Presedan: SAD tuže S&P

Sjedinjene Američke Države će uskoro pokrenuti istorijsku parnicu protiv kompanije "Standard end Purs" zbog rejtinga objavljenih pred početak finansijske krize.

Svet

Izvor: B92

Utorak, 05.02.2013.

11:56

Default images

Kompanija za prognozu kreditnih rejtinga navela je da očekuje da će postati prva velika firma koja je optužena za nesavesno ponašanje u toj delatnosti.

"Ministarstvo pravde nas je obavestilo da federalna vlada planira da pokrene parnicu protiv nas zbog rejtinga pojedinih hipotekarnih kredita iz 2007. godine", navodi se u saopštenju "S&P".

Kompanija je ocenila da će taj presedan biti samo potvrda sve jačih nastojanja vlast da finansijski sektor u SAD okrivi za krizu i skine odgovornost za sebe, "što je nešto što nema nikakvog činjeničnog ili pravnog osnova".

Komisija za istragu o finansijskoj krizi navela je u svom izveštaju da su se investitori rukovodili visokim rejtinzima, koji su ukazivali na nizak rizik, a da se ispostavilo da su rejtinzi bili pogrešno određivani.

"Greške agencija za određivanje kreditnih rejtinga bili su ključni pokretači velikog sistema finansijske krize", piše u zaključku Komisije iz 2011. godine.

S&P je saopštio da je uloženo oko 400 miliona dolara od 2007. godine kako bi se ojačali bezbednosni sistemi koji sprečavaju potencijalne sukobe interesa, ali i unapredila metodologija i sektor nadgledanja rizka u globalnom kreditnom sistemu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Stvara se gigant nad gigantima?

Australijska rudarsko-metalska grupa BHP objavila je nameru da preuzme britansku rudarsku kompaniju "Anglo ameriken", koju je procenila na oko 36 milijardi evra.

11:00

27.4.2024.

1 d

Svet

Preuzeće kontrolu? Putin: Setite se 90-ih...

Ruski predsednik Vladimir Putin najavio je mogućnost nacionalizacije kompanija u interesu nacionalne odbrane, napominjući da je prelazak preduzeća u državnu svojinu opravdan samo ako radnje vlasnika štete bezbednosti zemlje.

15:15

27.4.2024.

1 d

Svet

Hej, Rusi, odakle vam pravo?!

Italija je ambasadoru Rusije izrazila negodovanje zbog toga što je je ruski energetski gigant Gasprom preuzeo kontrolu nad filijalom italijanskog Aristona "Termo Group" - objavio je ministar spoljnih poslova Italije Antonio Tajani.

9:17

28.4.2024.

1 d

Podeli: