Medvedev: Ako Ukrajina uđe u EU...

Premijer Rusije Dmitrij Medvedev ne odbacuje mogućnost uvođenja zaštitnih ekonomskih mera ako se Ukrajina bude pridružila Evropskoj uniji.

Svet

Izvor: B92

Sreda, 20.11.2013.

15:23

Default images

Na pres konferenciji posle zasedanja saveta šefova vlada Zajednice nezavisnih država on nije precizirao kada bi te mere bile uvedene, preneo je Itar tas.

"Kada će se nešto primenjivati niko ne zna, prosto zato što ne znamo šta će se desiti, ne znamo kako će se usklađivati protok robe i ne znamo da li će uopšte biti potrebno da se koriste različita sredstva", naglasio je šef ruske vlade.

On je dodao da ne zna kada će se zaštitne mere primenjivati.

"Ako za to bude potrebno naše rešenje, mi ćemo delovati u skladu sa sporazumima, dogovorom (o zoni slobodne trgovine u okviru Carinske unije) i prvo ćemo obaviti konsultacije, a zatim uvesti odgovarajuće masovne isporuke robe po određenim cenama ili, ako se konstatuje da postoji pretnja od takvih isporuka, biće primenjeno drugo rešenje", objasnio je Medvedev.

Međutim, on je uverio prisutne da to pitanje nije na današnjem dnevnom redu.

"Mi ne znamo šta će se desiti, možemo samo da nagađamo", dodao je premijer.

Stav Rusije o pridruživanju Ukrajine Evropskoj uniji ostaje nepromenjen, naglasio je Medvedev.

"Mi smo to više puta komentarisali, a u međuvremenu nije bilo nikakvih promena u odnosu na posledice, prednosti, probleme. Treba da sačekamo rezultate i vidimo kako će se završiti ovaj mesec za Ukrajinu i na osnovu toga da donosimo određene zaključke", rekao je on.

S druge strane, premijer Ukrajine Nikola Azarov je naglasio da se pripreme za samit u Viljnusu obavljaju normalno, Vrhovni savet radi na donošenju odgovarajućih dokumenata i "sada još jednom kažem da smo fokusirani, pre svega, na razmatranje ekonomskih pitanja, u vezi sa krajem godine i sa realizacijom planova za 2014. godinu".

Ukrajina se nada da će u novembru, na samitu Istočnog partnerstva EU u Viljnusu, potpisati sporazum sa EU koji donosi znatne trgovinske povlastice. Brisel je najavio da je spreman da potpiše sporazum ako Ukrajina učini napredak u oblasti vladavine zakona. Jedan od uslova je i preispitivanje kazne bivšoj premijerki Juliji Timošenko.

Rusija, koja godinama pokušava da iznudi da se Ukrajina, umesto EU, okrene Carinskoj uniji Rusije, Kazahstana i Belorusije, nedavno je upozorila Kijev da će uvesti sankcije ukoliko Ukrajina potpiše taj sporazum.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

42 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: