Rusi ne staju, grade novi gasovod

Zvaničnici Rusije i Pakistana potpisali su ugovor o gradnji gasovoda u dužini od više hiljada kilometara.

Svet

Izvor: B92

Petak, 16.10.2015.

11:12

Default images
Foto: Getty Images

Gasovod će se protezati od pakistanskog grada Karačija, na obali Arabijskog mora, do grada na istoku zemlje Lahorea.

Na ceremoniji, kojoj je prisustvovao i pakistanski premijer Navaz Šarif, ugovor su potpisali ruski ministar energetike Aleksandar Novak i pakistanski ministar za naftu Šahid Kakan Abasi, prenosi Frans pres.

Zvaničnici su poručili da će projekat gasovoda "Sever-jug" izgraditi ruska kompanija RT Global risorsiz, koja je deo ruske državne korporacije Rostek.

Gasovod u dužini od 1.100 km, sa kapacitetom od 12,4 milijarde kubnih metara gasa godišnje, povezaće terminal za tečni prirodni gas (TPG) u Karačiju sa terminalom u Lahoreu.

"Rusija će investirati oko dve milijarde dolara u gasovod, a očekuje se da će prva faza biti završena do decembra 2017. godine", izjavio je jedan visoki zvaničnik za Frans pres.

Ova južnoazijska zemlja očajnički traga za rešenjima za svoju dugotrajnu energetsku krizu koja je slomila privredni rast i uzrokovala nezadovoljstvo oko 200 miliona građana zbog stalnih restrikcija struje, navodi francuska agencija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusija ostaje bez goriva?

Ukrajina sve više uništava rafinerije nafte unutar Rusije, smanjujući moskovske zalihe i izazivajući skok lokalnih cena.

15:08

4.5.2024.

7 h

Podeli: