Lansirali su možda najluđi izum-magacin u vazduhu

O Amazonovim planovima za revoluciju u sistemima dostave korišćenjem dronova priča se od 2013. godine.

Svet

Izvor: B92, Telegram

Četvrtak, 29.12.2016.

18:57

Lansirali su možda najluđi izum-magacin u vazduhu
(Foto: Getty images)

Međutim, patent koji je objavio CB otkriva malo više detalja o tome kako ovaj onlajn gigant namerava da proširi dostave dronovima.

Prema dokumentaciji, Amazon je odlučio da pravi magacine u vazduhu. Zeppelini bi bili korišćeni kao skladišta. Patent je, piše BBC, prijavljen još 2014. godine, ali je tek danas, zahvaljujući analitičarki CB Zoe Leavit, isplivao u javnost. Vazdušni distributivni centri snabdeveni određenom količinom inventara, pišu mediji, biće pozicinirani u blizini lokacija gde Amazon proceni da će porasti potražnja za određenim proizvodima.

Dostavni dronovi, uključujući i modele sa kontrolisanom temperaturom za dostavu hrane biće smešteni na vazdušnim distributivnim centrima, spremni za slanje po primljenoj narudžbini.

U patentnoj dokumentaciji navodi se primer sa sportskim centrima. Na primer, kada se na terenu održava važno sportsko takmičenje, Amazon će posetiocima dostavljati grickalice i sportske suvenire. Osim dostave, vazdušni distributivni centri funkcionisali bi kao veliki oglasni displeji. Na primer, kada lete u blizini stadiona prikazivaće audio ili video oglase u blizini glavnog događanja.

Cela logistička infrastruktura osmišljena je kao kompleksna mreža za vazdušnu dostavu. Osim vazdušnih distributivnih centara i povezanih dronova, kompanija je zamislila i dronove koji mogu služiti za prevoz ljudi, zaliha i dronova do distributivnih centara i nazad na zemlju.

Veliki Shuttle za dovoženje dronova do vazdušnih distributivnih centara omogućio bi Amazonu da dronove koristi isključivo za obavljanje dostave.

Naravno, svi navedeni elementi bili bi spojeni sa sistemom za upravljanje inventarom i drugim softverima kao i daljinskim računarskim sistemima kojima će Amazonovi radnici upravljati sa zemlje i iz vazduha. Dok lete okolo, Shuttleovi i dronovi bi funkcionisali povezani u mreži i međusobno razmenjivali informacije o vremenskim uslovima, brzini vetra, bez obzira na to da li imaju već raspored dostava ili lete isključivo u eksperimentalne svrhe.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

5 h

Podeli: