Šef nemačkog diva: Jasno je da nećemo platiti SAD

Direktor Dojče banke pružio je nova uveravanja o snazi najveće nemačke banke čije akcije beleže znatan pad na berzi, i rekao da joj nije potrebna pomoć države.

Svet

Izvor: B92

Sreda, 28.09.2016.

11:02

Šef nemačkog diva: Jasno je da nećemo platiti SAD
Foto: Thinkstock

"To nije tema za nas", rekao je direktor Džon Krajan, u izjavi za Bild, odgovarajući na pitanje o mogućoj pomoći države. "Ni jednog trenutka nisam tražio pomoć od kancelarke" Angele Merkel, dodao je Krajan koji se nalazi na čelu ovog bankarskog giganta od leta 2015. godine.

Deonice Dojče banke u ponedeljak su pale na najniži istorijski nivo na berzi u Frankfurtu kao reakcija na glasine da je država odbila da pruži bilo kakvu pomoć banci, kojoj SAD traže da plati rekordno visoku kaznu vezano za izdavanje rizičnih hipotekarnih kredita.

Akcije banke pale su 7,54 odsto na 10,55 evra, i na tom nivou su ostale i juče. Američki sudovi traže 14 milijardi dolara od Dojče banke u vezi starog spora u SAD vezanog za krizu rizičnih kredita. "Jasno je od početka da mi nećemo platiti tu sumu", rekao je šef banke za Bild.

Analitičari ocenjuju da će banka uspeti da smanji traženu sumu u SAD, ali ništa ne potvrđuje da će 5,5 milijardi dolara koje je banka izdvojila biti dovoljno da se isplati svih 8.000 pravnih sporova koji se u svetu vode protiv nje.

Zbog toga se na tržištima strahuje da će se banka dokapitalizovati, čime bi mogla da se razvodni vrednost njenih akcija.

Krajan je međutim naglasio da se "u ovom trenutku ne postavlja pitanje povećanje kapitala".

"Imamo jasno manje rizika u našim računima nego ranije i imamo lagodnu količinu likvidnosti i resursa", rekao je on.

Posle gubitka od skoro sedam milijardi evra 2015. godine, Dojče banka je krenula u veliko restrukturiranje kojim se predviđa zatvaranje 200 filijala u Nemačkoj do 2020. godine i ukidanje skoro 9.000 radnih mesta širom sveta.

Akcije Dojče banke izgubile su više od polovine svoje vrednosti od početka godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: