"Da štampamo novac - pa to je samo papir"

Rusija neće početi da štampa novac kako bi podstakla privredni rast i neće dozvoliti populizmu da diktira budžet.

Svet

Izvor: B92

Četvrtak, 22.09.2016.

11:18

Foto: Thinkstock

To je napisao ruski premijer Dmitrij Medvedev u članku za ruski list "Rosijskaja gazeta".

"Ne možemo dozvoliti populizam, naročito u budžetu. Nećemo se okrenuti štampačima i dovođenju ekonomije u neravnotežu, pošto su to mere koje daju katastrofalne posledice", napisao je Medvedev.

"Ukoliko u budžetu nema novca, nećemo ga štampati kako bismo prikrili manjak prihoda. Svi znaju da je papirni novac samo proizvod od papira koji podstiče inflaciju i devalvira prihode, plate i penzije građana", ističe Medvedev.

Rusko ministarstvo finansija je predložilo da vladini rashodi u periodu od 2017. do 2019. godine bude zamrznuti na nivou iz 2016. godine, što bi značilo rezanje potrošnje kada se inflacija uzme u obzir, navodi agencija Rojters.

Budžetski deficit u 2016. godini, koji je prema prvobitnim prognozama trebalo da iznosi 3,0 odsto BDP-a, iznosiće 3,2 odsto prema najnovijim procenama, a rusko ministarstvo finansija želi da ga smanji za jedan procentni poen u narednim godinama.

"Nerealna su očekivanja da problemi ekonomskog razvoja mogu da budu rešeni samo uz državna sredstva. Vladini prioriteti, kao što bezbednost i ulaganja u ljudski kapital, pružaju pomoć najvećem delu najugroženije populacije i infrastrukture. Struktura budžeta bi trebalo da to odražava", navodi Medvedev.

Uprkos geopolitičkim uslovima, Rusija će, kako kaže, krenuti putem ekonomskog otvaranja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: