Zapadno polje suvo za tri meseca

U Rudarskom basenu (RB) Kolubara danas je počelo ispumpavanje vode sa kopa "Tamnava - Zapadno polje", poplavljenog u maju, a rok za završetak posla je 90 dana.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 17.09.2014.

14:03

Default images

Ispumpavanje sa kopa koji je pre majskih poplava proizvodio godišnje skoro 15 miliona tona uglja godišnje, finansiraće Svetska banka kreditom od 15 miliona evra.

Ministar energetike Aleksandar Antić je izjavio da je juče od Svetske banke dobijena poslednja saglasnost kojom je potvrđeno da su ispunjeni svi uslovi za dobijanje kredita za ispumpavanje vode sa kopa Tamnava Zapadno polje.

On je rekao da su EPS i Kolubara planirali sami da finasiraju taj posao i da su posle dobili ponudu Svetske banke, pa su zbog toga morali da donesu plan za zaštitu životne sredine, što je usporilo odobravanje kredita.

Ugljenokop "Tamnava - Zapadno polje" u RB Kolubara poplavljen je u majskim poplavama, od kada je taj kop, izlivanjem reke Kolubare, praktično postao veliko veštačko jezero i od tada je na njemu obustavljena proizvodnja uglja za potrebe termoelektrana "Nikola Tesla".

Cilj je da se što pre pokrene proizvodnja uglja na tom kopu, rekao je Antić. On je podsetio da je RB Kolubara u prethodnom periodu sama ispumpala više od 20 miliona kubika sa kopa u kome je sada oko 167 miliona kubika vode.

Vodu sa kopa Tamanava Zapad ispumpavaju "Energotehnika Južna Bačka" iz Novog Sada i rumunska firma "SC NEŠ Proiect Europa SRL" koje su taj posao dobile na tenderu.

Generalni direktor "Energotehnike Južna Bačka" Dragoljub Zbiljić je rekao da će posao biti završen kako je i predviđeno za 90 dana i da eventualne kiše neće moći ozbiljnije da ugroze ispumpavanje vode.

Kop Tamnava Zapadno polje je pre majskih poplava proizvodio godišnje skoro 15 miliona tona uglja godišnje, što je otprilike polovina celokupne proizvodnje uglja u Rudarskom basenu Kolubara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: