MMF: Niža prognoza rasta u evrozoni

Međunarodni monetarni fond snizio je prognozu privrednog rasta evrozone za 2014, uz obrazloženje da je oporavak u tom bloku i dalje "nedovoljno jak".

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 14.07.2014.

18:36

Default images

U izveštaju o evrozoni, MMF navodi da će privredni rast članica tog bloka ove godine dostići jedan odsto umesto ranije prognoziranih 1,1 odsto, dok prognoza za 2015. ostaje na 1,5 odsto, prenela je agencija Frans pres.

"Priznajemo da je primetan oporavak, ali još dosta toga mora da bude urađeno", izjavio je zamenik direktora Kancelarije MMF-a za Evropu, Mahmud Pradan.

Iz tog razloga, ovaj međunarodni kreditor je preporučio zakonodavcima u državama evrozone da usvoje mere za podsticanje tražnje, da ojačaju banke, da sprovedu strukturalne reforme, i da se izbore sa problemom nezaposlenosti među mladima.

Osim kritika na račun evrozone, MMF je uputio i neke pohvale, pri čemu je pozdravio monetarne mere sa junskog zasedanja Evropske centralne banke (ECB), poput uvođenja negativnih kamatnih stopa i odobravanja svežih sredstava kreditorima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: