"Plan s Kinom na 5 godina, hoće našu Noru"

Premijer Srbije Aleksandar Vučić kaže da je prvi put napravljen srednjoročni plan za saradnju sa Kinom u narednih pet godina.

Srbija

Izvor: Tanjug

Sreda, 25.11.2015.

13:29

Default images
Foto: Tanjug

Vučić je ocenio da će taj plan našoj zemlji doneti dobre rezultate.

Govoreći o izgradnji železničke pruge Beograd-Budimpešta, Vučić je rekao da su uslovi kineske Eksim banke najvećim delom jasni, ali da cena još nije u potpunosti usaglašena.

Kamatna stopa će biti dva ili do dva odsto, obaveza izvođača je da obezbedi 54 odsto učešća usluga i roba kineskog porekla, dok učešće usluga i roba nekineskog porekla može da bude 46 odsto, rekao je premijer.

On je istakao da je Srbija 10 do 11 meseci ispred Mađarske po pitanju planske dokumentacije i da će ranije krenuti u posao izgradnje.

Premijer je rekao da je razgovarao i sa predstavnicima CRBC o izgradnji delova puta na Koridoru 11 - deonice Surčin-Obrenovac od 17,8 kilometara, koja bi, zbog izgradnje novog mosta na Savi, koštala oko 209 miliona evra, kao i deonice Preljine Požega u iznosu oko 350 miliona evra.

"Time bismo najveći deo Koridora 11 završili. To predstavlja veliku razvojnu šansu za Srbiju i infrastrukturu u našoj zemlji", rekao je Vučić.

Govoreći o Železari Smederevo, Vučić je rekao da je kineska kompanija, koja je drugi najveći proizvođač u industriji čelika u vreme kad cena tog metala opada, zainteresovana za Železaru i da bi to bilo spasonosno rešenje.

On je rekao da će biti potpisan prvi akt koji je od suštinskog značaja za preuzimanje Železare i da "ostaje da se nadamo da ćemo uspeti da obavimo sve i uspešno okončamo te pregovore.

"To je od ključnog strateškog značaja za budućnost i za razvoj Srbije", rekao je Vučić i istakao da Srbija prodaje Železaru da bi se obezbedio rast BDP, opstanak te kompanije i radna mesta za 5.000 radnika.

"Naš osnovni uslov u svim razgovorim jeste da ostane 5.000 ljudi na poslu, da zaštitimo Smederevo i radnike", podvukao je on.

Vučić je ukazao da kineski investitori koji su preuzimali rudnike bakra u Južnoj Afrci nisu smanjivali broj radnika i objasnio da je kineska strategija da što je moguće više izlazi na druga tržišta, da gasi svoje čeličane u Kini, a proizvodi van svoje teritorije.

Naveo je takođe da je sa predstavnicima "Poli" grupe imao ozbiljne pregovore o projektima pretvaranja otpada u električnu i toplotnu energiju.

"Mi smo za to već za Beograd raspisali javni tender i rekli smo da mogu da učestvuju na regularnom tenderu", kazao je on, dodajući da postoje i drugi gradovi gde mogu da daju veoma povoljne uslove.

Kinezi su veoma zainteresovani i za namensku industriju, za otkup srpske tehnologije, kao što je haubica "Nora", ali i direktnu saradnju, zajedničku proizvodnju i izlazak na trzište, dodao je Vučić ocenivši da je za Srbiju važno da dođu prve kineske banke.

"To je preteča pravljenja prvih industrijskih parkova i dolaska pravih kineskih kompanija da rade i prave proizvodnju. Razgovaramo o industrijskom parku u zoni kod nove luke kod Pupinog mosta", ukazao je on dodajući da postoji više zainteresovanih kineskih kompanija.

Ocenivši da Srbija ima povoljnu poziciju i ogroman ugled u Kini, premijer je naveo i da su sve zemlje istočne i centralne Evrope zainteresovane da dovedu kineske investitore, jer znaju odakle dolazi moć i snaga, ogromna energija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

84 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Svet

Sledi zabrana: Nova pravila za iznajmljivanje stana

Američka digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata širom sveta.

8:21

12.3.2024.

6 d

Podeli: