Evrozona da uči od baltičkih država

Evrozona rizikuje da izgubi ekonomski zamajac i odloži oporavak, ukoliko vlade njenih članica ne podrže monetarne stimulacije Evropske centralne banke (ECB).

Svet

Izvor: B92

Utorak, 04.11.2014.

11:09

Default images

Te mere potrebno je sprovesti pomoću fiskalnih i strukturnih mera za podsticanje privrednog rasta, izjavio je član izvršnog odbora ECB Benoa Ker.

"Ako ne bude formiran adekvatan miks monetarnih, fiskalnih i strukturnih mera koji bi ojačao poverenje, potrošnju i investicije, ponovo ćemo se naći u opasnosti od privrednog kočenja i odlaganja oporavka", rekao je Ker. On je pozvao vlade širom evrozone da brzo pokrenu reforme neophodne za jačanje ekonomije, prenosi Rojters.

"Iz ugla ECB, mi smo potpuno posvećeni svojoj ulozi u tom miksu, odnosno vraćanju inflacije na nivo blizu dva odsto", dodao je on.

Iskustva stečena tokom krize u evrozoni, kao i prilagođavanja sprovedena u baltičkim državama pokazuju da odlučne i brze reforme donose bolje rezultate od postepeno uvođenih mera, rekao je Ker novinarima u Nikoziji, dodajući da je konkretno na Kipru potrebno hitno usvojiti zakone koji bi omogućili ubrzanu restrukturu dugovanja privatnog sektora.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusija ostaje bez goriva?

Ukrajina sve više uništava rafinerije nafte unutar Rusije, smanjujući moskovske zalihe i izazivajući skok lokalnih cena.

15:08

4.5.2024.

18 h

Podeli: