30 proizvoda nam niko ne može uzeti

Srbija ima velike potencijale u proizvodnji tradicionalne hrane i njen plasman u svet najbolje govori o njenom kvalitetu, kaže Snežana Bogosavljević Bošković.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 26.11.2014.

11:52

Default images

Ministarka poljoprivrede i zaštite životne sredine je otvarajući u Beogradu Sajam etno hrane i pića kazala da je do sada oznakom geografskog porekla u Srbiji zaštićeno više od 30 prehrambenih proizvoda, i dodala da je brendiranje od ultimativnog značaja.

Bogosavljević Bošković je ukazala da je vrednost tradicionalnih proizvoda u Evropskoj uniji veća od 15 milijardi evra, što govori o ogromnom potencijalu tog tržišta i mogućnostima za izvoz srpske hrane.

Istakla je da država na sistematski način motiviše male proizvođače tradicionalne hrane da unapređuju svoju proizvodnju i budu što konkurentniji, i to će činiti i ubuduće.

Festival etno hrane i pića trajaće do 29. novembra, a okuplja oko 350 domaćih i inostranih izlagača sa oko 1.500 različitih prehrambenih etno proizvoda.

Cilj sajma je predstavljanje manjih poljoprivrednih i prehrambenih proizvođača i njihovih proizvoda koje prave na tradicionalan način, kako bi se stvorili novi brendovi i pronašla nova tržišta.

Osnovna poslovna ideja vodilja Sajma etno hrane i pića sadržana je u radnom sloganu "Utemeljenje robne marke etno proizvoda", što u marketinšskom smislu znači "uvođenje u svet brendova".

Na sajmu su predstavljeni domaći proizvođači po regionima, samostalno izlaže Victoria ruts iz Bugarske, a predstavili su se i izlagači iz Rumunije, Grčke, Bosne i Hercegovine, Republike Srpske, Ruske Federacije i Italije.

Manifestacija je, pre svega, namenjena distributerima, dobavljačima hotela i trgovinskih lanaca, vlasnicima restorana, trgovinskih radnji, šefovima kuhinja, profesionalnim gastronomima, kupcima iz inostranstva.

U okviru Sajma etno hrane i pića, tradicionalno će biti organizovan bogat stručan i prateći program, biće upriličena izložba rukotvorina a poslednjeg dana sajma i revija torti.

Sajam je otvoren od 10 do 19 sati, za poslovne posetioce ulaz je besplatan a za ostale zainteresovane gradjane ulaznica košta 250 dinara (za grupne posete 150 dinara). Cena parkinga je 100 dinara po satu

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: