Svet

Utorak, 12.03.2013.

12:34

Prodajte Hipo na Balkanu pošto-poto

Evropska komisija (EK) zapretila je bankarima Hipo grupe i državi Austriji, vlasniku ove prinudno podržavljene institucije, da će naložiti njeno zatvaranje.

Izvor: Politika

Default images

To će se dogoditi ukoliko nadležni organi u Beču ne podnesu Briselu u najkraćem roku, plan za restruktuiranje prezaduženog bankarske grupacije.

Uspešno restruktuiranje Hipo grupe i njeno "ozdravljenje“ podrazumeva, prema definiciji iz Brisela, hitnu prodaju osam Hipo banaka u jugoistočnoj Evropi, dakle na Balkanu, a po principu pošto-poto.

"Samo jedna austrijska banka utiče na glavobolju čuvara konkurentnosti u EU, a to je – sedma po veličini bankarska kuća te zemlje", rekao je evropski komesar za konkurentnost Hoakin Almunja.

Almunja je istakao da je ova bankarska institucija već punih pet godina, od 2008. na ovamo, na "jaslama“ države. Zarad njenog opstanka, Beč je odobrio subvencije od 1,5 milijardi evra, a uplata daljih 700 miliona evra pomoći neposredno predstoji – iz budžetskih sredstava Republike Austrije.

"Evropska komisija je odobrila dodatnu subvenciju od 700 miliona evra pod uslovom da Beč do kraja prvog kvartala 2013. godine reši ,slučaj Hipo’ kako najbolje zna i ume“, rekao je Almunja i dodao da se rešenje još ne nazire.

Sudeći prema takozvanom pozicionom manifestu članova upravnog odbora Hipo grupe, koji je predočen Beču, rešenje krize Hipo banaka zavisi od najmanje tri aktera, a oni, ipak, ne govore istim jezikom.

"Razbijanje Hipo grupe u procesu prinudnog stečaja imalo bi katastrofalne posledice po Austriju, ali i po države na zapadnom Balkanu“, opomenuli su članovi upravnog odbora bankarske grupacije ministarstvo finansija u Beču, a potom i saveznog kancelara Vernera Fajmana.

"Samo osmišljena strategija izlaska iz krize, koja bi podrazumevala i lukrativnu prodaju mreža Hipo banaka u pojedinim državama (Balkana), može da doprinese opstanku centralne (austrijske) Hipo grupe i da, pri tom, ne podstakne krizu u bankarskom sektoru jugoistočne Evrope“, navodi se u manifestu.

Beč je, kako piše Politika, odbio da prihvati pozicioni manifest, kaže se, pod pritiskom Brisela.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Vraćaju se u Rusiju

Ruski milijarderi koji su se našli pod zapadnim sankcijama postepeno su počeli da premeštaju svoje aktivnosti u domovinu.

15:26

11.5.2024.

1 d

Podeli: