"Šverc cveta - ukinite markice"

Udruženje mlinara i pekara "Žitovojvodina" traži od ministra trgovine Rasima Ljajića ukidanje uredbe koja propisuje obavezne evidencione markice za brašno.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 30.03.2015.

09:45

Default images
Foto: Thinkstock

Udruženje je ocenilo da je postojanje te markice dodatno uvećalo "sivu ekonomiju" umesto da je umanji.

"Žitovojvodina" je u otvorenom pismu Ljajiću navela da evidenciona markica za brašno nije donela očekivani rezultat jer je izostao drugi korak u sprovođenju te uredbe - terenska kontrola Poreske uprave sa zadatkom da proveri da li se brašno plaća preko računa, uz uplatu PDV, ili u gotovini, bez plaćanja PDV.

"Zbog toga je, na žalost, došlo do daljeg jačanja sive ekonomije u mlinsko-pekarskoj delatnosti", piše u saopštenju koje je potpisao vršilac dužnosti direktora "Žitovojvodine", Zdravko Šajatović.

"Žitovojvodina" je dodala da evidencione markice, kao pomoćna mera kontrole tržišta, ne postoje u Evropskoj uniji, a takvu meru kontrole tržišta ne poznaje ni Svetska trgovinska organizacija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

5 h

Podeli: