Cvetković: Neće nam se desiti Grčka

Premijer Vlade Srbije Mirko Cvetković kaže za B92 da Srbiji "ne preti grčki scenario", odnosno da neće doći u situaciji da ne može da vrati svoje dugove.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 26.09.2011.

17:32

Default images

On objašnjava da se takva situacija „nama ne može dogoditi osim ukoliko neko u narednih pet godina ne bude vodio potpuno pogrešnu politiku“.

"Postavili smo okvire, čvrsto se držimo tih okvira i sigurno je nećemo napraviti bilo kakav grčki scenario", rekao je Cvetković.

Cvetković objašnjava da Vlada aktivno prati razvoj krize i sagledava njene uzroke, navodeći da, za razliku od 2008. godine, ova kriza nije kriza privatnog sektora već država i državnih dugova. Kada je u pitanju uticaj nove globalne kriza na Srbiju, on navodi da postoje dva kanala kojima kriza može da se prelije na našu zemlju. Prvi način je, objašnjava premijer, da oslabe tržišta zemalja na koje Srbija najviše izvozi – naglašavajući da se radi u Italiji, Grčkoj, ali i zemljama regiona.

On kaže da je drugi način taj da privrede u tim zemljama pod unutrašnjim pritiscima ne budu više u mogućnosti da investiraju velike količine novca u inostranstvo, objašnjavajući da je upravo privlačenje stranih investicija jedan od najbitnijih ciljeva Vlade.

Premijer Srbije naglašava da nikada nije delio stav da je kriza naša šansa i podsticaj, dodajući ipak da je kriza “dobra“ zbog toga što se tokom nje očiglednije vidi “skriven istina“.

On kaže da je tokom prošle krize utvrđeno da dotadašnji model nije dobar i morali smo da kreiramo novi model. Razvoj na uslugama i nerazmenljivim dobrima pokazao se kao loše rešenje, pa se sada naš razvoj bazira na izvozu i stranim investicijama, dodaje Cvetković.

"Mi naravno moramo učiniti sve za privlačenje investicija", rekao je premijer i dodao da medjutim, treba biti svestan i ograničavajućih faktora koje nameće nova kriza.

Cvetković je napomenuo da će privredni rast u ovoj godini biti nešto iznad dva odsto, što je niže od prvobitne procene, zbog pretnje svetske ekonomske krize, kao i da će inflacija biti blizu procenjenoj i na jednocifrenom nivou. "Rast će biti manji od prognoziranog, jer preti nova kriza i ona je zaustavila rast u drugom polugođu ove godine", kazao je predsednik vlade.

Milijarda od obveznica nije za izbore

Premijer Srbije Mirko Cvetković kaže za B92 i da će veliki investicioni fondovi "svetskog glasa" koji su kupili obveznice države Srbije do srede, 28. septembra, uplatiti milijardu dolara za njih i da taj novac neće biti korišćen za predizbornu potrošnju.
"Pare neće ići odmah u potrošnju, koristiće se za refinansiranje kratkoročnih kredita, a onda regularne aktivnosti kao što smo i do sada finansirali", rekao je on. Premijer je rekao da je zaduženje posledica deficita u državnom budžetu koji ne može da se pokrije iz drugih sredstava, jer je, kako je naveo, privatizacija završena.

Na kritike da je ovo zaduženje skuplje nego krediti kod komercijalnih banaka, on objašnjava da je ta vrsta zaduženja konkurencija domaćoj privredi i da smanjuje mogućnost da se kreditira privreda što Vlada ne želi da čini.

"Nije tačno da će biti prevelika potrošnja u predizbornom periodu. Nivo potrošnje je odredila Skupština glasajući za budžet", rekao je Cvetković i podsetio da je deficit u državnom budžetu usaglašen i s Međunarodnim monetarnim fondom.

Cvetković je objasnio da je izdavanje obveznica uobičajen način za obezbeđivanje likvidnosti budžeta i standardna procedura svih razvijenih zemalja sveta, naglašavajući da smatra da je to “istorijska stvar na našu zemlju“.

Predsednik Vlade Srbije je precizirao da je država do sada koristila tri kanala za obezbeđivanje likvidnosti budžeta - sredstva od međunarodnih finansijskih institucija, bankarska zaduženja u zemlji i izdavanje državnih obveznica u zemlji, a sada je tome dodato i izdavanje evroobveznica.

Premijer je izrazio uverenje i da će vladajuća koalicija na čijem je čelu pobediti na sledećim izborima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

86 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusija ostaje bez goriva?

Ukrajina sve više uništava rafinerije nafte unutar Rusije, smanjujući moskovske zalihe i izazivajući skok lokalnih cena.

15:08

4.5.2024.

8 h

Podeli: