Gemaks sa Turcima osvaja Balkan

Predstavnici kompanija Gemaks iz Srbije i jedna od najvećih turskih građevinskih kompanija Tadža, potpisali su u Beogradu sporazum o strateškoj saradnji.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 17.04.2013.

15:49

Default images

Gemaks i Tadža zajedno će osvajati gradjevinsko tržište Balkana, najavili su čelnici tih firmi Đorđo Antelj i Tajar Akurt.

Sporazum predviđa osnivanje zajedničkog preduzeća koje bi olakšalo dobijanje poslova i upošljavanje srpskih građevinaca na projektima visokogradnje i niskogradnje.

Zahvaljujući tom sporazumu biće uposleno 600 radnika iz Srbije, a procenjuje se da vrednost projekata na kojima će biti angažovana srpsko-turska firma iznosi oko 250 miliona evra na godišnjem nivou.

Sporazum je potpisan na neograničen vremenski period i podrazumeva da će srpski Gemaks angažovati radnu snagu, materijal i mehanizaciju.

Prilikom potpisivanja sporazuma Đorđo Antelj, osnivač kompanije Gemax, istakao je da reč o veoma značajnom poslovom potezu, ne samo za Gemax, već i za građevinski sektor u Srbiji.

“Zahvaljujući impresivnim referencama kompanije Tadža koja je poznata po izuzetnom kvalitetu gradnje u kratkim vremenskim rokovima, srpska građevinska industrija će lakše dolaziti do poslova u Srbiji i regionu. Cilj je da srpske građevinske kompanije, zahvaljući ovakvim partnerstvima ravnopravno učestvuju na svim tenderima koji su pod pokroviteljstvom Evropske unije i drugih velikih investitora, rekao je Antelj i podvukao da analize pokazuju da će krajem ove i početkom 2014. godine, doći do snažnog oporavka građevinskog sektora, zahvaljujući finansijskim stimulacijama Vlade Republike Srbije, kombinovanim sa merama deregulacije.

Očekuje se da porast investicija u oblasti građevinarstva ove godine iznosi oko pet, a sledeće oko sedam odsto. Antelj je ukazao da je početna vrednost najavljenih investicija u građevinskom sektoru Srbije oko 500 miliona evra i da će one direktno i indirektno uposliti najmanje 10.000 ljudi.
Foto: Gemax
On je govoreći o planovima za zajednički nastup, rekao da su zainteresovani za izgradnju Plaza centra u Višnjičkoj ulici u Beogradu, što je veliki investicioni poduhvat vredan više od 130 miliona evra, i najavio učešće na tenderu.

Generalni direktor i osnivač Gemaksa je kazao da su zainteresovani i za planiranu izgradnju dva velika hotela u Beogradu, kao i gradnju objekata na crnogorskom primorju.

"Najavljeno je da će u skoroj budućnosti u Srbiju doći Ikea, koja planira u Srbiji da uloži više od 140 evra naredne dve-tri godine", rekao je Antelj izrazivši zainteresovanost za te poslove.

On je dodao da Gemaks ima veliko iskustvo u gradnji montažnih prefabrikovanih betonskih objekata, i da će i u toj oblasti zajedno nastupati sa Tadžom.
Foto: Gemax
Direktor i vlasnik kompanije Tadža je naveo da će se Srbija dosta razvijati u narednom periodu, i da je taj turski gigant poznat po realizaciji projekata visokogradnje i niskogradnje, kao i da su posebno specijalizovani za gradnju biznis i kongresnih centara i hotela.

"Verujemo da će naše bogato iskustvo i finansijska stabilnost omogućiti uspešan zajednički nastup na građevinskom tržištu u Srbiji i zemljama bivše Jugoslavije", naveo je Akurt.

On je dodao da je ta turska kompanija zainteresovana i za učešće u izgradnji autoputeva u Srbiji.

Tadža je tokom 60 godina postojanja realizovala projekte sa najvećim kvalitetom izrade u rekordnim rokovima, što predstavlja jednu od njenih osnovnih specifičnosti. Tadža je jedna od najvećih turskih građevinskih kompanija koja pored Turske, najviše posluje na prostoru bivšeg SSSR-a i Libije. Tokom 60 godina postojanje, Tadža je realizovala projekte sa najvećim kvalitetom izrade u rekordnim rokovima. Među objektima koje je Tadža realizovala je veliki broj luksuznih hotela, velikih shopping centara i impresivnih kongresnih centrara.

Kompanija Gemax jedna je od prvih privatnih građevinskih kompanija u Srbiji, koja je tokom dvadeset godina postojanja prerasla u prepoznatljiv brend u čitavom regionu i izgradila reputaciju u svim građevinskim izvođačkim poslovima. Svi objekti koje je Gemax izgradio plene jedinstvenom estetikom i funkcionalnošću, vrhunskim kvalitetom u savršenom spoju sa tradicijom i savremenim tehnologijama.

Među najistaknutijim su objekti Porsche grupe u Srbiji, fabrika "Doncafe", zgrada televizije "Pink", sedište "UniCredit banke", infrastruktura kod objekata "TC Ušće" i Olimpijskog sela za Univerzijadu 2009, kao i svi objekti METRO Cash & Carry Srbija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zapad zapretio, Kina uzvratila

Kina je usvojila zakon o carinama kojim želi da osnaži mehanizme odbrane svoje ekomonije nakon pretnji Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije da će reagovati na izvoz jeftinih kineskih proizvoda.

7:59

27.4.2024.

1 d

Svet

Stvara se gigant nad gigantima?

Australijska rudarsko-metalska grupa BHP objavila je nameru da preuzme britansku rudarsku kompaniju "Anglo ameriken", koju je procenila na oko 36 milijardi evra.

11:00

27.4.2024.

1 d

Svet

Preuzeće kontrolu? Putin: Setite se 90-ih...

Ruski predsednik Vladimir Putin najavio je mogućnost nacionalizacije kompanija u interesu nacionalne odbrane, napominjući da je prelazak preduzeća u državnu svojinu opravdan samo ako radnje vlasnika štete bezbednosti zemlje.

15:15

27.4.2024.

1 d

Podeli: