Njujork tajms:Putin konačno poražen

U retkom "diplomatskom porazu", ruski predsednik Vladimir Putin preusmerava gasovod ka Turskoj.

Svet

Izvor: B92

Utorak, 02.12.2014.

15:01

Default images

S druge strane, "neuspeh" u izgradnji Južnog toka predstavlja kao "gubitak za Evropu" okrivljujući Brisel za nepopustljivost, piše danas Njujork tajms.

Taj list, u tekstu objavljenom na naslovnoj strani, piše da je "grandiozan projekat" izgubljen kao žrtva rastućih "zatrovanih" odnosa Rusije sa Zapadom.

Odluka o prekidu projekta Južni tok takođe je i retka pobeda za EU i SAD, koje su ove godine uglavnom bespomoćno posmatrale aneksiju Krima i jačanje separatista na istoku Ukrajine, navodi list.

Ali, "ako postoji pobednik u ovom slučaju, to je Turska", koja je uz Kinu i druge zemlje u razvoju kojima nedostaju energetski resursi, eksploatisala jaz između Istoka i Zapada kako bi obezbedila dugoročne rezerve energije po povoljnim cenama.

Ukrajinski konflikt i gorki odnosi Kijeva i Moskve bacili su senku na čitavo energetsko polje Evrope.

"Ruski predsednik upravlja pitanjima energije lično, kao verovatno najvećim izvorom moći kojim raspolaže na međunarodnoj areni. Godinama su se on i Zapad nadmudrivali oko pravaca gasovoda, u nekoj vrsti posredne velike igre oko toga ko će kontrolisati snabdevanje Evrope energentima", dodaje se.

Analitičari smatraju čak i da četiri i po milijarde dolara koje je Gasprom uložio do sada u Južni tok, nisu u potpunosti izgubljeni - i samo pominjanje izgradnje u protekloj deceniji pomoglo je da se ometa Zapad od ozbiljnijih napora izgradnje konkurentnog gasovoda koji bi Evropi obezbedio druge izvore snabdevanja, osim ruskih.

List navodi i da je Turska ugledala priliku da iskoristi sukob Rusije sa Zapadom, pogotovo uzvratne sankcije koje je Moskva uvela na uvoz hrane iz Evrope.

"Osim hrane, Rusija i Turska su utvrdile i druge oblasti saradnje. Rusija završava planove za početak izgranje prve nuklearne elektrane u Tuskoj", podseća Njujork tajms.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

112 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

7 h

Podeli: