Kako da gas "preskoči" Ukrajinu

Bezbednost tranzita ruskog gasa za Evropu i Južni tok biće u centru pažnje susreta ruskog ministra energetike Aleksandra Novaka i komesar EU Gintera Etingera.

Svet

Izvor: B92

Ponedeljak, 25.08.2014.

20:36

Default images

Sastanak će biti održan 29. avgusta u Moskvi, saopštilo je danas rusko ministarstvo energetike.

Na sastanku će se razgovarati o bezbednosti tranzita ruskog gasa do Evrope preko Ukrajine, ali i o pravnim i tehničkim aspektima izgradnje gasovoda Južni tok, navodi se u saopštenju ministarstva, prenela je ruska novinska agencija Itar-tas.

Etingerova služba za odnose sa javnošću potvrdila je 5. avgusta održavanje sastanka sa Novakom, kao i da će centralna tema razgovora biti mogućnost obnavljanja trilateralnih gasnih pregovora izmedju Ukrajine, Evropske komisije i Rusije.

Tripartitni razgovori, u kojima su učestvovali Novak, njegov ukrajinski kolega Jurij Prodan i Ginter Etinger počeli su 2. maja, ali su okončani 16. juna bez ikakvih konkretnih rezultata. Nakon toga, ruski Gasprom i ukrajinski Naftogas podneli su tužbe jedan protiv drugog pred Arbitražnim sudom u Stokholmu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

1 d

Svet

Zapad zapretio, Kina uzvratila

Kina je usvojila zakon o carinama kojim želi da osnaži mehanizme odbrane svoje ekomonije nakon pretnji Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije da će reagovati na izvoz jeftinih kineskih proizvoda.

7:59

27.4.2024.

1 d

Svet

Preuzeće kontrolu? Putin: Setite se 90-ih...

Ruski predsednik Vladimir Putin najavio je mogućnost nacionalizacije kompanija u interesu nacionalne odbrane, napominjući da je prelazak preduzeća u državnu svojinu opravdan samo ako radnje vlasnika štete bezbednosti zemlje.

15:15

27.4.2024.

21 h

Svet

Stvara se gigant nad gigantima?

Australijska rudarsko-metalska grupa BHP objavila je nameru da preuzme britansku rudarsku kompaniju "Anglo ameriken", koju je procenila na oko 36 milijardi evra.

11:00

27.4.2024.

1 d

Podeli: