Da li je VW zaista bio tako ingeniozan?

Akcije nemačkog auto giganta Folksvagena pale su više od 21 odsto u ranim satima trgovanja na Frankfurtskoj berzi posle šokantnog otkrića lažiranja softvera.

Svet

Izvor: B92

Ponedeljak, 21.09.2015.

14:31

Default images
Foto: Beta, AP

Akcije VW-a srozane su na 127 evra.

Takav težak pad posledica je prošlonedeljnog saznanja da neki automobili iz Folksvagen koncerna imaju softver koji lažira podatke o ispuštanju štetnih gasova.

Američka Agencija za zaštitu okoline (EPA) objavila je u petak poprilično teške optužbe na računa jednog od najvećih svetskih koncerna.

Naime, kako stoji na veb stranicama EPA-e, četverocilindrični dizelski motori ugrađeni u Folksvagen i Audi automobile proizvedene između 2009. i 2015. godine imali su poseban softverski alat koji bi smanjio nivo izduva štetnih gasova samo tokom tehničkih pregleda.

EPA tvrdi da su navedeni motori koristili sofisticirani softverski algoritam kako bi otkrili sprovođenje ekotestiranja tih automobila i uključili bi mnoge kontrole izduva štetnih gasova. Učinak kontrole tih štetnih bi značajno opadala tokom uobičajenog korišćenja automobila pa bi nivo emisije ugljenuikovih oksida (monoksida i dioksida) bila i do 40 puta veća od one zabeležene tokom ekotestiranja.

Nakon oglašavanja američkih regulatora, generalni direktor VW-a Martin Vinterkorn je uputio izvinjenje, navodeći da je njegova grupacija naredila spoljašnju istragu tog slučaja.

"Upravni odbor je najnovije otkriće shvatio veoma ozbiljno. Lično mi je izuzetno žao što smo ugrozili poverenje naših kupaca i javnosti. U potpunosti ćemo sarađivati sa regulatornim agencijama", izjavio je Vinterkorn.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusija ostaje bez goriva?

Ukrajina sve više uništava rafinerije nafte unutar Rusije, smanjujući moskovske zalihe i izazivajući skok lokalnih cena.

15:08

4.5.2024.

7 h

Podeli: