Alibaba izmišlja podatke? Prodaja pod lupom

Regulatori sumnjaju da Alibaba izmišlja podatke o prodaji, naročito posle objave da su u jednom danu imali 278 miliona porudžbina.

Svet

Izvor: B92

Četvrtak, 26.05.2016.

12:03

Alibaba izmišlja podatke? Prodaja pod lupom
(Foto: Beta/AP)

Američka regulatorna tela pokrenula su istragu kineskog giganta Alibabe, a u središtu njihovog interesa su računovodstvene prakse grupacije.

U središtu istrage je logistička firma Cainiao Network, koja je u 47-postotnom vlasništvu Alibabe, a pod lupom su računovodstvene prakse povezane sa transakcijama sa trećim stranama kao i na operativne podatke o prodaji na Single’s Day. Reč je o promotivnoj akciji koja se održava jednom godišnje i nudi korisnicima razne pogodnosti i popuste na kupovinu.

Dobar deo trgovaca u Kini počeo je da postavlja pitanje da li je na Single’s Day zaista napravljeno transakcija u vrednosti od 14,3 milijarde dolara, koliko se navodi u zvaničnim podacima kompanije. Iz Alibabe su saopštili da američka Komisija za berze i obveznice (SEC) pokrenula istragu ranije ove godine i da u potpunosti sarađuju sa istražiteljima.

Pad vrednosti deonice

Vrednost akcija Alibabe izlistanih na njujorškoj berzi pale su za sedam posto, na 75,59 dolara po deonici, što predstavlja drugu po redu najveću rasprodaju Alibabinih akcija otkako su 2014. godine izlistane na berzi.

Pad akcija Alibabe za sobom je povukao i Jahu, čije su akcije pale za oko pet odsto. Jahu, naime, ima 35-postotni vlasnički udeo u Alibabi, što je uostalom najvrednije vlasništvo posrnule internetske internetske kompanije, i koja je u procesu prodaje svog internetskog biznisa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

12 h

Podeli: