Petak, 28.04.2006.

11:37

Solženjicin optužuje NATO i SAD

Dobitnik Nobelove nagrade za književnost Aleksandar Solženjicin optužio SAD i NATO da žele da opkole Rusiju.

Izvor: Beta

Solženjicin optužuje NATO i SAD IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

16 Komentari

Sortiraj po:

Mr. No

pre 17 godina

Ama ljudi, najveći neprijatelj Evrope je bila i ostala Velika Britanija! Imam utisak da su deo EU samo da ne bi ostali izolovani i da bi lakše jednog dana rasturili istu iznutra. Britanci su bili kolovođe napada na Irak 1990. godine (Margaret Tačer) i na SRJ 1999. (Toni Bler) - Ameri su bili u prvom planu sa vojne strane ali Englezi su nam svima krojili kapu :(

Francuskinja

pre 17 godina

Ironija Istorije je sto je najveca komunisticka zemlja sveta SSSR svojim ulaskom u drugi svetski rat pomogla opstanak svojih najvecih neprijatelja liberalno kapitalistickih zemalja Britanije,Francuske.Ironija je takodje sto je na ledjima njene pobede i dvadeset miliona mrtvih Rusa kao apsolutni pobednik iz tog rata izasla Amerika.Pri tom za razliku od Rusije koja je bila napadnuta od Nemacke pa kao takva morala da udje u taj rat svog fizickog opstanka radi,SAD su u rat protiv Nemacke usle iz razloga ocuvanja svojih imperijalistickih interesa.Jer Hitlerova objava rata SAD-u bila je cisto formalna.To je bio cin podrske Japanu da je napadne kako bi se SAD koje su bile toboz neutralne a zapravo aktivno pomagale Nemacke neprijatelje odvratile od Evrope i Atlantika prema Pacifiku.A pokoravanje potom pola Evrope od strane SSSR-a logicna je posledica kolaboracionistickih aktivnosti vlada tih zemalja koje su svojom politikom direktno ugrozavale njen opstanak.

Mondijalista, pa sta?

pre 17 godina

Naravno da je upotreba nuklearnog oruzja protiv japanskih gradova 1945 godine jedna strasna stvar. Ipak postoji nesto sto se zove "kontekst". Prvo, Japan je prvi napao Ameriku bez objave rata. Drugo, Japan je bio sa Nemackom na celu naci fasistickog bloka sila koje su zelele da zavedu totalitarni i rasni teror, uniste jevrejski narod, porobe slovenski, kineski i crnacki. Jednom recju da zavedu totalitarni poredak zasnovan na strahu, sili i jednoumlju na planetarnom nivou- ceo svet Treci Rajh.
Trece, iako je rat u Evropi bio gotov, Japan nije nameravao da kapitulira. Mada to nije utvrdivo, procene su da bi prilikom Americke kopnene invazije na Japan poginulo mnogo vise ljudi(i Amerikanaca i Japanaca) nego sto se to desilo priliom bacanja dve bombe na Hirosimu i Nagasaki.
Treba malo bolje poznavati americku i svetsku istoriju kako bi se dao tako neambivalentan sud o Americkoj globalnoj ulozi. Ja svakako mislim da treba kritikovati njihovu spoljnu politiku(pogotovu ovu Dzordza Busa mladjeg). Ipak, kada se uporedi sa bilo kojom velikom silom u istoriji, Amerika zasluzuje epitet "benevolentnog hegemona". Da li ce tako biti u buducnosti ostaje da se vidi. A to da nikome nije gorela do zore, svakako. Svaka velika sila ima svoj uspon i pad pa i Amerika. Da li cemo mi doziveti taj pad i sta ce on znaciti za svet je sasvim drugo pitanje.

Antimundijalista pa sta?

pre 17 godina

Americko vojno preimucstvo, nigde u svetu nije donelo dobro. Njihove intervencije svugde po svetu - Centralna i Juzna Amerika, Afrika, Azija, pa i Evropa, donele su stotine hiljada civilnih zrtava. Amerika je JEDINA zemlja koja je upotrebila nuklearno naoruzanje izvrsivsi genocid nad civilnim stanovnistvom dva japanska grada. Za to nikada nije bila kaznjena, vec je mnogobrojne lakoverne "mundijaliste" ubedila da je to bilo za dobro sveta, posebno Japana, jer, zaboga, II svetski rat bi jos uvek trajao.
Nije Solzenjicin jedini intelektualac koji se bavi americkim ekspanzionizmom, odnosno kolonijalizmom na drugi nacin. Noam Comski jos uvek zivi u Americi i svakodnevno se bavi ovim temama. No, nicija nije gorela do veka, pa nece ni americka! Nadam se da cu doziveti i to da vidim.

Nesvrstani

pre 17 godina

Neka, neka, samo nek se Ameri i Rusi rokaju medjusobno. Dobro je dok vrana vrani oci kopa. Pogledajte samo uzasnu subinu Avganistana - sta rade i jedni i drugi kad se ostrve na slabije od sebe. Sto se Solzenjicna tice treba citati njegove knjige a ne ovakve ksenofobne pamflete.

Mashinovodja

pre 17 godina

Solženjicin već odavno (poslednjih 25-30 godina) nije napisao ništa značajno. Posle povratka u Rusiju, utonuo je u nekakav rusko-pravoslavni misticizam i živi (udobno) van vremena i van sveta. Tako da nije u stanju da vidi da Rusiju neće uništiti Amerika, niti NATO pakt, već 100% domaća ruska mafija, koja će za nekoliko dolara više prodati i Rusiju i rođenu manjku, samo ako nađe kupca.
Na listi stotinak najvećih svetskih bogataša ima nekih 20-tak Rusa. Međutim, zanimljivo je to da, dok se većina ostalih, kao na primer Bil Gejts, bavi proizvodnim delatnostima, ili trguju robom ili uslugama, svi ruski bogataši bez izuzetka trguju naftom, gasom i drugim prirodnim sirovinama. To znači da je famozno rusko prirodno bogatstvo prigrabio vrlo mali broj ljudi koji su trgovci i koje osim para ništa drugo ne interesuje. A to znači da svako može s njima da trguje, pa čak i Amerika na štetu Rusije. Potrebna je samo odgovarajuća količina novca i ništa više. A to je Americi svakako jeftinije i isplativije nego da ratuje s Rusijom za prirodne resurse ili da pravi nekakvu dugoročnu strategiju zaokruživanja Rusije.

Mondijalista, pa sta?

pre 17 godina

Samo da podsetim da se ta ista Rusija, kada god je bila jaka, ponasala neuporedivo gore od Amerike. Da ponovim, Rusi su okupirali vojno pola evropskog kontinenta i decenijama tlacili milione Poljaka, Madjara, Estonaca, Letonaca, Litvanaca, Bugara, Rumuna, Cehoslovaka, Kurda i ostalih politickih neistomisljenika. Amerikanci nisu cvecke ali za sada je njihovo vojno preimucstvo vise donelo dobra nego zla (mi smo na zalost izvukli deblji kraj). Amerikanci su spasili Evropu dva puta u 20. veku, omogucili njeno ujedinjenje i odrzali globalnu stabilnost nakon urusavanja SSSR i kraja Hladnog rata. A Solzenjicinu verovatno nedostaje SSSR jer sada ruski disidenti vise nisu toliko zanimljivi kao nekad. Jeza me hvata na pomisao kako bi izgledao svet da su se recimo kojim slucajem SAD urusile 1991 i da je SSSR ostao kao jedina super sila. Mislite o tome!

zoro iz beograda

pre 17 godina

Solzenjicin je vec godinama postao skroz irelevantan izvor informacija, komentara i ideja. Ne samo u svetu nego i u njegovoj Rusiji. On je, u medjuvremenu, postao tvrdi pravoslavni i ruski fundamentalista sto nema nikakve veze ni sa demokratijom, ljudskim slobodama i pravima. On zivi u svetu misticne Rusije iz 19. veka, u drustvu sa Berdjajevim i Dostojevskim, naravno, veoma udobno i komformo i ne deli probleme i brige najveceg broja svojih sunarodnika. Njegova knjizevnost i njegova licna sudbina cine ga veoma vaznim i znacajnom licnoscu ali to nema veze sa njegovom danasnjom ulogom i porukama. Geostrateske analize mogu biti razlicite ali je cinjenica da je Rusija za poslednjih desetak godina uspela da izadje iz krize i da polako postaje sve znacajnija i uticajnija u svetu. Kao i Kina uostalom. Tako da okruzivanje i slabljenje bilokoga od velike trojice (SAD, Rusija i Kina) predstavlja cistu ludost i to niko ozbiljan ne moze ni da radi.

Vuk Samotnjak

pre 17 godina

Rusija poseduje 10% svetskih rezervi nafte (koliko i Irak) i 25% svetskih rezervi prirodnog gasa.
Takodje, angazovanjem u centralnoj Aziji (Afganistani, Uzbekistan, Tadzikistan, Kazahstan i ostali stanovi) Amerika pokusava da presece strateski vaznu komunikaciju izmedju Rusije i Kine (najveceg buduceg korisnika nafte i gasa) sto bi imalo izrazito negativan uticaj na rast kineske ekonomije.

Plivam sto dalje od obale

pre 17 godina

Rusija je umiruci kit na plazi koji je opasan jer jos uvek moze da mrdne i povredi one oko sebe. Mucki rade i rovare kao sto su uvek. Rusija je opasnija sada nego sto je bila u vreme svoje ociglednosti. A sto se Amerike tice, sve je vec jasno. Ona je kit koji samo sto nije poceo da umire na onoj istoj plazi.

винету

pre 17 godina

Има ли ко од ових наших стратега да ову вест веже са оном о отварању база у Бугарској и схвати да наш пут у Европу није везан за било какво стање у Србији већ за стање ван ње.

Vojislav

pre 17 godina

Covek je nobelovac proganjan od komunista,ziveo u SAD upoznao obe strane medalje i na kraju njegov komentar sveg ste upravo procitali. Mene jedino nervira kad posle ovakvih stvari neki ovdasnji "mondijalisti" optuzuju Srbe kao narod sklon teorijama zavere, kome vasceli svet samo zeli da daruje demokratiju i prosperitet a on se opire "kao prase koje za usi vuku iz svinjca" kako to rece jedan nas "intelektualac.
PS.nadam se da ovaj komentar nece nagnati nikoga da glasa za SRS i SPS, a BDW -prase izvlace iz svinjca samo iz jednog razloga, da ga zakolju naravno.

dr no

pre 17 godina

Solzenjicin bi trebalo da bude zahvalan tim istim silama koje su mu dodelile nobelovu nagradu, primile ga kod sebe kuci, dali mu novac kada ga je njegova domovina proganjala hapsila i zabranjivala.

Петар

pre 17 godina

Човек не мора да буде нобеловац па да види каквој катастрофи води нарастајуће америчко војно присуство у више од 100 земаља на планети.

Commodity Desk, London

pre 17 godina

Nista cudno u tome. Svetu su potrebne sirovine vise nego ikada i njihove cene svakodnevno rastu. Rusija je najveca zemlja na svetu i veci deo njene teritorije lezi na sirovinama. Pored toga Putin ne dozvoljava da prorodna bogatstva budu u vlasnistvu stranih investitora.
Jedini odgovor 'demokrata' je sila i ucene.

demokrata

pre 17 godina

Svaka cast ovakvim velikim ljudima koji vide sitruaciju onakvom kakva zaista jeste. I premda je bio po logorima u SSSR, u izbeglistvu u USA zbog toga, vratio se u svoju otadzbinu i poptuno trezveno uvideo praviu sliku. Nije dzabe dobio nobelovu nagradu, nema sta! Retki su danas takvi ljudi, prave patriote.

demokrata

pre 17 godina

Svaka cast ovakvim velikim ljudima koji vide sitruaciju onakvom kakva zaista jeste. I premda je bio po logorima u SSSR, u izbeglistvu u USA zbog toga, vratio se u svoju otadzbinu i poptuno trezveno uvideo praviu sliku. Nije dzabe dobio nobelovu nagradu, nema sta! Retki su danas takvi ljudi, prave patriote.

dr no

pre 17 godina

Solzenjicin bi trebalo da bude zahvalan tim istim silama koje su mu dodelile nobelovu nagradu, primile ga kod sebe kuci, dali mu novac kada ga je njegova domovina proganjala hapsila i zabranjivala.

Vojislav

pre 17 godina

Covek je nobelovac proganjan od komunista,ziveo u SAD upoznao obe strane medalje i na kraju njegov komentar sveg ste upravo procitali. Mene jedino nervira kad posle ovakvih stvari neki ovdasnji "mondijalisti" optuzuju Srbe kao narod sklon teorijama zavere, kome vasceli svet samo zeli da daruje demokratiju i prosperitet a on se opire "kao prase koje za usi vuku iz svinjca" kako to rece jedan nas "intelektualac.
PS.nadam se da ovaj komentar nece nagnati nikoga da glasa za SRS i SPS, a BDW -prase izvlace iz svinjca samo iz jednog razloga, da ga zakolju naravno.

Commodity Desk, London

pre 17 godina

Nista cudno u tome. Svetu su potrebne sirovine vise nego ikada i njihove cene svakodnevno rastu. Rusija je najveca zemlja na svetu i veci deo njene teritorije lezi na sirovinama. Pored toga Putin ne dozvoljava da prorodna bogatstva budu u vlasnistvu stranih investitora.
Jedini odgovor 'demokrata' je sila i ucene.

Петар

pre 17 godina

Човек не мора да буде нобеловац па да види каквој катастрофи води нарастајуће америчко војно присуство у више од 100 земаља на планети.

zoro iz beograda

pre 17 godina

Solzenjicin je vec godinama postao skroz irelevantan izvor informacija, komentara i ideja. Ne samo u svetu nego i u njegovoj Rusiji. On je, u medjuvremenu, postao tvrdi pravoslavni i ruski fundamentalista sto nema nikakve veze ni sa demokratijom, ljudskim slobodama i pravima. On zivi u svetu misticne Rusije iz 19. veka, u drustvu sa Berdjajevim i Dostojevskim, naravno, veoma udobno i komformo i ne deli probleme i brige najveceg broja svojih sunarodnika. Njegova knjizevnost i njegova licna sudbina cine ga veoma vaznim i znacajnom licnoscu ali to nema veze sa njegovom danasnjom ulogom i porukama. Geostrateske analize mogu biti razlicite ali je cinjenica da je Rusija za poslednjih desetak godina uspela da izadje iz krize i da polako postaje sve znacajnija i uticajnija u svetu. Kao i Kina uostalom. Tako da okruzivanje i slabljenje bilokoga od velike trojice (SAD, Rusija i Kina) predstavlja cistu ludost i to niko ozbiljan ne moze ni da radi.

винету

pre 17 godina

Има ли ко од ових наших стратега да ову вест веже са оном о отварању база у Бугарској и схвати да наш пут у Европу није везан за било какво стање у Србији већ за стање ван ње.

Vuk Samotnjak

pre 17 godina

Rusija poseduje 10% svetskih rezervi nafte (koliko i Irak) i 25% svetskih rezervi prirodnog gasa.
Takodje, angazovanjem u centralnoj Aziji (Afganistani, Uzbekistan, Tadzikistan, Kazahstan i ostali stanovi) Amerika pokusava da presece strateski vaznu komunikaciju izmedju Rusije i Kine (najveceg buduceg korisnika nafte i gasa) sto bi imalo izrazito negativan uticaj na rast kineske ekonomije.

Plivam sto dalje od obale

pre 17 godina

Rusija je umiruci kit na plazi koji je opasan jer jos uvek moze da mrdne i povredi one oko sebe. Mucki rade i rovare kao sto su uvek. Rusija je opasnija sada nego sto je bila u vreme svoje ociglednosti. A sto se Amerike tice, sve je vec jasno. Ona je kit koji samo sto nije poceo da umire na onoj istoj plazi.

Mondijalista, pa sta?

pre 17 godina

Samo da podsetim da se ta ista Rusija, kada god je bila jaka, ponasala neuporedivo gore od Amerike. Da ponovim, Rusi su okupirali vojno pola evropskog kontinenta i decenijama tlacili milione Poljaka, Madjara, Estonaca, Letonaca, Litvanaca, Bugara, Rumuna, Cehoslovaka, Kurda i ostalih politickih neistomisljenika. Amerikanci nisu cvecke ali za sada je njihovo vojno preimucstvo vise donelo dobra nego zla (mi smo na zalost izvukli deblji kraj). Amerikanci su spasili Evropu dva puta u 20. veku, omogucili njeno ujedinjenje i odrzali globalnu stabilnost nakon urusavanja SSSR i kraja Hladnog rata. A Solzenjicinu verovatno nedostaje SSSR jer sada ruski disidenti vise nisu toliko zanimljivi kao nekad. Jeza me hvata na pomisao kako bi izgledao svet da su se recimo kojim slucajem SAD urusile 1991 i da je SSSR ostao kao jedina super sila. Mislite o tome!

Mashinovodja

pre 17 godina

Solženjicin već odavno (poslednjih 25-30 godina) nije napisao ništa značajno. Posle povratka u Rusiju, utonuo je u nekakav rusko-pravoslavni misticizam i živi (udobno) van vremena i van sveta. Tako da nije u stanju da vidi da Rusiju neće uništiti Amerika, niti NATO pakt, već 100% domaća ruska mafija, koja će za nekoliko dolara više prodati i Rusiju i rođenu manjku, samo ako nađe kupca.
Na listi stotinak najvećih svetskih bogataša ima nekih 20-tak Rusa. Međutim, zanimljivo je to da, dok se većina ostalih, kao na primer Bil Gejts, bavi proizvodnim delatnostima, ili trguju robom ili uslugama, svi ruski bogataši bez izuzetka trguju naftom, gasom i drugim prirodnim sirovinama. To znači da je famozno rusko prirodno bogatstvo prigrabio vrlo mali broj ljudi koji su trgovci i koje osim para ništa drugo ne interesuje. A to znači da svako može s njima da trguje, pa čak i Amerika na štetu Rusije. Potrebna je samo odgovarajuća količina novca i ništa više. A to je Americi svakako jeftinije i isplativije nego da ratuje s Rusijom za prirodne resurse ili da pravi nekakvu dugoročnu strategiju zaokruživanja Rusije.

Nesvrstani

pre 17 godina

Neka, neka, samo nek se Ameri i Rusi rokaju medjusobno. Dobro je dok vrana vrani oci kopa. Pogledajte samo uzasnu subinu Avganistana - sta rade i jedni i drugi kad se ostrve na slabije od sebe. Sto se Solzenjicna tice treba citati njegove knjige a ne ovakve ksenofobne pamflete.

Antimundijalista pa sta?

pre 17 godina

Americko vojno preimucstvo, nigde u svetu nije donelo dobro. Njihove intervencije svugde po svetu - Centralna i Juzna Amerika, Afrika, Azija, pa i Evropa, donele su stotine hiljada civilnih zrtava. Amerika je JEDINA zemlja koja je upotrebila nuklearno naoruzanje izvrsivsi genocid nad civilnim stanovnistvom dva japanska grada. Za to nikada nije bila kaznjena, vec je mnogobrojne lakoverne "mundijaliste" ubedila da je to bilo za dobro sveta, posebno Japana, jer, zaboga, II svetski rat bi jos uvek trajao.
Nije Solzenjicin jedini intelektualac koji se bavi americkim ekspanzionizmom, odnosno kolonijalizmom na drugi nacin. Noam Comski jos uvek zivi u Americi i svakodnevno se bavi ovim temama. No, nicija nije gorela do veka, pa nece ni americka! Nadam se da cu doziveti i to da vidim.

Mondijalista, pa sta?

pre 17 godina

Naravno da je upotreba nuklearnog oruzja protiv japanskih gradova 1945 godine jedna strasna stvar. Ipak postoji nesto sto se zove "kontekst". Prvo, Japan je prvi napao Ameriku bez objave rata. Drugo, Japan je bio sa Nemackom na celu naci fasistickog bloka sila koje su zelele da zavedu totalitarni i rasni teror, uniste jevrejski narod, porobe slovenski, kineski i crnacki. Jednom recju da zavedu totalitarni poredak zasnovan na strahu, sili i jednoumlju na planetarnom nivou- ceo svet Treci Rajh.
Trece, iako je rat u Evropi bio gotov, Japan nije nameravao da kapitulira. Mada to nije utvrdivo, procene su da bi prilikom Americke kopnene invazije na Japan poginulo mnogo vise ljudi(i Amerikanaca i Japanaca) nego sto se to desilo priliom bacanja dve bombe na Hirosimu i Nagasaki.
Treba malo bolje poznavati americku i svetsku istoriju kako bi se dao tako neambivalentan sud o Americkoj globalnoj ulozi. Ja svakako mislim da treba kritikovati njihovu spoljnu politiku(pogotovu ovu Dzordza Busa mladjeg). Ipak, kada se uporedi sa bilo kojom velikom silom u istoriji, Amerika zasluzuje epitet "benevolentnog hegemona". Da li ce tako biti u buducnosti ostaje da se vidi. A to da nikome nije gorela do zore, svakako. Svaka velika sila ima svoj uspon i pad pa i Amerika. Da li cemo mi doziveti taj pad i sta ce on znaciti za svet je sasvim drugo pitanje.

Francuskinja

pre 17 godina

Ironija Istorije je sto je najveca komunisticka zemlja sveta SSSR svojim ulaskom u drugi svetski rat pomogla opstanak svojih najvecih neprijatelja liberalno kapitalistickih zemalja Britanije,Francuske.Ironija je takodje sto je na ledjima njene pobede i dvadeset miliona mrtvih Rusa kao apsolutni pobednik iz tog rata izasla Amerika.Pri tom za razliku od Rusije koja je bila napadnuta od Nemacke pa kao takva morala da udje u taj rat svog fizickog opstanka radi,SAD su u rat protiv Nemacke usle iz razloga ocuvanja svojih imperijalistickih interesa.Jer Hitlerova objava rata SAD-u bila je cisto formalna.To je bio cin podrske Japanu da je napadne kako bi se SAD koje su bile toboz neutralne a zapravo aktivno pomagale Nemacke neprijatelje odvratile od Evrope i Atlantika prema Pacifiku.A pokoravanje potom pola Evrope od strane SSSR-a logicna je posledica kolaboracionistickih aktivnosti vlada tih zemalja koje su svojom politikom direktno ugrozavale njen opstanak.

Mr. No

pre 17 godina

Ama ljudi, najveći neprijatelj Evrope je bila i ostala Velika Britanija! Imam utisak da su deo EU samo da ne bi ostali izolovani i da bi lakše jednog dana rasturili istu iznutra. Britanci su bili kolovođe napada na Irak 1990. godine (Margaret Tačer) i na SRJ 1999. (Toni Bler) - Ameri su bili u prvom planu sa vojne strane ali Englezi su nam svima krojili kapu :(

zoro iz beograda

pre 17 godina

Solzenjicin je vec godinama postao skroz irelevantan izvor informacija, komentara i ideja. Ne samo u svetu nego i u njegovoj Rusiji. On je, u medjuvremenu, postao tvrdi pravoslavni i ruski fundamentalista sto nema nikakve veze ni sa demokratijom, ljudskim slobodama i pravima. On zivi u svetu misticne Rusije iz 19. veka, u drustvu sa Berdjajevim i Dostojevskim, naravno, veoma udobno i komformo i ne deli probleme i brige najveceg broja svojih sunarodnika. Njegova knjizevnost i njegova licna sudbina cine ga veoma vaznim i znacajnom licnoscu ali to nema veze sa njegovom danasnjom ulogom i porukama. Geostrateske analize mogu biti razlicite ali je cinjenica da je Rusija za poslednjih desetak godina uspela da izadje iz krize i da polako postaje sve znacajnija i uticajnija u svetu. Kao i Kina uostalom. Tako da okruzivanje i slabljenje bilokoga od velike trojice (SAD, Rusija i Kina) predstavlja cistu ludost i to niko ozbiljan ne moze ni da radi.

demokrata

pre 17 godina

Svaka cast ovakvim velikim ljudima koji vide sitruaciju onakvom kakva zaista jeste. I premda je bio po logorima u SSSR, u izbeglistvu u USA zbog toga, vratio se u svoju otadzbinu i poptuno trezveno uvideo praviu sliku. Nije dzabe dobio nobelovu nagradu, nema sta! Retki su danas takvi ljudi, prave patriote.

dr no

pre 17 godina

Solzenjicin bi trebalo da bude zahvalan tim istim silama koje su mu dodelile nobelovu nagradu, primile ga kod sebe kuci, dali mu novac kada ga je njegova domovina proganjala hapsila i zabranjivala.

Vojislav

pre 17 godina

Covek je nobelovac proganjan od komunista,ziveo u SAD upoznao obe strane medalje i na kraju njegov komentar sveg ste upravo procitali. Mene jedino nervira kad posle ovakvih stvari neki ovdasnji "mondijalisti" optuzuju Srbe kao narod sklon teorijama zavere, kome vasceli svet samo zeli da daruje demokratiju i prosperitet a on se opire "kao prase koje za usi vuku iz svinjca" kako to rece jedan nas "intelektualac.
PS.nadam se da ovaj komentar nece nagnati nikoga da glasa za SRS i SPS, a BDW -prase izvlace iz svinjca samo iz jednog razloga, da ga zakolju naravno.

Commodity Desk, London

pre 17 godina

Nista cudno u tome. Svetu su potrebne sirovine vise nego ikada i njihove cene svakodnevno rastu. Rusija je najveca zemlja na svetu i veci deo njene teritorije lezi na sirovinama. Pored toga Putin ne dozvoljava da prorodna bogatstva budu u vlasnistvu stranih investitora.
Jedini odgovor 'demokrata' je sila i ucene.

Петар

pre 17 godina

Човек не мора да буде нобеловац па да види каквој катастрофи води нарастајуће америчко војно присуство у више од 100 земаља на планети.

винету

pre 17 godina

Има ли ко од ових наших стратега да ову вест веже са оном о отварању база у Бугарској и схвати да наш пут у Европу није везан за било какво стање у Србији већ за стање ван ње.

Vuk Samotnjak

pre 17 godina

Rusija poseduje 10% svetskih rezervi nafte (koliko i Irak) i 25% svetskih rezervi prirodnog gasa.
Takodje, angazovanjem u centralnoj Aziji (Afganistani, Uzbekistan, Tadzikistan, Kazahstan i ostali stanovi) Amerika pokusava da presece strateski vaznu komunikaciju izmedju Rusije i Kine (najveceg buduceg korisnika nafte i gasa) sto bi imalo izrazito negativan uticaj na rast kineske ekonomije.

Plivam sto dalje od obale

pre 17 godina

Rusija je umiruci kit na plazi koji je opasan jer jos uvek moze da mrdne i povredi one oko sebe. Mucki rade i rovare kao sto su uvek. Rusija je opasnija sada nego sto je bila u vreme svoje ociglednosti. A sto se Amerike tice, sve je vec jasno. Ona je kit koji samo sto nije poceo da umire na onoj istoj plazi.

Mondijalista, pa sta?

pre 17 godina

Samo da podsetim da se ta ista Rusija, kada god je bila jaka, ponasala neuporedivo gore od Amerike. Da ponovim, Rusi su okupirali vojno pola evropskog kontinenta i decenijama tlacili milione Poljaka, Madjara, Estonaca, Letonaca, Litvanaca, Bugara, Rumuna, Cehoslovaka, Kurda i ostalih politickih neistomisljenika. Amerikanci nisu cvecke ali za sada je njihovo vojno preimucstvo vise donelo dobra nego zla (mi smo na zalost izvukli deblji kraj). Amerikanci su spasili Evropu dva puta u 20. veku, omogucili njeno ujedinjenje i odrzali globalnu stabilnost nakon urusavanja SSSR i kraja Hladnog rata. A Solzenjicinu verovatno nedostaje SSSR jer sada ruski disidenti vise nisu toliko zanimljivi kao nekad. Jeza me hvata na pomisao kako bi izgledao svet da su se recimo kojim slucajem SAD urusile 1991 i da je SSSR ostao kao jedina super sila. Mislite o tome!

Mashinovodja

pre 17 godina

Solženjicin već odavno (poslednjih 25-30 godina) nije napisao ništa značajno. Posle povratka u Rusiju, utonuo je u nekakav rusko-pravoslavni misticizam i živi (udobno) van vremena i van sveta. Tako da nije u stanju da vidi da Rusiju neće uništiti Amerika, niti NATO pakt, već 100% domaća ruska mafija, koja će za nekoliko dolara više prodati i Rusiju i rođenu manjku, samo ako nađe kupca.
Na listi stotinak najvećih svetskih bogataša ima nekih 20-tak Rusa. Međutim, zanimljivo je to da, dok se većina ostalih, kao na primer Bil Gejts, bavi proizvodnim delatnostima, ili trguju robom ili uslugama, svi ruski bogataši bez izuzetka trguju naftom, gasom i drugim prirodnim sirovinama. To znači da je famozno rusko prirodno bogatstvo prigrabio vrlo mali broj ljudi koji su trgovci i koje osim para ništa drugo ne interesuje. A to znači da svako može s njima da trguje, pa čak i Amerika na štetu Rusije. Potrebna je samo odgovarajuća količina novca i ništa više. A to je Americi svakako jeftinije i isplativije nego da ratuje s Rusijom za prirodne resurse ili da pravi nekakvu dugoročnu strategiju zaokruživanja Rusije.

Nesvrstani

pre 17 godina

Neka, neka, samo nek se Ameri i Rusi rokaju medjusobno. Dobro je dok vrana vrani oci kopa. Pogledajte samo uzasnu subinu Avganistana - sta rade i jedni i drugi kad se ostrve na slabije od sebe. Sto se Solzenjicna tice treba citati njegove knjige a ne ovakve ksenofobne pamflete.

Antimundijalista pa sta?

pre 17 godina

Americko vojno preimucstvo, nigde u svetu nije donelo dobro. Njihove intervencije svugde po svetu - Centralna i Juzna Amerika, Afrika, Azija, pa i Evropa, donele su stotine hiljada civilnih zrtava. Amerika je JEDINA zemlja koja je upotrebila nuklearno naoruzanje izvrsivsi genocid nad civilnim stanovnistvom dva japanska grada. Za to nikada nije bila kaznjena, vec je mnogobrojne lakoverne "mundijaliste" ubedila da je to bilo za dobro sveta, posebno Japana, jer, zaboga, II svetski rat bi jos uvek trajao.
Nije Solzenjicin jedini intelektualac koji se bavi americkim ekspanzionizmom, odnosno kolonijalizmom na drugi nacin. Noam Comski jos uvek zivi u Americi i svakodnevno se bavi ovim temama. No, nicija nije gorela do veka, pa nece ni americka! Nadam se da cu doziveti i to da vidim.

Mondijalista, pa sta?

pre 17 godina

Naravno da je upotreba nuklearnog oruzja protiv japanskih gradova 1945 godine jedna strasna stvar. Ipak postoji nesto sto se zove "kontekst". Prvo, Japan je prvi napao Ameriku bez objave rata. Drugo, Japan je bio sa Nemackom na celu naci fasistickog bloka sila koje su zelele da zavedu totalitarni i rasni teror, uniste jevrejski narod, porobe slovenski, kineski i crnacki. Jednom recju da zavedu totalitarni poredak zasnovan na strahu, sili i jednoumlju na planetarnom nivou- ceo svet Treci Rajh.
Trece, iako je rat u Evropi bio gotov, Japan nije nameravao da kapitulira. Mada to nije utvrdivo, procene su da bi prilikom Americke kopnene invazije na Japan poginulo mnogo vise ljudi(i Amerikanaca i Japanaca) nego sto se to desilo priliom bacanja dve bombe na Hirosimu i Nagasaki.
Treba malo bolje poznavati americku i svetsku istoriju kako bi se dao tako neambivalentan sud o Americkoj globalnoj ulozi. Ja svakako mislim da treba kritikovati njihovu spoljnu politiku(pogotovu ovu Dzordza Busa mladjeg). Ipak, kada se uporedi sa bilo kojom velikom silom u istoriji, Amerika zasluzuje epitet "benevolentnog hegemona". Da li ce tako biti u buducnosti ostaje da se vidi. A to da nikome nije gorela do zore, svakako. Svaka velika sila ima svoj uspon i pad pa i Amerika. Da li cemo mi doziveti taj pad i sta ce on znaciti za svet je sasvim drugo pitanje.

Francuskinja

pre 17 godina

Ironija Istorije je sto je najveca komunisticka zemlja sveta SSSR svojim ulaskom u drugi svetski rat pomogla opstanak svojih najvecih neprijatelja liberalno kapitalistickih zemalja Britanije,Francuske.Ironija je takodje sto je na ledjima njene pobede i dvadeset miliona mrtvih Rusa kao apsolutni pobednik iz tog rata izasla Amerika.Pri tom za razliku od Rusije koja je bila napadnuta od Nemacke pa kao takva morala da udje u taj rat svog fizickog opstanka radi,SAD su u rat protiv Nemacke usle iz razloga ocuvanja svojih imperijalistickih interesa.Jer Hitlerova objava rata SAD-u bila je cisto formalna.To je bio cin podrske Japanu da je napadne kako bi se SAD koje su bile toboz neutralne a zapravo aktivno pomagale Nemacke neprijatelje odvratile od Evrope i Atlantika prema Pacifiku.A pokoravanje potom pola Evrope od strane SSSR-a logicna je posledica kolaboracionistickih aktivnosti vlada tih zemalja koje su svojom politikom direktno ugrozavale njen opstanak.

Mr. No

pre 17 godina

Ama ljudi, najveći neprijatelj Evrope je bila i ostala Velika Britanija! Imam utisak da su deo EU samo da ne bi ostali izolovani i da bi lakše jednog dana rasturili istu iznutra. Britanci su bili kolovođe napada na Irak 1990. godine (Margaret Tačer) i na SRJ 1999. (Toni Bler) - Ameri su bili u prvom planu sa vojne strane ali Englezi su nam svima krojili kapu :(