Antić: Sava najveća pretnja za TENT

Podzemne vode u TENT-u ispumpava 7 pumpi a opasnost toj elektrani i dalje preti od Save ali i Dunava, izjavio je ministar energetike Aleksandar Antić.

Srbija

Izvor: Beta, Tanjug

Ponedeljak, 19.05.2014.

14:00

Default images

Antić je rekao, da za TENT pravu opasnost predstavlja ako se pomešaju vode iz Kolubare, koje su se izlile u Obrenovac, sa vodama Save, od kojih u stvari preti najveća opasnost za tu elektranu.

Antić je prilikom posete TENT-u koji ne radi zbog poplave, kazao da su preduzete mere za odbranu te elektrane od novog talasa na Savi, koji se očekuje u sredu.

Kako su objasnili on i generalni direktor EPS-a Aleksandar Obradović, opasnost postoji i zbog porasta nivoa Dunava, jer može da se desi da ne može da primi sve vode iz Save, pa ih vratiti prema TENT-u.

Oni su istakli da su razmotrili sve te krizne moguće situacije i da su spremni za svaku vrstu evakuacije.

Antić je najavio i da ukoliko se uspešno prebrodi nadolazeći talas vode, Termoelektrana "Nikola Tesla" (TENT) A mogla bi sledećeg vikenda da pokrene rad.

Vršilac dužnost generalnog direktora Elektroprivrede Srbije Aleksandar Obradović je kazao da se pripremaju planovi za evakuaciju radnika, ako dođe do prelivanja nasipa na Savi, u čijoj blizini je elektrana.

Vodostaj kod TENT-a je 46 santimetara ispod nivoa prelivanja nasipa, a u poslednjih 12 sati Sava stagnira.

Obradović je kazao da slovenačke ekipe izbacuju vodu iz TENT-a i brane najbitnije postrojenje - crpnu stanicu koja omogućava da se hlade generatori u termoelektrani.

"Šteta u energetici od poplava će tek da se procenjuje kad se voda povuče", rekao je Obradović i dodao da je šteta u Rudarskom basenu Kolubara svakako veća od 100 miliona evra, kako je ovih dana procenjivano.

Obradović je istakao da, sem TENT-a, trenutno rade svi ostali elektroenergetski objekti u Srbiji i podvukao da nisu predviđene restrikcije struje.

U TENT-u trenutno radi 7 pumpi za iscrpljjivanje podzemnih voda, među kojima su i dve koje je sa sobom donela ekipa iz Slovenije.

Antić: Restrikcije nisu planirane

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić izjavio je da je Srbija pokazala da je u stanju da očuva elektroenergetsku stabilnost i da nisu planirane restrikcije struje.

On je za televiziju Pink rekao da restrikcije struje nisu planirane i da nadležni čine sve da do toga ne dodje.

"Svaka dalja promena bi ugrozila nasu stabilnost, ali smo pokazali da smo u stanju da je očuvamo i verujem da ćemo to i dalje raditi... Situacija se menja sa tendencijom da se na elektrodistributivnoj mreži stalno popravlja", rekao je Antić.

On je rekao da je TENT 1 obezbeđen, da je postavljeno 60.000 do 70.000 džakova u ključnom bedemu i da je urađena ozbiljna odbrana od bilo kakvih iznenađenja.

Antić je dodao i da je u Kostolcu noćas mnogo urađeno i da je izvesno da je rešen bilo kakav problem, kao i da smo u Rudniku "jako blizu da se odbranimo".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zapad zapretio, Kina uzvratila

Kina je usvojila zakon o carinama kojim želi da osnaži mehanizme odbrane svoje ekomonije nakon pretnji Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije da će reagovati na izvoz jeftinih kineskih proizvoda.

7:59

27.4.2024.

1 d

Svet

Stvara se gigant nad gigantima?

Australijska rudarsko-metalska grupa BHP objavila je nameru da preuzme britansku rudarsku kompaniju "Anglo ameriken", koju je procenila na oko 36 milijardi evra.

11:00

27.4.2024.

1 d

Svet

Preuzeće kontrolu? Putin: Setite se 90-ih...

Ruski predsednik Vladimir Putin najavio je mogućnost nacionalizacije kompanija u interesu nacionalne odbrane, napominjući da je prelazak preduzeća u državnu svojinu opravdan samo ako radnje vlasnika štete bezbednosti zemlje.

15:15

27.4.2024.

1 d

Podeli: