Blago njima: Skaču im plate već treći put

Plate radnika u Nemačkoj su u 2016. porasle treću godinu zaredom, budući da je rast realnih zarada iznosio 1,8 %, saopštila je agencija za statistiku Destatis.

Svet

Izvor: B92

Sreda, 22.03.2017.

13:24

Blago njima: Skaču im plate već treći put
(Foto: Thinkstock.com)

To je, međutim, sporiji rast u odnosu na rekordno povećanje od 2,4 odsto iz 2015. godine i rast od 1,9 odsto godinu dana ranije, prenosi agencija Frans pres.

Ubrzanje inflacije ka kraju prošle godine učinilo je da rast realnih zarada uspori u četvrtom tromesečju na tek 1,1 odsto.

"Kao i u prethodnoj godini, zaposleni sa ispodprosečnom mesečnom zaradom dobili su nominalno povećanje koje je iznad proseka", navodi se u komentaru Destatisa.

Rast plata u najvećoj evropskoj ekonomiji bi, kako ocenjuje AFP, trebalo da bude dobra vest za Evropsku centralnu banku (ECB), jer isplata većih zarada povećava ličnu potrošnju, jača ekonomiju evrozone i podiže inflaciju ka cilju ECB od nešto ispod dva odsto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusija ostaje bez goriva?

Ukrajina sve više uništava rafinerije nafte unutar Rusije, smanjujući moskovske zalihe i izazivajući skok lokalnih cena.

15:08

4.5.2024.

15 h

Podeli: