Mostovi i milijarde aduti za izbore

Vlast za izbornu pobedu polaže nade u neimarstvo po Srbiji, dok se opozicija nada neuspesima vlasti i usput obećava čitavih stotinu milijardi evra ulaganja.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 24.10.2011.

03:43

Default images

Ako je verovati lideru demokrata i predsedniku Srbije Borisu Tadiću da “politika nema svrhe ako iza nje ne ostaju putevi i mostovi” i da je “za ovakve stvari (otvaranje mosta kod Beške) živeo u politici”, jedna od glavnih tema predizborne kampanje vladajuće stranke biće neimarski uspesi.

Dobri poznavaoci političkog marketinga tvrde da će, šta god bude tema, svim strankama, a posebno vladajućim, najveći problem biti uverljivost. Vladajuća koalicija već ima spremne neke od aduta jer će polovinom decembra biti otvoren novi most preko Ade, mesec dana pre toga završava se Gazela, a na proleće će biti vidljive i prve konture mosta Borča-Zemun.

Najavljuje se otvaranje novih radnih mesta, naravno, o trošku budžeta, prvi Fijatov automobil bi trebalo sa trake da siđe u martu, biće završeni još neki delovi koridora 10, novac od akcija Telekoma biće isplaćen takođe sledeće godine, da bude bliže izborima.

"Vladajuće stranke će pokazati svoje uspehe, ali ono što će zaista opredeliti građane na sledećim izborima jeste količina novca u džepu. Što su građani više nezadovoljni, to će opozicija bolje proći. Najveći deo birača, između 60 i 65 odsto, dele dve stranke - DS i SNS. Još svega pet stranaka može da pređe izborni cenzus od pet odsto", kaže Zoran Lučić, direktor i istraživač u CESID-u.

Bitka za birače između DS i SNS vodiće se očigledno na polju ekonomije, a njihovi marketinški savetnici će morati da budu veoma domišljati da bi smislili uverljiviji nastup.

Svetlana Logar, direktorka Strateškog marketinga, kaže da je "teško sad osmisliti kampanju. Treba se i razlikovati od drugih".

"Posebno će biti teško strankama na vlasti da budu uverljive. Situacija se mnogo razlikuje u odnosu na onu pre tri godine kada je vladala velika euforija u prilog ulaska u EU, bilo je poverenja u otvaranje novih 200.000 radnih mesta, u Fijat, DS pre toga nije bila na vlasti i nije bilo teško zadobiti poverenje birača", objašnjava on.

“Nisam ovde da bih pričao bajke”

Jedan od najveštijih i najlukavijih ovdašnjih političara već je pre nekoliko meseci shvatio da će glavni problem predizbornih kampanja biti uverljivost i kako zadobiti poverenje nepoverljivih.
Ni najmanje nije slučajno što Ivica Dačić, lider SPS i stožer predizbornog marketinga socijalista, već mesecima kao lajtmotiv ponavlja: “Nisam ovde da bih pričao bajke”.

Njegov rejting, veći od rejtinga stranke, penje se zahvaljujući većem poverenju građana da on zaista neće da ih laže.

"Sva istraživanja javnog mnjenja sada pokazuju da ima mnogo nepoverenja među biračima. To ne ukazuje na to da će biti velika apstinencija, već da će ključni problem političara biti kako da birače uvere da imaju kapacitet da izvedu ono što obećavaju", kaže Đorđe Vuković, programski direktor CESID-a.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

54 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: