Mnogo tajni u ugovoru o Železari

Država nije ponudila informacije kome je predala svoju železaru na upravljanje, a ni ko su ljudi koji će u njeno ime biti u kontrolnom menadžmentu.

Srbija

Izvor: B92

Subota, 04.04.2015.

11:02

Default images
Foto: Tanjug

Železara Smederevo pre desetak dana i zvanično je dobila profesionalni upravljački menadžment, a o dogovorima između naše vlade i predstavnika “HPK inženjeringa”, još uvek se nagađa. Javnost o detaljima ugovora zna samo ono što je država htela da se zna. Sve ostale odredbe su pod velom tajni.

Šta znamo, a šta ne znamo o “spasonosnom” potezu za tu čeličanu?

Na prvom mestu ne znamo gotovo ništa o samom procesu izbora upravljačkog menadžmenta. Sve informacije čuvane su kao stroga tajna, piše Politika.

Menadžerski tim holandske kompanije HPK inženjering preuzeo je 23. marta upravljanje Železarom Smederevo, pošto je Vlada Srbija dva dana pre toga potpisala sa tom firmom ugovor o upravljanju Železarom.

Radnicima je obećano povećanje plate od 10 odsto.

Odluku o tome da se raspiše javni poziv za profesionalni menažment donela je Vlada Srbije 17. februara, posle neuspelih pregovora o strateškom partnerstvu sa američkom kompanijom Esmark, o preuzimanju 80,01 odsto kapitala Železare u vlasništvu države.

Železara zapošljava oko 5.000 ljudi.

Ministar privrede Željko Sertić izjavio je ranije da je dogovoren minimum 80 miliona dolara obrtnog kapitala koji mora da bude stalno u Železari, kao i da država ima pravo veta odnosno supotpisa na sve odluke koje su veoma važne, na primer za velike i dugoročne prodajne ugovore i nabavku materijala.

"Ta kompanija se obavezala da će 20 miliona dolara svojih sredstava, svog kapitala davati kroz robu i to bez ikakvih garancija", rekao je ranije Sertić

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

40 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemačka ima problem

Nemačka se suočava sa nedostatkom radne snage, posebno u visokokvalifikovanom sektoru, a prethodne godine u zemlji je bilo oko 570.000 nepopunjenih radnih pozicija, piše Dojče vele.

9:02

6.5.2024.

1 d

Podeli: