jučer gosn Jeremića ...
"Rusi su platili i više nego što NIS vredi."
Da li su bunike dozvoljene u političkom vrhu, pitam se ja?
U znak zahvalnosti za dobijen NIS "braća" Rusi su odmah zavrnuli slavine i rekli HVALA VAM Srbi, baš ste ispali naivni ...

Geger

pre 15 godina

Energetska sigurnost ce se postici kad Rusi izgrade Juzni tok i Banatski dvor, a ovo sto sada gledamo (kao i sto smo gledali prosle godine) je ilustracija koliko nam vredi ovo "blago" od kompanije prodate Rusima. Za sve ove decenije monopola nisu uspeli ni skladiste za gas da naprave, valjda nisu imali vremena od otimanja od naroda. Jedva cekam da Rusi krenu da rade, gore sigurno ne moze da bude.

A onih 90% od 400 miliona koje hoce da daju Vojvodjanskoj birokratiji, bolje bi bilo da uloze u nesto pametnije. Na primer u ulaznicu za Nabuko...

biba

pre 15 godina

Da li aktuelna vlast ne misli da je Vojvodina vec dovoljno kaznjena novom cenom gasa, nego je potrebno jos iskljuciti potrosace pretezno u Vojvodini? Ako postoji problem mislim da bi fer bilo da ga podelimo na ravne casti.

Grof

pre 15 godina

Nek u ovo Badnje veche, bude gasa da poteche, neka nasha zemlja cela ima topla grejna tela. A mazuta kad nestane, i presushe vodne brane, kad zalede grejna tela, i san usni zemlja cela, tad viknimo svi u glas: "RUSI DAJTE NAMA GAS!"
Mir Boziji, Hristos se rodi!

Naftas

pre 15 godina

E pa ne da cu da navijam za Canka nego cu da budem veci automas od njega... pa jel znate da mi u Vojvodini nemamo drugog nacina grejanja. Mi nemamo uglja ni drva..mi smo siromasni, za razliku od prekodunavske brace koji imaju svega, al ne trose dok ne potrose nase...

jarkan

pre 15 godina

Ukrajina je imala "podršku" Amerike u "narandžastoj" revolucij i podršku za ulazak u NATO. Sasvim je logično da Rusija ne daje pomoć onima koji se okreću drugoj strani. Ako Ukrajinci nemaju novaca da plate nek im Eu i Amerika pozajme. Nadam se da će se ovo rešiti na dobro i to brzo jer stradaju nedužni ljudi. Slovačka i Bugarska nemaju nikakve alternative za zemni gas. Kod nas su ljudi, naročito u Vojvodini masovno navođeni da pređu na gas. Energent budućnosti, čist itd...

Noki

pre 15 godina

Posto je gospodin Skundric rekao da su "u kontaktu sa ruskim partnerima", meni je odmah lakse i nekako toplije... i bas me briga za gas, bitno je da Rusija ne dopusti Ukrajni da je ucenjuje pa makar se svi posmrzavali!!!

gasni aranžman

pre 15 godina

Mora da Ruski partneri potpomazu Tadićevu politiku stezanja kaiša kad nam zavrnuše gas!? Tadiću, ala greje ovaj ruski gasovod!

Toza

pre 15 godina

Slažem se da bi Srbija trebala da pređe na alternativne načine izvora energije, poput biomase, vetra i vode.
Ovo što se sada dešava je pritisak Amerike na Evropu putem Ukrajine na čijem čelu je proamerička vlast. Ukrajina plaća plaća manje nego Evropa gas, a hoće da plaća još manje. Pravi cilj je da Evropa više ne uvozi gorivo od Rusije, pošto su oni, jelte, ucenjivači i "tirani". Onda će Evropa po znatno skupljoj ceni uvoziti gorivo od Amerike. Pa zašto su amerikanci podigli cene goriva?
Amerika je uvek živela od ratova i kriza i ovo je jedan od načina da se ekonomska kriza u Americi reši preko leđa Evrope.

Slobodan

pre 15 godina

Merry Xmas Mr. Tadic, uz srdacne cestitke na sklopljenom poslu veka sa nasim dragim i pouzdanim partnerima bacuskama! Od kojih ceo Zapad bezi, posto dobro zna da su im zalihe gasa vremenski ogranicene - do 2050! A vi, vi prodaste pouzdanim partnerima slavjanskim skoro celu energetiku. Pa bas nadjoste super partnere, nema sta veoma pametno. Pa vi sve sto radite, radite protiv drzave, prosto neverovatno.
Srpskom narodu, srecan Bozic, uz zelju da sto pre smogne snage i srusi ovaj uzas od vlasti. Pozdrav iz Francuske.

Nebojsa CH

pre 15 godina

A Smederevac!? A drva!? E moji SRBI. Sve da se proba ali nikako DRVO da se zaboravi mi smo seljacki narod. Tako je to kad se SELU okrenu ledja. Lepo je moj deda meni govorio: kakav gas i mazut drzi se uvek sekirceta i sumice to je najsigurnije!!! Izgleda da je bio u pravu! Zamislite kako se lepo spava dok drva pucketaju u vrucoj sobi, na sporetu se kuva VRUCA rakija a krompir se u rerni pece. MMMMMMMMM!!!! HRISTOS se rodi braco SRBI!!!!

deki970

pre 15 godina

doslo vreme da se preberu nasi politicari. boris je radi opstanka na vlasti progutao sps, srs, sns, a mozda i kostunicu sve sa veljom. jedino g17+ i ldp ovu zemlju mogu izvuci iz cemera i politickog gliba.

DJ

pre 15 godina

"...jer je u problemu cela Evropa, tako da ovakva situacija ne može da potraje“". Znaci strategija nasih politicara je da drze pesnice. Svaka im cast. Da Srbija ima prave politicare, vec bi jedan od njih bio u Moskvi.

The Blue

pre 15 godina

Sta bi sa tom "energetskom stabilnoscu" koju nam garantuje sporazum sa ovim najbeskrupuloznijim monopolistima?
Kada sledecom prilikom bude doslo do ovakve situacije, kako ce Vlada da bilo sta nalozi NIS- u, u rukama tih istih monopolista?
Dakle, nije energetska stabilnost vec POTPUNA ZAVISNOST.

Nino

pre 15 godina

Ovo cemo sa "prijateljima" rusima gledati cesto. Kakav je to mozak da se u ovo doba godine obustavi gas. Definitivno treba hitno traziti alternativu rusima. Jos jednom su nam pokazali da su u stanju da politicke ambicije ostvaruju na brutalan nacin bez obzira na posledice. No nicija nije gorela do zore. Mislim da je ovo dovoljna potvrda za sve sumnje prema njima. Verovatno ce ovo ubrzati Nabuko, a mi treba bez obzira da li cemo biti tranzitna zemlja ili ne, da obezbedimo snabdevanje iz tog gasovoda. Licno se nadam da ce preuzimanje NIS posle ovoga biti ozbiljno razmotreno sa aspekta stvaranja monopolskog polozaja ruskog "partnera". Zamislite scenarijo sutra: vlada ne dozvoli poskupljenje derivata nafte, a NIS jednostavno kaze ok, nema isporuka. To je stil nasih "prijatelja".

Pipi

pre 15 godina

Ovo je jos jedan od dokaza da Rusku federaciju Srbija ne zanima. Bacuska zavrnuo ventil bez pardona. Pitanje: Da li smo mi platili vec taj gas koji oni treba da nam dostavljaju? Jer ako je tako onda bi i Medjunarodni sud pravde mogao da ima posla. A ako nismo platili onda zasto je povecana cena gasa. Krajnje je neodgovorno dovesti drzavu i narod u ovakvu poziciju bez obzira ko je kriv. Ova situacija jasno pokazuje da se Srbija pothitno mora okrenuti alternativnim izvorima energije kao sto su Sunce, vetar i voda. Treba uciniti sve da se postave elektroenergetski sistemi koji funkcionisu na tim principima. Reka imamo dovoljno, kosava duva kao luda pa cela Stiska ravnica vapije za vetrenjacama. Gospodo vlastodrsci, uradite makar nesto pametno za ovu zemlju a ne samo otimanje ko koliko hoce i koliko ima priliku. MIslite malo na svoju decu i decu svoje dece i njihovu decu. Kakvu zemlju im ostavljamo? A sa Rusima nema sta ni da se prica sve dok drze one zlikovce od porodice Milosevic u azilu.

Krizna diplomatija zakazala

pre 15 godina

Prema rečima, premijera Mirka Cvetkovića, izgleda, da je zadatak, tek, formiranog Kriznog štaba, samo, da apeluje na građane da maksimalno štede, sve oblike energije, umesto da poduzima i najrazličitije mere u otklanjanju nastale situacije, uključujući i one na diplomatskom planu, budući da trajno rešenje je moguće, jedino postići, na globalnom, diplomatskom planu?!
Da bi se to postiglo, neophodno je da šef srpske diplomatije, odmah pozove šefove diplomatskih misija SAD, V.Britanije i još nekih značajnijih zemalja, a koje imaju najdiretniji uticaj na brzinu rešavanja krize i uloži diplomatski protest, zato što je Srbiji i regionu Balkana prekinuta isporuka ruskog gasa, ukazujući i na sve socijalne, ekonomske i poilitičke posledice, takvog čina!
Takođe, izneti očekivnje, da će ove zemlje, pružiti sve potrebne garancije Rusiji, da će Ukrajina, u najkračem roku, deblokirati transport gasa, preko svoje teritorije i platiti zaostali dug.

Dusko Popov = James Bond

pre 15 godina

Komunizam je zlo covecanstva koje jos uvek vlada na ovim prostorima. Komunisticki antihristi su zavrnuli dovod na Bozic, i ucenjuju ceo svet. Jel i sps-ovac Bajatovic ostao bez grejanja? Uostalom pritisak gasa je ionako bio uvek slab, nekvalitatan i skup, a mi naivan narod.

student

pre 15 godina

Pošto je neko izrazito bistar ovde rekao "a kako mađari imaju", neka malo proveri. Mađari ne kubure sa Banatskim dvorom kao mi, a ni hrvati nisu bili baš dokoni. Samo smo mi super, bavimo se Kosovom. Muka mi je više od Kosova, da se njime nismo bavili i kojekakvim radikalskim kletvama po skupštini i koječime, možda bi ova zemlja i ličila na nešto. Ali samo MOŽDA.
Zahtevam ostavke Bajatovića i Škundrića!

Shomi

pre 15 godina

Nabuko je mit koji postoji samo u glavama evrobirokrata.
Baku ima gasa samo za cetvrtinu kapaciteta Nabuka, a i na to gasno polje ce, kako stvari stoje, Gazprom staviti sapu.

mila kujundzic

pre 15 godina

Nemar drzavnih organa prema individualnim potrosacima gasa u Vojvodini je nepodnosljiv. U svim okolnim drzavama ova kategorija potpada pod potrosace prvog prioriteta, a kod nas ih niko i ne pominje. Vojvodina mora nesto uraditi da zastiti interese svojih gradjana!

boban

pre 15 godina

Za svakog realnog coveka, neopterecenog dnevnom politikom i stranackom pripadnoscu, ovo je samo potvrda opravdanosti stava da je Srbiji neophodan gasovod i zavrsetak podzemnog skladista u B. Dvoru. Jedino ukoliko budemo tranzitna zemlja, a od koje ce zavisiti snabdevane gasom Madjarske, Slovenije, Italije,..., imacemo strateski dobru poziciju. Sve ostalo su puste price, tipa rekla kazala. To i ne bi bio toliki problem da ne postoji velika i dobro placena lobisticka grupa (koju cine i pojedini clanovi Vlade, na celu sa sefom sifrovane partije) koja permanentno opstruira realizaciju strateskog cilja Srbije. Bice zanimljivo cuti njihovo tumacenje ovoga sto se sad desava.

Vucko

pre 15 godina

Nek u ovo Božić veče,
bude gasa da poteče,
neka naša zemla cela
ima topla grejna tela.
A mazuta kad nestane,
i presuše vodne brane,
kad zalede grejna tela,
i san usni zemlja cela,
tad viknimo svi u glas:
Rusi,Rusi dajte nama gas!
Hristos se rodi!
Srećan i topao Božić.

Realni

pre 15 godina

I to je dakle srpska energetska strategija - 1 dan nakon obustave isporuke gasa - kolaps!! Hrvatska i Slovenija, na primjer, imaju rezerve za gotovo 2 mjeseca. Jesam li iznenadjen - naravno da ne. Javasluk, aljkavost, primitivizam, kradja, nerad, bahatost, licemjerje, bolesna narcisoidnost - to je slika i prilika Srbije koja s ovakvim ljudima je osudjena na propast.

superb

pre 15 godina

Eto, sporazum je konacno potpisan i nema vise Dinkica da visi na naslovnoj Kurira. Sad ce rusi da plate Kuriru da visi Juscenko, ili ko vec.

I.S.

pre 15 godina

Svi koji su se zalagali za sporazum sa Rusijom bi trebalo nakon ovoga da podnesu ostavke ili jos bolje da sa koferima prvim avionom napuste Srbiju i puste druge sposobnije od njih da rese pitanje sta ce biti sa Srbijom i gde ce ona biti za par godina. jer, ovakve i slicne situacije ce se ponavljati svako malo, a oni ce samo nemocno slegati ramenima. Eno juce Jeremic izvali kako je NIS prodat za mnogo vecu vrednost od stvarne. Sta li je mislio da postigne tom izjavom? Da pokaze javno svoju nemoc? Jadno i zalosno.

Grof

pre 15 godina

Trebalo bi da radimo na iskoriscenju VUDU magije koju imamo u neogranicenim kolicinama. Cuo sam da se ona moze pretvoriti u Gas ili Elektricnu energiju zavisi od potrebe. Kod nas se o tome pocinje pricati kada nastaje kriza. Jos nikada nisam cuo da je neko kada je leto i temperatura +40 pricao o grejanju zemlje kada je -10, u slucaju da gas ne moze da stigne do nas sto je trenutno slucaj. Naravno za sve je ovo kriv srpski narod jer mu je pamcenje toliko trajno da se zadnji put seca samo kad je jeo i nicega vise. Zato politicari mogu da lupaju gluposti i na kraju da im daju akcije(trenutna vlast) koje i ne vrede da im obecaju granicu do Beca (radikali), da im obecaju da ce ici na hodocasca u svetu zemlju zvanu Kosovo kada god pozele (DSS) i da on to sve lepo proguta i veruje. A naravno marva kada dodje sa mitinga prvo sto uradi sedne za sto ukljuci sporet da stavi kafu zapali cigaru i pocne pa pljuje po svemu sto je neko pametan pokusao da uradi u ovoj zemlji.
Uslov za evropsku uniji su obnoviji izbori energije. Na zapadu se svaka nova zgrada koja se napravi vodi racuna o ovome postavljaju se solarne ploce po krovovima kako bi se stedela struja, a kod nas se prave zgrade koje nemaju ni litove, a placaju se stanovi kao na azurnoj obali.

Ah da Srecan Bozic svima u nadi da cemo se svi makar malo opametiti

Dzoni

pre 15 godina

Sad se ponovo vidi kolika smo banana drzava, Rumunija iako je i njoj isto prekinut gas ima rezerve gasa za 6 meseci, Hrvatska ima u skladistima 360 miliona kubika, a taj nas banatski dvor o kome su politicari pricali epove, ceo 1 (jedan) milion kubika tj za nekoliko sati. Kaze covek da predjemo na struju, znaci sad da trosim pare na razne grejalice, a dao sam njima silne pare za uvodjenje gasa, onda treba drzava da kupi i da mi donese te grejalice, a i sta da radim za toplu vodu, jer i boiler radi samo na gas. Smesni smo

ranko

pre 15 godina

Нешто сам размишљао: ако бисте желели најсигурнији начин да останете без ел. енергије, имате две могућности: 1. довести на власт С. Милошевића 2. поклонити браћи ЕПС ... е,сад, пошто С. из објективних разлога не може дa заседне на престо, остаје вам друга варијанта, а та је и сигурнија и ефикаснија од прве!

Nela

pre 15 godina

Hvala "majcici Rusiji" na ovako predivnom daru za Bozic, mi smo zaista privilegovana zemlja u regionu i treba jos vise da razvijamo diplomatske odnose iskljucivo sa nasim bratskim zemljama na istoku, mozda se uspemo i ogrejati.. A nase rezerve gasa mislim da su nestale dok ja ovo pisem...

Zg boy

pre 15 godina

Srbija treba s Hrvatskom (i Bih) sagraditi novo podzemno skladište i napuniti ga u toku ljeta. To nije jeftino, tj. košta oko 250.000.000 USD. Ujedno Srbija treba osigurati bar još dva uvozna pravca, kako ne bi i dalje bila taoc Putinove globalne igre s Ukrajinom, u smislu punjenja budžeta kada nafta pada ispod 50 USD.Sretan Uskrs od prehlađenog brata hrvata

Beogradjanin

pre 15 godina

Druze ili kamarad Boris, potrcao si sa svojim prethodnicima da obezbedis energetsku stabilnost u Moskvi.
Pricao si nam i ti i Rusofil Nenad Popovic kako ce Srbija biti obezbedjena.
A ja sam sve vreme slao komentare da je to prevara veka, pricali ste nam kako je Banatski Dvor pun gasa nedelju dve pre sramne prodaje NIS-a, na kraju taj Banatski Dvor da li uopste i postoji, ili je i to rezirana prevara raznoraznih sluzbi?
Kazete mi smo kolateralna steta, a sta mislite sta cemo biti kada ostenamo bez mazuta, nafte i benzina u najskorije vreme, kada se nesto nadure iz Kremlja na nas, a boze moj dali ste im zlatnu akciju NIS-a na poklon, dali ste im vecinsko vlasnistvo i upravljanje.
Hoce tada biti kolateralna steta ili cin veleizdaje jer ste ugrozili energetsku bezbednost svih gradjana Srbije?
Zaigrali ste se malo vise nego sto mislite sa Ruskom bracom, a niko od vas nema kapaciteta za tu igru.
Zaigrao se tako bio i Slobodan Milosevic .

penzioner

pre 15 godina

A sta radi nas ministar inostranih dela i njegovo ministarstvo, sta rade ambasadori u Moskvi i Kijevu. Nema nista u medjima, a bas smo se navikli da slusamo i citamo o diplomatskim pobedama. Pa zar nije normalno da i mi nesto kazemo Rusima i Ukrajincima. Mozda ce nas poslusati, pa Boze moj - svi smo pravoslavci, a to pomaze, zar ne.
Penzioner

Dusko Milojevic

pre 15 godina

Upravo je neki ruski zvanicnik (zaboravih mu ime) rekao da se cudi kako to da je Ukrajina odbila da placa cenu gasa koja je znatno niza od cene koja je dogovorena sa Srbijom!!!
Pa kako to da ovde niko nije postavio pitanje te cene? Zar je normalno da mi placamo znatno skuplje gas i da se ne bunimo? To je pravo pitanje a ne teme koje se sad pokrecu tipa kako da se prebacimo na grejanje na struju ili mazut!
Bas me briga za grejanje na mazut, interesuje me zasto placamo gas znatno vise od cene koju su Ukrajinci odbili da plate!

nikola

pre 15 godina

Najzalosnije je da smo mi javno pricali da bi radili isto to sto Ukrajina radi nasim susedima ukoliko nam stanu na zulj nekako, a mozda i samo da im napakostimo jer nam se moze. Samo da nam Rusi izgrade gasovod. Ali nisu Rusi ludi posle ovog iskustva da i kroz Srbiju zidaju gasovod.

bice OK

pre 15 godina

Izgleda da ce EU da zataska svari i plati deo duga koja je Ukrajina duzna Rusiji, bice sve u redu za nekoliko dana, nema razloga za paniku.

Sasa

pre 15 godina

Da li uopste postoje na medijskoj sceni Srbije neki gradjani koji zive juzno od Save i Dunava? Panonske elektrane i beogradske toplane, Nis, Kragujevac i ostali naravno ne postoje ...

Ivan

pre 15 godina

Prosto neverovatno koliko smo skloni da jednostrano gledamo na probleme. Naravno da u politici i ekonomiji nema prijateljstava, pa ni s Rusima, ali ovde se samo može raspravljati o njihovoj odluci da zavrnu gas SVIMA, a ne samo nama - jer valjda ima nekog ispred nas ko nam gas iz Rusije pušta ili možda zatvara. O tome da su Rusi NAMA zavrnuli gas valjda bismo mogli samo da diskutujemo da ga svi ispred nas u gasovodu imaju, a mi ne.
Što se Hrvatske tiče, evo inforamcije o njihovom energetskom bilansu: "Iz domaćih plinskih polja na dan se u sustav RH dostavlja oko 4,8 milijuna m3, a iz Rusije u normalnim okolnostima oko 3,1 mil. Maksimalna potrošnja je oko 12 mil. Proizvodnjom i količinama u podzemnom skladištu Okoli ne mogu se zadovoljiti potrebe, pa su smanjenja opskrbe pojedinim kategorijama nužna". Uporedite ove podatke s našim podacima - rekoše da mi proizvodimo SVEGA oko milion kubika gasa. A zašto nemamo dovoljno skladište gasa, o kome se odavno toliko priča - zaista, kako neko gore reče - treba pitati NIS i one koji su bili na vlasti...

vesna

pre 15 godina

Sretan Bozic-Hristos se rodi.Eh kako bi valjale one stare furune sada .Zao mi dece i svih gradjana Srbije ; ALI U BUDUCE KO GRADI KUCU OBAVEZNO KAMIN .E braca Rusi, ko je snjima tikve sadio smrzo se je .

Jelena

pre 15 godina

Da nasi politicari razmisaljaju bar sa 20% mozga pare od prodaje NIS-a trebalo bi uloziti u izgradnju skladista gasa, ako te pare legnu na racun vojvodjanskih funkcionera dogodine ce nam biti ista situcija kao sada + sta ce nas Canak i ekipa sa zakupljenim terminima na tv i novinama trzati ofucanim pricama kako je vojvodina najvise propatila od trenutne situacije

Dusan

pre 15 godina

Ljudi, kako ne vidite da je za ovu krizu kriv iskljucivo Putin. Kako sme da se igra gasnog rata usred zime i da pravi humanitarnu katastrofu!

Mile

pre 15 godina

Po 100-ti put: Rusija nije zavrnula gas, nego Ukrajina uzima ono što im NE PRIPADA. Pa sama vest kaže da je kolaps sistema nastao jer su Ukrajinci u poslednja 24 časa uskladištili preko 64 miliona kubika gasa.

A što se tiče Slovenije i Hrvatske, oni se gasom snabdevaju i preko Madjarske (kojoj su Ukrajinci potpuno obustavili isporuku) i iz Austrije, kojoj NE STIŽE sav gas preko Ukrajine nego i iz drugih izvora. Sto će reći, nije do bratske ljubavi Rusa (i Ukrajinaca) prema Slovencima i Hrvatima, nego što su ovi potonji pametniji od Srba koji niti imaju skladište gasa niti dobavljaju gas sa dve strane, nego samo od Madjara. (i povrh svega, još diskutuju dal im treba il ne treba Južni Tok)

Ali izgleda, najlakše je začepiti uši i kriviti Ruse za sve nedaće ... pa čak i zato što već nisu izgradili taj Južni Potok, a mi im eto "poklonili" pola NIS-a i potpisali ugovor pre cele dve nedelje!

dušanNS

pre 15 godina

izvinite ali ovakvo sopštenje iz Vlade vređa moj zdrav razum. Ja radim u autoservisu i onako usput znam da ima problema sa isporukom gasa zbog spora Rusije i Ukrajine, a oni koji bi to trebali da znaju puno pre mene su iznenađeni vešću jutros u 9 sati. Ja nemam alternatvu za grejanje sem gasa i verovatno će biti hladno, pa ću kupiti grejalicu, svesno opteretiti elektro mrežu, ali nemam drugog izbora, jer deci moram ugrejati bar jednu sobu, pa kako nam bude. E onda ću sledeći mesec račun za el.energiju zajedno sa fiskalnim računom od grejalice posalti na adresu Srbijagasa, ili Vlade srbije, pa neka se oni dogovore ko će to platiti. Kada je gas poskupljivao rekli su "mora se". pa gospodo preuzmite i odgovornost sada za loše vođenje firme i države

bax

pre 15 godina

Једино шта је преостало од анекса да се одради од стране Србије је и да се направи складиште гаса, које ћемо ми платити, а рујкице ће да добију 51%. Ко није укапирао да се у Русији дешава најсуровији облик капитализма, који је у свету (капиталистичом, западном) био на сцени тридесетих и седамдесетих година прошлог века, капитализам који не зна за појам хуманог, дебело се заврнуо. Некада је хуманост била привилегија истока, сада то није ничија привилегија.

BiiBoo

pre 15 godina

Samo pričaju kako je situacija pod kontrolom jer ima dovoljno mazuta, el.energ. sistem je kao ok, a to što će ogromna većina domaćinstava u Vojvodini ostati u hladnom - to nikom ništa... kao, snađite se, pređite na druge vidove grejanja.. Kako?? Čime?? DAJTE MI TOPLI OBROK PA ĆU KUPITI DRVA... Ali, imam utisak da sve u Vladi ustvari i nije baš mnogo ovo potreslo jer se južnije od Vojvodine niko i ne greje na gas pa znaju da za njih nema zime a što se nas, Vojvođana tiče, pa nas ko šiša još odavno... Što kažu "sve je pod kontrolom", jel?

vlado

pre 15 godina

grejanja nema, radnici najavljuju masovne strajkove, proizvodnja posustaje, euro raste, a najverovatnije ce nam uvesti i restrikcije struje. do juce su nas isti ubedjivali da prodamo NIS i imacemo zagarantovanu energetsku stabilnost - ali samo u letnjim mesecima i jos kad ukljucis televizor sps ti sve to objasnjava. Srecna Nova 90-ta

Realni

pre 15 godina

Kakve lazi nema gasa u citavoj Evropi, pa u celoj ZAPADNOJ ima i te kako gasa koji koriste norveski gas, jedino gasa nema u ISTOCNOJ Evropi ili one koji na veliku zalost zavise od ''brace'' Rusa.

toliko

pre 15 godina

Bezobrazluk od strane Ukrajine, treba da plate debelu kaznu za ovu svinjariju, ali bezobrazluk i od "braće" Rusa, mogli su da daju bar neki rok ili upozorenje, ili bar da odlože za posle Božića prekid isporuke gasa, ali ne, oni zavrnuli, a vi "braćo" Srbi snalazite se kako znate i umete. Srećan Božić.

zemunac

pre 15 godina

preduzeti odmah sledece mere:
1.ruskoj i ukrajinskoj ambasadi iskljuciti grejenje,struju,vodu,telefone.
2.istima odneti svece,flase vode,
dok ne cenimo sami sebe nece nas niko ceniti.

poludeo

pre 15 godina

Ne znam koga bih pre ispsovao zivim u Novom Sadu iskljucili su mi grejanje i okrecem telefone da vidim gde bi moj sestomesecni sin mogao da prespava ukoliko neko od rodbine ima grejanje. Muka mi je od kompletne ove drzave i njenog trulog i bolesnog sistema koji opet nista nije kriv nego zbog svetskih zavera i vise sile vec decenijama ovde trunemo cas bez struje cas bez grejanja. Vazno da su racuni sve veci i pored toga sto ih redovno placamo opet ostajemo bez grejanja na -10. Muka mi je od ove turobne zemlje i gnusoba koje vec dvadeset godina truju i kradu gradjane. Dok je tutor bio ziv do 1980 ovo je ipak bila drzava sto se sad nikako ne moze reci. Mi ocigledno nismo u stanju da samostalno organizujemo i vodimo nezavisnu drzavu i nadam se da cemo brzo postati protektorat sa sve Euleksom u celoj Srbiji.

kuki

pre 15 godina

Nešto drugo se tu dogadja bojim se. EU bi sigurno posudilia tu lovu za dug, 600 milja?? Ukrajini. Ipak je tu politika umiješala prste i pokazivanje mišića. Rusija je apsolutno kriva, šta nas sve briga za njihove probleme sa Ukrajinom, jesmo li potpisali medjunarodne ugovore? Ima da nam isporuce naše. Prvo su smanjili dotok preko Ukrajine kao dok ne dobe lovu, a zatim potpuno prekinule danas. Previše se bahate opet žele dominaciju nad cijelom Evropom. "Ne možemo" bez njih i oni to zloupotrebljavaju za neke daljnje interese.

Pozdrav

jzoccha

pre 15 godina

a sad par prostih pitanja za ultrasposobne ministre iz ove i prethodnih vlada: zasto nam treba najmanje 8 godina supljih prica, a da se aktiviranje banatskog dvora nije pomerilo ni milimetar, pri cemu se zna da tehnoloski to nije nikakav problem? uz podzemno skladiste bi imali dovoljno rezervi da nas ovi izlivi bratske sovjetske ljubavi ne bi za 2 sata ostavili gologuze.
koliko jos krugova posrednistva u prodaji gasa treba da okrenu domaci i strani mufljuzi posrednici u trgovanju energentima (koji su se megaobogatili medju ostalim i lagerovanjem po okolnim zemljama i preprodajom gasa) da bi jednom bilo DOSTA? aktiviranje banatskog dvora bi ih ucinilo suvisnim

da li je posle 8 godina jalovog zamlacivanja naroda, ustupanje kapaciteta banatskog dvora drugoj drzavi VELEIZDAJA?
ima li negde jos neka drzava
(ukljucujuci i one banana tipa) koja svoj strateski resurs poklanja?

devit

pre 15 godina

Da li postoji nariod tako kratke pameti?!
Tek da se nesto podsetimo izjava koje su potekle iz SPS izvora:
BLOKADA CE OMOGUCITI DA SE BOLJE POSLUJE?!?!?!
NISTA NAM NE MOZE IZOLACIJA?!?!
SVETSKA EKONOMSKA KRIZA

Miki

pre 15 godina

Zivim na severu Vojvodine i ovde se prica da su Madjari zbog naseg Bozica dali svoje zalihe gasa do 20 h.
A mi umesto da sklapamo dogovore sa Rusima i ko zna s kim, trebalo bi da lepo ukinemo sve papire za i saglasnosti za iskoriscavanje: snage vetra , snage potoka , iskoriscenje biomase . Ma ne mogu da verujem da pored svih tih resursa mi se glozimo medjusobno zbog tamo nekih Rusa i Ukrajinaca i uvek nam je neko drugi kriv.

Srdjan, Ceska

pre 15 godina

Zato su Cesi, za mene pametni, za Balkance "Cehonje" izgradili i rezervne marsute. Naftovod TAL-Ingolstadt iz Trsta preko Austrije u Nemacku ima jedan krak naftovoda kod Ingostadta u Austriji, koji se odvaja za Cesku. Taj krak Ceskoj obezbedjuje rezervu marsutu za naftu, koja zaobilazi Rusiju kao isporucioca. I sto se aktualnog gasa tice. Imaju rezervu marsutu, kojom dobijaju norveski gas!! Mogu samo da posavetujem sve Srbe, naucite nesto i od "Cehonja". Naroda sa malo duzim pamcenjem i koji posle gorke istorije uzme i razmili malo o tome, sta mu se desavalo. Tako su braca Cesi posle kraceg braka sa Rusima shvatili da je to ipak drzava, kojoj ne mozes da verujes ni malo i odlucili da grade sebi alternative, danas poznate pod pojom energetska bezbednost. Jeste, tada je to kostalo dosta para, ali bolje i kesirati neko patiti od ruske Druzbe. Hvala na "prijateljstvu", ali jos vise se zahvaljujem Cesima, koji su se ´90. godina proslog veka potrudili da ja danas imam topao Bozic. Hristos se rodi. Nadam se da ce slavine uskoro da se odvrnu i da nece biti kao ´90.

Mile

pre 15 godina

Citajuci komentare (verovatno vecina je iz velikih gradova) ispada da smo mnogo razmazen svet. Svi cekaju da im neko drugi razresi probleme, u ovom slucaju pitanje grejanja. Pre svega ne prica se o mogucnosti zavrtanja gasa od juce vec to je tema koja se vuce bogami i vise od godinu dana. Prema tome dobar domacin ili privrednik mora dobro da razmisli sta da radi kad dodje u takvu situaciju. Evo npr. dobar deo juzno-istocne Srbije ima struju ali da pitate bilo kog gradjanina da li je siguran da ce je imati kroz par minuta odgovorice vam da toga tamo apsolutno nema. Ako dune povetarac ili padne negde kisica ili ne daj boze udari grom ili kakva druga nepogoda, struje nece biti najmanje pola sata ili vise. I tako u danasnje vreme, u vreme 21 veka. I sta rade ti ljudi. Imaju sve moguce alternative: svece, petrolejke, gasarcice, smederevce, kubice -bubnjare, crepulje i saceve i cega sve nema, ko u srednjem veku. A racuni za potrosenu struju, tom sirosnom narodu, redovno stizu. Pa jel neko napadao vlast - nije, jel neko pitao zasto je to tako - nije. Lepo ljudi savili glavu i trpe. Neko pre neki dan pomenu jadne Srbe sa Kosova kojima svaki cas iskljucuju struju ali ljudi nije ni ovima u gore pomenutim krajevima bolje samo oni nisu trenutno predmet politickih manipulacija. Oni su jednostavno zaboravljeni.

Zacudjen

pre 15 godina

Pita se pitam, odtkud jednoj Ukrajini hrabrost da se ovako usprotivi Rusiji i da Evropu ostavi bez gasa na -10?! Amerika nema problema sa gasom zbog ovih sukoba? A pitam se i kome to pa odgovara zatezanje odnosa izmedju EU i Rusije?!

pronto

pre 15 godina

he,he,he,he,he......
Bajatovic u izjavi kaze da ce Madjari pustiti gas i pre nego li stigne do nase granice. Pa kako ce nam dati nesto sto jos nije doslo.....

Laki

pre 15 godina

"Došlo je do kolapsa jer su Ukrajinci za svega 24 sata zaustavili i kod sebe uskladištili 64 miliona kubika gasa". A kamo Dvori Banatske?

marko

pre 15 godina

KO je i zasto potpisao sporazum sa bracom vise i nije toliko bitno...
mene interesuje jedna stvar...slusam sinoc na hrt-u, da hrvatska ima zaliha gasa za mesec dana....
dok nasa, ponosna zemlja, ima zaliha nedovoljno za JEDAN DAN!!!!!!!!
kako to...
kako to da smo mi uvek nespremni, ili nas samo plase da bi provukli jos jedno nepotrebno poskupljennje, ili da bi se prikrila jos jedna kriza....
Samo se pitam dokle ce ovako biti...
I stvarno bih molio, ako je moguce, da se procitaju na tv-u , komentari sa najvecim projem glasova, pa da nasa elita bude u stanju da cuje sta narod misli, posto oni ne verujem da znaju da koriste komp...jedino pred kamerama...

Emergency Diplomacy

pre 15 godina

Dokle će trajati "rusko-ukrajinski spor", šta kaže srpska diplomatija?!
I šta preduzima, povodom toga, da "danas Ukrajina izmiri najveći deo duga Ruskoj Federaciji, da plaćanje obavi EU i da se uz neke uslove nastave pregovori"?!
Odnosno, ko to, treba, da utiče na Ukrajinu, da nastavi pregovore, i preuzme obavezu plaćanja u ime EU?!
Kakav je plan, daljih restrikcija, ukoliko, ne dođe, do dogovora, danas, sa Ukrajinom i pušten gas?!

Ljiljana

pre 15 godina

Secate se filma Moskva suzama ne veruje, ee, spasiba braco, a mi dragi moji, spremajte cebad i svece, pa prezivecemo, mi smo nebeski narod.
A Vlada, tj Ministarstvo energetike, kod mene padoste na prvom ispitu, gde su strategije, planovi, dosta vise nerada i nekompetentnih, spasite nas za ime boga
A da, Hristos se rodi.

DDas

pre 15 godina

Koliko smo svi mi osetljivi na oscilacije u snabdevanju i uopste od nafte i gasa. Ne bi izdrzali nedelju dana bez tih energenata, nastao bi opsti haos, a tu mislim prvenstveno na naftu. Ne znam sta ce sve pokretati kad nafte uopste ne bude bilo, a vec ce je biti manjak za desetak godina.

cacanin

pre 15 godina

Pre dve godine gasifikovan je kraj u kome živim. Skupe priključke, kotlove i opremu nije uspeo da spreči ni naš zadrti komšija rečima: ,,Deco, ne sviđa mi se to da vam je šporet u kući a zabran u Rusiji''
Matora budala!!!

Beogradjanin

pre 15 godina

Ratko daj te vunene carape ovamo, ledeno je zaaista.
Ne moras da mi das one specijalne u kojima besumno lebdis po kuci, daj neke obicne da se ne smrznem, nemam gas.

blaga veza sa realnoscu

pre 15 godina

-Ko je zeznuo stvar? Ukrajina
-KO je zavrno gas? Rusija
-Ko placa cenu? Balkan
-Ko je kriv sto su nasa skladista prazna? Nasa Vlada
-Toliko

nexus

pre 15 godina

Ovaj scenario se desio i prosle godine, tako da se politicari ne mogu pravdati da su zatečeni situacijom. Ja grejanje plaćam redovno - koliko god da ga poskupe i ne interesuje me sve i ako ljudi iz toplana budu išli u šumu da seku drva pa da ih lože. Mene interesuje samo da mi isporuče ono što sam platio. Ili možda da ne plaćamo, jer je to viša sila...

Nenad

pre 15 godina

Sto kada je prodat mobtel, nije napravljeno podzemno skladiste gasa, ili bar poceto da se radi na njemu, nego su se krecile zgrade i bacale pare?

51days

pre 15 godina

Mislim da Rusija preko "naših" leđa ucjenjuje Europu i da pokušava steći prethodnu moć. Žao mi je i Vas i BiH, a budući da sam iz Zagreba, LJUT sam na moje "pametnjakoviće", naime HR ima dva izvora (Ivana1 i Ivana2) sa kojim može riješiti 100% problem opskrbe plina.. Jadno. .Držim Vam fige (i nama)

masan

pre 15 godina

Само у мом крају се од термалне воде може добити преко 200 мегавата електричне енергије. То знам поуздано јер сам читао студију о томе. До данас, а од отварања бушотина прошло је скоро 30 година, није ништа урађено на томе. Неће ни бити, јер наша политичка елита, угојена и богата, снује снове типа: нас и Руса 300 милиона. На жалост, они који би требали да је пробуде из тог сна и чија ће кожа отићи на шиљак, изгледа да су у још дубљем сну. Народ у овој земљи, да би се покренуо у правом смеру, мора да дотакне дно. То је реакција типична за животињско царство. Кад буде притерана у угао, у борби за голи живот спремна је да угризе свака животиња. Овде је без значаја дефиниција по којој је човек интелигентно биће, способно да предвиди и спречи догађаје који су за њега неповољни. Скора прошлост, пети 2000. је одлична лекција, коју смо брзо заборавили.
Христос се роди!

kasika

pre 15 godina

Nisu nama krivi ni Rusi ni Ukrajinci već mi sami, pa mi 10 godina pravimo skladište u Banatskom dvoru, a nikako da ga napravimo. Gospodo iz vlade da ste vodili računa o tome, sad bi imalii zalihe gasa barem za mesec dana.

zoran

pre 15 godina

U Pancevu su cele noci grejali kao ludi, ne pamtim da su radijatori ikada tako bili vreli, a mi nikada za 30 godina nismo imali grejanje nocu...

I u Zrenjaninu su "do daske" grejali celu noc .

Aleksandar

pre 15 godina

Do juce se Ministar Skundic kleo da nema opasnosti od nestasice gasa! Bajatovic takodje, on je znalac medija a ne energetike, al sam je kriv sto se plete u ono sto ne zna. Zreli su za ostavke, u normalnim zemljama bi ih vec sutra premijer smenio, al, ovo je Balkan, a oni socijalisti. Dobro nam dosao Slobodane Nas!!!!

Zasto mi nemamo rezerve gasa?

pre 15 godina

Uvek nam je neko drugi kriv. Zasto mi nemamo rezerve gasa? Ko ce za to da odgovara?
Svi imaju rezerve gasa za 15 dana i Madjari i Hrvati... svi , samo mi nista.
Ovo odlicno ilustruje razliku izmedju nasih i susednih politicara.
Zasto mi nemamo rezerve gasa?

jagoda

pre 15 godina

Fantastican Bozic. Radijatori se hlade, kazu i da ce nam struju secnuti, mi sa toplane Zapad u NS mozemo da krenemo u Dunavski park po drva, pa kad nalozimo, zamesimo hleb... Kao nekad...

Petar

pre 15 godina

Sta nas briga sto Ukrajina krade gas, mi ga redovno placamo!

Zamislite da kupite kola i neko ih neko ukrade iz fabrike pre nego vam doteraju, pa nece vam fabrika reci: "e žao mi je, nema kola", nego će vam dati druga!

Grlja

pre 15 godina

Dinkicu, pozovi tvog najboljeg, sa 10000 evra odbeglog menadzera, Bojana Kristu, da resi stvar sa Rusima i Ukrajincima. Vi, Dinkicu rekoste da je mnogo sposoban, sigurno ce nesto da uradi. PS. Jel' Vam sad jasno kakva nam je drzava i ko je vodi? Neka nam je Bog u pomoci. Srecan Bozic.

Ivana

pre 15 godina

U Pancevu su cele noci grejali kao ludi, ne pamtim da su radijatori ikada tako bili vreli, a mi nikada za 30 godina nismo imali grejanje nocu...

Deran

pre 15 godina

Mislim posle ovog ENERGETSKOG kolapsa ako i malo ima morala među našim političarima, mislim da je red da podnesu kolektivnu ostavku, da su sazreli za političku penziju. Treba da dođu novi ljudi u svim političkim partijama, ljudi kojma će na prvom mestu biti NAROD SRBIJE a ne uski politički i lični interes.
Ova država nema strategiju za ni jedan bitan problem.
kao građanin ja ŽELIM da znam koja je strategija zemlje u bitnim stvarima kao što su Energija, vojska, portošnja novca poreskih obveznika. Da li je moguće da je svaki građanin dobar za svoju zemlju ako plaća porez a da ta ista država nema nikakvu strategiju prema tom građaninu u slučaju nepredviđenih situacija.

Mirsad

pre 15 godina

Kad Bajatovic nesto kaze to je 100% tacno. Pa on je ministar pobogu, "postenjacina", a tek kad se javi premijer sa "cvrstim" garancijama pa ne moramo da se brinemo. E moj Tadicu sta dozvoli i koga dovede na vlast i kome dadoste NIS (al uz vasu proviziju) i sta nam se desava. Nikad vise glas za tebe Tadicu. Pozdrav

Toplica

pre 15 godina

Ах, шта ти је менталитет и карактер, није се још ништа десило, а кукају ли кукају, цмиздрење се до Јупитера чује.
Нема, нема шта да се ради, виша сила сем тог нашег убогог складишта, мислим да се гради већ 25 година, у њему би у максимално могло стати 21-дневне резерве, што је довољно

Milopero

pre 15 godina

Zasto ovo neki shvataju licno? Kao evo u fazonu,evo vam vase brace Rusa sad ukinuli nam plin .Pa nisu samo nama zavrnuli ima tu jos drzava oko naseg "sela".
Kakvo bratstvo, cojstvo itd. Puno je to para u pitanju.
A za NIS me boli uvo kome su ga prodali, ionako je bio dinosaurus sa gomilom smesnih radnih mesta, koje smo ipak odrzavali mi gradjani (i radnici) ove super mocne Srbije, sa 30 mlrd. spoljnog duga.
Zivim u Vojvodini, kucu grejem na plin ,radijatori su mi jos topli nadam se da ce i ostati. Smesno je sto vlada nije sposobna ni za sta osim da pluta na povrsini. Za sve ovo vreme oni su odobrili povecanje "pemzija" kupili sebi jos vremena.
Kad bi mogli bar jos i njih da prodamo, ali kome?

Aca

pre 15 godina

Gas ? Šta je to ?
Živim u jednom manjem gradu u Vojvodini i u moj grad gas nikada nije uveden. Zimi se snalazimo ložeći ugalj i drva - energente koji višestruko greju i pozitivno deluju na organizam. Greju kada ih treba unositi, pa onda kada drva treba seći, pa cepati, unositi u kuću... posle greju i kada ih ubacite u peć, a na kraju kada treba iznositi pepeo. Greju i posredno - kada svake godine mora da se iznosi nameštaj i kreče prostorije u kojima se loži, a ima i drugih pozitivnih nuspojava u vidu - bolje kondicije i zdravlja.
Ja sam za gas čuo, ali nikada ga nisam koristio. Priželjkivao sam i ja da ga uvedem u svoju kuću, ali kako grad nikada nije imao para, nikada taj famozni gas ovamo nije ni stigao. Izgleda da nekome na tome danas treba biti zahvalan, jer kod mene je toplo, a imam spremna drva za još 3 meseca, tako da ne moram da se nadam da Ukrajinci zavrću slavinu i ne daju nam neki tamo gas.

Bojan

pre 15 godina

Ovo sa odlaskom u Madjarsku da se moli za malo njihovog gasa iz rezervi je klasicna 'prica o cvrcku i mravu'. Dok je mrav vredno gradio svoja skladista gasa cvrcak se godinama bavi izborima, Kosovom, itd...
Pa sta ste ocekivali, da ce Madjarska da kaze 'eto bas nas briga za nase stanovnistvo, nama ne trebaju nase rezerve na kojima smo godinama radili, mi cemo ih pokloniti Srbiji?!'
E, svasta.

ni krivi ni duzni

pre 15 godina

EU spašavaj i rešavaj probleme Istočne Evrope.
Javili na BBC-u da su Rusi prekinuli isporuku gasa čak i Turskoj, pa ja ne znam ko je ovde bezobrazniji Rusija ili Ukrajina.

Realno

pre 15 godina

Apelujemo... najpre da veliki sistemi ne uzimaju gas kako bi ga bilo za široku potrošnju, zatim da oni koji imaju zalihe mazuta za više dana ne uzimaju pre onih koji imaju samo za jedan dan. Ima li u ovoj zemlji vlade? Zašto se neko ne potrudi da napravi presek stanja i uspostavi režim potrošnje i popune? Apelujemo... Na koga? Zar je vlast toliko naivna da poveruje kako će raditi ljudska savest? Ili je vlast samo lenja. Evo, i mi gradjani apelujemo na vlast da ne lenčari.

Prevodilac

pre 15 godina

Katastrofa! Losa ocena, procena, cena? Neee! Ovo je samo prava ucena! Ko ucenjuje? Ne pitaj! Na slabom nije da pita. Resice i ovo za nas neko drugi, jaci.

aleksandar

pre 15 godina

Malo je nejasno to gospodin Bajatovic rekao pa sam procitao i na madjarskim sajtovima: cim se postigne dogovor Ukrajina-Rusija (Rusi zele da prodaju gas za 450-500 dolara po 1000 kubnih metara umesto sadasnjih 179 a Ukrajinci bi naplacivali 2.05 dolara po 1000 kubnih metara i sto kilometara umesto sadasnjih 1.70). Znaci Madjari nece cekati da gas pocne da pristize iz Ukrajine nego ce iz svojih skladista odmah slati gas u Srbiju sa vecim pritiskom od uobicajenog. Gasni sistem Madjarske je pod pritiskom a srpski nece biti, zato je potreban veci pritisak. Madjarska ima u skladistima 3,5 milijardi m3 gasa a dnevna potrosnja drzave je 60-70 miliona kubnih metara, jedini problem je sto (i zato nam nisu dali gas) kapacitet izvacenja iz skladista je oko 50 miliona m3. Puno pozdrava i srecan vam Bozic iz (toplog) Segedina.

vrlo interesantno

pre 15 godina

zasto je Bajatovic isao kod Madjara da trazi pozajmicu gasa za Srbiju, kada je strateski energentg poklonjen Rusima, valdaa teba razgovarati sa Rusima, a posto nam je vlast "stedljiva" te nece sada odleteti u Moskvu, neka prvo posalju protestnu notu ruskoj ambasadi zbog prevare, jer u Rusi obecali da nece biti nestasice gasa

ledjo

pre 15 godina

Kakav god da je spor izmedju Rusa i Ukrajinaca, radi se o tome da mi nemamo rezerve nicega. Za nas ne iznenadjujuce, jer u ovoj jadnoj zemlji i kad padne prva slana nastane haos, a ne sneg, ili nesto ovako.

Sunny

pre 15 godina

Zaboravlja se da je distribucija mazuta po ovako hladnom vremenu veoma otežana.
Mislim da je Vlada pala na ispitu i da bi neko trebao da odgovara, bez obzira na izgovore.

Mirko

pre 15 godina

Ja sam celo leto placao grejanje. Zar nisu tim parama kupljene zalihe gasa za ovu grejnu sezonu? Iduće godine gradim svoj rezervoar koji cu da punim celo leto jer ne verujem da ce ova vlada ista uvciniti da se pripremi za neizbežno isključenje od strane Rusije/Ukrajine.

kanz

pre 15 godina

Samo da se zna, ideja o Banatskom Dvoru nije stara (samo) 10-ak godina. Jos sedamdesetih godina proslog veka uradjena je projektna dokumentacija...

iva

pre 15 godina

Ovo nije najgore. Najgore je sto ce se ovakve i slicne situacije ponavljati u narednim godinama, a Srbija ce biti potpuno nemocna da reaguje.

dragan

pre 15 godina

Ne znam ko je kriv...ali pre pola sata kod mene je nestalo gasa...sta sad? Da pokupim decu i zenu i odem u direkciju Srbija gas-a da se ogrejemo malo?
Dragan-NS

Poslednji cvokot

pre 15 godina

Slušajte, samo pažljivo, pa ćete videti, da li nam predstoji cvokotanje?!
"Gas je Srbiji prestao da dotiče juče u 15:30 časova...neke od zemalja EU (Istočne Europe, jer, Zapadna Europa, ima gas iz Norveške) nemaju duže rezerve od utorka", pa se, kobojagi, veruje da će, najkasnije, do tada problem snadbevanja sa gasom, ovih zemalja, a time i Srbije, biti rešen?!
"Najbolji mogući scenario koji Srbija može da očekuje je da do danas Ukrajina izmiri, najveći deo duga Ruskoj Federaciji"...što se, nije dogodilo, pa su, sada, sve nade, uprte, u sutrašnje razgovore Rusije i Ukrajine, koji, po pravilu, neće dati rezultate, ukoliko EU, nije, ruskom premijeru Putinu obećala, da će biti GARANT ukrajinskog duga?!
Mađardska nije u stanju da pozajmi gas zbog svojih potreba, a premijer Mirko Cvetković, tvrdi:"Situacija nije kritična ali ni bezazlena", nadajući se da će snadbevanje gasom biti normalizovano u narednih nekoliko dana, imajući u vidu pregovore koji se vode?!

Slaninar Republikanac

pre 15 godina

Neverovatno je da je Bajatovic putovao u Madjarsku da bi mu ovi (logicno) rekli da ne mogu da pomognu posto ni oni nemaju dovoljno gasa za sebe. Pa za komunikaciju postoje mailovi, fon, faxevi ali ne, Baja ide licno. Garant mu je trebalo nesto iz Ikee a i gledo je na tv-u da je meso jeftinije. A i pobegao je od neprijatnih pitanja makar na jedan dan od novinara. Sutra ocekujem njegovu posetu Moldaviji i negativan odgovor. Sve u svemu, kada su socijalisti na vlasti restrikcije su neminovne. A o Rusima bi mogao, voleo i zeleo svasta da napisem ali mi to ne bi nikad niko objavio.

dvasovic

pre 15 godina

Ne pada sneg da pokrije breg......Ovakvu Vladu i ovakve ministre ne zaslužuje ni jedna država na kugli zemaljskoj. Čak ni naša

Shomi

pre 15 godina

Dakle, to je to.
Sve sto asocira na civilizaciju je nestalo pritiskom na dugme.
Mozemo da mrzimo vladu, Ruse, Zapad, Istok, sve je vise bespredmetno kada trnu prsti od hladnoce.
I rusofili i rusofobi i erurofili i eurofobi da se uhvate u kolo i skoce u mutnu Maricu.
Nama treba uvesti protektorat, za bolje i nismo.

Proracun

pre 15 godina

Firma se zove Gazprom, a ne Gasprom i web sajt je http://www.gazprom.com, i tu jasno piše ko je isključio gas!
Elem, kubik gasa košta 40 dinara sa PDV-om i transportom, a tu je još i fiksni UGI koji nije uračunat u tu cenu. Litar lož-ulja sa transportom do cisterne u dvorištu košta 40 dinara. Jedan kubik gasa odgovara 0.7 litara lož-ulja po energetskoj vrednosti. Znači, gas bi trebao da košta manje od 28 dinara da bi bio isplativiji od lož-ulja. Gas je 42% (1.42 = 40 / (40 • 0.7)) skuplji od lož-ulja, oko 69% skuplji od mazuta, a to nikad i nigde i nikome nije bilo! Toplane su i ranije koristile mazut jer im je jeftiniji, a to se lako moglo i uočiti posmatranjem njihovih dimnjaka. Čak je i grejanje na auto gas 20% jeftinije od grejanja na prirodni gas i to sa sve akcizama za puteve, i mi zaitsta treba sada da se zapitamo šta je svrha daljeg popularisanja korišćenja gasa. Šta je bila svrha prodaje Gasproma, ako ne jeftiniji, a ne skuplji gas. Da podsetim da je posle poskupljenja gasa odmah azotara i čeličana prekinula rad. Realna cena gasa je, ipak, 20 dinara, i sve preko toga je gruba pljačka. Toplane bi zaista trebalo da pređu na mazut i smesta pojeftine svoje usluge. Distributeri gasa treba da razmotre prelazak na tečni naftni gas umesto zemnog. Mazut i lož-ulje treba odmah osloboditi akciza i dozvoliti slobodan uvoz, to je jedini način da se cena gasa dovede u normalu. Samo monopol stvara bahatost, a apsolutni monopol apsolutnu bahatost, i to je jedini način da se cena gasa upristoji.
Kakav je to način da se podigne cena gasa da bi se NIS bolje prodao!? Preko leđa građana!? Dokle? Pa još kažu da treba još da poskupi, a nisu hteli ništa da ulože u skladištenje gasa. Ovo je čist propust NIS-a! A cena gasa treba odmah da se spusti na minimum 25 dinara za kubik. Koliko Srbija stvarno plaća gas!? Ajmo ovako: gas je poskupe za industriju 15%, za toplane 30%, a za domaćinstva 60%. Po ceni koja je bila tada objavljena ispada da su pre toga svi isto plaćali gas. Kako ja ne verujem da ijedna kategorija ima subvencioniran gas, ispada da je cena gasa oko 270$, a ta je cena zarada NIS-a (extra profit), a i podstiče kurs dinara, tako što tera ljude da zavlače ruku slamaricu da bi plaćali gas. Što da idu na more, ili otvaraju privatni biznis kada mogu da to daju NIS-u – slatko i pametno zar ne!? Da se podsetimo da je cena struje povećavana zbog pariteta sa drugim energentima – sada bi trebala da pojeftini za bar 50%, zar ne!? A NE DA POSKUPI!!!!
Da li smo svi mi idioti ili šta!? Znate mi smo i birači, a ne samo idioti...

Lalosh

pre 15 godina

Cvrčak i mrav
Reče cvrčak: Mrave, daj mi malo gasa iz tvojih skladišta, budi drugar!.
A mrav će njemu: Ja sam ta skladišta gradio i punio godinama. Šta si ti za to vreme radio?
Cvrčak: Brinuo sam zbog Kosova, svetske nepravde i drugih vrlo bitnih pitanja, čuvao ratne zločince, delio poklone rodjacima iz Rusije i pevao celog leta "Ne može nam niko ništa - jači smo od sudbine...".
Mrav: Pa, super. Nastavi samo tako. Malo će ti biti hladno, ALI BAŠ ME BRIGA ZA TEBE!!!

wlado

pre 15 godina

niko ne pricao o nama koji svoja domacinstva greju 100% na gas, nevezano za toplane

uveli smo gas, grejemo vodu, kuvamo i grejemo radijatore na gas, i sad nema gasa...ko da su samo stanovnici u zgradama vazni...neverovatno

b

pre 15 godina

Jel' se seća neko onih katastrofalnih poplava od pre tri godine? Kad su svi pričali kako će da se poboljša sistem zaštite od poplava, očistiti postojeći kanali i napraviti novi? Da li je IKO, ali IKO od vas nakon toga čuo JEDNU JEDINU reč da se po tom pitanju nešto radi? E to vam je Srbija. Ne trebaju nama ni Rusi ni Albanci, sami ćemo sebi doći glave.

Giga

pre 15 godina

A šta je sa posrednikom Jugorosgas. Oni su dobili 35 miliona € da mi ne bi imali transportne probleme, već da preuzimamo gas na mađarskoj granici. Eeeee, rekao bih da smo prava banana republika.

Bucko razmisljam

pre 15 godina

Neka nasi politicare ZAHVALE Bozicu, sto ne mogu danas napisati sve ono sto mislim o njima ! Srecan Bozic svima koji ga danas slave !

Galaktus

pre 15 godina

Srbija treba pod hitno, kako ume i zna, da gradi vise tih velikih rezervoara za gas... kupuj jeftino, prodaj skupo i kao rezerve za crne dane kako ove!

Ghash

pre 15 godina

Kad nam prekinu dovod gasa, mi potrosimo apsolutno sve zalihe koje imamo za manje od jednog dana.
To se zove planiranje za buducnost.

Livija

pre 15 godina

Sramota! U ovoj zemlji ne postoji elementarna odgovornost prema gradjanima..U Srbijagasu prihodi su ogromni, izgradnju sistema finansiraju opstine i gradjani, a oni nisu obezbedili skladistenje gasa ni za 5 dana. Da li ce neko biti smenjen? Gradjanska neposlusnost i odbijanje placanja racuna pocinje da lici na jedino resenje....

dejan

pre 15 godina

Strashno je to sto nasa vlada nema strategiju. Za par dana gas ce ponovo poteci, ali sta bilo da je prekid nastao zbog teroristiskih napada ili ko zna cega drugog ... da li iko u ovoj zemlji razmislja na duze od 24h!?

Aleks

pre 15 godina

Zr je vec u hladnom, sva domacinstva koja se greju na gas su iskljucena, nemaju nista.Otkud im sad alternativa osim struje. Nemam reci. Nikog nije briga kako ce ti ljudi.Valjda da sačekju Južni tok pa onda Rusi neće isključivati gas.

Nemanja

pre 15 godina

Pa nije baš tačno da se južnije od Vojvodine niko ne greje na gas. Evo u Mladenovcu ovde u mom kraju ima dosta domaćinstava koja su priključena na gasovod i takođe nemaju alternativu (osim grejanja na struju). Trenutno imamo gasa, a da li će biti uskoro - ne zna se. Pozdrav, i sve najbolje :S

Još jedna budala

pre 15 godina

I pre ovoga svakome je bilo jasno da imamo ili najsposobniju vladu na svetu ili najgluplji narod na istom.
Kada kažem najsposobniju vladu nisam ironičan! Naime, kada dvadesetak ljudi (i još par stotina oko njih), dakle velika manjina (računajući i ovih par stotina) mogu da konstantno prave magarce od 7.5 miliona ljudi, a da ovih 7.5 miliona nesrećnika ćute kao zaliveni i kada ostaju bez posla, bez grejanja na -10 i, slobodno mogu reći bez bojazni da ću zvučati patetično, bez trunke dostojanstva i snage da to dostojanstvo povrate - ove činjenice impliciraju veeeeliku razliku između intelekta naših političara i običnig građanina.
Dakle ili su oni genijalci ili mi budale...

CityWatch

pre 15 godina

Razumem Madjare. Ko bi Bajatovicu dao gas? I sta mu znaci izjava o manjinskoj vladi? Da se nije uvredio pa mu nesto izletelo? Sramota, dve u nakrst da slozi a on se pita za energiju... Izbori al ko onda... Au, ova energetsko finansijska kriza nije nista naspram onoga sto ceka Srbiju sa 'vakom "elitom".
Ukrajinci nisu dzaba "unijate"

Nindza

pre 15 godina

A sta ako prezivimo do proleca, pa shvatimo da ne moramo da zavisimo od glupog gasa?
Neko rece i da gas nema alternativu, jer da ima, bogatije zemlje bi tu alternativu iskoristile.
E pa NE BI, jer i one imaju gasno-naftni lobi koji gomila novac. Braco draga, Ameri su napravili auto na struju (ironicno da je fabrika "Tesla motors"), koji od 0-100 stigne za 5-6 sekundi. Al nece ga biti u prodaji dok ne zarade na nafti koliko to zele.
...
Gas nema alternativu?! Gospode...

Hristos se rodi.

statista

pre 15 godina

Samo kratka računica, čisto ilustracije radi.
Uzimajući u obzir našu prosečnu godišnju potronju gasa bilo je dovoljno da se OD CENE NAPLAĆENE ZA SVAKI KUBNI METAR ODVAJA SAMO PO 1 DINAR, pa bi od 2001. do danas bilo dovoljno za veliko, najmodernije podzemno skladište i još napunjeno rezervama za tri cela meseca. Tada bi smo mogli sa smeškom da pratimo situaciju i da navijamo. SAMO DINAR PO KUBNOM METRU. Ali ne, tada bi verovatno zafalilo za plate, upravni odbor, dnevnice i službena putovanja, službene automobilem upravne zgradem podmićivanje partija i političara i slično.

Mislite o tome, mislite o pravom krivcu. Svaki normalni domaćin već u proleće ili leto kreće da nabavlja OGREV ukoliko se greje na ugalj ili drva. Naša država ima pametnija posla.

Soko

pre 15 godina

Pregovori mogu trajati i vise meseci, ako vaz zanima tacno stanje http://www.economist.com/agenda/displaystory.cfm?story_id=12880642
Ukrajina ima dovoljno gasa za 3 meseca kao i mnoge druge drzave(Madjarska, Hrvatska, Ukrajina). Zao mi je da su ljudi u hladnim stanovima tako neobavesteni. Bilo bi lepo da se politicari manu retorike i potrose nesto novca na infrastrukturu (skladista, zalihe, gasovod) koja bi mogla biti gotova za godinu dve. Okolne drzave se vec odavno ne greju na obecanjima. Nije lako biti Cvrcak zimi i moliti mrava za malo gasa.
Mada sve su ovo nase zavrzlame koje tako volimo.

Analitirač

pre 15 godina

Gasni "rat" se, izgleda, zaoštrava - Putin danas uvodi potpuni embargo na gas Ukrajini. Međutim, izgleda da niko, osim ruskih i ukrajinskih državnih službi, zapravo ne zna sa kolikim zalihama gasa trenutno raspolaže Ukrajina. EU se pravi kao da ne zna šta da radi, ponaša se kao da je ovim iznenađena, pušta novopečenim Česima da daju izjave, kao formalno predsedavajućima. Industrijski razvijene EU zemlje imaju zalihe gasa i infrastrukturu za njegovu eksploataciju po celoj mreži za neko vreme, ali niko se ne izjašnjava koliko kome to može da potraje. Slovaci i Rumuni su pred uvođenjem vanrednog energetskog stanja, iako Rumuni imaju zalihe, ali izgleda da nemaju gasnu mrežu koja bi mogla da podrži potrebnu i dovoljnu eksploataciju pri jakim mrazevima. Kod nas je (kao i svuda), informacija o stanju i perspektivama energenata prilično politički ispeglana. U svakom slučaju, situacija je kritična, jer prete havarije na gasnim instalacijama, ne samo u Srbiji, već i u Ukrajini i Mađarskoj. Po mnogo čemu, ovo je kriza koja bi se mogla nazvati početkom specifičnog energetskog hladnog rata u prvoj dekadi 21. veka. Verujem da će se trenutna kriza relativno brzo prevazići diplomatskim sredstvima, ali šta će biti u budućnosti, za godinu, dve ili deset? Šta će biti sa cenama nafte, gasa i struje? Pre tri meseca zvanično je objavljena svetska finansijsko-ekonomska kriza. Sadašnja gasna kriza prva je krupna posledica vidljiva u Evropi. Šta je sledeće?

Vladan Radenkovic

pre 15 godina

Blago vama koji imate mogucnost grejati se na gas, sta mi sa juga da radimo....Slazem se da za ovakvo stanje neko mora snositi posledice, ali kao i u mnogim drugim slucajevima to ce izostati! Tako nam i treba kada smo ovce, svi se uclanjuju u partije zbog koristi i samim tim se sami stavljaju pod jaram lokalnih predsednika partija koji su kao i predsednici u centrali nedodirljivi! Zato se jedni te isti politicari non stop menjaju, sad su opozica pa su pozicija pa opet opozicija!

vuk

pre 15 godina

Mislim da su gradjani na ovom primeru mogli da se uvere kakve posledice mogu nastati po njih ako se neki problem ne resava na vreme. Svadja izmedju Rusa i Ukrajinaca nije od juce pa je neprihvatljivo da se pravdamo da su problem izazvali drugi. Problem je kod NAS. Mi smo krivi sto nismo doneli program ubrzane izgradnje skladista za gas. Sada se jasno vidi da je to NACIONALNI interes i kao takav morao se resavati odmah,utoliko pre ako se zna cena izgradnje skladista u BANATSKOM DVORU.

Lala iz Budimpeste

pre 15 godina

Madjarska ima dovoljno gasa za 60 dana. Sa smanjenim intenzitetom potrosnje (iskjucena prva i druga grupa velikih potrosaca) na 95 dana... a da nista ne stize. I pored svega toga vec se uveliko gradi stratesko skladiste gde bi se moglo smestiti dovoljno gasa za od 9 meseci do oko godinu dana (da, dobro ste citali godinu dana). Sta znace reci: drzava, organizovano drustvo itd. Mislimo o tome!

Vladimir 78

pre 15 godina

25.5.2008.
Banatski Dvor skuplja gas za zimu...
Kako su nas lagali:
http://www.politika.rs/rubrike/Ekonomija/Banatski-Dvor-skuplja-gas-za-zimu.lt.html

Vlada

pre 15 godina

Živo me zanima kako je tekao taj razgovor u Budimpešti - Dobar dan, mi došli da kupimo gas! - Ali gospodine, nema nigde gasa, Rusi ukinuli! - Ma znam, ali vi imate, dajte nam malo. - Gospodine, mi jesmo napravili podzemna skladišta i napunili smo ih i imamo gasa za nekoliko dana i imamo nešto svojih nalazišta, ali smo odgovrni prema SVOJIM GRAĐANIMA, tako da moramo da čuvamo rezerve. -Ali platićemo, ne pitam za cenu, i ovako nisu moje pare. Gospodine, nema tih para! - Auuu, meni niko nije rekao Ne još od 5. oktobra, šta ću sad???

Max

pre 15 godina

Hristos se rodi!
Evo mene u Sremu, stiže ponoć i drugi dan Božića a ja još uvek imam gas, ne znam samo odakle? Pa valjda iz naših malih domaćih izvora na koje smo u ovoj histeričnoj situaciji svi zaboravili.
Stari kotao na ugalj je "produvan" i ponovo aktivan. Imam 2-3 "metera" grana od voćki i stare drvene građe pa ... ako i meni noćaš zavrnu slavinu imam šta da ložim ...
A da li primećujete kako dok mi buljimo u gasovode Euro skakuće lagano do "stotke" ...

LOL

pre 15 godina

Bracoj nasi NIS smo dali, oni svasta obecali. A kad dodje Badnje vece iz Rusije sipak tece. Ladnoca nam manje smeta - kroz cevi nam bratstvo seta. Kad s proleca rode dodju i kubici gasa podju ko prezivi dace glasa - eto nama Ruskog spasa.


Za sve su krivi Ukrajinci

lala

pre 15 godina

Naravno da ne moze da nam da gas!
To je njihova rezerva, a ne nasa!
Nego, imam jedno pitanje za gospodu politicare koji su i napravili ovaj dil sa rusima: Ako neko umre od posledica smrzavanja, hoce li neko od njih snositi odgovornost?