Indijci stigli, IT park kreće sutra

Indijska Embasi grupa počeće sutra gradnju informatičko-tehnološkog parka na površini od 25.000 kvadratnih metara, u kojem će posao naći oko 15.000 stručnjaka.

Srbija

Izvor: B92, Beta

Sreda, 18.04.2012.

13:26

Default images

To je najveća investicija u informatički sektor Srbije od 600 miliona evra, a u prvoj fazi realizacije tog projekta biće uloženo oko 40 miliona evra, najavio je u Beogradu predsednik Embasi grupe Džitu Virvani.

Virvani je ukazao da završetak celog projekta očekuje za pet godina i da će se u IT parku u Inđiji proizvoditi informatički softver, a delimično i hardver. Tu će biti smešteni i serveri za klaud kompjuting. "Ovo je korak napred u našoj snažnoj posvećenosti širenju , kao i prema našim globalnim klijentima. Na osnovu našeg bogatog iskustva u Indiji, ubeđeni smo da će ovaj biznis park, prvi te vrste u Srbiji, obezbediti takvu sredinu u kojoj će velike međunarodne kompanije moći da pozicioniraju svoje centre znanja, na obostranu korist industrije, kao i lokalnih stručnjaka", rekao je Virvani.

IT i biznis park u Inđiji zamišljen je kao inicijativa za podršku u poslovanju i transfer tehnologija, koja treba da ohrabri i podrži pokretanje i razvoj poslovnih projekata sa visokom stopom rasta, koji bi bili zasnovani na znanju i inovacijama.

Državni sekretar za digitalnu agendu Jasna Matić je ocenila da će u tom objektu posao naći mnogi domaći inženjeri informatike i drugi visokoobrazovani kadrovi.

Matić je naglasila da će radna mesta u inđijskom IT parku biti veoma dobro plaćena, sa odličnim uslovima za rad i mogućnostima za profesionalno usavršavanje. Direktor Agencije za strana ulaganja i promociju izvoza (SIEPA) Božidar Laganin rekao je da izgradnja tehnološkog parka u Inđiji predstavlja ispunjenje vladinih obećanja da će akcenat u privlačenju investicija staviti na automobilski, elektronski i informatički sektor.

Laganin je ocenio da će izgradnjom IT parka u Inđiji Srbija postati veoma konkurentna na evropskom i svetskom tržištu u toj oblasti, jer se očekuje dolazak svetskih giganata poput Majkrosofta, kompanije Cisko i drugih.

Direktor SIEPA je napomenuo da vlada ovu investiciju nije podržala subvencijama.

Svečano polaganje kamena temeljca za informatičko-tehnološki park u Indjiji zakazano je za sutra u 10 sati, a zanimljivo je da će tom događaju prisustvovati, između ostalih, sveštenici hindu i pravoslavne konfesije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

95 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

5 h

Podeli: