Utorak, 25.04.2006.

10:54

O liberalizaciji viznog režima

Delegacije kancelarija vlada SCG i Srbije za pridruživanje Evropskoj uniji razgovaraju u Briselu sa ekspertima EU o viznom režimu.

Izvor: B92

O liberalizaciji viznog režima IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

25 Komentari

Sortiraj po:

crnicrnja

pre 17 godina

I ja sam se uvek pitao kako krimosi ladno ulaze i izlaze iz Evrope. Pa ne prelaze valjda planine na magarcima!? A mi obični ljudi? Ako hoćete u Grčku a nemate stari pasoš treba vam izjava dva svedoka da niste imali stari pasoš overena u sudu. Neverovatno. Zbog ovoga sam odustao od letovanja u Grčkoj. Pre ću da rizikujem život u Hrvatskoj nego da me ovi ponižavaju. Uostalom, i Crna Gora mi je odjednom postala lepa.

CE

pre 17 godina

Olakšice za dobijanje šengenske vize za određene kategorije građana je nepravilno rešenje. Šta je sa ostalima? Oni moraju biti na kažnjeničkoj klupi jos 5 godina. Zar nije bilo dosta do sada provedeno vreme u "zatvoru"? Treba brže rešavati naše obaveze prema inostranstvu, pa i prema Hagu, i onda bi odlazak na belu šengensku listu išao brže.

Srbija Aušvic

pre 17 godina

Nisam dobio češku vizu jer mi pozivno pismo nije bilo overeno kod njihove policije za strance. Kako nisam registrovan ni kod naše policije kao neprijatelj ili ne daj bože kriminalac ne želim da mi se ime vuče ni po arhivama češke policije. Prethodno sam morao da se najavim da bi me upisali u svesku A4 formata i da čekam 2 nedelje. A kada sam došao morao sam da se raspravljam sa službenikom na vratima, pa me je jedva negde pronašao u spisku. A gužve ispred vrata, rasprave, urgencije... Sramota. Želeo sam da kupujem neku robu iz češke, a sad kad vidim kakvi su... neću. Radiću sa Mađarskom gde su u konzulatu u Subotici daleko fleksibilniji i pametniji. I pored toga sam žestoki protivnik viza jer smatram da je to to ponižavajuća procedura i da je slična izdavanju ausvajsa u vreme 2. svetskog rata. Čudi me da nam nisu uveli i policijski čas. Nas iz Srbije zovu "oni Miloševićevi" i sada će putem viznig režima da nas selektiraju."Matore" koje po njima ne možeš menjati ne treba pustiti nigde, a mlade koji se mogu menjati selektovati po školskom obrazovanju i spustiti kriterijume izdavanja viza. Jadno.

Beograd uvek i svuda

pre 18 godina

Ja predlažem da Beograd uvede vize za provinciju. Ionako su sami sebi dovoljni, sve su prisvojili od besplatnog korišćenja auto-puta do poreskih dažbina i naknada raznim agencijama. Treba zaštiti sve to od upada provincijalaca koji bi da se drznu da uđu u grad i traže vizu za inostranstvo.

J. Jovic

pre 18 godina

Ocito je da imamo nesposobnu i sebicnu displomatsku sluzbu koja kao i ranije nikada nije stitila interese obicnih gradjana, a uvek su se razmetali kako je lako dobiti diplomatske i sluzbene vize. Zasto ta sluzba ne bi pomagala svojim gradjanima prilikom trazenja viza, pa cak i uvela svoj sistem garancija za postene gradjane. Neke strane ambasada praktikuju da intervenisu da se brze izdaju vize njihovim obicnim gradjanima, a to nase vlasti nikad nisu ni pokusale. Treba se setiti slucaja kada je jedna ambasada u Beogradu odbila vizu poznatom lekaru da ucestvuje na strucnoj konferenciji gde je imao referat, a Ministarstvo spoljnih poslova nije ni pokusalo da pomogne u tom slucaju. Predstavnik te ambasade je u stampi izjavio da jednako sve tretiraju, medjunarodno priznate i poznate strucnjake kao i obicne kriminalce sto se tice viza. Nije problem u ceni viza nego u nasem diplomatskom mentalitetu, a i stampa precutkuje tu temu.

mirko

pre 18 godina

Cesto putujem, i svuda i svaki put meni jedinom proveravaju pasos po deset minuta zato sto nije po standardima EU ili bilo kojim drugim. Slika mi se izlizala, izgleda kao da je falsifikat... sramota me.

Zoran

pre 18 godina

Upravo sam izvadio Nemacku vizu za odlazak na SP. Mislim da bi vadjenje zdravog zuba bilo bezbolnije. Koliko je verovatno da ce "posebne kategorije" dobiti privilegovan status pri vadjenju sengen viza neka vam posluzi moj primer: posto su me sluzbenici nemacke ambasade izmaltertirali i rekli da je sva dokumenta i potvrde da sam novinar Rojtersa moguce falsifikovati ("u Srbiji sve moze da se kupi"), dobio sam nazad svoj pasos sa sengenskom vizom tek kada sam im rekao da su na ivici diplomatskog skandala. Toliko o liberalizaciji.

Mashinovodja

pre 18 godina

Nekad se to zvalo "gvozdena zavesa", a sad se zove "šengenska viza". Jedina razlika je to što je za vreme "gvozdena zavese" bilo vrlo teško dobiti dozvolu da IZAĐEŠ odavde, a sad je vrlo teško dobiti dozvolu da UĐEŠ tamo. Ali nekakva dozvola nam je praktično uvek trebala. Osim u onih sretnih 20-ak godina pre pojave Slobe Srbina i definitivnog rešavanja srpskog pitanja.
Ali niko nam nije kriv, sem nas samih i naših ... (cenzurisano) političara. Da je bilo pameti, davno bismo bili u Evropi, a ne kao sada, sa pogrešne, tj. spoljne strane nove "gvozdene zavese" ili novog Berlinskog zida.

Vragolanko

pre 18 godina

Sta mislite koliko bi ostalo mladih u Srbiji kada bi se skinule vize za EU? :) Sve dok smo na svetskoj top listi po zahtevu azila...mrka kapa, a ovo su price da se eto nesto radi i trose pare od poreznika.

Milutin

pre 18 godina

Znak da ce se ista promeniti na bolje bila bi izjava: Ovo su zahtevi; Ovoliko smo ispunili. Sa ovim imamo problem. Zbog cega. Na koji nacin planiramo da resimo preostale probleme. Sa kojim sredstvima i uz ciju pomoc. Do kada se predvidja ispunjenje poslednjeg zahteva i koji zahtevi su sporni te zahtevaju dalje pregovore.
Nasi gradjani bi morali da budu obavesteni o tome sta Evropska Unija zahteva od nas kako bi se vizni rezim promenio na bolje! Dakle konkretna lista zahteva. Zao mi je sto kao i obicno raspravljamo o necemu sa cim nismo upoznati. Prema izjavama Gospodje Bacevic i Misevic stice se utisak da smo mi uslove ispunili (ili da uslovi ne postoje) te da je tek pitanje dobre volje i trenutnog raspolozenja druge strane kakv ce ishod biti: "Mi trazimo... a koliko ce se dobiti, vodecemo". Ni jednom reciju nisam cuo zbog cega bi nam olaksali vizni rezim i sta je to sto je nasa drzava uradila sa tim ciljem. Bojim se da da nama ne odgovara strucno i konkretno predstavljanje stvari u javnosti zbog sopstvenog loseg ucinka, pa citamo ovakva obavestenja koja su sa gledista sustinskih problema prazna.
Smatram da su i mediji odgovorni za canjenicu da retko ko zna gde su konkretni problemi i sta se konkretno uradilo , te sta ostaje itd. Gradjani ne mogu da vrse pritisak na vlast i demokratski biraju najbolje svoje predstavnike ako nisu upuceni u konkretna pitanje (a ne stalno u afere). A mi mozemo do sutra da se raspravljamo da li ce viza kostati 35 ili 62 eura i koga to briga akome to nije ni vazno.
Moram da prokomentarisem jos i listu prioriteta kako nam je u ovoj vesti predstavljena. Diplomate i drzavni sluzbenici dobijaju Sengensku vizu lakse nego sto mi kupimo hleb u prodavnici.
Potpis: Neko ko je prvi na ovakvoj listi prioriteta i strepi da li ce uz sve ispravne papire, potvrde, ponizenja, suze i sledeci put dobiti vizu.

U ime naroda

pre 18 godina

Kao gradjanin sa dvojnim drzavljanstvom podrzavam liberalizaciju viznog rezima izmedju Srbije i EU za gradjane Srbije.
Izricto sam protiv libezalizacije viznog rezima prema onim koji su se ogresili o krivicni zakonik unazad jednog vremenskog preioda recimo pet godina, bez obzira da li je krivicno delo pocinjeno u Srbiji ili EU. Gradjanin jedne drzave je svojevrstan predstavnik svoje zemlje u inostranstvu gde mu se ukazuje gostoprimstvo koje se ne sme zloupotrebiti. Izmedju MUP MIP zemalja Eu i Srbije mora postojati bolja komunikacija u cilju valjane informacije i obostranu korist

Srba

pre 18 godina

Vlast u Srbiji ciji je krajnji domet da se sa EU ,kao vrhunac svojih mogucnosti pogadja oko cena viza za zamlje za koje nam pre Slobodanovog rezima nikakva viza nije trebala nije zasluzila da vlada Srbijom. Nisu zasluzili pre svega jer se radi o gomili nesposobnih i beskicmenjaka, bez i trunke samopostovanja Ti ljudi ne odradjuju poslove za koje su placeni vec se bave iskljucivo zadovoljavanjem svojih privatnih interesa. Sto pre treba da se sklone i nestanu. To se odnosi i na njihovu bracu po gubitnistvu radikale.

boris

pre 18 godina

Ne razumem buku koja se dize oko cena viza, ako jedan dan boravka u bilo kojoj zemlji EU nikako ne moze da bude ispod 60 EUR (kakav takav smestaj, nesto klope, mozda karta za prevoz...), a bespredmetno je uopste ulaziti u cenu prevoza do doticne destinacije.
Moje je misljenje, naravno definitivno totalno nevazno , obzirom na to da nisam clan ni jedne vasljive stranke, da niti ne radim makar u nekoj opstinskoj ustanovi, pa cak nisam ni stalno zaposlen (iako moram da prijavim porez na dohodak i gore navedeni uredno platim )- dakle gradjanin nekog treceg reda, Vas i nas tipican Srbijanac.Daklem mene ne interesuje nikakva cena viza, nikakve vize za "povlascene" , nikakvi slavljeni odlasci samoproklavomanih experata digod - mene jedino interesuje vest da su vize ukinute gradjanima Srbije - Tacka.
Da bih mogao da skoknem mozda malo do Rima ili Firence. Da se osetim malo slobodnim i da ponovo konstatujem kako su doticni gradovi prelepi, ali da i mi ovde imamo prakticno isto (sem naravno bulumente sto legalnih, sto ilegalnih imigranata iz afrike, bliskog i dalekog istoka ...)
Takodje, jako bi mi prijalo da procitam kako NEMA redova pred ambasadama ( alo bre ljudi, pa da li biste isli kod nekoga na slavu ili svadbu a da niste dobrodosli ???? ).
A sto se tice reciprociteta ka zemljama EU - ma da Vam nije na pamet palo da im uvodite vize - sem naravno ako ne zelite totalnu samoizolaciju tipa Albanije nekada...
Znam da nas narod pati od raznih fiksacija , te da nam treba makar jedno 500 godinica da svarimo neke postavke, i da u ovom trenutku popularna fiksacija je ulazak u EU , ali mislim da bi nasi mediji prvo trebali malo da pokazu pravo lice te famozne EU, pa da onda razgovaramo na tu temu.
A kome se bas toliko ne svidja ovde, kome ovde nista nije u redu, ko bas toliko mrzi svoju-moju-tvoju drzavu (citaj Srbiju) , pa srecan Vam put, i jedno Vas samo molim - bacite pasos kada stignete tamo - em ce Vam lakse biti da trazite azil, em nas necete brukati.Cao

Seoski dobosar

pre 18 godina

"Lukavi zapadnjaci" su nam dostavili spisak stvari koje treba da uradimo da bismo dospeli na belu sengen listu. Zemlje u orkuzenju su takodje dobile iste uslove. I ispunile su sve. A mi nista. Posle su nam zapadnjaci "lukavi". Oj, Srbijo! Zar su sumnjicenje i podozrenje uvek nasa jedina reakcija na stvarnost?

realPolitik

pre 18 godina

Evo, da zamislimo da nam potpuno ukinu vize kao sto je slucaj sa Poljacima, Madjarima itd... I sta onda? Je l' ce nasi studenti da odu da studiraju? Odakle im 15 000 evra po godini?! Da odu da rade? Ko ce da ih zaposli? Jesu li spremni da peru sudove po restoranima na zapadu? Hoce li firme da otvore sirom vrata srpskim "intelektualcima"? nemaju druga posla. Prema tome, sta bi se promenilo? NISTA!

Oni kojima je teme zinulo za zivot na zapadu, nek prvo razmisle sta to zapravo znaci, koje su teskoce i da li su spremni da isele iz toplih roditeljskih domova da bi tocili pivo po zapadnjackim pabovima.

Ana

pre 18 godina

Cinjenica da je glavni cilj cena vize je razlog da se smeni komisija koja o tome vodi racuna i da se dovedu ljudi koji imaju vise iskustva u pregovorima sa EU. Ako mi nastavimo da na zalostan nacin predstavljamo interese nase zemlje necemo nista postici. Eksperti koji vode bilo kakve pregovore bi trebalo da znaju vise i o medjunarodnom pravu, i o tehnikama pregovora!

zika

pre 18 godina

Zasto moramo da "putujemo", sunce tudjeg neba nece nas grejat' k'o sto nas ovo nase greje. Otezavanjem viznog rezima pospesuju druzenje vrsnjaka koji ostaju kod kuce. Zamislimo dan nam svima odobre odlazak, ko bi se vratio? U svakoj nevolji ima i pomalo srece!

Vuk zemunski

pre 18 godina

Ne zna se ko je gori - naši političari koji kukaju i mole, a ne rade ništa validno da se vize ukinu, ili zapadnjački političari koji nas ubeđuju kako će nam u EU biti bolje, samo što nam ne daju da vidimo kako to zaista i izgleda ("verujte nam na reč, mnogo je dobro. ne, ne možete da uđete kod nas, ali mnogo je dobro!"). Nije ni čudo što Srbi ne veruju ni jednima ni drugima.
Osim toga, mnogo veći problem je 10 kilograma dokumenata koji je potreban za vizu, nego povećanje cena. Šta vredi i da je viza besplatna, kad je ne možete normalno dobiti! Španija - potvrda da posedujete nekretninu, razgovori za turističke vize se zakazuju za polovinu juna (a sad je april)?! Kipar (juče ušao u EU, nisu ni na Šengen listi) - najmanje 1000 USD po nedelji boravka (?!). Grčka - celonoćno čekanje kod braće u redu, da bi ste im tokom letovanja ostavili evriće (teraju te da plaćaš da bi kod njih potrošio pare, a ne u Turskoj?!?!). Da ne ređam sada svakojake bisere mudrosti...
I kao vrhunac - ambasada može da odbije izdavanje vize bez obrazloženja! Pa bar nam kažite koliko kilograma dokumenata još treba da dostavimo....
Na listi "prioriteta" nema poslovnih ljudi koji prave novac i donose posao. Mi (a ja sam taj neki poslovni "ljud") idemo tamo da ugovorimo posao, a ne da se švrćkamo. Biće neke vajde i za mene, i za firmu, i za državu - i našu i njihovu. Ali ne, ja nisam na listi. Nisam prioritet :)
Kao dodatak, još nisam čuo da je nekome od bandita odbijena viza (Legija sa sto pasoša, Gotovina na letovanju u sred Španije itd.). Vize su, dakle, uvedene kako bi se običan svet odvratio od Evrope.
Sanitarni kordon koji se malo lepše zove "šengenska viza"!!!

Boki

pre 18 godina

"Prioritet je da cena ostane ista" - pa valjda je prioritet da se vize vec jednom ukinu ?????
I kakvi su to bilateralni odnosi sa EU ako gradjani EU mogu da dodju kod nas bez vize, a mi moramo da damo i krv na analizu da bismo isli kod njih?
Ako vize za EU poskupe, onda i mi moramo da naplacujemo identicnu sumu gradjanima EU prilikom ulaska u Srbiju, a ne bednih "turistickih" 10E...

laloona

pre 18 godina

Ura, dobicemo vize dzabe......ako budemo imali srece...ostace nam vishe para za sendvice dok cekamo u kilometarskim redovima ispred ambasada......

Eh!

pre 18 godina

A ja mislio da ce ovi da objave da dobijamo nove pasose cime se ispunjava jedan od velikih uslova za belu listu. Kad ono, mole ih da vize ne poskupe. Jadno.

sasa jokic

pre 18 godina

Luikavi su zapadnjaci, da nas stvarno zele u svojoj kako je zovu "Evropskoj porodici", ukinuli bi nam vize, pa da narod moze da vidi gde to u stvari Srbija treba da se prikljuci. Ovako 90% stanovnistva nikada nije napustilo granice zemlje, tako da i ne znaju sta je to Evropa, i ne mogu ni da vide koliko smo zaostali u odnosu na razvijeni svet! Kada covek treba za nesto da se opredeli, pa bila to i sitnica, prvo mora to da vidi, oseti?! Ja bar tako vidim stvari, verovatno i Evropa, ali nas pored svih lepih reci, i obecanja ipak jos uvek ne zele....bar za sada!

Angelina

pre 18 godina

Umesto sprovođenja istinskih političkih reformi u Srbiji - koje bi uspostavile diskonituitet sa miloševićevsko-šešeljevskom Srbijom a što bi kao rezultat imalo i uvođenje zemlje u EU i NATO - i automatsko ukidanje viza - naši idu i kukaju po Briselu da nam se gleda kroz prste. Sramno i žalosno.

Srdjan

pre 18 godina

Kao i uvek jedno veliko NISTA. Putuju "eksperti" po Evropi od nasih para. Zasita smo jadna zemlja. Pa umesto da prioritet bude policijska kontrola granica, sprecavanje sverca droga, ljudi, izdavanje pasosa koji zadovoljavaju svetske standarde, oni ce da ih mole da nam ne poskupe vize. A sta je sa nama koji smo zavrsili fakultet, radimo, placamo porez i zelimo da otputujemo malo do Milana? Za nas necete da se zalazete? Jos jednom, velika sramota i veliko NISTA!!

pajser

pre 18 godina

Sramota.
Ako im je glavni cilj da vrate cenu na staru to nije nikakav ucinak. Mnogo je bolje olaksati proceduru i smanjiti hrpu dokumenata koji se traze samo kod nas (verujte mi na rec jer sam ziveo u inostranstvu 10 godina, i za istu tu schengen vizu,kroz zahtev sa istim ovim plavim pasosem, ni 1/3 dokumenata se ne trazi u ambasadama EU)...
Trebaju da budu vrlo uporni u pregovorima, da se vrlo dobro pripreme i da insistiraju na cinjenici da je manje od 20% maldih ljudi boravilo ikad u zemljama EU...kako onda ocekuju od njih pro evropske stavove u buducnosti.

Angelina

pre 18 godina

Umesto sprovođenja istinskih političkih reformi u Srbiji - koje bi uspostavile diskonituitet sa miloševićevsko-šešeljevskom Srbijom a što bi kao rezultat imalo i uvođenje zemlje u EU i NATO - i automatsko ukidanje viza - naši idu i kukaju po Briselu da nam se gleda kroz prste. Sramno i žalosno.

pajser

pre 18 godina

Sramota.
Ako im je glavni cilj da vrate cenu na staru to nije nikakav ucinak. Mnogo je bolje olaksati proceduru i smanjiti hrpu dokumenata koji se traze samo kod nas (verujte mi na rec jer sam ziveo u inostranstvu 10 godina, i za istu tu schengen vizu,kroz zahtev sa istim ovim plavim pasosem, ni 1/3 dokumenata se ne trazi u ambasadama EU)...
Trebaju da budu vrlo uporni u pregovorima, da se vrlo dobro pripreme i da insistiraju na cinjenici da je manje od 20% maldih ljudi boravilo ikad u zemljama EU...kako onda ocekuju od njih pro evropske stavove u buducnosti.

Srdjan

pre 18 godina

Kao i uvek jedno veliko NISTA. Putuju "eksperti" po Evropi od nasih para. Zasita smo jadna zemlja. Pa umesto da prioritet bude policijska kontrola granica, sprecavanje sverca droga, ljudi, izdavanje pasosa koji zadovoljavaju svetske standarde, oni ce da ih mole da nam ne poskupe vize. A sta je sa nama koji smo zavrsili fakultet, radimo, placamo porez i zelimo da otputujemo malo do Milana? Za nas necete da se zalazete? Jos jednom, velika sramota i veliko NISTA!!

Eh!

pre 18 godina

A ja mislio da ce ovi da objave da dobijamo nove pasose cime se ispunjava jedan od velikih uslova za belu listu. Kad ono, mole ih da vize ne poskupe. Jadno.

sasa jokic

pre 18 godina

Luikavi su zapadnjaci, da nas stvarno zele u svojoj kako je zovu "Evropskoj porodici", ukinuli bi nam vize, pa da narod moze da vidi gde to u stvari Srbija treba da se prikljuci. Ovako 90% stanovnistva nikada nije napustilo granice zemlje, tako da i ne znaju sta je to Evropa, i ne mogu ni da vide koliko smo zaostali u odnosu na razvijeni svet! Kada covek treba za nesto da se opredeli, pa bila to i sitnica, prvo mora to da vidi, oseti?! Ja bar tako vidim stvari, verovatno i Evropa, ali nas pored svih lepih reci, i obecanja ipak jos uvek ne zele....bar za sada!

Boki

pre 18 godina

"Prioritet je da cena ostane ista" - pa valjda je prioritet da se vize vec jednom ukinu ?????
I kakvi su to bilateralni odnosi sa EU ako gradjani EU mogu da dodju kod nas bez vize, a mi moramo da damo i krv na analizu da bismo isli kod njih?
Ako vize za EU poskupe, onda i mi moramo da naplacujemo identicnu sumu gradjanima EU prilikom ulaska u Srbiju, a ne bednih "turistickih" 10E...

laloona

pre 18 godina

Ura, dobicemo vize dzabe......ako budemo imali srece...ostace nam vishe para za sendvice dok cekamo u kilometarskim redovima ispred ambasada......

zika

pre 18 godina

Zasto moramo da "putujemo", sunce tudjeg neba nece nas grejat' k'o sto nas ovo nase greje. Otezavanjem viznog rezima pospesuju druzenje vrsnjaka koji ostaju kod kuce. Zamislimo dan nam svima odobre odlazak, ko bi se vratio? U svakoj nevolji ima i pomalo srece!

Vuk zemunski

pre 18 godina

Ne zna se ko je gori - naši političari koji kukaju i mole, a ne rade ništa validno da se vize ukinu, ili zapadnjački političari koji nas ubeđuju kako će nam u EU biti bolje, samo što nam ne daju da vidimo kako to zaista i izgleda ("verujte nam na reč, mnogo je dobro. ne, ne možete da uđete kod nas, ali mnogo je dobro!"). Nije ni čudo što Srbi ne veruju ni jednima ni drugima.
Osim toga, mnogo veći problem je 10 kilograma dokumenata koji je potreban za vizu, nego povećanje cena. Šta vredi i da je viza besplatna, kad je ne možete normalno dobiti! Španija - potvrda da posedujete nekretninu, razgovori za turističke vize se zakazuju za polovinu juna (a sad je april)?! Kipar (juče ušao u EU, nisu ni na Šengen listi) - najmanje 1000 USD po nedelji boravka (?!). Grčka - celonoćno čekanje kod braće u redu, da bi ste im tokom letovanja ostavili evriće (teraju te da plaćaš da bi kod njih potrošio pare, a ne u Turskoj?!?!). Da ne ređam sada svakojake bisere mudrosti...
I kao vrhunac - ambasada može da odbije izdavanje vize bez obrazloženja! Pa bar nam kažite koliko kilograma dokumenata još treba da dostavimo....
Na listi "prioriteta" nema poslovnih ljudi koji prave novac i donose posao. Mi (a ja sam taj neki poslovni "ljud") idemo tamo da ugovorimo posao, a ne da se švrćkamo. Biće neke vajde i za mene, i za firmu, i za državu - i našu i njihovu. Ali ne, ja nisam na listi. Nisam prioritet :)
Kao dodatak, još nisam čuo da je nekome od bandita odbijena viza (Legija sa sto pasoša, Gotovina na letovanju u sred Španije itd.). Vize su, dakle, uvedene kako bi se običan svet odvratio od Evrope.
Sanitarni kordon koji se malo lepše zove "šengenska viza"!!!

Ana

pre 18 godina

Cinjenica da je glavni cilj cena vize je razlog da se smeni komisija koja o tome vodi racuna i da se dovedu ljudi koji imaju vise iskustva u pregovorima sa EU. Ako mi nastavimo da na zalostan nacin predstavljamo interese nase zemlje necemo nista postici. Eksperti koji vode bilo kakve pregovore bi trebalo da znaju vise i o medjunarodnom pravu, i o tehnikama pregovora!

Seoski dobosar

pre 18 godina

"Lukavi zapadnjaci" su nam dostavili spisak stvari koje treba da uradimo da bismo dospeli na belu sengen listu. Zemlje u orkuzenju su takodje dobile iste uslove. I ispunile su sve. A mi nista. Posle su nam zapadnjaci "lukavi". Oj, Srbijo! Zar su sumnjicenje i podozrenje uvek nasa jedina reakcija na stvarnost?

realPolitik

pre 18 godina

Evo, da zamislimo da nam potpuno ukinu vize kao sto je slucaj sa Poljacima, Madjarima itd... I sta onda? Je l' ce nasi studenti da odu da studiraju? Odakle im 15 000 evra po godini?! Da odu da rade? Ko ce da ih zaposli? Jesu li spremni da peru sudove po restoranima na zapadu? Hoce li firme da otvore sirom vrata srpskim "intelektualcima"? nemaju druga posla. Prema tome, sta bi se promenilo? NISTA!

Oni kojima je teme zinulo za zivot na zapadu, nek prvo razmisle sta to zapravo znaci, koje su teskoce i da li su spremni da isele iz toplih roditeljskih domova da bi tocili pivo po zapadnjackim pabovima.

Srba

pre 18 godina

Vlast u Srbiji ciji je krajnji domet da se sa EU ,kao vrhunac svojih mogucnosti pogadja oko cena viza za zamlje za koje nam pre Slobodanovog rezima nikakva viza nije trebala nije zasluzila da vlada Srbijom. Nisu zasluzili pre svega jer se radi o gomili nesposobnih i beskicmenjaka, bez i trunke samopostovanja Ti ljudi ne odradjuju poslove za koje su placeni vec se bave iskljucivo zadovoljavanjem svojih privatnih interesa. Sto pre treba da se sklone i nestanu. To se odnosi i na njihovu bracu po gubitnistvu radikale.

boris

pre 18 godina

Ne razumem buku koja se dize oko cena viza, ako jedan dan boravka u bilo kojoj zemlji EU nikako ne moze da bude ispod 60 EUR (kakav takav smestaj, nesto klope, mozda karta za prevoz...), a bespredmetno je uopste ulaziti u cenu prevoza do doticne destinacije.
Moje je misljenje, naravno definitivno totalno nevazno , obzirom na to da nisam clan ni jedne vasljive stranke, da niti ne radim makar u nekoj opstinskoj ustanovi, pa cak nisam ni stalno zaposlen (iako moram da prijavim porez na dohodak i gore navedeni uredno platim )- dakle gradjanin nekog treceg reda, Vas i nas tipican Srbijanac.Daklem mene ne interesuje nikakva cena viza, nikakve vize za "povlascene" , nikakvi slavljeni odlasci samoproklavomanih experata digod - mene jedino interesuje vest da su vize ukinute gradjanima Srbije - Tacka.
Da bih mogao da skoknem mozda malo do Rima ili Firence. Da se osetim malo slobodnim i da ponovo konstatujem kako su doticni gradovi prelepi, ali da i mi ovde imamo prakticno isto (sem naravno bulumente sto legalnih, sto ilegalnih imigranata iz afrike, bliskog i dalekog istoka ...)
Takodje, jako bi mi prijalo da procitam kako NEMA redova pred ambasadama ( alo bre ljudi, pa da li biste isli kod nekoga na slavu ili svadbu a da niste dobrodosli ???? ).
A sto se tice reciprociteta ka zemljama EU - ma da Vam nije na pamet palo da im uvodite vize - sem naravno ako ne zelite totalnu samoizolaciju tipa Albanije nekada...
Znam da nas narod pati od raznih fiksacija , te da nam treba makar jedno 500 godinica da svarimo neke postavke, i da u ovom trenutku popularna fiksacija je ulazak u EU , ali mislim da bi nasi mediji prvo trebali malo da pokazu pravo lice te famozne EU, pa da onda razgovaramo na tu temu.
A kome se bas toliko ne svidja ovde, kome ovde nista nije u redu, ko bas toliko mrzi svoju-moju-tvoju drzavu (citaj Srbiju) , pa srecan Vam put, i jedno Vas samo molim - bacite pasos kada stignete tamo - em ce Vam lakse biti da trazite azil, em nas necete brukati.Cao

U ime naroda

pre 18 godina

Kao gradjanin sa dvojnim drzavljanstvom podrzavam liberalizaciju viznog rezima izmedju Srbije i EU za gradjane Srbije.
Izricto sam protiv libezalizacije viznog rezima prema onim koji su se ogresili o krivicni zakonik unazad jednog vremenskog preioda recimo pet godina, bez obzira da li je krivicno delo pocinjeno u Srbiji ili EU. Gradjanin jedne drzave je svojevrstan predstavnik svoje zemlje u inostranstvu gde mu se ukazuje gostoprimstvo koje se ne sme zloupotrebiti. Izmedju MUP MIP zemalja Eu i Srbije mora postojati bolja komunikacija u cilju valjane informacije i obostranu korist

Mashinovodja

pre 18 godina

Nekad se to zvalo "gvozdena zavesa", a sad se zove "šengenska viza". Jedina razlika je to što je za vreme "gvozdena zavese" bilo vrlo teško dobiti dozvolu da IZAĐEŠ odavde, a sad je vrlo teško dobiti dozvolu da UĐEŠ tamo. Ali nekakva dozvola nam je praktično uvek trebala. Osim u onih sretnih 20-ak godina pre pojave Slobe Srbina i definitivnog rešavanja srpskog pitanja.
Ali niko nam nije kriv, sem nas samih i naših ... (cenzurisano) političara. Da je bilo pameti, davno bismo bili u Evropi, a ne kao sada, sa pogrešne, tj. spoljne strane nove "gvozdene zavese" ili novog Berlinskog zida.

Milutin

pre 18 godina

Znak da ce se ista promeniti na bolje bila bi izjava: Ovo su zahtevi; Ovoliko smo ispunili. Sa ovim imamo problem. Zbog cega. Na koji nacin planiramo da resimo preostale probleme. Sa kojim sredstvima i uz ciju pomoc. Do kada se predvidja ispunjenje poslednjeg zahteva i koji zahtevi su sporni te zahtevaju dalje pregovore.
Nasi gradjani bi morali da budu obavesteni o tome sta Evropska Unija zahteva od nas kako bi se vizni rezim promenio na bolje! Dakle konkretna lista zahteva. Zao mi je sto kao i obicno raspravljamo o necemu sa cim nismo upoznati. Prema izjavama Gospodje Bacevic i Misevic stice se utisak da smo mi uslove ispunili (ili da uslovi ne postoje) te da je tek pitanje dobre volje i trenutnog raspolozenja druge strane kakv ce ishod biti: "Mi trazimo... a koliko ce se dobiti, vodecemo". Ni jednom reciju nisam cuo zbog cega bi nam olaksali vizni rezim i sta je to sto je nasa drzava uradila sa tim ciljem. Bojim se da da nama ne odgovara strucno i konkretno predstavljanje stvari u javnosti zbog sopstvenog loseg ucinka, pa citamo ovakva obavestenja koja su sa gledista sustinskih problema prazna.
Smatram da su i mediji odgovorni za canjenicu da retko ko zna gde su konkretni problemi i sta se konkretno uradilo , te sta ostaje itd. Gradjani ne mogu da vrse pritisak na vlast i demokratski biraju najbolje svoje predstavnike ako nisu upuceni u konkretna pitanje (a ne stalno u afere). A mi mozemo do sutra da se raspravljamo da li ce viza kostati 35 ili 62 eura i koga to briga akome to nije ni vazno.
Moram da prokomentarisem jos i listu prioriteta kako nam je u ovoj vesti predstavljena. Diplomate i drzavni sluzbenici dobijaju Sengensku vizu lakse nego sto mi kupimo hleb u prodavnici.
Potpis: Neko ko je prvi na ovakvoj listi prioriteta i strepi da li ce uz sve ispravne papire, potvrde, ponizenja, suze i sledeci put dobiti vizu.

Vragolanko

pre 18 godina

Sta mislite koliko bi ostalo mladih u Srbiji kada bi se skinule vize za EU? :) Sve dok smo na svetskoj top listi po zahtevu azila...mrka kapa, a ovo su price da se eto nesto radi i trose pare od poreznika.

Zoran

pre 18 godina

Upravo sam izvadio Nemacku vizu za odlazak na SP. Mislim da bi vadjenje zdravog zuba bilo bezbolnije. Koliko je verovatno da ce "posebne kategorije" dobiti privilegovan status pri vadjenju sengen viza neka vam posluzi moj primer: posto su me sluzbenici nemacke ambasade izmaltertirali i rekli da je sva dokumenta i potvrde da sam novinar Rojtersa moguce falsifikovati ("u Srbiji sve moze da se kupi"), dobio sam nazad svoj pasos sa sengenskom vizom tek kada sam im rekao da su na ivici diplomatskog skandala. Toliko o liberalizaciji.

J. Jovic

pre 18 godina

Ocito je da imamo nesposobnu i sebicnu displomatsku sluzbu koja kao i ranije nikada nije stitila interese obicnih gradjana, a uvek su se razmetali kako je lako dobiti diplomatske i sluzbene vize. Zasto ta sluzba ne bi pomagala svojim gradjanima prilikom trazenja viza, pa cak i uvela svoj sistem garancija za postene gradjane. Neke strane ambasada praktikuju da intervenisu da se brze izdaju vize njihovim obicnim gradjanima, a to nase vlasti nikad nisu ni pokusale. Treba se setiti slucaja kada je jedna ambasada u Beogradu odbila vizu poznatom lekaru da ucestvuje na strucnoj konferenciji gde je imao referat, a Ministarstvo spoljnih poslova nije ni pokusalo da pomogne u tom slucaju. Predstavnik te ambasade je u stampi izjavio da jednako sve tretiraju, medjunarodno priznate i poznate strucnjake kao i obicne kriminalce sto se tice viza. Nije problem u ceni viza nego u nasem diplomatskom mentalitetu, a i stampa precutkuje tu temu.

mirko

pre 18 godina

Cesto putujem, i svuda i svaki put meni jedinom proveravaju pasos po deset minuta zato sto nije po standardima EU ili bilo kojim drugim. Slika mi se izlizala, izgleda kao da je falsifikat... sramota me.

Beograd uvek i svuda

pre 18 godina

Ja predlažem da Beograd uvede vize za provinciju. Ionako su sami sebi dovoljni, sve su prisvojili od besplatnog korišćenja auto-puta do poreskih dažbina i naknada raznim agencijama. Treba zaštiti sve to od upada provincijalaca koji bi da se drznu da uđu u grad i traže vizu za inostranstvo.

Srbija Aušvic

pre 17 godina

Nisam dobio češku vizu jer mi pozivno pismo nije bilo overeno kod njihove policije za strance. Kako nisam registrovan ni kod naše policije kao neprijatelj ili ne daj bože kriminalac ne želim da mi se ime vuče ni po arhivama češke policije. Prethodno sam morao da se najavim da bi me upisali u svesku A4 formata i da čekam 2 nedelje. A kada sam došao morao sam da se raspravljam sa službenikom na vratima, pa me je jedva negde pronašao u spisku. A gužve ispred vrata, rasprave, urgencije... Sramota. Želeo sam da kupujem neku robu iz češke, a sad kad vidim kakvi su... neću. Radiću sa Mađarskom gde su u konzulatu u Subotici daleko fleksibilniji i pametniji. I pored toga sam žestoki protivnik viza jer smatram da je to to ponižavajuća procedura i da je slična izdavanju ausvajsa u vreme 2. svetskog rata. Čudi me da nam nisu uveli i policijski čas. Nas iz Srbije zovu "oni Miloševićevi" i sada će putem viznig režima da nas selektiraju."Matore" koje po njima ne možeš menjati ne treba pustiti nigde, a mlade koji se mogu menjati selektovati po školskom obrazovanju i spustiti kriterijume izdavanja viza. Jadno.

CE

pre 17 godina

Olakšice za dobijanje šengenske vize za određene kategorije građana je nepravilno rešenje. Šta je sa ostalima? Oni moraju biti na kažnjeničkoj klupi jos 5 godina. Zar nije bilo dosta do sada provedeno vreme u "zatvoru"? Treba brže rešavati naše obaveze prema inostranstvu, pa i prema Hagu, i onda bi odlazak na belu šengensku listu išao brže.

crnicrnja

pre 17 godina

I ja sam se uvek pitao kako krimosi ladno ulaze i izlaze iz Evrope. Pa ne prelaze valjda planine na magarcima!? A mi obični ljudi? Ako hoćete u Grčku a nemate stari pasoš treba vam izjava dva svedoka da niste imali stari pasoš overena u sudu. Neverovatno. Zbog ovoga sam odustao od letovanja u Grčkoj. Pre ću da rizikujem život u Hrvatskoj nego da me ovi ponižavaju. Uostalom, i Crna Gora mi je odjednom postala lepa.

Angelina

pre 18 godina

Umesto sprovođenja istinskih političkih reformi u Srbiji - koje bi uspostavile diskonituitet sa miloševićevsko-šešeljevskom Srbijom a što bi kao rezultat imalo i uvođenje zemlje u EU i NATO - i automatsko ukidanje viza - naši idu i kukaju po Briselu da nam se gleda kroz prste. Sramno i žalosno.

pajser

pre 18 godina

Sramota.
Ako im je glavni cilj da vrate cenu na staru to nije nikakav ucinak. Mnogo je bolje olaksati proceduru i smanjiti hrpu dokumenata koji se traze samo kod nas (verujte mi na rec jer sam ziveo u inostranstvu 10 godina, i za istu tu schengen vizu,kroz zahtev sa istim ovim plavim pasosem, ni 1/3 dokumenata se ne trazi u ambasadama EU)...
Trebaju da budu vrlo uporni u pregovorima, da se vrlo dobro pripreme i da insistiraju na cinjenici da je manje od 20% maldih ljudi boravilo ikad u zemljama EU...kako onda ocekuju od njih pro evropske stavove u buducnosti.

Srdjan

pre 18 godina

Kao i uvek jedno veliko NISTA. Putuju "eksperti" po Evropi od nasih para. Zasita smo jadna zemlja. Pa umesto da prioritet bude policijska kontrola granica, sprecavanje sverca droga, ljudi, izdavanje pasosa koji zadovoljavaju svetske standarde, oni ce da ih mole da nam ne poskupe vize. A sta je sa nama koji smo zavrsili fakultet, radimo, placamo porez i zelimo da otputujemo malo do Milana? Za nas necete da se zalazete? Jos jednom, velika sramota i veliko NISTA!!

Eh!

pre 18 godina

A ja mislio da ce ovi da objave da dobijamo nove pasose cime se ispunjava jedan od velikih uslova za belu listu. Kad ono, mole ih da vize ne poskupe. Jadno.

sasa jokic

pre 18 godina

Luikavi su zapadnjaci, da nas stvarno zele u svojoj kako je zovu "Evropskoj porodici", ukinuli bi nam vize, pa da narod moze da vidi gde to u stvari Srbija treba da se prikljuci. Ovako 90% stanovnistva nikada nije napustilo granice zemlje, tako da i ne znaju sta je to Evropa, i ne mogu ni da vide koliko smo zaostali u odnosu na razvijeni svet! Kada covek treba za nesto da se opredeli, pa bila to i sitnica, prvo mora to da vidi, oseti?! Ja bar tako vidim stvari, verovatno i Evropa, ali nas pored svih lepih reci, i obecanja ipak jos uvek ne zele....bar za sada!

Boki

pre 18 godina

"Prioritet je da cena ostane ista" - pa valjda je prioritet da se vize vec jednom ukinu ?????
I kakvi su to bilateralni odnosi sa EU ako gradjani EU mogu da dodju kod nas bez vize, a mi moramo da damo i krv na analizu da bismo isli kod njih?
Ako vize za EU poskupe, onda i mi moramo da naplacujemo identicnu sumu gradjanima EU prilikom ulaska u Srbiju, a ne bednih "turistickih" 10E...

laloona

pre 18 godina

Ura, dobicemo vize dzabe......ako budemo imali srece...ostace nam vishe para za sendvice dok cekamo u kilometarskim redovima ispred ambasada......

zika

pre 18 godina

Zasto moramo da "putujemo", sunce tudjeg neba nece nas grejat' k'o sto nas ovo nase greje. Otezavanjem viznog rezima pospesuju druzenje vrsnjaka koji ostaju kod kuce. Zamislimo dan nam svima odobre odlazak, ko bi se vratio? U svakoj nevolji ima i pomalo srece!

Vuk zemunski

pre 18 godina

Ne zna se ko je gori - naši političari koji kukaju i mole, a ne rade ništa validno da se vize ukinu, ili zapadnjački političari koji nas ubeđuju kako će nam u EU biti bolje, samo što nam ne daju da vidimo kako to zaista i izgleda ("verujte nam na reč, mnogo je dobro. ne, ne možete da uđete kod nas, ali mnogo je dobro!"). Nije ni čudo što Srbi ne veruju ni jednima ni drugima.
Osim toga, mnogo veći problem je 10 kilograma dokumenata koji je potreban za vizu, nego povećanje cena. Šta vredi i da je viza besplatna, kad je ne možete normalno dobiti! Španija - potvrda da posedujete nekretninu, razgovori za turističke vize se zakazuju za polovinu juna (a sad je april)?! Kipar (juče ušao u EU, nisu ni na Šengen listi) - najmanje 1000 USD po nedelji boravka (?!). Grčka - celonoćno čekanje kod braće u redu, da bi ste im tokom letovanja ostavili evriće (teraju te da plaćaš da bi kod njih potrošio pare, a ne u Turskoj?!?!). Da ne ređam sada svakojake bisere mudrosti...
I kao vrhunac - ambasada može da odbije izdavanje vize bez obrazloženja! Pa bar nam kažite koliko kilograma dokumenata još treba da dostavimo....
Na listi "prioriteta" nema poslovnih ljudi koji prave novac i donose posao. Mi (a ja sam taj neki poslovni "ljud") idemo tamo da ugovorimo posao, a ne da se švrćkamo. Biće neke vajde i za mene, i za firmu, i za državu - i našu i njihovu. Ali ne, ja nisam na listi. Nisam prioritet :)
Kao dodatak, još nisam čuo da je nekome od bandita odbijena viza (Legija sa sto pasoša, Gotovina na letovanju u sred Španije itd.). Vize su, dakle, uvedene kako bi se običan svet odvratio od Evrope.
Sanitarni kordon koji se malo lepše zove "šengenska viza"!!!

Ana

pre 18 godina

Cinjenica da je glavni cilj cena vize je razlog da se smeni komisija koja o tome vodi racuna i da se dovedu ljudi koji imaju vise iskustva u pregovorima sa EU. Ako mi nastavimo da na zalostan nacin predstavljamo interese nase zemlje necemo nista postici. Eksperti koji vode bilo kakve pregovore bi trebalo da znaju vise i o medjunarodnom pravu, i o tehnikama pregovora!

Seoski dobosar

pre 18 godina

"Lukavi zapadnjaci" su nam dostavili spisak stvari koje treba da uradimo da bismo dospeli na belu sengen listu. Zemlje u orkuzenju su takodje dobile iste uslove. I ispunile su sve. A mi nista. Posle su nam zapadnjaci "lukavi". Oj, Srbijo! Zar su sumnjicenje i podozrenje uvek nasa jedina reakcija na stvarnost?

realPolitik

pre 18 godina

Evo, da zamislimo da nam potpuno ukinu vize kao sto je slucaj sa Poljacima, Madjarima itd... I sta onda? Je l' ce nasi studenti da odu da studiraju? Odakle im 15 000 evra po godini?! Da odu da rade? Ko ce da ih zaposli? Jesu li spremni da peru sudove po restoranima na zapadu? Hoce li firme da otvore sirom vrata srpskim "intelektualcima"? nemaju druga posla. Prema tome, sta bi se promenilo? NISTA!

Oni kojima je teme zinulo za zivot na zapadu, nek prvo razmisle sta to zapravo znaci, koje su teskoce i da li su spremni da isele iz toplih roditeljskih domova da bi tocili pivo po zapadnjackim pabovima.

Srba

pre 18 godina

Vlast u Srbiji ciji je krajnji domet da se sa EU ,kao vrhunac svojih mogucnosti pogadja oko cena viza za zamlje za koje nam pre Slobodanovog rezima nikakva viza nije trebala nije zasluzila da vlada Srbijom. Nisu zasluzili pre svega jer se radi o gomili nesposobnih i beskicmenjaka, bez i trunke samopostovanja Ti ljudi ne odradjuju poslove za koje su placeni vec se bave iskljucivo zadovoljavanjem svojih privatnih interesa. Sto pre treba da se sklone i nestanu. To se odnosi i na njihovu bracu po gubitnistvu radikale.

boris

pre 18 godina

Ne razumem buku koja se dize oko cena viza, ako jedan dan boravka u bilo kojoj zemlji EU nikako ne moze da bude ispod 60 EUR (kakav takav smestaj, nesto klope, mozda karta za prevoz...), a bespredmetno je uopste ulaziti u cenu prevoza do doticne destinacije.
Moje je misljenje, naravno definitivno totalno nevazno , obzirom na to da nisam clan ni jedne vasljive stranke, da niti ne radim makar u nekoj opstinskoj ustanovi, pa cak nisam ni stalno zaposlen (iako moram da prijavim porez na dohodak i gore navedeni uredno platim )- dakle gradjanin nekog treceg reda, Vas i nas tipican Srbijanac.Daklem mene ne interesuje nikakva cena viza, nikakve vize za "povlascene" , nikakvi slavljeni odlasci samoproklavomanih experata digod - mene jedino interesuje vest da su vize ukinute gradjanima Srbije - Tacka.
Da bih mogao da skoknem mozda malo do Rima ili Firence. Da se osetim malo slobodnim i da ponovo konstatujem kako su doticni gradovi prelepi, ali da i mi ovde imamo prakticno isto (sem naravno bulumente sto legalnih, sto ilegalnih imigranata iz afrike, bliskog i dalekog istoka ...)
Takodje, jako bi mi prijalo da procitam kako NEMA redova pred ambasadama ( alo bre ljudi, pa da li biste isli kod nekoga na slavu ili svadbu a da niste dobrodosli ???? ).
A sto se tice reciprociteta ka zemljama EU - ma da Vam nije na pamet palo da im uvodite vize - sem naravno ako ne zelite totalnu samoizolaciju tipa Albanije nekada...
Znam da nas narod pati od raznih fiksacija , te da nam treba makar jedno 500 godinica da svarimo neke postavke, i da u ovom trenutku popularna fiksacija je ulazak u EU , ali mislim da bi nasi mediji prvo trebali malo da pokazu pravo lice te famozne EU, pa da onda razgovaramo na tu temu.
A kome se bas toliko ne svidja ovde, kome ovde nista nije u redu, ko bas toliko mrzi svoju-moju-tvoju drzavu (citaj Srbiju) , pa srecan Vam put, i jedno Vas samo molim - bacite pasos kada stignete tamo - em ce Vam lakse biti da trazite azil, em nas necete brukati.Cao

U ime naroda

pre 18 godina

Kao gradjanin sa dvojnim drzavljanstvom podrzavam liberalizaciju viznog rezima izmedju Srbije i EU za gradjane Srbije.
Izricto sam protiv libezalizacije viznog rezima prema onim koji su se ogresili o krivicni zakonik unazad jednog vremenskog preioda recimo pet godina, bez obzira da li je krivicno delo pocinjeno u Srbiji ili EU. Gradjanin jedne drzave je svojevrstan predstavnik svoje zemlje u inostranstvu gde mu se ukazuje gostoprimstvo koje se ne sme zloupotrebiti. Izmedju MUP MIP zemalja Eu i Srbije mora postojati bolja komunikacija u cilju valjane informacije i obostranu korist

Mashinovodja

pre 18 godina

Nekad se to zvalo "gvozdena zavesa", a sad se zove "šengenska viza". Jedina razlika je to što je za vreme "gvozdena zavese" bilo vrlo teško dobiti dozvolu da IZAĐEŠ odavde, a sad je vrlo teško dobiti dozvolu da UĐEŠ tamo. Ali nekakva dozvola nam je praktično uvek trebala. Osim u onih sretnih 20-ak godina pre pojave Slobe Srbina i definitivnog rešavanja srpskog pitanja.
Ali niko nam nije kriv, sem nas samih i naših ... (cenzurisano) političara. Da je bilo pameti, davno bismo bili u Evropi, a ne kao sada, sa pogrešne, tj. spoljne strane nove "gvozdene zavese" ili novog Berlinskog zida.

Milutin

pre 18 godina

Znak da ce se ista promeniti na bolje bila bi izjava: Ovo su zahtevi; Ovoliko smo ispunili. Sa ovim imamo problem. Zbog cega. Na koji nacin planiramo da resimo preostale probleme. Sa kojim sredstvima i uz ciju pomoc. Do kada se predvidja ispunjenje poslednjeg zahteva i koji zahtevi su sporni te zahtevaju dalje pregovore.
Nasi gradjani bi morali da budu obavesteni o tome sta Evropska Unija zahteva od nas kako bi se vizni rezim promenio na bolje! Dakle konkretna lista zahteva. Zao mi je sto kao i obicno raspravljamo o necemu sa cim nismo upoznati. Prema izjavama Gospodje Bacevic i Misevic stice se utisak da smo mi uslove ispunili (ili da uslovi ne postoje) te da je tek pitanje dobre volje i trenutnog raspolozenja druge strane kakv ce ishod biti: "Mi trazimo... a koliko ce se dobiti, vodecemo". Ni jednom reciju nisam cuo zbog cega bi nam olaksali vizni rezim i sta je to sto je nasa drzava uradila sa tim ciljem. Bojim se da da nama ne odgovara strucno i konkretno predstavljanje stvari u javnosti zbog sopstvenog loseg ucinka, pa citamo ovakva obavestenja koja su sa gledista sustinskih problema prazna.
Smatram da su i mediji odgovorni za canjenicu da retko ko zna gde su konkretni problemi i sta se konkretno uradilo , te sta ostaje itd. Gradjani ne mogu da vrse pritisak na vlast i demokratski biraju najbolje svoje predstavnike ako nisu upuceni u konkretna pitanje (a ne stalno u afere). A mi mozemo do sutra da se raspravljamo da li ce viza kostati 35 ili 62 eura i koga to briga akome to nije ni vazno.
Moram da prokomentarisem jos i listu prioriteta kako nam je u ovoj vesti predstavljena. Diplomate i drzavni sluzbenici dobijaju Sengensku vizu lakse nego sto mi kupimo hleb u prodavnici.
Potpis: Neko ko je prvi na ovakvoj listi prioriteta i strepi da li ce uz sve ispravne papire, potvrde, ponizenja, suze i sledeci put dobiti vizu.

Vragolanko

pre 18 godina

Sta mislite koliko bi ostalo mladih u Srbiji kada bi se skinule vize za EU? :) Sve dok smo na svetskoj top listi po zahtevu azila...mrka kapa, a ovo su price da se eto nesto radi i trose pare od poreznika.

Zoran

pre 18 godina

Upravo sam izvadio Nemacku vizu za odlazak na SP. Mislim da bi vadjenje zdravog zuba bilo bezbolnije. Koliko je verovatno da ce "posebne kategorije" dobiti privilegovan status pri vadjenju sengen viza neka vam posluzi moj primer: posto su me sluzbenici nemacke ambasade izmaltertirali i rekli da je sva dokumenta i potvrde da sam novinar Rojtersa moguce falsifikovati ("u Srbiji sve moze da se kupi"), dobio sam nazad svoj pasos sa sengenskom vizom tek kada sam im rekao da su na ivici diplomatskog skandala. Toliko o liberalizaciji.

J. Jovic

pre 18 godina

Ocito je da imamo nesposobnu i sebicnu displomatsku sluzbu koja kao i ranije nikada nije stitila interese obicnih gradjana, a uvek su se razmetali kako je lako dobiti diplomatske i sluzbene vize. Zasto ta sluzba ne bi pomagala svojim gradjanima prilikom trazenja viza, pa cak i uvela svoj sistem garancija za postene gradjane. Neke strane ambasada praktikuju da intervenisu da se brze izdaju vize njihovim obicnim gradjanima, a to nase vlasti nikad nisu ni pokusale. Treba se setiti slucaja kada je jedna ambasada u Beogradu odbila vizu poznatom lekaru da ucestvuje na strucnoj konferenciji gde je imao referat, a Ministarstvo spoljnih poslova nije ni pokusalo da pomogne u tom slucaju. Predstavnik te ambasade je u stampi izjavio da jednako sve tretiraju, medjunarodno priznate i poznate strucnjake kao i obicne kriminalce sto se tice viza. Nije problem u ceni viza nego u nasem diplomatskom mentalitetu, a i stampa precutkuje tu temu.

mirko

pre 18 godina

Cesto putujem, i svuda i svaki put meni jedinom proveravaju pasos po deset minuta zato sto nije po standardima EU ili bilo kojim drugim. Slika mi se izlizala, izgleda kao da je falsifikat... sramota me.

Beograd uvek i svuda

pre 18 godina

Ja predlažem da Beograd uvede vize za provinciju. Ionako su sami sebi dovoljni, sve su prisvojili od besplatnog korišćenja auto-puta do poreskih dažbina i naknada raznim agencijama. Treba zaštiti sve to od upada provincijalaca koji bi da se drznu da uđu u grad i traže vizu za inostranstvo.

Srbija Aušvic

pre 17 godina

Nisam dobio češku vizu jer mi pozivno pismo nije bilo overeno kod njihove policije za strance. Kako nisam registrovan ni kod naše policije kao neprijatelj ili ne daj bože kriminalac ne želim da mi se ime vuče ni po arhivama češke policije. Prethodno sam morao da se najavim da bi me upisali u svesku A4 formata i da čekam 2 nedelje. A kada sam došao morao sam da se raspravljam sa službenikom na vratima, pa me je jedva negde pronašao u spisku. A gužve ispred vrata, rasprave, urgencije... Sramota. Želeo sam da kupujem neku robu iz češke, a sad kad vidim kakvi su... neću. Radiću sa Mađarskom gde su u konzulatu u Subotici daleko fleksibilniji i pametniji. I pored toga sam žestoki protivnik viza jer smatram da je to to ponižavajuća procedura i da je slična izdavanju ausvajsa u vreme 2. svetskog rata. Čudi me da nam nisu uveli i policijski čas. Nas iz Srbije zovu "oni Miloševićevi" i sada će putem viznig režima da nas selektiraju."Matore" koje po njima ne možeš menjati ne treba pustiti nigde, a mlade koji se mogu menjati selektovati po školskom obrazovanju i spustiti kriterijume izdavanja viza. Jadno.

CE

pre 17 godina

Olakšice za dobijanje šengenske vize za određene kategorije građana je nepravilno rešenje. Šta je sa ostalima? Oni moraju biti na kažnjeničkoj klupi jos 5 godina. Zar nije bilo dosta do sada provedeno vreme u "zatvoru"? Treba brže rešavati naše obaveze prema inostranstvu, pa i prema Hagu, i onda bi odlazak na belu šengensku listu išao brže.

crnicrnja

pre 17 godina

I ja sam se uvek pitao kako krimosi ladno ulaze i izlaze iz Evrope. Pa ne prelaze valjda planine na magarcima!? A mi obični ljudi? Ako hoćete u Grčku a nemate stari pasoš treba vam izjava dva svedoka da niste imali stari pasoš overena u sudu. Neverovatno. Zbog ovoga sam odustao od letovanja u Grčkoj. Pre ću da rizikujem život u Hrvatskoj nego da me ovi ponižavaju. Uostalom, i Crna Gora mi je odjednom postala lepa.