Porez na prodaju preko interneta?

Na praksu neoporezivanja prodaje robe putem interneta mogla bi uskoro biti stavljena tačka u SAD.

Svet

Izvor: B92

Utorak, 07.05.2013.

20:07

Default images

Naime, američki Senat je usvojio meru koja će obavezivati internet gigante kao što su Amazon ili ibej da plaćaju porez na prodaju u skladu sa lokalnim zakonima.

Da bi ovaj zakon stupio na snagu potrebno je da bude usvojen i u donjem domu američkog Kongresa, u kojem se većina poslanika ne slaže sa dosadašnjim olakšicama plasmana robe putem interneta zbog nepostojanja poreza na takav vid prodaje, preneo je AFP.

Ukoliko ovaj zakon bude usvojen u američkom Kongresu, svaka od 50 saveznih država oporezivaće ovaj vid prodaje u skladu sa lokaklnim zakonima. Visina ove vrste poreza varira od države do država u rasponu od 2,9 do 7,5 odsto.

Predstavnici Bele kuće objašnjavaju da će novi zakon obezbediti ravnopravnost u prodaji, jer će poreska stopa biti jednaka za robu u prodavnicama, kao i za proizvode koji se plasiraju putem interneta.

Istovremeno to je dobra prilika za državu da u vreme mera štednje na ovaj način dodatno popuni budžet. Prema oceni analitičara, država je prošle godine zbog neoporezivanja prodaje putem interneta izgubila 23 milijarde dolara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Stvara se gigant nad gigantima?

Australijska rudarsko-metalska grupa BHP objavila je nameru da preuzme britansku rudarsku kompaniju "Anglo ameriken", koju je procenila na oko 36 milijardi evra.

11:00

27.4.2024.

1 d

Svet

Preuzeće kontrolu? Putin: Setite se 90-ih...

Ruski predsednik Vladimir Putin najavio je mogućnost nacionalizacije kompanija u interesu nacionalne odbrane, napominjući da je prelazak preduzeća u državnu svojinu opravdan samo ako radnje vlasnika štete bezbednosti zemlje.

15:15

27.4.2024.

1 d

Svet

Hej, Rusi, odakle vam pravo?!

Italija je ambasadoru Rusije izrazila negodovanje zbog toga što je je ruski energetski gigant Gasprom preuzeo kontrolu nad filijalom italijanskog Aristona "Termo Group" - objavio je ministar spoljnih poslova Italije Antonio Tajani.

9:17

28.4.2024.

23 h

Podeli: