Etihad ide i u Slovačku?

Prema pisanju nedeljnika "Plus 7 dnji", za ulazak na slovačko tržište je ozbiljno zainteresovana kompanija Etihad ervejz iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Svet

Izvor: B92

Sreda, 21.08.2013.

17:36

Default images

Oblik buduće saradnje još nije konačno dogovren, ali Bratislava je za arapske aerolinije "strateški grad iz kog će im se otvoriti nebo u celoj Evropskoj uniji", piše list, napominjući da je Slovačka, takodje, oduševljena bogatim strateškim partnerom sa Arabijskoj poluostrva.

Za sada je sve samo u fazi nezvaničnih pregovora. Ima nekoliko mogućnosti kako bi Etihad ervejz mogao da se angažuje, piše lišt, a prenosi sajt sme.sk.

Jedna od njih je da dobiju status slovačkog nacionalnog avioprevoznika,što bi značilo da bi imali otvoreno nebo u celoj Evropskoj uniji, a u okviru sporazuma bi imali i bolje uslove od konkurencije za vanevropske zemlje, rekao je izvor nedeljnika Plus 7 dnji.

Druga mogućnost je da samo imaju bazu u Bratislavi. Verovatna je kombinacija obe mogućnosti. Rezultat će se znati tek posle zvaničnih pregovora koji će početi u oktobru, citirao je časopis svoj izvor. Sastavni deo pregovora će biti, ne samo putnički, nego i teretni saobraćaj.

U junu ove godine delegacija Ujedinjenih Arapskih Emirata je posetila Slovačku. Predvodio ju je zamenik ministra inostranih poslova Kalid Ganim Al Gaita, a sa njim su došli i ugledni privrednici.

Tema tog susreta, prema nedeljniku, bile su i mogućnosti sklapanja sporazuma o zaštiti investicija i o izbegavanju dvostrukog oporezivanja, ali i eventualno otvaranje komercijalne vazdušne linije iz Ujedinjenih Arapskih Emirata sa korišćenjem aerodroma Bratislava.

Slovački nedeljnik podesća da su Etihad Ervejz i srpski avioprevoznik Jat ervejz osnovali ovog meseca zajedničku firmu Er Srbija koja ima poziciju nacionalnog prevoznika.

Etihad Ervejz je nedavno pokušao da udje i u Česke aerolinije (ČSA), koje su bile u finansijskim teškoćama. Medjutim, povukao se, a sredstva u ČSA je uložila korejska kompanija Koreja er, naveo je "Plus 7 dnji".

I sa tim prevoznikom arapska aviokompanija ima sporazum o medjusobnom korišćenju letova, čime su, praktično, stvorili vazduhoplovnu alijansu. Pored toga Etihad je kupio i trećinski udeo u Er Berlinu i dobio bazni aerodrom u Berlinu.

Prema današnjem piasnju "Jutarnjeg lista" Etihad se pominje kao treća zainrteresovana aviokompanija za kupovinu Kroacija erlajnza, posle kompanija iz Kine i Indonezije.

Za Etihad Ervejz je sa poslovnog gledišta ključno bilo da dobiju i pristup Beču. Ali tamo već "operiše" konkurentski Emirati erlajnz iz Dubaija. Zbog toga su ainteresovani za Bratislavu, objasnio je nedeljniku poznavalac stanja u vazduhoplovnom okruženju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: