Bitkoin pao nakon upozorenja Kine

Nakon što su se kineske vlasti izjasnile protiv upotrebe bitkoina, u roku od sat vremena vrednost te virtuelne valute pala je za čak 35 odsto u BTC Kini.

Svet

Izvor: B92

Petak, 06.12.2013.

20:44

Default images

Upozorenje je izdato u saopštenju koju su zajednički objavili Narodne banke Kine ( centralna banka ) i četiri resora - Ministarstvo industrije i informacione tehnologije, Kinska nadzorna komisija za bankarstv , Kineska nadzorna komisija za bezbednost i Kineska nadzorna komisija za osiguranje.

Upozorenje je usmereno na zaštitu prava svojine javnosti, zaštitu satusa renminbija kao papirne valute, sprečavanje pranja novca i održavanje finansijske stabilnosti u Kini, stoji u saopštenju.

U izjavi stoji kako bitkoine ne izdaju ni jedne monetarne vlasti tako da nemaju funkciju valute kao zakonskog sredstva plaćanja uz odobrenje vlade . Oni nemaju isti pravni status kao i paprini novac i ne bi trebalo da bude u opticaju na tržištu.

U obaveštenju se, međutim, ističe kako Kinezi mogu koristiti transakcije sa bitkoinaima na internetu na sopstvenu odgovornost .

Zahteva se da finansijske i platne institucije ne daju cene svojih proizvoda ili usluga u bitkoinaima, da se ne uključuju u transakcije u kojima se koriste bitkoini ili prihvataju osiguranja vezana za njega.

Takođe se ističe kako se transakcijske platforme moraju registrovati pri kineskim telekomunikacionim nadzornim telima u skladu sa zakonima, ispunjavati obaveze za suzbijanje pranja novca identifikovanjem svojih potrošača te izveštavati o sumnjivim transakcijama .

Kineska centralna banka će nastaviti sa nadzorom aktivnosti u koje su ukljčeni bitkoini i povezani rizici, zaključuje se .

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zapad zapretio, Kina uzvratila

Kina je usvojila zakon o carinama kojim želi da osnaži mehanizme odbrane svoje ekomonije nakon pretnji Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije da će reagovati na izvoz jeftinih kineskih proizvoda.

7:59

27.4.2024.

1 d

Svet

Stvara se gigant nad gigantima?

Australijska rudarsko-metalska grupa BHP objavila je nameru da preuzme britansku rudarsku kompaniju "Anglo ameriken", koju je procenila na oko 36 milijardi evra.

11:00

27.4.2024.

1 d

Svet

Preuzeće kontrolu? Putin: Setite se 90-ih...

Ruski predsednik Vladimir Putin najavio je mogućnost nacionalizacije kompanija u interesu nacionalne odbrane, napominjući da je prelazak preduzeća u državnu svojinu opravdan samo ako radnje vlasnika štete bezbednosti zemlje.

15:15

27.4.2024.

1 d

Podeli: