Rakijom do dodatne zarade

Dugogodišnje ulaganje i organizovan posao, uprkos lošim vremenskim prilikama, nekim poljoprivrednicima donose dobre rezultate.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 08.01.2015.

20:32

Default images
Foto: Freeimages

U selu Čumić, kod Kragujevca, s velikom umešnošću vode svoje gazdinstvo. Goran Mijailović, poljoprivrednik iz Čumića, je uspesno organizovao svoje gazdinstvo. Sve što mu je potrebno ima na svojoj zemlji. I u zimskom periodu za njega ima posla.

Rakiju proizvodi od sopstvenog voća.

"Pa imamo zatvoren jedan ciklus proizvodnje. Proizvodnja voća, prerada voća i proizvodnja rakije. Tako da ona dopuni naš budžet pošto to radimo u ono vreme kada nema drugogo posla, zimi i u proleće", priča Goran Mijailović.

Podrum je kapaciteta 400.000 litara. Da bi rakija dobila na kvalitetu mora da odleži u hrastovim buradima.

"Kod mene u podrumu najmanje leži u novom buretu, a najviše starom. Novo bure, više ekstraktuje te aromatične materije, tanine. Da ne dođe mnogo do zasiženja i tog teškog ukusa na grlu, onda se prebacuje u stariju burad i tu duže stoji", objašnjva Goran.

Majske poplave su dosta uticale na kvalitet roda. Zbog toga je voće moralo da se prerađuje posebnom tehnologijom.

"E sad kada nema arome onda moramo
da svo to znanje iz tehnologije da se upotrebi, da se te arome ne izgube. One su tu u voću samo treba da se sačuvaju da se ne izgube", kaže Goran Mijailović.

Proizvedenu rakiju pakuje u svojoj punionici. Posao je organizovao tako da kroz više godina ostvari jos bolje rezultate, ali i da čitava
proizvodnja kasnije bude finansijski oslonac i njegovoj deci.

"Da im ovo u stvari bude neka rezerva. Ako ne mogu nigde da se zaposle da ovde imaju zaposlenje i da imaju posao i žive sa porodicama."

Na 25 hektara zemlje uglavnom se gaji šljiva. Tokom sezone ona se koristi za preradu u suvu šljivu koja se distribuira drugim proizvodjacima, a voće koje se ne upotrebi ili proda čuva se u hladnjaci.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: