Suša "obrala" prinose u Francuskoj

Ovogodišnji rod kukuruza u Francuskoj je smanjen za trećinu u odnosu na 2014. zbog letošnje suše koja je nepovoljno uticala i na rod krompira i suncokreta.

Svet

Izvor: B92

Ponedeljak, 12.10.2015.

18:22

Default images
Foto: Thinkstock.com

"Žega i nedovoljne padavine od početka leta nepovoljno su uticali na razvoj kultura koje prispevaju u jesen", navodi se biltenu mesečnih predviđanja instituta Agrest.

Očekuje se da ovogodišnja berba kukuruza bude 28 odsto manja u odnosu na rekordni nivou iz 2013, na 13,3 miliona tona, saopštilo je Ministarstvo za poljoprivredu u Parizu.

"Avgustovske i septembarske padavine su donekle popravile situaciju u pojedinim regijama ali nedovoljno da se izostanak u razvoju kulture kukuruza ne bi odrazio i na smanjenje ovogodišnjeg roda", navodi Agrest.

Očekuje se da će ovogodišnji rod krompira biti smanjen 18 odsto u odnosu na veoma uspešnu berbu iz 2014.

Zbog suše u Francuskoj ove godine će biti ubrano samo 32 miliona tona šećerne repe, 15 odsto manje nego 2014.

Berba suncokreta je podbacila 20 odsto u odnosu na 2014, a uljane repice je smanjena 4,5 odsto, na 5,3 miliona tona, pre svega zbog ovogodišnjeg manjeg obima setve ovih kultura.

S druge strane, ovogodišnji prinos pšenice je bio rekordan, i premašio je berbu iz 2014. za devet odsto, na 41 milion tona zahvaljujući blagoj zimi i toplom i sunčanom proleću, prenosi AFP.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: