"Ne smemo sad da pucamo u nebo"

Samit Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope bio je šansa da ceo region počne da razmišlja o konkretnim infrastrukturnim projektima, kaže Rasim Ljajić.

Srbija

Izvor: RTS, Tanjug

Četvrtak, 18.12.2014.

09:26

Default images

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija je takođe rekao da Srbija treba da se fokusira na izvoz nekoliko proizvoda na kinesko tržište, sa kojima može da ostvari rezultat, a ne "da pucamo u nebo".

Među tim proizvodima, Ljajić je nabrojao pšenicu i druge žitarice, raznu semensku robu, meso, obojene i neobojene metale. Ministarstvo koje vodi je, kako je dodao, potpisalo sporazum u oblasti telekomunikacija sa jednom od dve najznačajnijie kineske državne telekomunikacione kompanije, što otvara put za kineske investicije i u toj oblasti.

Prema Ljajićevim rečima, dogovorena je saradnja u oblasti digitalizacije, razvoja široko pojasne mreže, elektronskog poslovanja, razvoja optičke infrastrukture i svega što čini uslove za dalje unapredjenje informaciono-komunikacionih tehnologija.

"Dolazak takve kompanije poveća će ukupne prihode u toj oblasti i značajno pojačati konkurenciju tih kompanija i doprineti boljim i kvalitetnijim uslugama u oblasti informaciono-komunikacionih tehnologija", smatra ministar Ljajić.

Ističući da će realizacija svih sporazuma biti u skladu sa svim evropskim i međunarodnim standardima, Ljajić je rekao da su Samit i projekti koji će biti realizovani i u korist EU.

"Ne može niko da se odrekne ogromnog kineskog tržišta i ogromnog potencijala investicija kao što su kineske. EU je prvi spoljnotrgovinski partner Kine i sve što se radi je u interesu i zemalja regiona i EU, a da ne govorimo o doprinosu koji Samit i budući projekti imaju za buduću regionalnu stabilnost", podvukao je Ljajić.

Kada je reč o izvozu i uvozu iz Kine, Ljajić je rekao da je sa jedne strane milijardu i po dolara uvoza iz Kine, a sa druge nešto više od devet miliona dolara izvoza. Međutim, kako je objasnio, prema kineskim podacima, iz Srbije je izvezeno 180 miliona dolara u tu zemlju, a razlika je zbog toga što ta roba, pre svega rude, nije išla direktno iz Srbije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

7 h

Podeli: