Četvrtak, 18.09.2008.

14:06

Beograd: Izboden srednjoškolac

Učenik Hemijske škole u Beogradu koji je izboden nožem u učionici nalazi se van životne opasnosti. Uhapšena sva tri napadača.

Izvor: B92

Beograd: Izboden srednjoškolac IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

41 Komentari

Sortiraj po:

Itzamna

pre 15 godina

Mislim da je vreme da se u škole uvedu detektori metala i čip kartice, tj da svaki đak ima indetifikacionu karticu sa čipom i da prilikom ulaska ili izlaska u školu čekira istu(primer jovina gimnazija u Novom Sadu), u suprotnom ćemo imati sve više ovakvih situcija u našoj zemlji!!!

Nenad

pre 15 godina

Izboden na očigled ostalih! Kakvo smo to društvo postali! Zar se ostali nisu usudili odvratiti te balavce od njihove namere! Zaista ne mogu verovati!

uciteljica

pre 15 godina

Zaista strasno! Citam tragicnu vest i kao prosvetni radnik i kao majka dva sina. Tragedija!!

Skola u kojoj radim ima policajca vec nekoliko godina. Jednog, samo za nasu skolu i moram reci da tuce skoro da ne postoje ni u skoli a ni u krugu ili van skolskog dvorista. I te kako znaci ako skola ima policajca posebno ako on potpuno savesno i odgovorno obavlja svoj posao. I nas policajac ga je imao s pocetka ali je klincima stavio do znanja da je tu i da je prisutan svo vreme. On poznaje svu decu, njihova imena, pa cak i roditelje od onih iole "problematicnog" ponasanja. Tako da sa sigurnoscu tvrdim da jedan policajac ali za jednu skolu moze i te kako pomoci da do fizickih obracuna ne dodje a kamo li nesto vise.

Do nedavno su u skoli dezurali ucenici. Na zalost, bilo je odraslih (vecina od njih su roditelji ali bilo je i drugih stranaka) koji nisu davali licnu kartu koja im je trazena na ulazu od strane ucenika, vec bi samo rekli ime (da li je njihovo ili ne?) i produzili dalje kroz skolu. Od ove skolske godine dezuraju vojnici. Mladici koji se nalaze u skoli na odsluzenju vojnog roka. Sada niko ne moze ni da pridje bilo kom hodniku skole ako ih ovi mladici ne puste. Dezuraju dvojica. Sve ovo je potrebno jer su se vremena promenila. Deca nisu vise kao sto smo mi bili kada smo prolazili kroz pubertet. Previse agresivnosti i nezadovoljstva u njima.

Ne postoji nijedan jedini razlog koji opravdava bilo kakav vid i oblik nasilja. Da bi to sva deca shvatila i razumela treba puno njih da porade na tome. I roditelji, i skola (pocevsi od uciteljica preko nastavnika do razrednih staresina i psiho-pedagoske sluzbe)i socijalna zastita. Ne branim prosvetne radnike ali iz iskustva znam da ako roditelji podrzavaju izvesno "neprimereno" ponasanje ili ga tolerisu ili nemaju vremena da se posvete vaspitanju, tu nijedan nastavnik nista vise ne moze da ucini. Dok se sve to ne dovede u red, potrebno je imati policajce po skolama. Jedan policajac (najmanje) na jednu skolu.

Misljenja sam da je ovo prava slika naseg stanja u drustvu. Bojim se samo da ako pothitno nesto ne krenemo ciniti, da ce se broj takvih nesreca uvecavati.

Nadam se da ce sa decakom sve biti u redu...

Зоран

pre 15 godina

Ја сам био летос у Србији и чуо да у свим средњим школама постоји полицајац који има своју канцеларију и пиштољ. И згрануо сам се, јер у Америци полицајаца у школама нема. И грдно се разочарах у Србију.

Duls_Vidikovac

pre 15 godina

Ovo nije nista novo, pogotovo u ovim skolama nizeg ranga. Slabi ucenici, nema discipline, droga maximalno dostupna za male pare, najveca faca u skoli je onaj sa najvise oziljaka itd.

Violeta

pre 15 godina

Jedan policajac na tri skole?!
Pa jeste, ne mogu da se zaposljavaju obicni ljudi, dok se u drzavnoj, opstinskoj, lokalnoj i jos kakvoj upravi svi redom zaposljavaju. Jos su nam zgranuti ovi sa vlasti?!

ja

pre 15 godina

Ja sam 70tih rastao u 30. bloku na novom beogradu i postojao je samo jedan civilni policajac, zaduzen za sve nas. Nije bilo sansi ni da, tokom letnjeg raspusta, neko mazne jutarnje jogurte koji su se ostavljali ispred radnji a da on tacno ne zna, ko, kad i gde i da se uvek na kraju pojavi. Sve nas je po imenima poznavao, neki su od njega dobili i batine ( ne vidim da su zbog toga posle imali "posledice"), u svako slucaju zivelo se daleko bezbednije.

Srdjan

pre 15 godina

Kao bivsi djak gorepomenute skole, vidim da se nije mnogo promenilo stanje. Ali ako su se pre desetak godina kad sam ja isao u nju klinci boli nozevima, sta mozemo da ocekujemo od dece koja su se rodila u sred gradjanskog rata, u vreme Cece, Pinka, Milosevica i tome slicnog? A za obezbedjenje od jednog policajca na 3 skole svaka cast, odlican sistem da ne mora da bude ni u jednoj skoli nego da moze spokojno da spava.

3banchi

pre 15 godina

Ovako ce drzava da resi pitanje bezbednosti u skolama - na jednoj strani ce biti elitne privatne skole u koje ce ici pametna i bogata deca jos bogatijih roditelja, tranzicionih dobitnika. U drzavne i siromasne skole ce ici sirota i nasilna deca odrasla u porodicama poslednjih fukara i tranzicionih gubitnika. A u tim bednim drzavnim skolama ovakvi slucajevi ce postati svakodnevnica koja nece biti medijski interesantna, pa samim tim ni propracena. Eto, posto uskoro necemo ni znati da se ovakve stvari dogadjaju...njih zvanicno nece ni biti! Eto resenja! Tako cemo moci i dalje trcati za parama, decu prepustiti ulici i svi skupa uzivati u blagodetima potrosackog drustva i neoliberalizma u kojem kapitalu, za razliku od ljudi, ne trabaju vize da bi se slobodno kretao.

Dragan

pre 15 godina

A da malo pocnemo da slusamo decu i sta oni imaju da kazu?
do sada 2 komentara od klinaca iz skole. Sa ovim sistemom gde siledzije po skolama maltretiraju nekaznjeno a skola im ne moze nista sve ce ostati isto.
Slusajte decu, oni znaju najbolje sta se desava oko njih.

Zoki SU

pre 15 godina

Nedavno se desio sličan "incident" u medicinskoj školi - sa tragičnim završetkom. Ni danas ogromna većina građana ne zna počinioca (osim inicijala) niti njegove roditelje. Mislite da ne bi trebalo ili imalo efekta kada bi prepoznavali ljude na ulici čiji sin sa 16-17 godina ubio svog vršnjaka u školskoj zgradi? Imali u nekoj meri odgovornosti roditelja za postupak svoje dece? možda bi vredelo o tome razgovarati.

Zoran

pre 15 godina

Tacno je da se ovakve stvari desavaju sirom sveta. Tacno je da moralne norme svuda strmoglavo padaju i to se naziva "new normal". Sto reko pesnik: Smej'o sam se da ne placem...

ogorcena

pre 15 godina

Ministarstvo prosvete bi trebalo da sprovede ostrije bezbednosne mere u skolama. Prvo, bez odgovrajuceg ID-a da ne moze ni da se priviri skoli niti skolskom dvoristu, a drugo, da se na ulazu u skolu pregledaju torbe. I naravno,mnogo ostrije kazne za pocinioce ovakvih dela.

Nadam se da ce mladic biti u redu.

uros

pre 15 godina

Ja idem u hemijsku, u toj skoli se izigravaju 90-te. suskavci, air max patike, celavi. ma strasno!!! u skoli treba da bude privatno obezbedjenje a ne drzavno, od njih nema vajde!! treba da bude 6 cuvara, a ne jedan policajac koji izgleda ko da je otiso u setnju!!

Mirko

pre 15 godina

Deca su nam agresivna, preko mere. To je svima jasno. Tako je vec godinama unazad, od veselih devedesetih. Drustvo ne cini dovoljno, odnosno ne cini nista i to me iritira. Primer iz prakse: dete mi dobilo dva samara od jednog debilka sa jakim misicima. Pozalim se ja razrednoj, a ona meni: sto ga niste naucili da se bije? Ja njoj kažem: naučio sam ga da kad je fizički slabiji tuče stolicom po glavi, slazete li se sa tim? Zamislite, rekla je da se ne slaze, kao to je prejaka reakcija. A da ga neko samara svaki dan, to je valjda u redu. I sad da ne duzim, rekao sam da ubuduce ja idem u skolu i bijem te magarce (naravno, samo sam rekao, ne i mislio), sto je ona prenela decici. Ne diraju ga vise. O zemljo luda

odrastao 80-tih

pre 15 godina

...Momci jel ste vi pali s Marsa? Kad su odrastala ta deca tada su u modi bili neki 'sa momci 'sa Bg asfalta'... citaj likovi. Sada ta deca nemaju perspektivu i ubijaju se. .. Idite i odigrajte kosarku ili fudbal sa njima. Mislim da cete se vratiti, u 50% slucajeva, kao pokisli. To nisu deca to su neki ljuti ljudi koji se deru jedno na drugo uz naravno najcrnje psovanje. Bio sam svedok kad su gledali da povrede jedno drugo. Sto meni na pamet nije padalo ni kad sam bas bio klinac. Ne znaju da pricaju, svaka druga rec je 'bratee' a resavanje konflikata je pojam. To se kod njih resava nozem ili "sakom u vugla". U unutrasnjosti se tokom letnjeg raspusta tuku u krdima pa ih policija kupi maricom po sred grada i svi su mladji od 18. I niko ne reaguje, a to tragicni skandal u nekim normalnim vremenima sa normalnim vrednostima. Nisko samo pali i tesko se vadimo. I drugo ne vidim razlog cudjenju, da vas podsetim pre 2 meseca je mladic nogom povredio snimatelja b92. I umesto da to bude trenutak kad ce se pokrenuti pitanje klinaca i njihovog vaspitanja to se zavrsilo javnim hapsenjem i olaksanjem u javnosti. Nije on bas klinac ali ima oko 20 godina i to je zelembac. Pazite, takav zelembac podrzava opcije koje su u normalnim vremenima rezervisane samo za ljude sa drustvenih margina, znaci manjinu. Ovde marginu ne mozes vise ni jasno da prepoznas jer se ona prosirila na sve uzraste i sve slojeve. Nesto kao trulo u drzavi Danskoj, ma daj Hamlete idi u Srbiju da vidis sta je kontejner.

sandra

pre 15 godina

zasto uopste persona, posto kazu da jedan od njih i nije iz te skole, ima pristup mestu koje se zove hemijska skola? Sta ce kog djavola on tamo, pa jos sa nozem?

Misha

pre 15 godina

Stanje je sve gore. Pitanje dobra i zla se smatra relativnim, a savest je vec prevazidjena kategorija. Gde smo krenuli, nije ni cudo sto nam se sve ovo desava. I ne samo nama.

ranka

pre 15 godina

Dok god nas ovakvi dogadjaji sokiraju i uznemiravaju, znaci da smo jos uvek relativno zdrava sredina, te da se moze nesto preduzeti. Problemi Zapada me ne interesuju, jer imamo previse svojih. Drzava bi trebalo da reaguje i obavezno uvede dezurnog policajca za svaku skolu, a dobordosla su i privatna obazbedjenja. Svakako da ovo ima veze i sa krizom u drustvu, jer ranije ovakve pojave su bile retkost, a sada ih je sve vise. Svaljivanje odgovornosti na porodicu je naivno ili licemerno, jer je upravo porodica najveca zrtva svih desavanja u poslednjih 50 godina. Drzava je najodgovornija, tamo gde je ima. A ako se slozimo da je nemamo, onda je to druga stvar.

Aleksandar

pre 15 godina

Ministre Dacicu! Policija ima mnogo vece i znacajnije poslove od pronalazenja laptopova po batajnickim drumovima. U skolskim dvoristima ne sevaju samo nozevi, vec i vatreno oruzje, droga, alkohol, prostitucija, kocka,.. Domace vaspitanje je ocigledno i nedovoljno i nepotpuno, pa je uz sistem skolstva i drzva tu, i policija, naravno. Resite li ta pitanja, ucinili ste mnogo za narod i drzavu. ...

gradjanka

pre 15 godina

Kako je moguće ovakav dogadjaj ne povezati sa stanjem u društvu? Pa sa čime ga onda povezati? Gde su bili profesori kojima je posao da brinu i paze o deci za vreme dok se nalaze u školi? Izgleda da su ponovi razmatrali pitanje da li zadovoljni ustupcima Vlade ili da ponovo štrajkuju zbog malih plata. A za ovakve slučajeve naravno da niko iz škole nije odgovoran.

nebojsa

pre 15 godina

To nema nikakve veze sa stanjem u drzavi, nego su 'blagodeti' zapadne civilizacije. Ovde u engleskoj to je svakodnevna pojava, tako da se u ulaze u skole postavljaju detektori metala i pretres ucenika kao na aerodromima. I svi to smatraju normalnim.
Iskreno se nadam ta su ovakvi slucajevi izuzetak i da nece postati pravilo.
Pozdrav iz Engleske.

Sandra

pre 15 godina

Ja sam završila XIII gimnaziju koja je odmah prekoputa. Ova škola bi morala da ima svog radnika obezbeđenja, jer, nažalost, u ovoj školi ima puno problematičnih đaka. Časovi Hemijske škole i XIII gimnazije su ranije počinjali sa 15 minuta razlike zato što su gimnazijalci redovno dobijali batine od svojih vršnjaka iz hemijske. Obavezno moraju da angažuju radnika obezbeđenja koji će raditi isključivo u toj školi.

boldrick

pre 15 godina

Za svaku osudu.
Vaspitanje se u skolu donosi od kuce. Profesori ti mogu dati samo smernice za "tvoje" obrazovanje a na "tebi" je koliko ces smernice dobro shvatiti odnosno koliko zelis da se obrazujes. Profesori ti nemo gu dati vaspitanje ako ti od kuce dolazis u skolu sa pogresno postavljenim osnovama licnog vaspitanja. Tu pomoci nema. Svi se cude i zgrazavaju citajuci ovakve clanke po novinama i masa ljudi za to krivi skole i uopste obrazovne institucije a malo ko pogleda u svoje dvoriste, u osnovu, u svoju porodicu i odnose u njoj. Ljudi TO JE BOLEST KOJA SE DA LECITI.

mikan77

pre 15 godina

Strasno nadam se da ce sve biti u redu. Treba dobro ispistati koji su motivi takvog napada i raditi na uklanjanju istih iz drustva. Nasilje je cesta bolest kod omladine i treba je leciti!!

Sonja, Beograd

pre 15 godina

Kako se u privatnim školama nikad ne desi nešto ovakvo??? Naravno, kada je obezbedjenje na prvom mestu i ne može da priviri u školu niko kome tu nije mestu! Bolje bi bilo da roditelji umesto što bacaju silne pare na patike i telefone - organizuju sami obezbedjenje po državnim školama i daju po 200, 300 din. mesečno umesto što strepe koja budala će se popeti do učionice!

Mudrac 2

pre 15 godina

Desava se svuda...Setimo se samo u Nemackoj kada je ucenik pobio malte ne pola skole.. a tek u USA da ne pricamo... Naravno da nije prijatno, i da zalim decka i zelim mu brzi i uspesan oporavak, a siguran sam da ce policija uraditi svoj deo posla efikasno i dobro kao i uvek, i ubedjan sam da je policija ostala najocuvanija ustanova od 90-ih na ovamo...

Bata

pre 15 godina

Iako ne treba od škola praviti zatvore, baš me interesuje na koji način je trebalo jedan policajac da "obezbeđuje" tri škole u kraju? Hajde da su rekli da policajac "posećuje" tri škole, ali jedan ne može da ih obezbeđuje ni pod razno.

Филозоф

pre 15 godina

... Таквих случајева је на сваком кораку у свету и нико их не повезује са стањем у школству, са понашањем омладине, са правосуђем, полицијом и другим службама, а понајмање са стањем у држави! Пубертет (у овом случају изгледа мало закаснели) крив је за све!

Makaveli

pre 15 godina

A sta treba da znaci ovo da su pocinioci nepoznati, a s´druge strane se zna da jedan ide u istu skolu i da imaju 19 i 25 godina???
Gde je otisla srpska omladina i srpsko drustvo u celini, to je strasno nesto.

dusancic

pre 15 godina

Ovo, nazalost, jeste prava slika u kojem se nase drustvo i omladine nalaze! I bojim se da ce se ovakve stvari sve vise desavati ukoliko se ne preduzmu ozbiljni koraci. Ne moze samo policija raditi na sprecavanju ovakvih dogadjaja, vec je potrebno ukljuciti citavo drustvo i ceo sistem. Mladi ljudi su u nezavidnom polozaju danas, mozda cak i u nezavidnijem u odnosu na devedesete... ili nam se devedesete obijaju o glavu...?

sloba

pre 15 godina

Sta znaci skolski policajac ili obezbedjenje kad oni po zakonu ne smeju da reaguju. Da je bio tu mogao je samo da vice na napadace, a od toga ne bi bilo neke koristi. Poostriti zakone i dati im veca ovlascenja u takvim situacijama. Odgovornost je na Direktoru i dezurnom nastavniku (posto nije u pitanju dvoriste nego sprat skole), a ako se pocinioci ne uhvate do veceras i Ivica Dacic bi mogao da podnese ostavku na mesto minista policije. Mada kad se uzme u obzir proslost partije koja ga je postavila , ne bi cudilo da ispadne da je nesretni mladic napao ovu dvojicu huligana. HULIGANI U ZATVOR,SKOLA JE ZA UCENIKE

Mudrac

pre 15 godina

Tragičan dogadjaj, nadajmo se da će sa malim sve biti u redu. Najljubaznije bih molio da se navedeni dogadjaj ne povezuje odmah sa stanjem u državi! Ovakvih slučajeva je bilo i pre, i biće ih uvek, gde god da se nalaze pubertetski mozgovi! Postoji snimak, policija će odraditi posao, a nadajmo se da će i sudstvo odraditi svoje. Policajac nije bio tu, ali ne treba ni od škola praviti policijske stanice. Poraditi na obrazovnom sistemu, to je jedini ključ.

Mudrac

pre 15 godina

Tragičan dogadjaj, nadajmo se da će sa malim sve biti u redu. Najljubaznije bih molio da se navedeni dogadjaj ne povezuje odmah sa stanjem u državi! Ovakvih slučajeva je bilo i pre, i biće ih uvek, gde god da se nalaze pubertetski mozgovi! Postoji snimak, policija će odraditi posao, a nadajmo se da će i sudstvo odraditi svoje. Policajac nije bio tu, ali ne treba ni od škola praviti policijske stanice. Poraditi na obrazovnom sistemu, to je jedini ključ.

odrastao 80-tih

pre 15 godina

...Momci jel ste vi pali s Marsa? Kad su odrastala ta deca tada su u modi bili neki 'sa momci 'sa Bg asfalta'... citaj likovi. Sada ta deca nemaju perspektivu i ubijaju se. .. Idite i odigrajte kosarku ili fudbal sa njima. Mislim da cete se vratiti, u 50% slucajeva, kao pokisli. To nisu deca to su neki ljuti ljudi koji se deru jedno na drugo uz naravno najcrnje psovanje. Bio sam svedok kad su gledali da povrede jedno drugo. Sto meni na pamet nije padalo ni kad sam bas bio klinac. Ne znaju da pricaju, svaka druga rec je 'bratee' a resavanje konflikata je pojam. To se kod njih resava nozem ili "sakom u vugla". U unutrasnjosti se tokom letnjeg raspusta tuku u krdima pa ih policija kupi maricom po sred grada i svi su mladji od 18. I niko ne reaguje, a to tragicni skandal u nekim normalnim vremenima sa normalnim vrednostima. Nisko samo pali i tesko se vadimo. I drugo ne vidim razlog cudjenju, da vas podsetim pre 2 meseca je mladic nogom povredio snimatelja b92. I umesto da to bude trenutak kad ce se pokrenuti pitanje klinaca i njihovog vaspitanja to se zavrsilo javnim hapsenjem i olaksanjem u javnosti. Nije on bas klinac ali ima oko 20 godina i to je zelembac. Pazite, takav zelembac podrzava opcije koje su u normalnim vremenima rezervisane samo za ljude sa drustvenih margina, znaci manjinu. Ovde marginu ne mozes vise ni jasno da prepoznas jer se ona prosirila na sve uzraste i sve slojeve. Nesto kao trulo u drzavi Danskoj, ma daj Hamlete idi u Srbiju da vidis sta je kontejner.

boldrick

pre 15 godina

Za svaku osudu.
Vaspitanje se u skolu donosi od kuce. Profesori ti mogu dati samo smernice za "tvoje" obrazovanje a na "tebi" je koliko ces smernice dobro shvatiti odnosno koliko zelis da se obrazujes. Profesori ti nemo gu dati vaspitanje ako ti od kuce dolazis u skolu sa pogresno postavljenim osnovama licnog vaspitanja. Tu pomoci nema. Svi se cude i zgrazavaju citajuci ovakve clanke po novinama i masa ljudi za to krivi skole i uopste obrazovne institucije a malo ko pogleda u svoje dvoriste, u osnovu, u svoju porodicu i odnose u njoj. Ljudi TO JE BOLEST KOJA SE DA LECITI.

Sandra

pre 15 godina

Ja sam završila XIII gimnaziju koja je odmah prekoputa. Ova škola bi morala da ima svog radnika obezbeđenja, jer, nažalost, u ovoj školi ima puno problematičnih đaka. Časovi Hemijske škole i XIII gimnazije su ranije počinjali sa 15 minuta razlike zato što su gimnazijalci redovno dobijali batine od svojih vršnjaka iz hemijske. Obavezno moraju da angažuju radnika obezbeđenja koji će raditi isključivo u toj školi.

Makaveli

pre 15 godina

A sta treba da znaci ovo da su pocinioci nepoznati, a s´druge strane se zna da jedan ide u istu skolu i da imaju 19 i 25 godina???
Gde je otisla srpska omladina i srpsko drustvo u celini, to je strasno nesto.

uros

pre 15 godina

Ja idem u hemijsku, u toj skoli se izigravaju 90-te. suskavci, air max patike, celavi. ma strasno!!! u skoli treba da bude privatno obezbedjenje a ne drzavno, od njih nema vajde!! treba da bude 6 cuvara, a ne jedan policajac koji izgleda ko da je otiso u setnju!!

Mirko

pre 15 godina

Deca su nam agresivna, preko mere. To je svima jasno. Tako je vec godinama unazad, od veselih devedesetih. Drustvo ne cini dovoljno, odnosno ne cini nista i to me iritira. Primer iz prakse: dete mi dobilo dva samara od jednog debilka sa jakim misicima. Pozalim se ja razrednoj, a ona meni: sto ga niste naucili da se bije? Ja njoj kažem: naučio sam ga da kad je fizički slabiji tuče stolicom po glavi, slazete li se sa tim? Zamislite, rekla je da se ne slaze, kao to je prejaka reakcija. A da ga neko samara svaki dan, to je valjda u redu. I sad da ne duzim, rekao sam da ubuduce ja idem u skolu i bijem te magarce (naravno, samo sam rekao, ne i mislio), sto je ona prenela decici. Ne diraju ga vise. O zemljo luda

nebojsa

pre 15 godina

To nema nikakve veze sa stanjem u drzavi, nego su 'blagodeti' zapadne civilizacije. Ovde u engleskoj to je svakodnevna pojava, tako da se u ulaze u skole postavljaju detektori metala i pretres ucenika kao na aerodromima. I svi to smatraju normalnim.
Iskreno se nadam ta su ovakvi slucajevi izuzetak i da nece postati pravilo.
Pozdrav iz Engleske.

Bata

pre 15 godina

Iako ne treba od škola praviti zatvore, baš me interesuje na koji način je trebalo jedan policajac da "obezbeđuje" tri škole u kraju? Hajde da su rekli da policajac "posećuje" tri škole, ali jedan ne može da ih obezbeđuje ni pod razno.

sloba

pre 15 godina

Sta znaci skolski policajac ili obezbedjenje kad oni po zakonu ne smeju da reaguju. Da je bio tu mogao je samo da vice na napadace, a od toga ne bi bilo neke koristi. Poostriti zakone i dati im veca ovlascenja u takvim situacijama. Odgovornost je na Direktoru i dezurnom nastavniku (posto nije u pitanju dvoriste nego sprat skole), a ako se pocinioci ne uhvate do veceras i Ivica Dacic bi mogao da podnese ostavku na mesto minista policije. Mada kad se uzme u obzir proslost partije koja ga je postavila , ne bi cudilo da ispadne da je nesretni mladic napao ovu dvojicu huligana. HULIGANI U ZATVOR,SKOLA JE ZA UCENIKE

Sonja, Beograd

pre 15 godina

Kako se u privatnim školama nikad ne desi nešto ovakvo??? Naravno, kada je obezbedjenje na prvom mestu i ne može da priviri u školu niko kome tu nije mestu! Bolje bi bilo da roditelji umesto što bacaju silne pare na patike i telefone - organizuju sami obezbedjenje po državnim školama i daju po 200, 300 din. mesečno umesto što strepe koja budala će se popeti do učionice!

Aleksandar

pre 15 godina

Ministre Dacicu! Policija ima mnogo vece i znacajnije poslove od pronalazenja laptopova po batajnickim drumovima. U skolskim dvoristima ne sevaju samo nozevi, vec i vatreno oruzje, droga, alkohol, prostitucija, kocka,.. Domace vaspitanje je ocigledno i nedovoljno i nepotpuno, pa je uz sistem skolstva i drzva tu, i policija, naravno. Resite li ta pitanja, ucinili ste mnogo za narod i drzavu. ...

Zoki SU

pre 15 godina

Nedavno se desio sličan "incident" u medicinskoj školi - sa tragičnim završetkom. Ni danas ogromna većina građana ne zna počinioca (osim inicijala) niti njegove roditelje. Mislite da ne bi trebalo ili imalo efekta kada bi prepoznavali ljude na ulici čiji sin sa 16-17 godina ubio svog vršnjaka u školskoj zgradi? Imali u nekoj meri odgovornosti roditelja za postupak svoje dece? možda bi vredelo o tome razgovarati.

Mudrac 2

pre 15 godina

Desava se svuda...Setimo se samo u Nemackoj kada je ucenik pobio malte ne pola skole.. a tek u USA da ne pricamo... Naravno da nije prijatno, i da zalim decka i zelim mu brzi i uspesan oporavak, a siguran sam da ce policija uraditi svoj deo posla efikasno i dobro kao i uvek, i ubedjan sam da je policija ostala najocuvanija ustanova od 90-ih na ovamo...

ja

pre 15 godina

Ja sam 70tih rastao u 30. bloku na novom beogradu i postojao je samo jedan civilni policajac, zaduzen za sve nas. Nije bilo sansi ni da, tokom letnjeg raspusta, neko mazne jutarnje jogurte koji su se ostavljali ispred radnji a da on tacno ne zna, ko, kad i gde i da se uvek na kraju pojavi. Sve nas je po imenima poznavao, neki su od njega dobili i batine ( ne vidim da su zbog toga posle imali "posledice"), u svako slucaju zivelo se daleko bezbednije.

sandra

pre 15 godina

zasto uopste persona, posto kazu da jedan od njih i nije iz te skole, ima pristup mestu koje se zove hemijska skola? Sta ce kog djavola on tamo, pa jos sa nozem?

Misha

pre 15 godina

Stanje je sve gore. Pitanje dobra i zla se smatra relativnim, a savest je vec prevazidjena kategorija. Gde smo krenuli, nije ni cudo sto nam se sve ovo desava. I ne samo nama.

ranka

pre 15 godina

Dok god nas ovakvi dogadjaji sokiraju i uznemiravaju, znaci da smo jos uvek relativno zdrava sredina, te da se moze nesto preduzeti. Problemi Zapada me ne interesuju, jer imamo previse svojih. Drzava bi trebalo da reaguje i obavezno uvede dezurnog policajca za svaku skolu, a dobordosla su i privatna obazbedjenja. Svakako da ovo ima veze i sa krizom u drustvu, jer ranije ovakve pojave su bile retkost, a sada ih je sve vise. Svaljivanje odgovornosti na porodicu je naivno ili licemerno, jer je upravo porodica najveca zrtva svih desavanja u poslednjih 50 godina. Drzava je najodgovornija, tamo gde je ima. A ako se slozimo da je nemamo, onda je to druga stvar.

Филозоф

pre 15 godina

... Таквих случајева је на сваком кораку у свету и нико их не повезује са стањем у школству, са понашањем омладине, са правосуђем, полицијом и другим службама, а понајмање са стањем у држави! Пубертет (у овом случају изгледа мало закаснели) крив је за све!

3banchi

pre 15 godina

Ovako ce drzava da resi pitanje bezbednosti u skolama - na jednoj strani ce biti elitne privatne skole u koje ce ici pametna i bogata deca jos bogatijih roditelja, tranzicionih dobitnika. U drzavne i siromasne skole ce ici sirota i nasilna deca odrasla u porodicama poslednjih fukara i tranzicionih gubitnika. A u tim bednim drzavnim skolama ovakvi slucajevi ce postati svakodnevnica koja nece biti medijski interesantna, pa samim tim ni propracena. Eto, posto uskoro necemo ni znati da se ovakve stvari dogadjaju...njih zvanicno nece ni biti! Eto resenja! Tako cemo moci i dalje trcati za parama, decu prepustiti ulici i svi skupa uzivati u blagodetima potrosackog drustva i neoliberalizma u kojem kapitalu, za razliku od ljudi, ne trabaju vize da bi se slobodno kretao.

dusancic

pre 15 godina

Ovo, nazalost, jeste prava slika u kojem se nase drustvo i omladine nalaze! I bojim se da ce se ovakve stvari sve vise desavati ukoliko se ne preduzmu ozbiljni koraci. Ne moze samo policija raditi na sprecavanju ovakvih dogadjaja, vec je potrebno ukljuciti citavo drustvo i ceo sistem. Mladi ljudi su u nezavidnom polozaju danas, mozda cak i u nezavidnijem u odnosu na devedesete... ili nam se devedesete obijaju o glavu...?

Dragan

pre 15 godina

A da malo pocnemo da slusamo decu i sta oni imaju da kazu?
do sada 2 komentara od klinaca iz skole. Sa ovim sistemom gde siledzije po skolama maltretiraju nekaznjeno a skola im ne moze nista sve ce ostati isto.
Slusajte decu, oni znaju najbolje sta se desava oko njih.

Srdjan

pre 15 godina

Kao bivsi djak gorepomenute skole, vidim da se nije mnogo promenilo stanje. Ali ako su se pre desetak godina kad sam ja isao u nju klinci boli nozevima, sta mozemo da ocekujemo od dece koja su se rodila u sred gradjanskog rata, u vreme Cece, Pinka, Milosevica i tome slicnog? A za obezbedjenje od jednog policajca na 3 skole svaka cast, odlican sistem da ne mora da bude ni u jednoj skoli nego da moze spokojno da spava.

Duls_Vidikovac

pre 15 godina

Ovo nije nista novo, pogotovo u ovim skolama nizeg ranga. Slabi ucenici, nema discipline, droga maximalno dostupna za male pare, najveca faca u skoli je onaj sa najvise oziljaka itd.

mikan77

pre 15 godina

Strasno nadam se da ce sve biti u redu. Treba dobro ispistati koji su motivi takvog napada i raditi na uklanjanju istih iz drustva. Nasilje je cesta bolest kod omladine i treba je leciti!!

gradjanka

pre 15 godina

Kako je moguće ovakav dogadjaj ne povezati sa stanjem u društvu? Pa sa čime ga onda povezati? Gde su bili profesori kojima je posao da brinu i paze o deci za vreme dok se nalaze u školi? Izgleda da su ponovi razmatrali pitanje da li zadovoljni ustupcima Vlade ili da ponovo štrajkuju zbog malih plata. A za ovakve slučajeve naravno da niko iz škole nije odgovoran.

ogorcena

pre 15 godina

Ministarstvo prosvete bi trebalo da sprovede ostrije bezbednosne mere u skolama. Prvo, bez odgovrajuceg ID-a da ne moze ni da se priviri skoli niti skolskom dvoristu, a drugo, da se na ulazu u skolu pregledaju torbe. I naravno,mnogo ostrije kazne za pocinioce ovakvih dela.

Nadam se da ce mladic biti u redu.

uciteljica

pre 15 godina

Zaista strasno! Citam tragicnu vest i kao prosvetni radnik i kao majka dva sina. Tragedija!!

Skola u kojoj radim ima policajca vec nekoliko godina. Jednog, samo za nasu skolu i moram reci da tuce skoro da ne postoje ni u skoli a ni u krugu ili van skolskog dvorista. I te kako znaci ako skola ima policajca posebno ako on potpuno savesno i odgovorno obavlja svoj posao. I nas policajac ga je imao s pocetka ali je klincima stavio do znanja da je tu i da je prisutan svo vreme. On poznaje svu decu, njihova imena, pa cak i roditelje od onih iole "problematicnog" ponasanja. Tako da sa sigurnoscu tvrdim da jedan policajac ali za jednu skolu moze i te kako pomoci da do fizickih obracuna ne dodje a kamo li nesto vise.

Do nedavno su u skoli dezurali ucenici. Na zalost, bilo je odraslih (vecina od njih su roditelji ali bilo je i drugih stranaka) koji nisu davali licnu kartu koja im je trazena na ulazu od strane ucenika, vec bi samo rekli ime (da li je njihovo ili ne?) i produzili dalje kroz skolu. Od ove skolske godine dezuraju vojnici. Mladici koji se nalaze u skoli na odsluzenju vojnog roka. Sada niko ne moze ni da pridje bilo kom hodniku skole ako ih ovi mladici ne puste. Dezuraju dvojica. Sve ovo je potrebno jer su se vremena promenila. Deca nisu vise kao sto smo mi bili kada smo prolazili kroz pubertet. Previse agresivnosti i nezadovoljstva u njima.

Ne postoji nijedan jedini razlog koji opravdava bilo kakav vid i oblik nasilja. Da bi to sva deca shvatila i razumela treba puno njih da porade na tome. I roditelji, i skola (pocevsi od uciteljica preko nastavnika do razrednih staresina i psiho-pedagoske sluzbe)i socijalna zastita. Ne branim prosvetne radnike ali iz iskustva znam da ako roditelji podrzavaju izvesno "neprimereno" ponasanje ili ga tolerisu ili nemaju vremena da se posvete vaspitanju, tu nijedan nastavnik nista vise ne moze da ucini. Dok se sve to ne dovede u red, potrebno je imati policajce po skolama. Jedan policajac (najmanje) na jednu skolu.

Misljenja sam da je ovo prava slika naseg stanja u drustvu. Bojim se samo da ako pothitno nesto ne krenemo ciniti, da ce se broj takvih nesreca uvecavati.

Nadam se da ce sa decakom sve biti u redu...

Zoran

pre 15 godina

Tacno je da se ovakve stvari desavaju sirom sveta. Tacno je da moralne norme svuda strmoglavo padaju i to se naziva "new normal". Sto reko pesnik: Smej'o sam se da ne placem...

Violeta

pre 15 godina

Jedan policajac na tri skole?!
Pa jeste, ne mogu da se zaposljavaju obicni ljudi, dok se u drzavnoj, opstinskoj, lokalnoj i jos kakvoj upravi svi redom zaposljavaju. Jos su nam zgranuti ovi sa vlasti?!

Зоран

pre 15 godina

Ја сам био летос у Србији и чуо да у свим средњим школама постоји полицајац који има своју канцеларију и пиштољ. И згрануо сам се, јер у Америци полицајаца у школама нема. И грдно се разочарах у Србију.

Nenad

pre 15 godina

Izboden na očigled ostalih! Kakvo smo to društvo postali! Zar se ostali nisu usudili odvratiti te balavce od njihove namere! Zaista ne mogu verovati!

Itzamna

pre 15 godina

Mislim da je vreme da se u škole uvedu detektori metala i čip kartice, tj da svaki đak ima indetifikacionu karticu sa čipom i da prilikom ulaska ili izlaska u školu čekira istu(primer jovina gimnazija u Novom Sadu), u suprotnom ćemo imati sve više ovakvih situcija u našoj zemlji!!!

Mudrac

pre 15 godina

Tragičan dogadjaj, nadajmo se da će sa malim sve biti u redu. Najljubaznije bih molio da se navedeni dogadjaj ne povezuje odmah sa stanjem u državi! Ovakvih slučajeva je bilo i pre, i biće ih uvek, gde god da se nalaze pubertetski mozgovi! Postoji snimak, policija će odraditi posao, a nadajmo se da će i sudstvo odraditi svoje. Policajac nije bio tu, ali ne treba ni od škola praviti policijske stanice. Poraditi na obrazovnom sistemu, to je jedini ključ.

sloba

pre 15 godina

Sta znaci skolski policajac ili obezbedjenje kad oni po zakonu ne smeju da reaguju. Da je bio tu mogao je samo da vice na napadace, a od toga ne bi bilo neke koristi. Poostriti zakone i dati im veca ovlascenja u takvim situacijama. Odgovornost je na Direktoru i dezurnom nastavniku (posto nije u pitanju dvoriste nego sprat skole), a ako se pocinioci ne uhvate do veceras i Ivica Dacic bi mogao da podnese ostavku na mesto minista policije. Mada kad se uzme u obzir proslost partije koja ga je postavila , ne bi cudilo da ispadne da je nesretni mladic napao ovu dvojicu huligana. HULIGANI U ZATVOR,SKOLA JE ZA UCENIKE

Mudrac 2

pre 15 godina

Desava se svuda...Setimo se samo u Nemackoj kada je ucenik pobio malte ne pola skole.. a tek u USA da ne pricamo... Naravno da nije prijatno, i da zalim decka i zelim mu brzi i uspesan oporavak, a siguran sam da ce policija uraditi svoj deo posla efikasno i dobro kao i uvek, i ubedjan sam da je policija ostala najocuvanija ustanova od 90-ih na ovamo...

nebojsa

pre 15 godina

To nema nikakve veze sa stanjem u drzavi, nego su 'blagodeti' zapadne civilizacije. Ovde u engleskoj to je svakodnevna pojava, tako da se u ulaze u skole postavljaju detektori metala i pretres ucenika kao na aerodromima. I svi to smatraju normalnim.
Iskreno se nadam ta su ovakvi slucajevi izuzetak i da nece postati pravilo.
Pozdrav iz Engleske.

Филозоф

pre 15 godina

... Таквих случајева је на сваком кораку у свету и нико их не повезује са стањем у школству, са понашањем омладине, са правосуђем, полицијом и другим службама, а понајмање са стањем у држави! Пубертет (у овом случају изгледа мало закаснели) крив је за све!

dusancic

pre 15 godina

Ovo, nazalost, jeste prava slika u kojem se nase drustvo i omladine nalaze! I bojim se da ce se ovakve stvari sve vise desavati ukoliko se ne preduzmu ozbiljni koraci. Ne moze samo policija raditi na sprecavanju ovakvih dogadjaja, vec je potrebno ukljuciti citavo drustvo i ceo sistem. Mladi ljudi su u nezavidnom polozaju danas, mozda cak i u nezavidnijem u odnosu na devedesete... ili nam se devedesete obijaju o glavu...?

Sandra

pre 15 godina

Ja sam završila XIII gimnaziju koja je odmah prekoputa. Ova škola bi morala da ima svog radnika obezbeđenja, jer, nažalost, u ovoj školi ima puno problematičnih đaka. Časovi Hemijske škole i XIII gimnazije su ranije počinjali sa 15 minuta razlike zato što su gimnazijalci redovno dobijali batine od svojih vršnjaka iz hemijske. Obavezno moraju da angažuju radnika obezbeđenja koji će raditi isključivo u toj školi.

ranka

pre 15 godina

Dok god nas ovakvi dogadjaji sokiraju i uznemiravaju, znaci da smo jos uvek relativno zdrava sredina, te da se moze nesto preduzeti. Problemi Zapada me ne interesuju, jer imamo previse svojih. Drzava bi trebalo da reaguje i obavezno uvede dezurnog policajca za svaku skolu, a dobordosla su i privatna obazbedjenja. Svakako da ovo ima veze i sa krizom u drustvu, jer ranije ovakve pojave su bile retkost, a sada ih je sve vise. Svaljivanje odgovornosti na porodicu je naivno ili licemerno, jer je upravo porodica najveca zrtva svih desavanja u poslednjih 50 godina. Drzava je najodgovornija, tamo gde je ima. A ako se slozimo da je nemamo, onda je to druga stvar.

gradjanka

pre 15 godina

Kako je moguće ovakav dogadjaj ne povezati sa stanjem u društvu? Pa sa čime ga onda povezati? Gde su bili profesori kojima je posao da brinu i paze o deci za vreme dok se nalaze u školi? Izgleda da su ponovi razmatrali pitanje da li zadovoljni ustupcima Vlade ili da ponovo štrajkuju zbog malih plata. A za ovakve slučajeve naravno da niko iz škole nije odgovoran.

Makaveli

pre 15 godina

A sta treba da znaci ovo da su pocinioci nepoznati, a s´druge strane se zna da jedan ide u istu skolu i da imaju 19 i 25 godina???
Gde je otisla srpska omladina i srpsko drustvo u celini, to je strasno nesto.

odrastao 80-tih

pre 15 godina

...Momci jel ste vi pali s Marsa? Kad su odrastala ta deca tada su u modi bili neki 'sa momci 'sa Bg asfalta'... citaj likovi. Sada ta deca nemaju perspektivu i ubijaju se. .. Idite i odigrajte kosarku ili fudbal sa njima. Mislim da cete se vratiti, u 50% slucajeva, kao pokisli. To nisu deca to su neki ljuti ljudi koji se deru jedno na drugo uz naravno najcrnje psovanje. Bio sam svedok kad su gledali da povrede jedno drugo. Sto meni na pamet nije padalo ni kad sam bas bio klinac. Ne znaju da pricaju, svaka druga rec je 'bratee' a resavanje konflikata je pojam. To se kod njih resava nozem ili "sakom u vugla". U unutrasnjosti se tokom letnjeg raspusta tuku u krdima pa ih policija kupi maricom po sred grada i svi su mladji od 18. I niko ne reaguje, a to tragicni skandal u nekim normalnim vremenima sa normalnim vrednostima. Nisko samo pali i tesko se vadimo. I drugo ne vidim razlog cudjenju, da vas podsetim pre 2 meseca je mladic nogom povredio snimatelja b92. I umesto da to bude trenutak kad ce se pokrenuti pitanje klinaca i njihovog vaspitanja to se zavrsilo javnim hapsenjem i olaksanjem u javnosti. Nije on bas klinac ali ima oko 20 godina i to je zelembac. Pazite, takav zelembac podrzava opcije koje su u normalnim vremenima rezervisane samo za ljude sa drustvenih margina, znaci manjinu. Ovde marginu ne mozes vise ni jasno da prepoznas jer se ona prosirila na sve uzraste i sve slojeve. Nesto kao trulo u drzavi Danskoj, ma daj Hamlete idi u Srbiju da vidis sta je kontejner.

Aleksandar

pre 15 godina

Ministre Dacicu! Policija ima mnogo vece i znacajnije poslove od pronalazenja laptopova po batajnickim drumovima. U skolskim dvoristima ne sevaju samo nozevi, vec i vatreno oruzje, droga, alkohol, prostitucija, kocka,.. Domace vaspitanje je ocigledno i nedovoljno i nepotpuno, pa je uz sistem skolstva i drzva tu, i policija, naravno. Resite li ta pitanja, ucinili ste mnogo za narod i drzavu. ...

Зоран

pre 15 godina

Ја сам био летос у Србији и чуо да у свим средњим школама постоји полицајац који има своју канцеларију и пиштољ. И згрануо сам се, јер у Америци полицајаца у школама нема. И грдно се разочарах у Србију.

Mirko

pre 15 godina

Deca su nam agresivna, preko mere. To je svima jasno. Tako je vec godinama unazad, od veselih devedesetih. Drustvo ne cini dovoljno, odnosno ne cini nista i to me iritira. Primer iz prakse: dete mi dobilo dva samara od jednog debilka sa jakim misicima. Pozalim se ja razrednoj, a ona meni: sto ga niste naucili da se bije? Ja njoj kažem: naučio sam ga da kad je fizički slabiji tuče stolicom po glavi, slazete li se sa tim? Zamislite, rekla je da se ne slaze, kao to je prejaka reakcija. A da ga neko samara svaki dan, to je valjda u redu. I sad da ne duzim, rekao sam da ubuduce ja idem u skolu i bijem te magarce (naravno, samo sam rekao, ne i mislio), sto je ona prenela decici. Ne diraju ga vise. O zemljo luda

boldrick

pre 15 godina

Za svaku osudu.
Vaspitanje se u skolu donosi od kuce. Profesori ti mogu dati samo smernice za "tvoje" obrazovanje a na "tebi" je koliko ces smernice dobro shvatiti odnosno koliko zelis da se obrazujes. Profesori ti nemo gu dati vaspitanje ako ti od kuce dolazis u skolu sa pogresno postavljenim osnovama licnog vaspitanja. Tu pomoci nema. Svi se cude i zgrazavaju citajuci ovakve clanke po novinama i masa ljudi za to krivi skole i uopste obrazovne institucije a malo ko pogleda u svoje dvoriste, u osnovu, u svoju porodicu i odnose u njoj. Ljudi TO JE BOLEST KOJA SE DA LECITI.

Bata

pre 15 godina

Iako ne treba od škola praviti zatvore, baš me interesuje na koji način je trebalo jedan policajac da "obezbeđuje" tri škole u kraju? Hajde da su rekli da policajac "posećuje" tri škole, ali jedan ne može da ih obezbeđuje ni pod razno.

Sonja, Beograd

pre 15 godina

Kako se u privatnim školama nikad ne desi nešto ovakvo??? Naravno, kada je obezbedjenje na prvom mestu i ne može da priviri u školu niko kome tu nije mestu! Bolje bi bilo da roditelji umesto što bacaju silne pare na patike i telefone - organizuju sami obezbedjenje po državnim školama i daju po 200, 300 din. mesečno umesto što strepe koja budala će se popeti do učionice!

mikan77

pre 15 godina

Strasno nadam se da ce sve biti u redu. Treba dobro ispistati koji su motivi takvog napada i raditi na uklanjanju istih iz drustva. Nasilje je cesta bolest kod omladine i treba je leciti!!

Misha

pre 15 godina

Stanje je sve gore. Pitanje dobra i zla se smatra relativnim, a savest je vec prevazidjena kategorija. Gde smo krenuli, nije ni cudo sto nam se sve ovo desava. I ne samo nama.

sandra

pre 15 godina

zasto uopste persona, posto kazu da jedan od njih i nije iz te skole, ima pristup mestu koje se zove hemijska skola? Sta ce kog djavola on tamo, pa jos sa nozem?

ogorcena

pre 15 godina

Ministarstvo prosvete bi trebalo da sprovede ostrije bezbednosne mere u skolama. Prvo, bez odgovrajuceg ID-a da ne moze ni da se priviri skoli niti skolskom dvoristu, a drugo, da se na ulazu u skolu pregledaju torbe. I naravno,mnogo ostrije kazne za pocinioce ovakvih dela.

Nadam se da ce mladic biti u redu.

uros

pre 15 godina

Ja idem u hemijsku, u toj skoli se izigravaju 90-te. suskavci, air max patike, celavi. ma strasno!!! u skoli treba da bude privatno obezbedjenje a ne drzavno, od njih nema vajde!! treba da bude 6 cuvara, a ne jedan policajac koji izgleda ko da je otiso u setnju!!

Zoran

pre 15 godina

Tacno je da se ovakve stvari desavaju sirom sveta. Tacno je da moralne norme svuda strmoglavo padaju i to se naziva "new normal". Sto reko pesnik: Smej'o sam se da ne placem...

Zoki SU

pre 15 godina

Nedavno se desio sličan "incident" u medicinskoj školi - sa tragičnim završetkom. Ni danas ogromna većina građana ne zna počinioca (osim inicijala) niti njegove roditelje. Mislite da ne bi trebalo ili imalo efekta kada bi prepoznavali ljude na ulici čiji sin sa 16-17 godina ubio svog vršnjaka u školskoj zgradi? Imali u nekoj meri odgovornosti roditelja za postupak svoje dece? možda bi vredelo o tome razgovarati.

Dragan

pre 15 godina

A da malo pocnemo da slusamo decu i sta oni imaju da kazu?
do sada 2 komentara od klinaca iz skole. Sa ovim sistemom gde siledzije po skolama maltretiraju nekaznjeno a skola im ne moze nista sve ce ostati isto.
Slusajte decu, oni znaju najbolje sta se desava oko njih.

Srdjan

pre 15 godina

Kao bivsi djak gorepomenute skole, vidim da se nije mnogo promenilo stanje. Ali ako su se pre desetak godina kad sam ja isao u nju klinci boli nozevima, sta mozemo da ocekujemo od dece koja su se rodila u sred gradjanskog rata, u vreme Cece, Pinka, Milosevica i tome slicnog? A za obezbedjenje od jednog policajca na 3 skole svaka cast, odlican sistem da ne mora da bude ni u jednoj skoli nego da moze spokojno da spava.

3banchi

pre 15 godina

Ovako ce drzava da resi pitanje bezbednosti u skolama - na jednoj strani ce biti elitne privatne skole u koje ce ici pametna i bogata deca jos bogatijih roditelja, tranzicionih dobitnika. U drzavne i siromasne skole ce ici sirota i nasilna deca odrasla u porodicama poslednjih fukara i tranzicionih gubitnika. A u tim bednim drzavnim skolama ovakvi slucajevi ce postati svakodnevnica koja nece biti medijski interesantna, pa samim tim ni propracena. Eto, posto uskoro necemo ni znati da se ovakve stvari dogadjaju...njih zvanicno nece ni biti! Eto resenja! Tako cemo moci i dalje trcati za parama, decu prepustiti ulici i svi skupa uzivati u blagodetima potrosackog drustva i neoliberalizma u kojem kapitalu, za razliku od ljudi, ne trabaju vize da bi se slobodno kretao.

ja

pre 15 godina

Ja sam 70tih rastao u 30. bloku na novom beogradu i postojao je samo jedan civilni policajac, zaduzen za sve nas. Nije bilo sansi ni da, tokom letnjeg raspusta, neko mazne jutarnje jogurte koji su se ostavljali ispred radnji a da on tacno ne zna, ko, kad i gde i da se uvek na kraju pojavi. Sve nas je po imenima poznavao, neki su od njega dobili i batine ( ne vidim da su zbog toga posle imali "posledice"), u svako slucaju zivelo se daleko bezbednije.

Duls_Vidikovac

pre 15 godina

Ovo nije nista novo, pogotovo u ovim skolama nizeg ranga. Slabi ucenici, nema discipline, droga maximalno dostupna za male pare, najveca faca u skoli je onaj sa najvise oziljaka itd.

Violeta

pre 15 godina

Jedan policajac na tri skole?!
Pa jeste, ne mogu da se zaposljavaju obicni ljudi, dok se u drzavnoj, opstinskoj, lokalnoj i jos kakvoj upravi svi redom zaposljavaju. Jos su nam zgranuti ovi sa vlasti?!

uciteljica

pre 15 godina

Zaista strasno! Citam tragicnu vest i kao prosvetni radnik i kao majka dva sina. Tragedija!!

Skola u kojoj radim ima policajca vec nekoliko godina. Jednog, samo za nasu skolu i moram reci da tuce skoro da ne postoje ni u skoli a ni u krugu ili van skolskog dvorista. I te kako znaci ako skola ima policajca posebno ako on potpuno savesno i odgovorno obavlja svoj posao. I nas policajac ga je imao s pocetka ali je klincima stavio do znanja da je tu i da je prisutan svo vreme. On poznaje svu decu, njihova imena, pa cak i roditelje od onih iole "problematicnog" ponasanja. Tako da sa sigurnoscu tvrdim da jedan policajac ali za jednu skolu moze i te kako pomoci da do fizickih obracuna ne dodje a kamo li nesto vise.

Do nedavno su u skoli dezurali ucenici. Na zalost, bilo je odraslih (vecina od njih su roditelji ali bilo je i drugih stranaka) koji nisu davali licnu kartu koja im je trazena na ulazu od strane ucenika, vec bi samo rekli ime (da li je njihovo ili ne?) i produzili dalje kroz skolu. Od ove skolske godine dezuraju vojnici. Mladici koji se nalaze u skoli na odsluzenju vojnog roka. Sada niko ne moze ni da pridje bilo kom hodniku skole ako ih ovi mladici ne puste. Dezuraju dvojica. Sve ovo je potrebno jer su se vremena promenila. Deca nisu vise kao sto smo mi bili kada smo prolazili kroz pubertet. Previse agresivnosti i nezadovoljstva u njima.

Ne postoji nijedan jedini razlog koji opravdava bilo kakav vid i oblik nasilja. Da bi to sva deca shvatila i razumela treba puno njih da porade na tome. I roditelji, i skola (pocevsi od uciteljica preko nastavnika do razrednih staresina i psiho-pedagoske sluzbe)i socijalna zastita. Ne branim prosvetne radnike ali iz iskustva znam da ako roditelji podrzavaju izvesno "neprimereno" ponasanje ili ga tolerisu ili nemaju vremena da se posvete vaspitanju, tu nijedan nastavnik nista vise ne moze da ucini. Dok se sve to ne dovede u red, potrebno je imati policajce po skolama. Jedan policajac (najmanje) na jednu skolu.

Misljenja sam da je ovo prava slika naseg stanja u drustvu. Bojim se samo da ako pothitno nesto ne krenemo ciniti, da ce se broj takvih nesreca uvecavati.

Nadam se da ce sa decakom sve biti u redu...

Nenad

pre 15 godina

Izboden na očigled ostalih! Kakvo smo to društvo postali! Zar se ostali nisu usudili odvratiti te balavce od njihove namere! Zaista ne mogu verovati!

Itzamna

pre 15 godina

Mislim da je vreme da se u škole uvedu detektori metala i čip kartice, tj da svaki đak ima indetifikacionu karticu sa čipom i da prilikom ulaska ili izlaska u školu čekira istu(primer jovina gimnazija u Novom Sadu), u suprotnom ćemo imati sve više ovakvih situcija u našoj zemlji!!!