"Truliće nam rod na njivama bez njih"

U poljoprivrednoj industriji Ujedinjenog Kraljevstva doći će do zastoja ukoliko vlada ne postigne dogovor koji garantuje pristup radnicima iz EU.

Svet

Izvor: B92

Sreda, 22.02.2017.

08:26

Foto: Thinkstock

"Bez radne snage - stalne i sezonske, neće ni biti važno kako izgleda novi trgovinski sporazum", izjavio je Meurig Rejmond, predsednik Nacionalnog udruženja poljoprivrednika na konferenciji u Birmingemu, prenosi agencija "Blumberg".

"Ugasiće se svetla u našem najvećem proizvodnom sektoru, hrana će truliti na poljima a Britanija će izgubiti sposobnost da proizvodi i prerađuje vlastitu hranu. To nije slika uspešnog Bregzita", rekao je on.

Poljoprivrednici lobiraju za dogovor koji bi omogućio neograničen pristup evropskom tržištu i njegovim radnicima, pošto se poslanici bore sa problemom kako izaći iz Unije.

U britanskom poljoprivrednom sektoru je 2015. godine bilo zaposleno oko 22.000 radnika iz EU, što je oko 20 odsto radne snage u toj industriji, navodi se u izveštaju britanskog odbora za razvoj poljoprivrede.

Sekretarka za životnu sredinu Andrea Lidsom je rekla na konferenciiji u Birmingemu da će vlada u Londonu garantovati prava svim radnicima iz EU u Velikoj Britaniji dok god ti benefiti važe za britanske radnike u Uniji.

"Što se tiče sezonskih poljoprivrednih radnika, jasno i glasno sam čula da su oni od vitalnog značaja za mnoga poljoprivredna preduzeća. Istovremeno, ne smemo da zaboravimo da je ključni razlog iza glasanja za izlazak iz EU bio kontrola imigracije", dodala je ona.

Takođe je istakla ulogu tehnologije za povećanje produktivnosti i projekte za unapredjenje poljoprivredne prakse.

Velika Britanija može da upotrebi poljoprivredu za "tvrđenje pazara" u pregovorima sa Briselom, pošto uvozi za nekoliko milijardi funti više hrane i pića iz EU nego obratno, objavio je prošlog meseca Centar za političke studije. Oko 60 odsto britanskog poljoprivrednog izvoza ide u EU.

"Naš plan je da nađemo sveobuhvatan sporazum o slobodnoj trgovini. EU je naš najvažniji trgovinski partner, to je činjenica koja se neće promeniti kad izađemo, i radićemo maksimalno na tome da taj odnos očuvamo", rekla je Lidsom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: