I Nikolić pregovara o vladi

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić nastaviće sutra konsultacije o formiranju nove vlade razgovorom sa predstavnicima koalicije SPS-PUPS-JS.

Info

Izvor: B92

Nedelja, 10.06.2012.

09:53

Default images

Nikolić je konsultacije o formiranju vlade počeo u ponedeljak, 4. juna razgovarom sa predstavnicima koalicije "Pokrenimo Srbiju koju predvodi Srpska napredna stranka, a koja je osvojila najviše mandata u parlamentu.

Predsednik Srbije je u sredu, 6. juna razgovarao sa predstavnicima liste "Izbor za bolji život - Boris Tadić".

Na tom sastanku, Tomislav Nikolić je rekao da je neophodno da se nova vlada formira što pre zbog velikih ekonomskih problema koji Srbiju očekuju do kraja godine.

Po Ustavu, kandidata za predsednika vlade parlamentu predlaže predsednik Republike, pošto sasluša mišljenje predstavnika izabranih izbornih lista.

Po Zakonu o predsedniku Republike, predsednik je dužan da parlamentu predloži onog kandidata koji može da obezbedi izbor vlade u Skupštini.

Nikolić je ranije najavio da "neće oklevati" da mandat za sastav Vlade ponudi onome ko bude obezbedio većinu od 126 poslanika.

SNS u novom sazivu parlamenta ima 73 mandata, DS 67, a SPS-PUPS-JS 44.

Demokratska stranka Srbije ima 21 poslanika, koalicija Preokret na čelu sa Liberalno demokratskom partijom 19, a Ujedinjeni regioni Srbije 16 poslanika.

Savez Vojvođanskih Mađara ima pet poslanika, Stranka demokratske akcije Sandžaka dva, a lista Nijedan od ponuđenih odgovora i Koalicija Albanaca preševske doline po jednog poslanika.

I File na prijemu kod Nikolića

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić prirediće sutra svečani prijem povodom stupanja na dužnost.

Prijem će biti održan u zgradi Predsedništva Srbije na Andrićevom vencu u 17 sati.

Kako je agenciji Beta rečeno u Predsedništvu, prijem bi trebalo da traje oko dva sata, a planirno je da Nikolić održi govor.

Vršilac dužnosti predsednika Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić rekao je da bi na prijemu trebalo da govori i komesar za proširenje EU Štefan File.

Na prijem su pozvani članovi Vlade Srbije, lideri političkih partija, zvaničnici verskih zajednica, predstavnici Vojske i pravosuđa, diplomatski kor, šefovi država iz regiona i predstavnici Evropske unije.

Nikolić je na dužnost predsednika Srbije stupio 31. maja nakon polaganja zakletve pred novim sazivom republičkog parlamenta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

21 h

Podeli: