Nemačka ne čini puno da spasi evro?

Britanski premijer Dejvid Kameron kaže da je teško razumeti zašto Nemačka ne čini više da pomogne zemljama evrozone koje su u nevolji i spasi evro.

Svet

Izvor: B92

Utorak, 08.11.2011.

19:26

Default images

Kameron je kritiku Nemačkoj uputio preko Evropske centralne banke, koju najvećim delom upravo ona finansira.

Ovo je prvi put da je premijer Britanije javno izrazio ljutnju prema Nemačkoj zbog blokiranja sporazuma u vezi sa ECB.

Veruje se da njegovu ljutnju dele i druge vodeće zemlje, uključujući Kinu, koje smatraju da kriza u zemljama evrozone neće biti ozbiljna kako se predstavlja ako Nemci budu spremni da podrže i pomognu učešće ECB.

Kameron je pred Donjim domom parlamenta rekao da je na evrozoni i ECB da podrže evro i da ne mogu globalne mere biti zamena za konkretnu akciju evrozone. On je dodao da je ECB već intervenisala na tržištima zbog “čega je jako teško razumeti zašto ova banka ne čini više”.

Premijer je istakao da ako Grčka ili neka druga zemlja napusti evrozonu to će biti bolno za Britaniju, međutim, postoje valjani razlozi za “uredan” raspad jedinstvene valute.

Britanski premijer, međutim, dodaje da je spreman da značajno poveća britansko finansiranje u Međunarodni monetarni fond (MMF) uprkos zabrinutostima među nekim konzervativcima.

Britanski udeo u MMF mogao bi dostići 40 milijardi funti, što je povećanje sa trenutnih oko 10 milijardi. Taj novac mogao bi se iskoristiti da spasi pojedine evropske zemlje ako EU ne uspe da na vreme nađe rešenje.

Kameron dodaje i da nije postignut sporazum o tajmingu, obimu ili tačnoj metodi po kojoj se to može uraditi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: