U Nemačkoj sve gore, nezaustavljiv pad već 2 god

Poslovno poverenje u Nemačkoj se očigledno pogoršava, budući da je u avgustu skliznulo na najniži nivo od decembra 2014, saopštio je ekonomski institut Ifo.

Svet

Izvor: B92

Četvrtak, 25.08.2016.

16:09

U Nemačkoj sve gore, nezaustavljiv pad već 2 god
Foto: Thinkstock

Ifov indeks poslovne klime pao je sa julskih 108,3 poena na 106,2 boda u avgustu, navodi Ifo u saopštenju dostavljenom Tanjugu.

I trenutnu poslovnu situaciju, kao i očekivanja za narednih šest meseci nemačka preduzeća su anketi ocenili lošije u avgustu nego prethodnog meseca, kažu stručnjaci iz Ifo.

Podindeks koji iskazuje ocenu trenutne poslovne klime pao je u avgustu na 112,8 bodova, odnosno za dva poena u odnosu na jul. Očekivanja za idućih šest meseci su takođe pogoršana, s padom podindeksa za dva poena u odnosu na prethodni mesec, na 100,1 bod.

"Nemačku ekonomiju je zahvatila letnja kriza", ocenjuje predsednik instituta Klemens Fuest u saopštenju, uz napomenu da je pad indeksa zabeležen u svim sektorima osim u građevinskom.

Poverenje je u avgustu pogoršano kod proizvođača, veletrgovaca i trgovaca na malo.

Nasuprot tome, indeks poslovne klime u građevinskom sektoru ostao je na rekordnom nivou, mada neznatno slabiji kada je reč o oceni aktuelnog poslovnog ambijenta, dok su očekivanja u pogledu narednih meseci čak optimističnija, navodi se u saopštenju Ifo instituta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

5 h

Podeli: