Info

Ponedeljak, 28.05.2012.

13:45

Završen razgovor DS i SPS o vladi

Sastanak demokrata i socijalista o formiranju nove vlade je završen. "Pregovaračka šestorka" nakon sastanka, održanog u sedištu DS, nije davala izjave.

Izvor: B92

Default images

Osam dana posle drugog kruga izbora, lideri vodećih stranaka konačno su izašli iz pregovora u senci. Razgovore, ipak, vode iza zatvorenih vrata.

"Ako očekujete da je ovaj sastanak istorijski – nije zato što je jedan od mnogih", istakao je lider SPS Ivica Dačić, na šta je predsednik DS i kandidat za mandatara Boris Tadić rekao: "Ali je svaki do sada bio istorijski".

Četiri godine kasnije, isti timovi na istom mestu. Demokrate i socijalisti formirali su prethodnu, a znaju i šta je važno za novu vladu.

"Pokušaćemo da definišemo osnovni vrednosni kodeks funkcionisanja Vlade Srbije u narednom periodu, njene ciljeve, njene planove, kako se raspodeljuje odgovornost, koji su planovi i koje su obaveze u prvih sto dana", objasnio je Tadić. "Sigurno da će to biti veoma važna tema naših razgovora - kako pronaći meru između fiskalne odgovornosti i potrebe za privrednim ratsom i privrednim ulaganjem", dodao je Dačić.

Partneri koji su danas seli za sto, ipak, nisu dovoljni za većinu. Na pitanje koga će predložiti za trećeg partnera u koaliciji, Tadić je odgovorio: "To ćemo videti kad budemo razgovarali tokom današnjeg dana i to je naš zajednički dogovor".

Demokrate tvrde sa kim sigurno, pod trenutnim vođstvom, neće u vladu.

"Ja neću voditi DS u koaliciju sa SNS. To sam rekao pre više godina, to vam kažem i sada", naglasio je lider demokrata.

U vladu će sigurno i koalicioni partneri Ivice Dačića.

"Mi računamo da će naš socijalno-ekonomski program u ovoj koaliciji, koja je taj program poštovala i u prethodnom mandatu, svakako biti najlakše ostvariv", rekao je Jovan Krkobabić, predsednik PUPS-a.

"Smatramo da u narednom periodu treba da postoji politička stabilnost u Srbiji kako bi došli do novih radnih mesta", istakao je Dragan Marković Palma, lider Jedinstvene Srbije.

Upravo socijalni program i troškovi države sigurno bili su najvažnije pitanje prvog dana pregovora. Posle sastanka lideri koalicije rešili su da se ne obraćaju novinarima, ali im je Boris Tadić rekao:
"Da biste imali čime da ispunite vesti, ja sam pred ovaj sastanak prolio kafu po svom sakou i to je srećan znak! Znači biće sve u redu, hvala veliko na pažnji", kazao je Tadić.

"Trebalo je ranije da ti prospu kafu", našalio se Dačić, na šta je Tadić odgovorio: "Nije mi niko prosuo kafu! Ja sam sam prosuo".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

83 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Podeli: