Sertić: Mukotrpan put do brendova

Za brzo dobijanje privrednih rezultata, potrebni su nam snažni inovatori za kreiranje proizvoda koji će biti konkurentni na tržištu.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 09.04.2014.

14:17

Default images

To je ocenio predsednik Privredne komore Srbije Željko Sertić i naveo da u Srbiji kreativna industrija učestvuje samo sa 2,5 odsto u bruto domaćem proizvodu, dok taj procenat u Austriji iznosi 40 odsto.

Obraćajući se kreatorima brendova, Sertić je najavio da će u petak biti održan veliki skup u PKS, na kojem će radna grupa izneti Strategiju razvoja kreativne industrije u Srbiji. On je istakao da je potreban veliki trud da jedan proizvod zaživi na tržištu.

Autori prvo moraju menadžerina da objasne značaj inovacije, pa da urade projekat i zatim da nađu sredstva za njegovu realizaciju. "Moramo doneti odgovarajuće mere, po ugledu na zemlje u okruženju i EU, a pri tom moramo da vidimo šta je univerzalno, a šta lokalno primenljivo", kazao je Sertić.

On je prisutnima istakao da je pored kvaliteta, za kreiranje brenda proizvoda, veoma važna i ambalaža, a u tom domenu velike iskorake su napravili i daleki istok i severna Afrika i Južna Amerika.

Profesor Fakulteta organizacionih nauka u Beogradu Vesna Damjanović je predločila da je brendiranje kompleksan proces, pri kojem je bitno odgovoriti na zhteve domaćeg i inostranog tržsista. Najpre treba postaviti strategiju i izučiti potencijal tržišta, odnosno kakva je kupovna moć i sklonost ciljne grupe potrošača.

Ona je na primeru brendova koji su na svetskom tržištu propali ili uspeli, navela zbog čega je do toga došlo i gde su napravljene greške u procenama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemačka ima problem

Nemačka se suočava sa nedostatkom radne snage, posebno u visokokvalifikovanom sektoru, a prethodne godine u zemlji je bilo oko 570.000 nepopunjenih radnih pozicija, piše Dojče vele.

9:02

6.5.2024.

1 d

Podeli: