Poslovni svet: Pogoršanje u Srbiji

Poslovni krugovi na Zapadnom Balkanu su veoma oprezni i ne vide da bi kratkoročno moglo doći do poboljšanja u ekonomijama regiona.

Svet

Izvor: B92

Sreda, 06.05.2015.

13:57

Default images
Foto: Thinkstock

Problem regionalnih privreda je i dalje ključni problem kako da podstaknu privredni rast i zapošljavanje, a smanje budžetske manjkove i zaduživanje.

Oni, međutim, naglašavaju da je jedini način da se pokrenu rast i razvitak uspostavljanje sveobuhvatne regionalne politike usmerene ka EU, zaključak je temeljne ekonomske studije o očekivanjima poslovnih krugova i javnosti u zemljama Zapadnog Balkana, izrađene za strategiju "Jugoistočna Evropa 2020" Saveta za regionalnu saradnju u Sarajevu.

Balkanski barometar je objavljen danas u Briselu u okviru skupa "Dan regionalne saradnje", uz učešće ministara i zvaničnika sa Zapadnog Balkana, predstavnika Evropske komisije i Evropskog parlamenta, evropskih analitičara koji prate razvoj u regionu.

Kad je reč o očekivanjima javnosti, građana Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske, Kosova, Makedonije i Srbije, ona su uglavnom usmerena na otvaranje radnih mesta, privredni rast, bolju socijalnu situaciju.

Uzroci toga se vide u lošem upravljanju vladinim i državnim poslovima, neefikasnoj vladavini zakona, rasprostranjenoj korupciji, a veliko nezadovoljstvo izaziva i činjenica da tranzicija i demokratske promene i smenjivanje vlada nisu doneli nikakve promene kad je reč prevashodno o otvaranju novih radnih mesta.

Stanovništvo Zapadnog Balkana u celini podržava regionalnu saradnju i ugrađivanje u Evropsku uniju.

Biznis krugovi u regionu, ističe se u Balkanskom barometru, naglašavaju da bi bili "spremni da povećavaju zapošljavanje… ali preovlađujuće osećanje poslovnih krugova je da nisu mnogo optimistični u očekivanjima". Štaviše, dodaje se, oni su "sučeljeni s pogoršavanjem izgleda u većini privreda, a svakako u Bosni i Hercegovini i Srbiji".

I poslovni krugovi i javno mnenje u regionu očekuju pre svega veće investicije u proizvodnju i manjkavu infrastrukturu, a biznismeni predočavaju da su veliki problemi skopčani s likvidnošću, "finansijskom stiskom" zbog velikog nivoa nenaplativih kredita i rastućih troškova.

Poslovni ljudi su zabrinuti i zbog makroekonomskih problema, pre svega pitanja slamanja deficita i uravnoteženja budžeta.

Oni smatraju da je za pospešenje privrednog rasta presudno važno poboljšati tehnologiju, ulaganja u ljudski kapital i infrastrukturu, kao i da vlade i vlasti mnogo bolje upravljaju privrednim i javnim poslovima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

9 h

Podeli: