Utorak, 02.12.2014.

15:01

Njujork tajms:Putin konačno poražen

U retkom "diplomatskom porazu", ruski predsednik Vladimir Putin preusmerava gasovod ka Turskoj.

Izvor: Beta

Njujork tajms:Putin konaèno poražen IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

112 Komentari

Sortiraj po:

Ja ja

pre 9 godina

A nase rezerbe nagte u vojvodini koje kada su kupile NIS dobili pravo da koriste i izvezli 40 miljardi sirove nafte i jos dobili sve pumpe u Srbiji. To niko ne govori. Bas me zanima sta se sada desiti. Po pravili Rusi bi trebali vratiti taj novac Srbiji ako je ugovor tacan.

баја патак

pre 9 godina

Марија :)
предложио бих да прочиташ књигу Биланс совјетског термидора.

Charuga

pre 9 godina

Nije Putin porazzen,ne zamenjujte teze!....PORAZZENA JE CELA EVROPA!i to najvishe zahvaljujucci njenoj sopstvenoj gluposti i PODLOZZNOSTI VAMA,AMERIMA!

MrkDjok

pre 9 godina

Jednom kaže crni gruja : pozvaće mo braću ruse koiji nam naravno neće pomoći kao i u prošlosti...
(Samo istina, 2. decembar 2014 22:42)

To je naravno stereotip koji se gura kroz filmove i TV. Londonska skola.

Botkica

pre 9 godina

Kako su ga samo porazili! Sledi smrzavanje balkanskih zemalja... Nevolja je sto ameri nikad nisu znali geografiju a mi stradali kao kolateralna steta. Eu je chudo treba sto pre da udjemo da bismo sto pre izasli otreznjeni

WEST

pre 9 godina

Rublje u ponoru,oborene cijene nafte,budžet nikakav,sankcije za vratom,neprijateljstvo cijelog svijeta.Kada vidim ovo ne znam da li su rusi uspjeli.Ukrajina i nije toliko bitna ionako nikad neće u EU i NATO ali će imati poseban status kojim će biti brana i vječiti neprijatelj rusima.U ovoj bitci samo su Ameri dobili.

WEST

pre 9 godina

Odličan posao,na ovome ne treba stati treba i dalje držati i pooštriti sankcije i rusija će pasti na koljena.Biti odlučan i rusi su donji a onda pametno pokupovati njihova bogatstva i riješen problem.Bravo za Zapad!

Vladimir

pre 9 godina

Nije mi jasno kako je to Putin poražen. Gas je okrenut ka Kini i Turskoj umesto ka EU. U ovakvoj situaciji su na gubitku EU stanovnici, jer će plaćati skuplji gas, a najverovatnije ga neće imati, pa ce koristiti naftu koja je duplo skuplja.
U celoj situaciji mi je najžalije nas je ostasmo bez gasa zbog EU i njihovih prljavih političkih igara.

logika

pre 9 godina

Zar je moguce,da je neko ovoliko glup?
Svaki m^3 gasa,koji ode u pravcu Kine i Turske je kubik manje za EU potrosace i razvoj industrije!
Gas nije neiscpan izvor energije,a kinesko pa i tursko trziste su ogromni!!!
Da li su oni uopste svesni,da su buducim generacijama Evropljana smanjili vreme,koje je preostalo do potpunog nestanka ovog energenta???
Sve zbog kratkorocnih sebicnih interesa.
Izgradnjom dva gasovoda prema Kini i ovog prema Turskoj,Rusija moze u nekim sledecim situacijama,potpuno ostaviti Evropu bez svog gasa,a onda cemo videti ove pametnjakovice,kako mole da do toga ne dodje!
Kratkovidi kretenizam!!!

(Mare, NS)

Samo da te podsetim (ili naučim) da gas iz Rusije učestvuje sa 30% u ukupnoj količini gasa koju troše EU zemlje. Taj gas se plaća redovno i po dobrim cenama (iz ugla prodavca) što EU čini prioritetnim klijentom za Rusiju. Meni se sve više čini da će mnogo lakše Evropljani odmeniti ovih 30% ruskog gasa nego što će Rusi odmeniti pare iz Evrope i takvog klijenta, no videćemo... u svakom slučaju, iz ovoga će kao najveći gubitnik izaći upravo Srbija zbog svoje kretenske nazovi politike sedenja na dve ili više stolica dok je ne podržava niti jedan veliki igrač. Neutralnost kakvom je zamišljaju `intelektualci` iz kruga dvojke je mnogo skupa, a glupa.

Pera

pre 9 godina

Pre oko 8 meseci su Ukrajinci svoje naftovode prodali, praktično poklonili američkim kompanijama. Beše Najednom sin se preselio u Kijev da upravlja tom firmom.

Od tog trenutka je postalo jasno ameri neće dozvoliti juzni tok da ne bi izgubili novac od Tranzita.

Nemojte gledati "Evropi je bolje ovo, Evropi je bolje ono". Evropu i Sad vode isti ljudi, oni igraju globalnu igru, boli njih uvo za stanovnike Sad i Evrope, svima treba da je dobro taman toliko da ppstojeci sistem može da opstane.

#vladimir0710

pre 9 godina

Šta znaju mediji šta je poraz, a šta pobeda. Medijima je zadatak da prenose događaje bez filozofiranja i kraj priče.

Mladen

pre 9 godina

e deco, deco. Putin jeste poražen, ali ne zbog Južnog Toka već zbog barela nafte od 67$. A to mu nije uvalila Amerika nego OPEC, kojega je Rusija sabotirala godinama a sada im se pruzila prilika da mu vrate uslugu. Dovoljno je da cena ostane u tom rangu godinu dana i rupa u ruskom budžetu će biti veličine Sibira.

Sahalin

pre 9 godina

Ne razumem čemu likuju američki novinari?Da li tome što su kaznili Putina ili zemlje koje su trebale da obezbede energetsku stabilnost?A pri tome nisu u prvu,jer Južni tok će biti nastavljen samo što će promeniti maršrutu.U stvari na šteti nisu krajni potrošači,jer će gasovod preko Turske i Grčke stići do Italije,ali će,evidentno,biti kažnjene Bugarska,Srbija i Mađarska,kroz koje je JT trebao da prođe.Sa druge strane zašto američki novinari ne spominju šamar koji je Vašington juče dobio iz Istanbula,od Turske.I to samo nekoliko dana posle samita o energetskom snabdevanju,u istom gradu,organizovan od Amera(poseta potpredsednika Bajdena),a koji je trebao da bude suprostavljen Ruskim interesima u ovom delu Evrope.Dakle ne samo da Putin nije doživeo poraz,već je ovim sporazumom jasno stavio do znanja da neće pristati na politička uslovljavanja iz Brisela oko Južnog toka.

Prva ugradnja Made in Turkei

pre 9 godina

Izgleda da ce sada i evropski proizvodjaci automobila da ugradjuju delove iz Turske u nove automobile.! Kao i mi devedesetih rezervne delove.

Guri i madh

pre 9 godina

samo josh dve godine Rusija digne ruke narod biqe gladan i sada ludi gladuje ali ako sanksije nastavi rusi qe poqetio sa protestima protif vllasti

kejto

pre 9 godina

putin prosirio rusiju,a evropljani izgubili gasovod,a dobili ogromnu i nestabilnu ukrajinu u kojoj besni rat. ko je tu izgubio,a ko pobedio nije mi bas jasno :)

pogaca..

pre 9 godina

Vojvodjaner@ Samo jos da nam kazes u kom ce se to veku desiti..Pa nama jos sva sela nemaju ni put,struju,vodu..Ako mislis da je onaj makadanski ..sasvim ok,ja mislim da nije..Sela nam izgledaju..,kao da je vreme stalo,ali odavno!A ti pricas o nekim alternativnim nacinima..Okreni se oko sebe i pogledaj realnost!Gas nam je svima potreban i bice jos dugo,dugo...Ovde su neki hteli hleba..preko pogace!I sad neka uslovljavaju,koliko hoce!Ponuda ocigledno vise nije na stolu!To su one birokrate sto kazu..da se moraju ispostovati evropski propise..A oni,cas vaze,cas ne vaze!Ma sve je to bez ikakvog smisla!Nekome majka a necijim ekonomijama maceha!

Marija

pre 9 godina

Da, i jos da dodam, necemo vam nikada zaboraviti Zorana Djindjica, KGB trovaci.
(mdj, 2. decembar 2014 15:54)

Pre no što je ubijen, za vas 'drugosrbiajnce' (Lukovoića, Biserko, Srbljanovićku, Pečanik-dame...) Đinđić je bio kriminalac i izdajnik. E, to mi vama nikad nećemo zaboraviti, drugoništarije.
(Humanoid, 2. decembar 2014 19:02)

Jel ti to Humanoid komunjao nazivas Zorana Djindjica izdajnikom onako kako su ga Udbasi nazivali po Srbiji i KGB-ovci na njihovom zvanicnom dnevniku u Moskvi?
Raspada vam se KGB banda u Rusiji pa ste malo nervozni , a za Zorana Djindjica Udbasku rusku petu kolonu tek ceka procesuiranje.

Raspadom KGB bande u Moskvi taj proces u Srbiji ce biti drasticno ubrzan, za izvodjenje pred lice pravde nalogodavaca ubistva srpskog premijera koji je zeleo da povede Srbiju u EU.

Sacekaj jos malo videces sve sam.

joca

pre 9 godina

gluposti, kako energetski div kakav je rusija moze biti porazen, eto odmah se pojavio drugi kupac, mozda manji ali je do njega lakse doci, ljudi znate li vi koliko turska ima stanovnika, ko mi bugari, bosanci, hrvati, madjari i talijani zajedno, ali to je jedna zemlja, plus sa njom se rusija granici, preko mora ali granici, sramota jedna sta radi amerika, preko ledja balkanske sirotinje prebija svoje internacionalne interese i leči sujetu, kada potpuno otkacite evropu od rusije gospodo više ništa neće sprečavati ruse da okupiraju celu ukrajinu i proteraju naciste, mozda ce vam ostaviti cernobilj

dejan

pre 9 godina

strašan poraz putina!!!! potpisao ugovor sa kinezima za isporuku ruskog gasa narednih 40 godina, i sad ga baš briga za južni tok!!!! ako se izgradi super! još više para za rusiju ako ne nema gubitaka!!!

mihailo

pre 9 godina

Putin se ponovo pokazao kao vrstan strateg, uvek za dva koraka ispred protivnika. Gas je preusmerio ka Kini i Turskoj, izolovao moćnu Tursku od SAD i EU i time kupio ulaznicu da se Rusija pojavi kao bitan faktor u igranci na Bliskom istoku. Ne bi me čudilo da u Turskoj uskoro plane "spontana" obojena revolucija, ali Erdogan nije vrana pa da ne zna kako treba sa tim plaćenim "demokratama" (naročito uz pomoć ruskih obaveštajaca).

Џони Хазард

pre 9 godina

@Spectator - U tome je poanta svega ovog nastojanja. Naravno da ce plin iz LNG terminala biti skuplji nego onaj iz Rusije, ali sigurnost opskrbe ponekad nema cijenu.

Тачно тако! Једино ме мучи куд се Немци нису сетили ове поанте, него се намучише са изградњом Северног тока.

АлекС

pre 9 godina

South Stream nije mogao proci, jer EU zeli diverzificirati dobavljace energeneta. Sta bi EU dobila sa South-Streamom? Dobila bi jos jedan opskrbni pravac a dobavljac bi ostao isti. U tome je problem. Alternativni plan EU je povezati LNG-terminale juzne Europe (Trst, Krk) sa vec izgradjenim LNG terminalom u Poljskoj. Tako bi centralne i istocne EU- zemlje (Slovenija, Slovacka, Ceska, Austrija, Madjarska i Bugarska)dobile jos jedan opskrbni plinovod, koji nebi ovisio o Rusiji. U tome je poanta svega ovog nastojanja. Naravno da ce plin iz LNG terminala biti skuplji nego onaj iz Rusije, ali sigurnost opskrbe ponekad nema cijenu.
(Spectator, 2. decembar 2014 18:25)

Пропустили сте само пар минорних фактора. Први је недостатак инфраструктуре за транспорт ЛНГ-а кроз Европу је се не може користити гасна. За изградњу је потребно најмање 15-20 година. Друго, да би се надокнадио руски гас ЛНГ-ом, потребно је за његов транспорт из Америке изградити још једно 4500 танкера, јер тренутно их у свету постоји свега 450. И за то је потребно једно 20 година и огромна финансијска средства, која би морала бити надокнађена кроз цену таквог горива.

Дакле, цела замисао је у домену "што се баби снило...".

Humanoid

pre 9 godina

Da, i jos da dodam, necemo vam nikada zaboraviti Zorana Djindjica, KGB trovaci.
(mdj, 2. decembar 2014 15:54)

Pre no što je ubijen, za vas 'drugosrbiajnce' (Lukovoića, Biserko, Srbljanovićku, Pečanik-dame...) Đinđić je bio kriminalac i izdajnik. E, to mi vama nikad nećemo zaboraviti, drugoništarije.

kastro

pre 9 godina

Putin porazen isto koliko je Amerika dobila rat u Vijetnamu. Sve svoje poraze prikazuju kao velike pobede. Sto bi rekao nas Sloba pokojni posle Kosova"Dragi gradjani, srecna nam pobeda "

arsenije

pre 9 godina

ameri mogu da spinuju do sutra. jedini koji gube su zemlje kroz koje je gasovod trebao da prodje. bugarin koji je stopirao juzni tok je na amerikanskom platnom spisku...

Spectator

pre 9 godina

South Stream nije mogao proci, jer EU zeli diverzificirati dobavljace energeneta. Sta bi EU dobila sa South-Streamom? Dobila bi jos jedan opskrbni pravac a dobavljac bi ostao isti. U tome je problem. Alternativni plan EU je povezati LNG-terminale juzne Europe (Trst, Krk) sa vec izgradjenim LNG terminalom u Poljskoj. Tako bi centralne i istocne EU- zemlje (Slovenija, Slovacka, Ceska, Austrija, Madjarska i Bugarska)dobile jos jedan opskrbni plinovod, koji nebi ovisio o Rusiji. U tome je poanta svega ovog nastojanja. Naravno da ce plin iz LNG terminala biti skuplji nego onaj iz Rusije, ali sigurnost opskrbe ponekad nema cijenu.

SrpskiVragolan

pre 9 godina

Znate šta je najsmešnije od svega? To što euro-amero-fili i dalje sudeći po komentarima vide opet Ruse kao krivce za ovu neizgradnju Južnog toka. Ej EU na čelu sa Amerima sve rade da se ovaj projekat saborita od samog početka i opet Rusi krivi? Zamislite da je siutacija obrnuta gde bi Rusi zauzeli poziciju Amera i sabotirali takav nekakav ogroman projekat pa bili bi razapeti po celom svetu u sekundi. Izgleda da je Amerima sve dopušteno. Od Invazije na tuđe teritorije, eksploatacije prirodnih resursa, ubijanje nedužnih, sabotiranje boljitka EU a pogotvu naše Srbije itd. Sad će da nas greju Ameri jel gospoda euro-amero-fili? S kim mi imamo posla...

Moravsky

pre 9 godina

takođe poraz i Bugara i Srba i Mađara i Austrijanaca i Hrvata i Slovenaca..

zapamtite..400 miliona evra bi Bugarska i Srbija samo zbog tranzita dobijale,mada ovo je tek prva runda oko Južnog Toka..ne verujem da će Putin tek tako da odustane od tog projekta,a i sve zemlje regiona

Maestro

pre 9 godina

Не видим зашто ми не би били на месту Турске по питању хране, у корист ембарга, док уместо тога "солидаришемо" се са ЕУ, која нам "правно" одузима део територије, бацали бомбе пре 15 година, због њих нам ускраћен гасовод итд.

Deda

pre 9 godina

Narode pa ovaj Putin rastura Evropu. Nije ni pocela izgradnja Juznog toka, a covek je vec oborio sve vlade zemalja kuda je trebao da prodje. Zivi bili pa videli na prolece. Sve drzave sve do Austrije su vec ulozile stotine miliona u projekat, cevi se uveliko prave, cele ekonomije, a pogotovo nasa, a i sve ostale investicije se oslanjaju na Juzni tok tako da ce biti kolapsa u privredi. Srecno!

i sta sad

pre 9 godina

I sta na ovo kazu svi oni koji pljuju po Rusima i Putinu.
Cija je namera bila da zaustavi gradnju Juznog toka.Sto pre ukapirate da je Nemacka(EU), najobicniji vazal USA, to ce biti manje razocarenja.
Nisam Rusofil i zivim u Nemackoj, tako da malo bolje znam odakle "svi vetrovi duvaju".
Ali ne zelim kao ostali da budem tikva bez korena i znam "koliko kosta" sve sto se ovde zaradi, a ne dobije se NISTA.

zedes.o

pre 9 godina

17:16, Komentara 0...Šta je sad ovo, u čemu je problem...?
Gubernijanci ostali bez teksta...
A možda čekaju čiča Tomu koju samo Srbiju više od Rusije, ili Bajatog, ili Vulina, takođe bajatog...

Zoonlogonechon

pre 9 godina

Pobednici: Turska i Kina=jeftin gas, gubitnici: EU=skuplji gas, nedostatak nezavisnosti jer su Rusi uspeli da upropaste konkurenciju juznom toku "nabucco". gubitnik: Rusija: gubi milijarde jer ne prodaje skuplje gas za EU. Veliki gubitnik: Srbija, Bugarska, Madjarska, Austrija. Veliki pobednik Amerika: jer je EU slusa na svoju stetu.

stahlhammer

pre 9 godina

Bilo: Risuja, gas i nedoevrpske drzave
Postalo: Rusija, gas i Turska
Rusija ostaje na istom, Turska je u plusu, ajmo sad mamematicari - ko ga je... u minusu?

Vojvodjaner

pre 9 godina

Pošto svaka negativna stvar ima i svoju pozitivnost, energetski problemi su već sad, kako vidimo, pokrenuli neke stvari u veću brzinu. Toyota ozbiljno zakoračuje u serijsku proizvodnju automobila na vodonik, a i Tesla motors pravi sve veci proboj u elektro automobilima. Da je malo više pameti i dobre zakonske regulative, Srbija bi mogla značajna sredstva da zaradi od izvoza energije, ako uzmemo u obzir koliko vode protekne uzalud na potocima i rečicama, gde bi mogle da budu male centrale. A o vetru, suncu, bio masi koja ostaje na vojvodjanskim njivama, granama, piljevini...itd,itd, da ne govorimo. I još jedan podatak. Gasifikacija Odžaka je koštalo 11 miliona evra, a prijavilo se manje od deset domacinstava. To dovoljno govori o gasu.

Mare,NS

pre 9 godina

Zar je moguce,da je neko ovoliko glup?
Svaki m^3 gasa,koji ode u pravcu Kine i Turske je kubik manje za EU potrosace i razvoj industrije!
Gas nije neiscpan izvor energije,a kinesko pa i tursko trziste su ogromni!!!
Da li su oni uopste svesni,da su buducim generacijama Evropljana smanjili vreme,koje je preostalo do potpunog nestanka ovog energenta???
Sve zbog kratkorocnih sebicnih interesa.
Izgradnjom dva gasovoda prema Kini i ovog prema Turskoj,Rusija moze u nekim sledecim situacijama,potpuno ostaviti Evropu bez svog gasa,a onda cemo videti ove pametnjakovice,kako mole da do toga ne dodje!
Kratkovidi kretenizam!!!

Poštovani

pre 9 godina

Putinu ne smeta Turska u NATO-u,a smeta mu Ukrajina...
(Licemer, 2. decembar 2014 15:35)

Ukraina je na korak od Moskve,ziv ti meni bio :D

Kamičak

pre 9 godina

I kako je poražen? Ne prodaje Peri, negi Miki. Šta sad, Pera je fensi, a Mika ljakse?
(guja, 2. decembar 2014 15:22)

Ма ја мислим да су ови амерички новинари ишли у школу код Слобе кад смо ми ономад победили НАТО.

Nikola

pre 9 godina

Narode pa ovaj Putin rastura Evropu. Nije ni pocela izgradnja Juznog toka, a covek je vec oborio sve vlade zemalja kuda je trebao da prodje. Zivi bili pa videli na prolece. Sve drzave sve do Austrije su vec ulozile stotine miliona u projekat, cevi se uveliko prave, cele ekonomije, a pogotovo nasa, a i sve ostale investicije se oslanjaju na Juzni tok tako da ce biti kolapsa u privredi. Srecno!

mirod

pre 9 godina

Nisam rusofil ali bas rusi i nisu nesto porazeni oni ce da prodaju gas i uzmu pare sad od evrope ili turske nije ni bitno, ali evropa ce da ostane zavisna od gasa preko ukrajine i tenzija izmedju iste i rusije. U poslednje vreme se cesto pominje gas iz skriljaca kao alternativa. Ako to prodje svi smo nadrljali jer eksploatacia te vrste gasa ne samo da zagadjue zemljiste vec i pijacu vodu. Manje je poznato da rusi pored velikih rezervi nafte i gasa imaju i ogromne zalihe pijace vode koju mudro cuvaju i ne eksploatisu u velikim kolicinama. Pa kad se obezbedimo zavisnosti od ruskog gasa lako moze da nam se desi da upadnemo ponovo u rusku milost ali ovaj put jos gore, za pijacu vodu. Mozda za gas i nadjemo alternativu ali za, vodu cemo tesko. Sve mi deluje kao pa svi ti politicari gledaju samo kratkorocnu korist a ne siru sliku.

Dilan Dog

pre 9 godina

Sad mi lepo da ispostavimo racun nasim americkim "prijateljima" sto gubimo godisnje 300 miliona evra za takse za prolaz gasa.sto gubimo investiciju od 2 milijarde evra.A trebali bi da plate amerikanci odstetu za NIS.Gadi mi se od takvih prijatelja.Ovo je dokaz da je EU samo prirepak kojima upravlja SAD.Evropa treba da bude od Atlantika do Urala,bez amerikanaca.Kao sto je De Gol zeleo.

ivan

pre 9 godina

'u retkom diplomatskom porazu'?!

Pa gde Rusija nije diplomatski porazena u zadnjih 200 godina? Osim 40 godina okupacije istocne Evrope, Rusija je u stalnom porazu i kasnjenju za ostatkom sveta.
Kina, Indija, Afrika, daleki istok - zemlje koje su hiljadama godina kasnile za Rusijom sada je stizu i prestizu!

Pa svaka demokratizacija (pad Berlinskog zida, Causeska, Gadafija, Sadama, Milosevica, Janukovica, kapitalizam u Kini, Arapsko prolece) - sta od svega toga nije bio diplomatski poraz Rusije?

Sada gube 100-200 milijardi $ godisnje, ulaze u recesiju!
Kinezima su pre msec dana prodali 10% Sibira (odnosno prirodnih rezervi u Siburu) da zakrpe rupe u budzertu!

Diplomatija dostojna Mire Markovic i Seselja...

Svaka cast!

oxoxoposum

pre 9 godina

Poražena je južna Evropa a i mi sa njima. Ubuduće će Bugari a i svi mi plaćati 30% skluplji gas nego što bi imali sa južnim tokom. Ta razlika ide u budžet Turske. Mi se ni ne pitamo, jer smo samo karika u nizu. Kolateralna šteta. Poznato?

aleksa

pre 9 godina

Kao sto je napisano, Turska je jedina profitirala, a moje misljenje, zasto, zato sto nije u evropskoj uniji, i po odavno ju je briga za istu. A putinov potez kao alternativu za juzni tok moze samo da zapusi usta briselskim robovlasnicima i da im satvi do znanja da je krajnje vreme da krenu da razmisljaju o svojoj buducnosti, jer ako ovako nastave onaj kauboj iz wsingtona ce ih upropastiti.

ереник&топлуга

pre 9 godina

јесу ли ови глупи или шта? зашто турска купује гас од русије, а не из тих неких других извора?

Hromi

pre 9 godina

Nisam siguran ko je veci gubitnik, da l' Rusija koja gubi profit ako odustane od juznog toka, ili EU koja ce morati da placa skup gas iz Azejberdzana (za ko zna kolko godina kad se izgradi taj gasovod) ili SAD. Srbija ce biti sigurno gubitnik ako ne prodje juzni tog, jer gubi veliki profit od tranzita.

Shone

pre 9 godina

Koliko ja cenim, ovo je postupak direktno protiv Bugara i indirektno protiv EU. Šte će se desiti? Ruske pare će biti spašene gasovodom do granice s Grčkom, Bugarska će biti zaobiđena, a u nekoj budućnosti, kad se strasti oko Ukrajine smire, i kad Evropa opet počne da gleda pre svega svoj interes, gasovod će dalje proći na sever preko Grčke, Makedonije, nas i dalje kako je i bilo planirano. Do tada će Turska skidati kajmak.

Najveći gubitnici Bugari, najveći dobitnici na kratke staze Turci. Gubitnici na kratke staze EU i mi.

Hvala na pažnji

Tanja

pre 9 godina

Najbolje po USA da samo Evropa zarati sa Rusijom; sto je danas na Euronewsu i javno rekao,jedan od bitnih republikanaca u Kongresu: mi zelimo da Evropa i Nato pri Evropi salje oruzje Ukrajini i tako im pomognu i spasu ih Rusije ( a mi cemo prodavati oruzje )

programer

pre 9 godina

Porazen, a potpisao ugovor vredan pola biliona dolara s Kinom oko gasovoda snaga sibira i time omogucio buduce povecanje cena gasa zapadu. Ukupna dobit se meri bilionima dolara.

drvobradi

pre 9 godina

Ne vidim kako je Putin gubitnik u ovoj prici, sem sto ga je kostalo nesto reputacije da uvek dobija sta hoce. Najveci gubitnik u celoj prici je siromasna jugoistocna Evropa, a medju njima mi. Najveci dobitnici Turska i SAD. Kratkorocni pobednik, koji je izvojevao Pirovu pobedu, je administracija iz Brisela.

aaaaa

pre 9 godina

Evropa sama sebi zabija noz u ledja tj. zabija Bugarima, nama i ostalima koji su se nadali. A zarad cijih interesa?

Porazeni smo mi Balkanci, a EU i Rusi ce imati minorne posledice. Zato profitiraju trece strane.

Sale

pre 9 godina

Putin je na vreme potpisao i sklopio ugovore sa Istokom kada je video da ce oko juznog toka biti problema, tako da je gubitnik jedino i iskljucivo Evropa.

vidoviti

pre 9 godina

koje ste vi budaletine. kada se uskoro zakuva u ukrajini pitacu vas ko ce zazaliti sto je juzni tok stopiran. pre bih rekao da se tome radujete.

Stefan

pre 9 godina

Nagrdili ste ga. Napišite da ste juče izgubili drugog po jačini saveznika u NATO paktu- Tursku. Sve što neće kroz Srbiju i Bugarsku, ići će kroz Tursku i Kinu, koji su čak i veći potrošači. A poraženi smo mi Balkanci kao i uvek.

Milan1989

pre 9 godina

Jedini gubitnici ovde su "male" drzave a to smo mi,Bugari,Madjari,itd. Rusija nije nista izgubila,jednostavno ce preusmeriti gasovod ka Turskoj.

konacan scenario jasan

pre 9 godina

Taf ruski gasovod ce se isporucivati gas i za gasovod TAP (Turska-Italija preko Grcke i Albanije) koji se gradi za transoprt gasa iz kaspijske regije. Nece Rusi graditi gasovod samo za Tursku. Vuk sit i koze na broju. Putin uspeva da proda gas, Evropa da dobije vise jeftinog gasa a Turska i tranzitne zemlje uberu "putarinu". S tim sto ovaj puta Putin nece imati monopol i to ce zadovoljiti EU propise.

pera

pre 9 godina

"Ruski predsednik upravlja pitanjima energije lično"

Ali se zato američki predsednici okreću uvođenju demokratije samo u zemljama u kojima nema nafte, tako je.

Super

pre 9 godina

U čemu se sastoji poniženje ako u roku od mesec dana shvatiš da imaš posla sa neopevanim ludacima spremnim da žrtvuju sopstvni interes zarad "bone" iz Vašingtona, otkačiš tu ekipu i dogovoriš sa Kinezima i Turcima još unosniju saradnju? Ja bih voleo da bar jednom budem tako ponižen makar i u okvirima mog mikronivoa. Takvih poniženja nikada dosta.

Vladimir Dž

pre 9 godina

"Odluka o prekidu projekta Južni tok takođe je i retka pobeda za EU i SAD, koje su ove godine uglavnom bespomoćno posmatrale aneksiju Krima i jačanje separatista na istoku Ukrajine"

Zaboravili ste da napomenete da su pre toga rusi na istoku zemlje posmatrali uzdiznje fašista na zapadu i njihovo preuzimanje vlasti u Kijevu.

"Ruski predsednik upravlja pitanjima energije lično, kao verovatno najvećim izvorom moći kojim raspolaže na međunarodnoj areni."

Vi verovatno želite da kažete da vaši predsednici to ne rade jer ste vi navodno jedna demokratsko uredjena zemlja. Usput opet zaboravljate da napomenete da vaše predsednike postavljaju vaši naftaši za trku dok vaši zombiji samo odaberu jednog stvarajući iluziju o nekakvom demokratskom izboru.

Super

pre 9 godina

U čemu se sastoji poniženje ako u roku od mesec dana shvatiš da imaš posla sa neopevanim ludacima spremnim da žrtvuju sopstvni interes zarad "bone" iz Vašingtona, otkačiš tu ekipu i dogovoriš sa Kinezima i Turcima još unosniju saradnju? Ja bih voleo da bar jednom budem tako ponižen makar i u okvirima mog mikronivoa. Takvih poniženja nikada dosta.

pera

pre 9 godina

"Ruski predsednik upravlja pitanjima energije lično"

Ali se zato američki predsednici okreću uvođenju demokratije samo u zemljama u kojima nema nafte, tako je.

Milan1989

pre 9 godina

Jedini gubitnici ovde su "male" drzave a to smo mi,Bugari,Madjari,itd. Rusija nije nista izgubila,jednostavno ce preusmeriti gasovod ka Turskoj.

oxoxoposum

pre 9 godina

Poražena je južna Evropa a i mi sa njima. Ubuduće će Bugari a i svi mi plaćati 30% skluplji gas nego što bi imali sa južnim tokom. Ta razlika ide u budžet Turske. Mi se ni ne pitamo, jer smo samo karika u nizu. Kolateralna šteta. Poznato?

Vladimir Dž

pre 9 godina

"Odluka o prekidu projekta Južni tok takođe je i retka pobeda za EU i SAD, koje su ove godine uglavnom bespomoćno posmatrale aneksiju Krima i jačanje separatista na istoku Ukrajine"

Zaboravili ste da napomenete da su pre toga rusi na istoku zemlje posmatrali uzdiznje fašista na zapadu i njihovo preuzimanje vlasti u Kijevu.

"Ruski predsednik upravlja pitanjima energije lično, kao verovatno najvećim izvorom moći kojim raspolaže na međunarodnoj areni."

Vi verovatno želite da kažete da vaši predsednici to ne rade jer ste vi navodno jedna demokratsko uredjena zemlja. Usput opet zaboravljate da napomenete da vaše predsednike postavljaju vaši naftaši za trku dok vaši zombiji samo odaberu jednog stvarajući iluziju o nekakvom demokratskom izboru.

mihailo

pre 9 godina

Putin se ponovo pokazao kao vrstan strateg, uvek za dva koraka ispred protivnika. Gas je preusmerio ka Kini i Turskoj, izolovao moćnu Tursku od SAD i EU i time kupio ulaznicu da se Rusija pojavi kao bitan faktor u igranci na Bliskom istoku. Ne bi me čudilo da u Turskoj uskoro plane "spontana" obojena revolucija, ali Erdogan nije vrana pa da ne zna kako treba sa tim plaćenim "demokratama" (naročito uz pomoć ruskih obaveštajaca).

Tanja

pre 9 godina

Najbolje po USA da samo Evropa zarati sa Rusijom; sto je danas na Euronewsu i javno rekao,jedan od bitnih republikanaca u Kongresu: mi zelimo da Evropa i Nato pri Evropi salje oruzje Ukrajini i tako im pomognu i spasu ih Rusije ( a mi cemo prodavati oruzje )

Stefan

pre 9 godina

Nagrdili ste ga. Napišite da ste juče izgubili drugog po jačini saveznika u NATO paktu- Tursku. Sve što neće kroz Srbiju i Bugarsku, ići će kroz Tursku i Kinu, koji su čak i veći potrošači. A poraženi smo mi Balkanci kao i uvek.

Shone

pre 9 godina

Koliko ja cenim, ovo je postupak direktno protiv Bugara i indirektno protiv EU. Šte će se desiti? Ruske pare će biti spašene gasovodom do granice s Grčkom, Bugarska će biti zaobiđena, a u nekoj budućnosti, kad se strasti oko Ukrajine smire, i kad Evropa opet počne da gleda pre svega svoj interes, gasovod će dalje proći na sever preko Grčke, Makedonije, nas i dalje kako je i bilo planirano. Do tada će Turska skidati kajmak.

Najveći gubitnici Bugari, najveći dobitnici na kratke staze Turci. Gubitnici na kratke staze EU i mi.

Hvala na pažnji

dejan

pre 9 godina

strašan poraz putina!!!! potpisao ugovor sa kinezima za isporuku ruskog gasa narednih 40 godina, i sad ga baš briga za južni tok!!!! ako se izgradi super! još više para za rusiju ako ne nema gubitaka!!!

АлекС

pre 9 godina

South Stream nije mogao proci, jer EU zeli diverzificirati dobavljace energeneta. Sta bi EU dobila sa South-Streamom? Dobila bi jos jedan opskrbni pravac a dobavljac bi ostao isti. U tome je problem. Alternativni plan EU je povezati LNG-terminale juzne Europe (Trst, Krk) sa vec izgradjenim LNG terminalom u Poljskoj. Tako bi centralne i istocne EU- zemlje (Slovenija, Slovacka, Ceska, Austrija, Madjarska i Bugarska)dobile jos jedan opskrbni plinovod, koji nebi ovisio o Rusiji. U tome je poanta svega ovog nastojanja. Naravno da ce plin iz LNG terminala biti skuplji nego onaj iz Rusije, ali sigurnost opskrbe ponekad nema cijenu.
(Spectator, 2. decembar 2014 18:25)

Пропустили сте само пар минорних фактора. Први је недостатак инфраструктуре за транспорт ЛНГ-а кроз Европу је се не може користити гасна. За изградњу је потребно најмање 15-20 година. Друго, да би се надокнадио руски гас ЛНГ-ом, потребно је за његов транспорт из Америке изградити још једно 4500 танкера, јер тренутно их у свету постоји свега 450. И за то је потребно једно 20 година и огромна финансијска средства, која би морала бити надокнађена кроз цену таквог горива.

Дакле, цела замисао је у домену "што се баби снило...".

arsenije

pre 9 godina

ameri mogu da spinuju do sutra. jedini koji gube su zemlje kroz koje je gasovod trebao da prodje. bugarin koji je stopirao juzni tok je na amerikanskom platnom spisku...

kastro

pre 9 godina

Putin porazen isto koliko je Amerika dobila rat u Vijetnamu. Sve svoje poraze prikazuju kao velike pobede. Sto bi rekao nas Sloba pokojni posle Kosova"Dragi gradjani, srecna nam pobeda "

Sale

pre 9 godina

Putin je na vreme potpisao i sklopio ugovore sa Istokom kada je video da ce oko juznog toka biti problema, tako da je gubitnik jedino i iskljucivo Evropa.

vidoviti

pre 9 godina

koje ste vi budaletine. kada se uskoro zakuva u ukrajini pitacu vas ko ce zazaliti sto je juzni tok stopiran. pre bih rekao da se tome radujete.

joca

pre 9 godina

gluposti, kako energetski div kakav je rusija moze biti porazen, eto odmah se pojavio drugi kupac, mozda manji ali je do njega lakse doci, ljudi znate li vi koliko turska ima stanovnika, ko mi bugari, bosanci, hrvati, madjari i talijani zajedno, ali to je jedna zemlja, plus sa njom se rusija granici, preko mora ali granici, sramota jedna sta radi amerika, preko ledja balkanske sirotinje prebija svoje internacionalne interese i leči sujetu, kada potpuno otkacite evropu od rusije gospodo više ništa neće sprečavati ruse da okupiraju celu ukrajinu i proteraju naciste, mozda ce vam ostaviti cernobilj

ереник&топлуга

pre 9 godina

јесу ли ови глупи или шта? зашто турска купује гас од русије, а не из тих неких других извора?

aleksa

pre 9 godina

Kao sto je napisano, Turska je jedina profitirala, a moje misljenje, zasto, zato sto nije u evropskoj uniji, i po odavno ju je briga za istu. A putinov potez kao alternativu za juzni tok moze samo da zapusi usta briselskim robovlasnicima i da im satvi do znanja da je krajnje vreme da krenu da razmisljaju o svojoj buducnosti, jer ako ovako nastave onaj kauboj iz wsingtona ce ih upropastiti.

Џони Хазард

pre 9 godina

@Spectator - U tome je poanta svega ovog nastojanja. Naravno da ce plin iz LNG terminala biti skuplji nego onaj iz Rusije, ali sigurnost opskrbe ponekad nema cijenu.

Тачно тако! Једино ме мучи куд се Немци нису сетили ове поанте, него се намучише са изградњом Северног тока.

kejto

pre 9 godina

putin prosirio rusiju,a evropljani izgubili gasovod,a dobili ogromnu i nestabilnu ukrajinu u kojoj besni rat. ko je tu izgubio,a ko pobedio nije mi bas jasno :)

Humanoid

pre 9 godina

Da, i jos da dodam, necemo vam nikada zaboraviti Zorana Djindjica, KGB trovaci.
(mdj, 2. decembar 2014 15:54)

Pre no što je ubijen, za vas 'drugosrbiajnce' (Lukovoića, Biserko, Srbljanovićku, Pečanik-dame...) Đinđić je bio kriminalac i izdajnik. E, to mi vama nikad nećemo zaboraviti, drugoništarije.

aaaaa

pre 9 godina

Evropa sama sebi zabija noz u ledja tj. zabija Bugarima, nama i ostalima koji su se nadali. A zarad cijih interesa?

Porazeni smo mi Balkanci, a EU i Rusi ce imati minorne posledice. Zato profitiraju trece strane.

drvobradi

pre 9 godina

Ne vidim kako je Putin gubitnik u ovoj prici, sem sto ga je kostalo nesto reputacije da uvek dobija sta hoce. Najveci gubitnik u celoj prici je siromasna jugoistocna Evropa, a medju njima mi. Najveci dobitnici Turska i SAD. Kratkorocni pobednik, koji je izvojevao Pirovu pobedu, je administracija iz Brisela.

Mare,NS

pre 9 godina

Zar je moguce,da je neko ovoliko glup?
Svaki m^3 gasa,koji ode u pravcu Kine i Turske je kubik manje za EU potrosace i razvoj industrije!
Gas nije neiscpan izvor energije,a kinesko pa i tursko trziste su ogromni!!!
Da li su oni uopste svesni,da su buducim generacijama Evropljana smanjili vreme,koje je preostalo do potpunog nestanka ovog energenta???
Sve zbog kratkorocnih sebicnih interesa.
Izgradnjom dva gasovoda prema Kini i ovog prema Turskoj,Rusija moze u nekim sledecim situacijama,potpuno ostaviti Evropu bez svog gasa,a onda cemo videti ove pametnjakovice,kako mole da do toga ne dodje!
Kratkovidi kretenizam!!!

Hromi

pre 9 godina

Nisam siguran ko je veci gubitnik, da l' Rusija koja gubi profit ako odustane od juznog toka, ili EU koja ce morati da placa skup gas iz Azejberdzana (za ko zna kolko godina kad se izgradi taj gasovod) ili SAD. Srbija ce biti sigurno gubitnik ako ne prodje juzni tog, jer gubi veliki profit od tranzita.

Deda

pre 9 godina

Narode pa ovaj Putin rastura Evropu. Nije ni pocela izgradnja Juznog toka, a covek je vec oborio sve vlade zemalja kuda je trebao da prodje. Zivi bili pa videli na prolece. Sve drzave sve do Austrije su vec ulozile stotine miliona u projekat, cevi se uveliko prave, cele ekonomije, a pogotovo nasa, a i sve ostale investicije se oslanjaju na Juzni tok tako da ce biti kolapsa u privredi. Srecno!

Kamičak

pre 9 godina

I kako je poražen? Ne prodaje Peri, negi Miki. Šta sad, Pera je fensi, a Mika ljakse?
(guja, 2. decembar 2014 15:22)

Ма ја мислим да су ови амерички новинари ишли у школу код Слобе кад смо ми ономад победили НАТО.

Dilan Dog

pre 9 godina

Sad mi lepo da ispostavimo racun nasim americkim "prijateljima" sto gubimo godisnje 300 miliona evra za takse za prolaz gasa.sto gubimo investiciju od 2 milijarde evra.A trebali bi da plate amerikanci odstetu za NIS.Gadi mi se od takvih prijatelja.Ovo je dokaz da je EU samo prirepak kojima upravlja SAD.Evropa treba da bude od Atlantika do Urala,bez amerikanaca.Kao sto je De Gol zeleo.

ivan

pre 9 godina

'u retkom diplomatskom porazu'?!

Pa gde Rusija nije diplomatski porazena u zadnjih 200 godina? Osim 40 godina okupacije istocne Evrope, Rusija je u stalnom porazu i kasnjenju za ostatkom sveta.
Kina, Indija, Afrika, daleki istok - zemlje koje su hiljadama godina kasnile za Rusijom sada je stizu i prestizu!

Pa svaka demokratizacija (pad Berlinskog zida, Causeska, Gadafija, Sadama, Milosevica, Janukovica, kapitalizam u Kini, Arapsko prolece) - sta od svega toga nije bio diplomatski poraz Rusije?

Sada gube 100-200 milijardi $ godisnje, ulaze u recesiju!
Kinezima su pre msec dana prodali 10% Sibira (odnosno prirodnih rezervi u Siburu) da zakrpe rupe u budzertu!

Diplomatija dostojna Mire Markovic i Seselja...

Svaka cast!

Poštovani

pre 9 godina

Putinu ne smeta Turska u NATO-u,a smeta mu Ukrajina...
(Licemer, 2. decembar 2014 15:35)

Ukraina je na korak od Moskve,ziv ti meni bio :D

SrpskiVragolan

pre 9 godina

Znate šta je najsmešnije od svega? To što euro-amero-fili i dalje sudeći po komentarima vide opet Ruse kao krivce za ovu neizgradnju Južnog toka. Ej EU na čelu sa Amerima sve rade da se ovaj projekat saborita od samog početka i opet Rusi krivi? Zamislite da je siutacija obrnuta gde bi Rusi zauzeli poziciju Amera i sabotirali takav nekakav ogroman projekat pa bili bi razapeti po celom svetu u sekundi. Izgleda da je Amerima sve dopušteno. Od Invazije na tuđe teritorije, eksploatacije prirodnih resursa, ubijanje nedužnih, sabotiranje boljitka EU a pogotvu naše Srbije itd. Sad će da nas greju Ameri jel gospoda euro-amero-fili? S kim mi imamo posla...

Maestro

pre 9 godina

Не видим зашто ми не би били на месту Турске по питању хране, у корист ембарга, док уместо тога "солидаришемо" се са ЕУ, која нам "правно" одузима део територије, бацали бомбе пре 15 година, због њих нам ускраћен гасовод итд.

i sta sad

pre 9 godina

I sta na ovo kazu svi oni koji pljuju po Rusima i Putinu.
Cija je namera bila da zaustavi gradnju Juznog toka.Sto pre ukapirate da je Nemacka(EU), najobicniji vazal USA, to ce biti manje razocarenja.
Nisam Rusofil i zivim u Nemackoj, tako da malo bolje znam odakle "svi vetrovi duvaju".
Ali ne zelim kao ostali da budem tikva bez korena i znam "koliko kosta" sve sto se ovde zaradi, a ne dobije se NISTA.

Zoonlogonechon

pre 9 godina

Pobednici: Turska i Kina=jeftin gas, gubitnici: EU=skuplji gas, nedostatak nezavisnosti jer su Rusi uspeli da upropaste konkurenciju juznom toku "nabucco". gubitnik: Rusija: gubi milijarde jer ne prodaje skuplje gas za EU. Veliki gubitnik: Srbija, Bugarska, Madjarska, Austrija. Veliki pobednik Amerika: jer je EU slusa na svoju stetu.

Marija

pre 9 godina

Da, i jos da dodam, necemo vam nikada zaboraviti Zorana Djindjica, KGB trovaci.
(mdj, 2. decembar 2014 15:54)

Pre no što je ubijen, za vas 'drugosrbiajnce' (Lukovoića, Biserko, Srbljanovićku, Pečanik-dame...) Đinđić je bio kriminalac i izdajnik. E, to mi vama nikad nećemo zaboraviti, drugoništarije.
(Humanoid, 2. decembar 2014 19:02)

Jel ti to Humanoid komunjao nazivas Zorana Djindjica izdajnikom onako kako su ga Udbasi nazivali po Srbiji i KGB-ovci na njihovom zvanicnom dnevniku u Moskvi?
Raspada vam se KGB banda u Rusiji pa ste malo nervozni , a za Zorana Djindjica Udbasku rusku petu kolonu tek ceka procesuiranje.

Raspadom KGB bande u Moskvi taj proces u Srbiji ce biti drasticno ubrzan, za izvodjenje pred lice pravde nalogodavaca ubistva srpskog premijera koji je zeleo da povede Srbiju u EU.

Sacekaj jos malo videces sve sam.

pogaca..

pre 9 godina

Vojvodjaner@ Samo jos da nam kazes u kom ce se to veku desiti..Pa nama jos sva sela nemaju ni put,struju,vodu..Ako mislis da je onaj makadanski ..sasvim ok,ja mislim da nije..Sela nam izgledaju..,kao da je vreme stalo,ali odavno!A ti pricas o nekim alternativnim nacinima..Okreni se oko sebe i pogledaj realnost!Gas nam je svima potreban i bice jos dugo,dugo...Ovde su neki hteli hleba..preko pogace!I sad neka uslovljavaju,koliko hoce!Ponuda ocigledno vise nije na stolu!To su one birokrate sto kazu..da se moraju ispostovati evropski propise..A oni,cas vaze,cas ne vaze!Ma sve je to bez ikakvog smisla!Nekome majka a necijim ekonomijama maceha!

Nikola

pre 9 godina

Narode pa ovaj Putin rastura Evropu. Nije ni pocela izgradnja Juznog toka, a covek je vec oborio sve vlade zemalja kuda je trebao da prodje. Zivi bili pa videli na prolece. Sve drzave sve do Austrije su vec ulozile stotine miliona u projekat, cevi se uveliko prave, cele ekonomije, a pogotovo nasa, a i sve ostale investicije se oslanjaju na Juzni tok tako da ce biti kolapsa u privredi. Srecno!

mirod

pre 9 godina

Nisam rusofil ali bas rusi i nisu nesto porazeni oni ce da prodaju gas i uzmu pare sad od evrope ili turske nije ni bitno, ali evropa ce da ostane zavisna od gasa preko ukrajine i tenzija izmedju iste i rusije. U poslednje vreme se cesto pominje gas iz skriljaca kao alternativa. Ako to prodje svi smo nadrljali jer eksploatacia te vrste gasa ne samo da zagadjue zemljiste vec i pijacu vodu. Manje je poznato da rusi pored velikih rezervi nafte i gasa imaju i ogromne zalihe pijace vode koju mudro cuvaju i ne eksploatisu u velikim kolicinama. Pa kad se obezbedimo zavisnosti od ruskog gasa lako moze da nam se desi da upadnemo ponovo u rusku milost ali ovaj put jos gore, za pijacu vodu. Mozda za gas i nadjemo alternativu ali za, vodu cemo tesko. Sve mi deluje kao pa svi ti politicari gledaju samo kratkorocnu korist a ne siru sliku.

programer

pre 9 godina

Porazen, a potpisao ugovor vredan pola biliona dolara s Kinom oko gasovoda snaga sibira i time omogucio buduce povecanje cena gasa zapadu. Ukupna dobit se meri bilionima dolara.

konacan scenario jasan

pre 9 godina

Taf ruski gasovod ce se isporucivati gas i za gasovod TAP (Turska-Italija preko Grcke i Albanije) koji se gradi za transoprt gasa iz kaspijske regije. Nece Rusi graditi gasovod samo za Tursku. Vuk sit i koze na broju. Putin uspeva da proda gas, Evropa da dobije vise jeftinog gasa a Turska i tranzitne zemlje uberu "putarinu". S tim sto ovaj puta Putin nece imati monopol i to ce zadovoljiti EU propise.

Guri i madh

pre 9 godina

samo josh dve godine Rusija digne ruke narod biqe gladan i sada ludi gladuje ali ako sanksije nastavi rusi qe poqetio sa protestima protif vllasti

stahlhammer

pre 9 godina

Bilo: Risuja, gas i nedoevrpske drzave
Postalo: Rusija, gas i Turska
Rusija ostaje na istom, Turska je u plusu, ajmo sad mamematicari - ko ga je... u minusu?

Moravsky

pre 9 godina

takođe poraz i Bugara i Srba i Mađara i Austrijanaca i Hrvata i Slovenaca..

zapamtite..400 miliona evra bi Bugarska i Srbija samo zbog tranzita dobijale,mada ovo je tek prva runda oko Južnog Toka..ne verujem da će Putin tek tako da odustane od tog projekta,a i sve zemlje regiona

Prva ugradnja Made in Turkei

pre 9 godina

Izgleda da ce sada i evropski proizvodjaci automobila da ugradjuju delove iz Turske u nove automobile.! Kao i mi devedesetih rezervne delove.

Vojvodjaner

pre 9 godina

Pošto svaka negativna stvar ima i svoju pozitivnost, energetski problemi su već sad, kako vidimo, pokrenuli neke stvari u veću brzinu. Toyota ozbiljno zakoračuje u serijsku proizvodnju automobila na vodonik, a i Tesla motors pravi sve veci proboj u elektro automobilima. Da je malo više pameti i dobre zakonske regulative, Srbija bi mogla značajna sredstva da zaradi od izvoza energije, ako uzmemo u obzir koliko vode protekne uzalud na potocima i rečicama, gde bi mogle da budu male centrale. A o vetru, suncu, bio masi koja ostaje na vojvodjanskim njivama, granama, piljevini...itd,itd, da ne govorimo. I još jedan podatak. Gasifikacija Odžaka je koštalo 11 miliona evra, a prijavilo se manje od deset domacinstava. To dovoljno govori o gasu.

Spectator

pre 9 godina

South Stream nije mogao proci, jer EU zeli diverzificirati dobavljace energeneta. Sta bi EU dobila sa South-Streamom? Dobila bi jos jedan opskrbni pravac a dobavljac bi ostao isti. U tome je problem. Alternativni plan EU je povezati LNG-terminale juzne Europe (Trst, Krk) sa vec izgradjenim LNG terminalom u Poljskoj. Tako bi centralne i istocne EU- zemlje (Slovenija, Slovacka, Ceska, Austrija, Madjarska i Bugarska)dobile jos jedan opskrbni plinovod, koji nebi ovisio o Rusiji. U tome je poanta svega ovog nastojanja. Naravno da ce plin iz LNG terminala biti skuplji nego onaj iz Rusije, ali sigurnost opskrbe ponekad nema cijenu.

zedes.o

pre 9 godina

17:16, Komentara 0...Šta je sad ovo, u čemu je problem...?
Gubernijanci ostali bez teksta...
A možda čekaju čiča Tomu koju samo Srbiju više od Rusije, ili Bajatog, ili Vulina, takođe bajatog...

MrkDjok

pre 9 godina

Jednom kaže crni gruja : pozvaće mo braću ruse koiji nam naravno neće pomoći kao i u prošlosti...
(Samo istina, 2. decembar 2014 22:42)

To je naravno stereotip koji se gura kroz filmove i TV. Londonska skola.

Charuga

pre 9 godina

Nije Putin porazzen,ne zamenjujte teze!....PORAZZENA JE CELA EVROPA!i to najvishe zahvaljujucci njenoj sopstvenoj gluposti i PODLOZZNOSTI VAMA,AMERIMA!

Pera

pre 9 godina

Pre oko 8 meseci su Ukrajinci svoje naftovode prodali, praktično poklonili američkim kompanijama. Beše Najednom sin se preselio u Kijev da upravlja tom firmom.

Od tog trenutka je postalo jasno ameri neće dozvoliti juzni tok da ne bi izgubili novac od Tranzita.

Nemojte gledati "Evropi je bolje ovo, Evropi je bolje ono". Evropu i Sad vode isti ljudi, oni igraju globalnu igru, boli njih uvo za stanovnike Sad i Evrope, svima treba da je dobro taman toliko da ppstojeci sistem može da opstane.

Vladimir

pre 9 godina

Nije mi jasno kako je to Putin poražen. Gas je okrenut ka Kini i Turskoj umesto ka EU. U ovakvoj situaciji su na gubitku EU stanovnici, jer će plaćati skuplji gas, a najverovatnije ga neće imati, pa ce koristiti naftu koja je duplo skuplja.
U celoj situaciji mi je najžalije nas je ostasmo bez gasa zbog EU i njihovih prljavih političkih igara.

logika

pre 9 godina

Zar je moguce,da je neko ovoliko glup?
Svaki m^3 gasa,koji ode u pravcu Kine i Turske je kubik manje za EU potrosace i razvoj industrije!
Gas nije neiscpan izvor energije,a kinesko pa i tursko trziste su ogromni!!!
Da li su oni uopste svesni,da su buducim generacijama Evropljana smanjili vreme,koje je preostalo do potpunog nestanka ovog energenta???
Sve zbog kratkorocnih sebicnih interesa.
Izgradnjom dva gasovoda prema Kini i ovog prema Turskoj,Rusija moze u nekim sledecim situacijama,potpuno ostaviti Evropu bez svog gasa,a onda cemo videti ove pametnjakovice,kako mole da do toga ne dodje!
Kratkovidi kretenizam!!!

(Mare, NS)

Samo da te podsetim (ili naučim) da gas iz Rusije učestvuje sa 30% u ukupnoj količini gasa koju troše EU zemlje. Taj gas se plaća redovno i po dobrim cenama (iz ugla prodavca) što EU čini prioritetnim klijentom za Rusiju. Meni se sve više čini da će mnogo lakše Evropljani odmeniti ovih 30% ruskog gasa nego što će Rusi odmeniti pare iz Evrope i takvog klijenta, no videćemo... u svakom slučaju, iz ovoga će kao najveći gubitnik izaći upravo Srbija zbog svoje kretenske nazovi politike sedenja na dve ili više stolica dok je ne podržava niti jedan veliki igrač. Neutralnost kakvom je zamišljaju `intelektualci` iz kruga dvojke je mnogo skupa, a glupa.

Mladen

pre 9 godina

e deco, deco. Putin jeste poražen, ali ne zbog Južnog Toka već zbog barela nafte od 67$. A to mu nije uvalila Amerika nego OPEC, kojega je Rusija sabotirala godinama a sada im se pruzila prilika da mu vrate uslugu. Dovoljno je da cena ostane u tom rangu godinu dana i rupa u ruskom budžetu će biti veličine Sibira.

Botkica

pre 9 godina

Kako su ga samo porazili! Sledi smrzavanje balkanskih zemalja... Nevolja je sto ameri nikad nisu znali geografiju a mi stradali kao kolateralna steta. Eu je chudo treba sto pre da udjemo da bismo sto pre izasli otreznjeni

Sahalin

pre 9 godina

Ne razumem čemu likuju američki novinari?Da li tome što su kaznili Putina ili zemlje koje su trebale da obezbede energetsku stabilnost?A pri tome nisu u prvu,jer Južni tok će biti nastavljen samo što će promeniti maršrutu.U stvari na šteti nisu krajni potrošači,jer će gasovod preko Turske i Grčke stići do Italije,ali će,evidentno,biti kažnjene Bugarska,Srbija i Mađarska,kroz koje je JT trebao da prođe.Sa druge strane zašto američki novinari ne spominju šamar koji je Vašington juče dobio iz Istanbula,od Turske.I to samo nekoliko dana posle samita o energetskom snabdevanju,u istom gradu,organizovan od Amera(poseta potpredsednika Bajdena),a koji je trebao da bude suprostavljen Ruskim interesima u ovom delu Evrope.Dakle ne samo da Putin nije doživeo poraz,već je ovim sporazumom jasno stavio do znanja da neće pristati na politička uslovljavanja iz Brisela oko Južnog toka.

WEST

pre 9 godina

Odličan posao,na ovome ne treba stati treba i dalje držati i pooštriti sankcije i rusija će pasti na koljena.Biti odlučan i rusi su donji a onda pametno pokupovati njihova bogatstva i riješen problem.Bravo za Zapad!

WEST

pre 9 godina

Rublje u ponoru,oborene cijene nafte,budžet nikakav,sankcije za vratom,neprijateljstvo cijelog svijeta.Kada vidim ovo ne znam da li su rusi uspjeli.Ukrajina i nije toliko bitna ionako nikad neće u EU i NATO ali će imati poseban status kojim će biti brana i vječiti neprijatelj rusima.U ovoj bitci samo su Ameri dobili.

#vladimir0710

pre 9 godina

Šta znaju mediji šta je poraz, a šta pobeda. Medijima je zadatak da prenose događaje bez filozofiranja i kraj priče.

баја патак

pre 9 godina

Марија :)
предложио бих да прочиташ књигу Биланс совјетског термидора.

Ja ja

pre 9 godina

A nase rezerbe nagte u vojvodini koje kada su kupile NIS dobili pravo da koriste i izvezli 40 miljardi sirove nafte i jos dobili sve pumpe u Srbiji. To niko ne govori. Bas me zanima sta se sada desiti. Po pravili Rusi bi trebali vratiti taj novac Srbiji ako je ugovor tacan.

ivan

pre 9 godina

'u retkom diplomatskom porazu'?!

Pa gde Rusija nije diplomatski porazena u zadnjih 200 godina? Osim 40 godina okupacije istocne Evrope, Rusija je u stalnom porazu i kasnjenju za ostatkom sveta.
Kina, Indija, Afrika, daleki istok - zemlje koje su hiljadama godina kasnile za Rusijom sada je stizu i prestizu!

Pa svaka demokratizacija (pad Berlinskog zida, Causeska, Gadafija, Sadama, Milosevica, Janukovica, kapitalizam u Kini, Arapsko prolece) - sta od svega toga nije bio diplomatski poraz Rusije?

Sada gube 100-200 milijardi $ godisnje, ulaze u recesiju!
Kinezima su pre msec dana prodali 10% Sibira (odnosno prirodnih rezervi u Siburu) da zakrpe rupe u budzertu!

Diplomatija dostojna Mire Markovic i Seselja...

Svaka cast!

Guri i madh

pre 9 godina

samo josh dve godine Rusija digne ruke narod biqe gladan i sada ludi gladuje ali ako sanksije nastavi rusi qe poqetio sa protestima protif vllasti

Marija

pre 9 godina

Da, i jos da dodam, necemo vam nikada zaboraviti Zorana Djindjica, KGB trovaci.
(mdj, 2. decembar 2014 15:54)

Pre no što je ubijen, za vas 'drugosrbiajnce' (Lukovoića, Biserko, Srbljanovićku, Pečanik-dame...) Đinđić je bio kriminalac i izdajnik. E, to mi vama nikad nećemo zaboraviti, drugoništarije.
(Humanoid, 2. decembar 2014 19:02)

Jel ti to Humanoid komunjao nazivas Zorana Djindjica izdajnikom onako kako su ga Udbasi nazivali po Srbiji i KGB-ovci na njihovom zvanicnom dnevniku u Moskvi?
Raspada vam se KGB banda u Rusiji pa ste malo nervozni , a za Zorana Djindjica Udbasku rusku petu kolonu tek ceka procesuiranje.

Raspadom KGB bande u Moskvi taj proces u Srbiji ce biti drasticno ubrzan, za izvodjenje pred lice pravde nalogodavaca ubistva srpskog premijera koji je zeleo da povede Srbiju u EU.

Sacekaj jos malo videces sve sam.

Spectator

pre 9 godina

South Stream nije mogao proci, jer EU zeli diverzificirati dobavljace energeneta. Sta bi EU dobila sa South-Streamom? Dobila bi jos jedan opskrbni pravac a dobavljac bi ostao isti. U tome je problem. Alternativni plan EU je povezati LNG-terminale juzne Europe (Trst, Krk) sa vec izgradjenim LNG terminalom u Poljskoj. Tako bi centralne i istocne EU- zemlje (Slovenija, Slovacka, Ceska, Austrija, Madjarska i Bugarska)dobile jos jedan opskrbni plinovod, koji nebi ovisio o Rusiji. U tome je poanta svega ovog nastojanja. Naravno da ce plin iz LNG terminala biti skuplji nego onaj iz Rusije, ali sigurnost opskrbe ponekad nema cijenu.

zedes.o

pre 9 godina

17:16, Komentara 0...Šta je sad ovo, u čemu je problem...?
Gubernijanci ostali bez teksta...
A možda čekaju čiča Tomu koju samo Srbiju više od Rusije, ili Bajatog, ili Vulina, takođe bajatog...

konacan scenario jasan

pre 9 godina

Taf ruski gasovod ce se isporucivati gas i za gasovod TAP (Turska-Italija preko Grcke i Albanije) koji se gradi za transoprt gasa iz kaspijske regije. Nece Rusi graditi gasovod samo za Tursku. Vuk sit i koze na broju. Putin uspeva da proda gas, Evropa da dobije vise jeftinog gasa a Turska i tranzitne zemlje uberu "putarinu". S tim sto ovaj puta Putin nece imati monopol i to ce zadovoljiti EU propise.

Humanoid

pre 9 godina

Da, i jos da dodam, necemo vam nikada zaboraviti Zorana Djindjica, KGB trovaci.
(mdj, 2. decembar 2014 15:54)

Pre no što je ubijen, za vas 'drugosrbiajnce' (Lukovoića, Biserko, Srbljanovićku, Pečanik-dame...) Đinđić je bio kriminalac i izdajnik. E, to mi vama nikad nećemo zaboraviti, drugoništarije.

Super

pre 9 godina

U čemu se sastoji poniženje ako u roku od mesec dana shvatiš da imaš posla sa neopevanim ludacima spremnim da žrtvuju sopstvni interes zarad "bone" iz Vašingtona, otkačiš tu ekipu i dogovoriš sa Kinezima i Turcima još unosniju saradnju? Ja bih voleo da bar jednom budem tako ponižen makar i u okvirima mog mikronivoa. Takvih poniženja nikada dosta.

mihailo

pre 9 godina

Putin se ponovo pokazao kao vrstan strateg, uvek za dva koraka ispred protivnika. Gas je preusmerio ka Kini i Turskoj, izolovao moćnu Tursku od SAD i EU i time kupio ulaznicu da se Rusija pojavi kao bitan faktor u igranci na Bliskom istoku. Ne bi me čudilo da u Turskoj uskoro plane "spontana" obojena revolucija, ali Erdogan nije vrana pa da ne zna kako treba sa tim plaćenim "demokratama" (naročito uz pomoć ruskih obaveštajaca).

dejan

pre 9 godina

strašan poraz putina!!!! potpisao ugovor sa kinezima za isporuku ruskog gasa narednih 40 godina, i sad ga baš briga za južni tok!!!! ako se izgradi super! još više para za rusiju ako ne nema gubitaka!!!

kejto

pre 9 godina

putin prosirio rusiju,a evropljani izgubili gasovod,a dobili ogromnu i nestabilnu ukrajinu u kojoj besni rat. ko je tu izgubio,a ko pobedio nije mi bas jasno :)

pera

pre 9 godina

"Ruski predsednik upravlja pitanjima energije lično"

Ali se zato američki predsednici okreću uvođenju demokratije samo u zemljama u kojima nema nafte, tako je.

vidoviti

pre 9 godina

koje ste vi budaletine. kada se uskoro zakuva u ukrajini pitacu vas ko ce zazaliti sto je juzni tok stopiran. pre bih rekao da se tome radujete.

Vladimir Dž

pre 9 godina

"Odluka o prekidu projekta Južni tok takođe je i retka pobeda za EU i SAD, koje su ove godine uglavnom bespomoćno posmatrale aneksiju Krima i jačanje separatista na istoku Ukrajine"

Zaboravili ste da napomenete da su pre toga rusi na istoku zemlje posmatrali uzdiznje fašista na zapadu i njihovo preuzimanje vlasti u Kijevu.

"Ruski predsednik upravlja pitanjima energije lično, kao verovatno najvećim izvorom moći kojim raspolaže na međunarodnoj areni."

Vi verovatno želite da kažete da vaši predsednici to ne rade jer ste vi navodno jedna demokratsko uredjena zemlja. Usput opet zaboravljate da napomenete da vaše predsednike postavljaju vaši naftaši za trku dok vaši zombiji samo odaberu jednog stvarajući iluziju o nekakvom demokratskom izboru.

kastro

pre 9 godina

Putin porazen isto koliko je Amerika dobila rat u Vijetnamu. Sve svoje poraze prikazuju kao velike pobede. Sto bi rekao nas Sloba pokojni posle Kosova"Dragi gradjani, srecna nam pobeda "

Vojvodjaner

pre 9 godina

Pošto svaka negativna stvar ima i svoju pozitivnost, energetski problemi su već sad, kako vidimo, pokrenuli neke stvari u veću brzinu. Toyota ozbiljno zakoračuje u serijsku proizvodnju automobila na vodonik, a i Tesla motors pravi sve veci proboj u elektro automobilima. Da je malo više pameti i dobre zakonske regulative, Srbija bi mogla značajna sredstva da zaradi od izvoza energije, ako uzmemo u obzir koliko vode protekne uzalud na potocima i rečicama, gde bi mogle da budu male centrale. A o vetru, suncu, bio masi koja ostaje na vojvodjanskim njivama, granama, piljevini...itd,itd, da ne govorimo. I još jedan podatak. Gasifikacija Odžaka je koštalo 11 miliona evra, a prijavilo se manje od deset domacinstava. To dovoljno govori o gasu.

joca

pre 9 godina

gluposti, kako energetski div kakav je rusija moze biti porazen, eto odmah se pojavio drugi kupac, mozda manji ali je do njega lakse doci, ljudi znate li vi koliko turska ima stanovnika, ko mi bugari, bosanci, hrvati, madjari i talijani zajedno, ali to je jedna zemlja, plus sa njom se rusija granici, preko mora ali granici, sramota jedna sta radi amerika, preko ledja balkanske sirotinje prebija svoje internacionalne interese i leči sujetu, kada potpuno otkacite evropu od rusije gospodo više ništa neće sprečavati ruse da okupiraju celu ukrajinu i proteraju naciste, mozda ce vam ostaviti cernobilj

Tanja

pre 9 godina

Najbolje po USA da samo Evropa zarati sa Rusijom; sto je danas na Euronewsu i javno rekao,jedan od bitnih republikanaca u Kongresu: mi zelimo da Evropa i Nato pri Evropi salje oruzje Ukrajini i tako im pomognu i spasu ih Rusije ( a mi cemo prodavati oruzje )

АлекС

pre 9 godina

South Stream nije mogao proci, jer EU zeli diverzificirati dobavljace energeneta. Sta bi EU dobila sa South-Streamom? Dobila bi jos jedan opskrbni pravac a dobavljac bi ostao isti. U tome je problem. Alternativni plan EU je povezati LNG-terminale juzne Europe (Trst, Krk) sa vec izgradjenim LNG terminalom u Poljskoj. Tako bi centralne i istocne EU- zemlje (Slovenija, Slovacka, Ceska, Austrija, Madjarska i Bugarska)dobile jos jedan opskrbni plinovod, koji nebi ovisio o Rusiji. U tome je poanta svega ovog nastojanja. Naravno da ce plin iz LNG terminala biti skuplji nego onaj iz Rusije, ali sigurnost opskrbe ponekad nema cijenu.
(Spectator, 2. decembar 2014 18:25)

Пропустили сте само пар минорних фактора. Први је недостатак инфраструктуре за транспорт ЛНГ-а кроз Европу је се не може користити гасна. За изградњу је потребно најмање 15-20 година. Друго, да би се надокнадио руски гас ЛНГ-ом, потребно је за његов транспорт из Америке изградити још једно 4500 танкера, јер тренутно их у свету постоји свега 450. И за то је потребно једно 20 година и огромна финансијска средства, која би морала бити надокнађена кроз цену таквог горива.

Дакле, цела замисао је у домену "што се баби снило...".

aleksa

pre 9 godina

Kao sto je napisano, Turska je jedina profitirala, a moje misljenje, zasto, zato sto nije u evropskoj uniji, i po odavno ju je briga za istu. A putinov potez kao alternativu za juzni tok moze samo da zapusi usta briselskim robovlasnicima i da im satvi do znanja da je krajnje vreme da krenu da razmisljaju o svojoj buducnosti, jer ako ovako nastave onaj kauboj iz wsingtona ce ih upropastiti.

Sale

pre 9 godina

Putin je na vreme potpisao i sklopio ugovore sa Istokom kada je video da ce oko juznog toka biti problema, tako da je gubitnik jedino i iskljucivo Evropa.

aaaaa

pre 9 godina

Evropa sama sebi zabija noz u ledja tj. zabija Bugarima, nama i ostalima koji su se nadali. A zarad cijih interesa?

Porazeni smo mi Balkanci, a EU i Rusi ce imati minorne posledice. Zato profitiraju trece strane.

Shone

pre 9 godina

Koliko ja cenim, ovo je postupak direktno protiv Bugara i indirektno protiv EU. Šte će se desiti? Ruske pare će biti spašene gasovodom do granice s Grčkom, Bugarska će biti zaobiđena, a u nekoj budućnosti, kad se strasti oko Ukrajine smire, i kad Evropa opet počne da gleda pre svega svoj interes, gasovod će dalje proći na sever preko Grčke, Makedonije, nas i dalje kako je i bilo planirano. Do tada će Turska skidati kajmak.

Najveći gubitnici Bugari, najveći dobitnici na kratke staze Turci. Gubitnici na kratke staze EU i mi.

Hvala na pažnji

arsenije

pre 9 godina

ameri mogu da spinuju do sutra. jedini koji gube su zemlje kroz koje je gasovod trebao da prodje. bugarin koji je stopirao juzni tok je na amerikanskom platnom spisku...

drvobradi

pre 9 godina

Ne vidim kako je Putin gubitnik u ovoj prici, sem sto ga je kostalo nesto reputacije da uvek dobija sta hoce. Najveci gubitnik u celoj prici je siromasna jugoistocna Evropa, a medju njima mi. Najveci dobitnici Turska i SAD. Kratkorocni pobednik, koji je izvojevao Pirovu pobedu, je administracija iz Brisela.

Poštovani

pre 9 godina

Putinu ne smeta Turska u NATO-u,a smeta mu Ukrajina...
(Licemer, 2. decembar 2014 15:35)

Ukraina je na korak od Moskve,ziv ti meni bio :D

Milan1989

pre 9 godina

Jedini gubitnici ovde su "male" drzave a to smo mi,Bugari,Madjari,itd. Rusija nije nista izgubila,jednostavno ce preusmeriti gasovod ka Turskoj.

Stefan

pre 9 godina

Nagrdili ste ga. Napišite da ste juče izgubili drugog po jačini saveznika u NATO paktu- Tursku. Sve što neće kroz Srbiju i Bugarsku, ići će kroz Tursku i Kinu, koji su čak i veći potrošači. A poraženi smo mi Balkanci kao i uvek.

WEST

pre 9 godina

Odličan posao,na ovome ne treba stati treba i dalje držati i pooštriti sankcije i rusija će pasti na koljena.Biti odlučan i rusi su donji a onda pametno pokupovati njihova bogatstva i riješen problem.Bravo za Zapad!

Mare,NS

pre 9 godina

Zar je moguce,da je neko ovoliko glup?
Svaki m^3 gasa,koji ode u pravcu Kine i Turske je kubik manje za EU potrosace i razvoj industrije!
Gas nije neiscpan izvor energije,a kinesko pa i tursko trziste su ogromni!!!
Da li su oni uopste svesni,da su buducim generacijama Evropljana smanjili vreme,koje je preostalo do potpunog nestanka ovog energenta???
Sve zbog kratkorocnih sebicnih interesa.
Izgradnjom dva gasovoda prema Kini i ovog prema Turskoj,Rusija moze u nekim sledecim situacijama,potpuno ostaviti Evropu bez svog gasa,a onda cemo videti ove pametnjakovice,kako mole da do toga ne dodje!
Kratkovidi kretenizam!!!

pogaca..

pre 9 godina

Vojvodjaner@ Samo jos da nam kazes u kom ce se to veku desiti..Pa nama jos sva sela nemaju ni put,struju,vodu..Ako mislis da je onaj makadanski ..sasvim ok,ja mislim da nije..Sela nam izgledaju..,kao da je vreme stalo,ali odavno!A ti pricas o nekim alternativnim nacinima..Okreni se oko sebe i pogledaj realnost!Gas nam je svima potreban i bice jos dugo,dugo...Ovde su neki hteli hleba..preko pogace!I sad neka uslovljavaju,koliko hoce!Ponuda ocigledno vise nije na stolu!To su one birokrate sto kazu..da se moraju ispostovati evropski propise..A oni,cas vaze,cas ne vaze!Ma sve je to bez ikakvog smisla!Nekome majka a necijim ekonomijama maceha!

Prva ugradnja Made in Turkei

pre 9 godina

Izgleda da ce sada i evropski proizvodjaci automobila da ugradjuju delove iz Turske u nove automobile.! Kao i mi devedesetih rezervne delove.

Zoonlogonechon

pre 9 godina

Pobednici: Turska i Kina=jeftin gas, gubitnici: EU=skuplji gas, nedostatak nezavisnosti jer su Rusi uspeli da upropaste konkurenciju juznom toku "nabucco". gubitnik: Rusija: gubi milijarde jer ne prodaje skuplje gas za EU. Veliki gubitnik: Srbija, Bugarska, Madjarska, Austrija. Veliki pobednik Amerika: jer je EU slusa na svoju stetu.

Deda

pre 9 godina

Narode pa ovaj Putin rastura Evropu. Nije ni pocela izgradnja Juznog toka, a covek je vec oborio sve vlade zemalja kuda je trebao da prodje. Zivi bili pa videli na prolece. Sve drzave sve do Austrije su vec ulozile stotine miliona u projekat, cevi se uveliko prave, cele ekonomije, a pogotovo nasa, a i sve ostale investicije se oslanjaju na Juzni tok tako da ce biti kolapsa u privredi. Srecno!

oxoxoposum

pre 9 godina

Poražena je južna Evropa a i mi sa njima. Ubuduće će Bugari a i svi mi plaćati 30% skluplji gas nego što bi imali sa južnim tokom. Ta razlika ide u budžet Turske. Mi se ni ne pitamo, jer smo samo karika u nizu. Kolateralna šteta. Poznato?

i sta sad

pre 9 godina

I sta na ovo kazu svi oni koji pljuju po Rusima i Putinu.
Cija je namera bila da zaustavi gradnju Juznog toka.Sto pre ukapirate da je Nemacka(EU), najobicniji vazal USA, to ce biti manje razocarenja.
Nisam Rusofil i zivim u Nemackoj, tako da malo bolje znam odakle "svi vetrovi duvaju".
Ali ne zelim kao ostali da budem tikva bez korena i znam "koliko kosta" sve sto se ovde zaradi, a ne dobije se NISTA.

Dilan Dog

pre 9 godina

Sad mi lepo da ispostavimo racun nasim americkim "prijateljima" sto gubimo godisnje 300 miliona evra za takse za prolaz gasa.sto gubimo investiciju od 2 milijarde evra.A trebali bi da plate amerikanci odstetu za NIS.Gadi mi se od takvih prijatelja.Ovo je dokaz da je EU samo prirepak kojima upravlja SAD.Evropa treba da bude od Atlantika do Urala,bez amerikanaca.Kao sto je De Gol zeleo.

SrpskiVragolan

pre 9 godina

Znate šta je najsmešnije od svega? To što euro-amero-fili i dalje sudeći po komentarima vide opet Ruse kao krivce za ovu neizgradnju Južnog toka. Ej EU na čelu sa Amerima sve rade da se ovaj projekat saborita od samog početka i opet Rusi krivi? Zamislite da je siutacija obrnuta gde bi Rusi zauzeli poziciju Amera i sabotirali takav nekakav ogroman projekat pa bili bi razapeti po celom svetu u sekundi. Izgleda da je Amerima sve dopušteno. Od Invazije na tuđe teritorije, eksploatacije prirodnih resursa, ubijanje nedužnih, sabotiranje boljitka EU a pogotvu naše Srbije itd. Sad će da nas greju Ameri jel gospoda euro-amero-fili? S kim mi imamo posla...

WEST

pre 9 godina

Rublje u ponoru,oborene cijene nafte,budžet nikakav,sankcije za vratom,neprijateljstvo cijelog svijeta.Kada vidim ovo ne znam da li su rusi uspjeli.Ukrajina i nije toliko bitna ionako nikad neće u EU i NATO ali će imati poseban status kojim će biti brana i vječiti neprijatelj rusima.U ovoj bitci samo su Ameri dobili.

ереник&топлуга

pre 9 godina

јесу ли ови глупи или шта? зашто турска купује гас од русије, а не из тих неких других извора?

Maestro

pre 9 godina

Не видим зашто ми не би били на месту Турске по питању хране, у корист ембарга, док уместо тога "солидаришемо" се са ЕУ, која нам "правно" одузима део територије, бацали бомбе пре 15 година, због њих нам ускраћен гасовод итд.

Џони Хазард

pre 9 godina

@Spectator - U tome je poanta svega ovog nastojanja. Naravno da ce plin iz LNG terminala biti skuplji nego onaj iz Rusije, ali sigurnost opskrbe ponekad nema cijenu.

Тачно тако! Једино ме мучи куд се Немци нису сетили ове поанте, него се намучише са изградњом Северног тока.

Hromi

pre 9 godina

Nisam siguran ko je veci gubitnik, da l' Rusija koja gubi profit ako odustane od juznog toka, ili EU koja ce morati da placa skup gas iz Azejberdzana (za ko zna kolko godina kad se izgradi taj gasovod) ili SAD. Srbija ce biti sigurno gubitnik ako ne prodje juzni tog, jer gubi veliki profit od tranzita.

Nikola

pre 9 godina

Narode pa ovaj Putin rastura Evropu. Nije ni pocela izgradnja Juznog toka, a covek je vec oborio sve vlade zemalja kuda je trebao da prodje. Zivi bili pa videli na prolece. Sve drzave sve do Austrije su vec ulozile stotine miliona u projekat, cevi se uveliko prave, cele ekonomije, a pogotovo nasa, a i sve ostale investicije se oslanjaju na Juzni tok tako da ce biti kolapsa u privredi. Srecno!

mirod

pre 9 godina

Nisam rusofil ali bas rusi i nisu nesto porazeni oni ce da prodaju gas i uzmu pare sad od evrope ili turske nije ni bitno, ali evropa ce da ostane zavisna od gasa preko ukrajine i tenzija izmedju iste i rusije. U poslednje vreme se cesto pominje gas iz skriljaca kao alternativa. Ako to prodje svi smo nadrljali jer eksploatacia te vrste gasa ne samo da zagadjue zemljiste vec i pijacu vodu. Manje je poznato da rusi pored velikih rezervi nafte i gasa imaju i ogromne zalihe pijace vode koju mudro cuvaju i ne eksploatisu u velikim kolicinama. Pa kad se obezbedimo zavisnosti od ruskog gasa lako moze da nam se desi da upadnemo ponovo u rusku milost ali ovaj put jos gore, za pijacu vodu. Mozda za gas i nadjemo alternativu ali za, vodu cemo tesko. Sve mi deluje kao pa svi ti politicari gledaju samo kratkorocnu korist a ne siru sliku.

Kamičak

pre 9 godina

I kako je poražen? Ne prodaje Peri, negi Miki. Šta sad, Pera je fensi, a Mika ljakse?
(guja, 2. decembar 2014 15:22)

Ма ја мислим да су ови амерички новинари ишли у школу код Слобе кад смо ми ономад победили НАТО.

programer

pre 9 godina

Porazen, a potpisao ugovor vredan pola biliona dolara s Kinom oko gasovoda snaga sibira i time omogucio buduce povecanje cena gasa zapadu. Ukupna dobit se meri bilionima dolara.

Moravsky

pre 9 godina

takođe poraz i Bugara i Srba i Mađara i Austrijanaca i Hrvata i Slovenaca..

zapamtite..400 miliona evra bi Bugarska i Srbija samo zbog tranzita dobijale,mada ovo je tek prva runda oko Južnog Toka..ne verujem da će Putin tek tako da odustane od tog projekta,a i sve zemlje regiona

stahlhammer

pre 9 godina

Bilo: Risuja, gas i nedoevrpske drzave
Postalo: Rusija, gas i Turska
Rusija ostaje na istom, Turska je u plusu, ajmo sad mamematicari - ko ga je... u minusu?

Mladen

pre 9 godina

e deco, deco. Putin jeste poražen, ali ne zbog Južnog Toka već zbog barela nafte od 67$. A to mu nije uvalila Amerika nego OPEC, kojega je Rusija sabotirala godinama a sada im se pruzila prilika da mu vrate uslugu. Dovoljno je da cena ostane u tom rangu godinu dana i rupa u ruskom budžetu će biti veličine Sibira.

logika

pre 9 godina

Zar je moguce,da je neko ovoliko glup?
Svaki m^3 gasa,koji ode u pravcu Kine i Turske je kubik manje za EU potrosace i razvoj industrije!
Gas nije neiscpan izvor energije,a kinesko pa i tursko trziste su ogromni!!!
Da li su oni uopste svesni,da su buducim generacijama Evropljana smanjili vreme,koje je preostalo do potpunog nestanka ovog energenta???
Sve zbog kratkorocnih sebicnih interesa.
Izgradnjom dva gasovoda prema Kini i ovog prema Turskoj,Rusija moze u nekim sledecim situacijama,potpuno ostaviti Evropu bez svog gasa,a onda cemo videti ove pametnjakovice,kako mole da do toga ne dodje!
Kratkovidi kretenizam!!!

(Mare, NS)

Samo da te podsetim (ili naučim) da gas iz Rusije učestvuje sa 30% u ukupnoj količini gasa koju troše EU zemlje. Taj gas se plaća redovno i po dobrim cenama (iz ugla prodavca) što EU čini prioritetnim klijentom za Rusiju. Meni se sve više čini da će mnogo lakše Evropljani odmeniti ovih 30% ruskog gasa nego što će Rusi odmeniti pare iz Evrope i takvog klijenta, no videćemo... u svakom slučaju, iz ovoga će kao najveći gubitnik izaći upravo Srbija zbog svoje kretenske nazovi politike sedenja na dve ili više stolica dok je ne podržava niti jedan veliki igrač. Neutralnost kakvom je zamišljaju `intelektualci` iz kruga dvojke je mnogo skupa, a glupa.

Charuga

pre 9 godina

Nije Putin porazzen,ne zamenjujte teze!....PORAZZENA JE CELA EVROPA!i to najvishe zahvaljujucci njenoj sopstvenoj gluposti i PODLOZZNOSTI VAMA,AMERIMA!

баја патак

pre 9 godina

Марија :)
предложио бих да прочиташ књигу Биланс совјетског термидора.

Vladimir

pre 9 godina

Nije mi jasno kako je to Putin poražen. Gas je okrenut ka Kini i Turskoj umesto ka EU. U ovakvoj situaciji su na gubitku EU stanovnici, jer će plaćati skuplji gas, a najverovatnije ga neće imati, pa ce koristiti naftu koja je duplo skuplja.
U celoj situaciji mi je najžalije nas je ostasmo bez gasa zbog EU i njihovih prljavih političkih igara.

Sahalin

pre 9 godina

Ne razumem čemu likuju američki novinari?Da li tome što su kaznili Putina ili zemlje koje su trebale da obezbede energetsku stabilnost?A pri tome nisu u prvu,jer Južni tok će biti nastavljen samo što će promeniti maršrutu.U stvari na šteti nisu krajni potrošači,jer će gasovod preko Turske i Grčke stići do Italije,ali će,evidentno,biti kažnjene Bugarska,Srbija i Mađarska,kroz koje je JT trebao da prođe.Sa druge strane zašto američki novinari ne spominju šamar koji je Vašington juče dobio iz Istanbula,od Turske.I to samo nekoliko dana posle samita o energetskom snabdevanju,u istom gradu,organizovan od Amera(poseta potpredsednika Bajdena),a koji je trebao da bude suprostavljen Ruskim interesima u ovom delu Evrope.Dakle ne samo da Putin nije doživeo poraz,već je ovim sporazumom jasno stavio do znanja da neće pristati na politička uslovljavanja iz Brisela oko Južnog toka.

Botkica

pre 9 godina

Kako su ga samo porazili! Sledi smrzavanje balkanskih zemalja... Nevolja je sto ameri nikad nisu znali geografiju a mi stradali kao kolateralna steta. Eu je chudo treba sto pre da udjemo da bismo sto pre izasli otreznjeni

MrkDjok

pre 9 godina

Jednom kaže crni gruja : pozvaće mo braću ruse koiji nam naravno neće pomoći kao i u prošlosti...
(Samo istina, 2. decembar 2014 22:42)

To je naravno stereotip koji se gura kroz filmove i TV. Londonska skola.

#vladimir0710

pre 9 godina

Šta znaju mediji šta je poraz, a šta pobeda. Medijima je zadatak da prenose događaje bez filozofiranja i kraj priče.

Ja ja

pre 9 godina

A nase rezerbe nagte u vojvodini koje kada su kupile NIS dobili pravo da koriste i izvezli 40 miljardi sirove nafte i jos dobili sve pumpe u Srbiji. To niko ne govori. Bas me zanima sta se sada desiti. Po pravili Rusi bi trebali vratiti taj novac Srbiji ako je ugovor tacan.

Pera

pre 9 godina

Pre oko 8 meseci su Ukrajinci svoje naftovode prodali, praktično poklonili američkim kompanijama. Beše Najednom sin se preselio u Kijev da upravlja tom firmom.

Od tog trenutka je postalo jasno ameri neće dozvoliti juzni tok da ne bi izgubili novac od Tranzita.

Nemojte gledati "Evropi je bolje ovo, Evropi je bolje ono". Evropu i Sad vode isti ljudi, oni igraju globalnu igru, boli njih uvo za stanovnike Sad i Evrope, svima treba da je dobro taman toliko da ppstojeci sistem može da opstane.