Palma: Grci će nam pomoći oko Rusa

Predsednik Skupštine grada Jagodine Dragan Marković Palma kaže da je dobio obećanje privrednika iz grčke regije Pieria da će pomoći u osvajanju ruskog tržišta.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 29.08.2014.

14:47

Default images

Marković, koji boravi u Grčkoj sa delegacijom privrednika i poljoprivrednika, preneo je da mu je predsednik Privredne komore Pieria Ilias Chatzihristodoulou obećao da će mu dostaviti spisak gradova u Rusiji u koje se izvoze agrarni proizvodi iz tog regiona.

"Nama će to u svakom slučaju mnogo značiti kako bi mogli da odemo u te gradove u Rusiju, i nađemo te velike kupce i vidimo šta mi možemo da proizvodimo u Srbiji od poljoprivrednih proizvoda koji su do sada izvozili naši prijatelji Grci u Rusiju“, istakao je Marković. Srbija mora da iskoristi ovaj vremenski vakum i bude prva zemlja koja će zauzeti mesto Grčke na ruskom tržištu, koja je tamo tradicionalno izvozila, do uvođenja embarga na izvoz hrane iz EU na to tržište, kazao je Marković.

Marković, koji je predvodi delegaciju od 210 poljoprivrednika u obilasku proizvodnih poljoprivrednih kapaciteta Pierie, kaže i da postoji interesovanje nekoliko manjih grčkih fabrika da dođu u Srbiju, odnosno u Pomoravski okrug. On je primetio i da poljoprivrednim proizvođačima ne trebaju saveti, jer raspolažu dovoljnim resursima, već im treba tržište i kupci, zbog čega je neophodno organizovati međusobne posete, što Grad Jagodina kontinuirano radi. Marković, kome je saopšteno da će tokom sledeće posete biti proglašen za počasnog građanina Paralie, rekao je da Jagodina već devet godina šalje đake koji završe srednju školu u Grčku o trošku skupštine Grada, i da tu i sam letuje već 28 godina.

"Srbija je napravila 80 odsto napravila Paralie.. Od 10 anketiranih srpskih porodica, osam dolazi u Grčku na letovanje, a posebno Paraliu i ovaj region“, kazao je on.

Grupa srpskih privrednika i poljoprivrednika iz Srbije danas je obišla jedan od najvećih plastenika u toj oblasti u kojoj se povrće gaji na ukupno dva hektara bez korišćenja hemijskih sredstava, farmu sa 220 krava, plantažu pamuka i firmu koja se bavi pakovanjem grožđa i kivija i njihovim izvozom u Kinu, Ameriku i Rusiju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: