Prosvetari: Obradović obmanjuje

Sindikat radnika u prosveti Srbije i granski sindikat prosvetnih radnika Nezavisnost optužili su Vladu da ne poštuje Sporazum o isplati jubilarnih nagrada.

Srbija

Izvor: Beta, Tanjug

Ponedeljak, 26.09.2011.

19:42

Default images

"Sve ovo nas podseća i ukazuje da imamo socijalno neodgovornu vladu koja nas uči kako ne treba poštovati potpisana dokumenta", navode sindikati.

Dva reprezentativna sindikata izrazila su najoštriji protest zbog, kako tvrde, neodmerenih izjava ministra prosvete Žarka Obradovića koje su "suprotne tački 6. Sporazuma" koji su 1. aprila potpisala tri sindikata.

Ministar Obradović je, nakon najave jednog od sindikata da će održati štrajk upozorenja ako ne budu isplaćene te nagrade, rekao da će jubilarne nagrade u prosveti za 2011. godinu biti isplaćene do kraja meseca, a za 2009. i 2010. posle rebalansa budžeta.

Dodaje se da je sporazumom od 1. aprila, kojim je okončan dvomesečni štrajk, dogovoreno da te obaveze budu isplaćene do 30. septembra, a jubilarne nagrade za 2011. godinu do kraja ove godine.

"Obradović je obrnuo redosled iz samo njemu znanih razloga, pa su iz više lokalnih samouprava reagovali, jer oni shodno dogovoru i odredbama Posbnog kolektivnog ugovora te obaveze nisu planirali za septembar i trenutno za to nemaju sredstava", navela je Unija.

Unija je od Vlade Srbije zatražila objašnjenje o tome ko je i zašto promenio sporazum o isplati jubilarnih nagrada i zaostalih otpremnina i pismene garancije o ispunjenju dogovorenog.

Sindikat je objasnio da sporazumom nije pomenut rebalans, pa su ta nova uslovljavanja i pomeranje rokova samo kupovina vremena u trenutku kada prosvetne radnike izdaje strpljenje, posebno zato što i povećanje septembarskih zarada od ponižavajućih 1,4 odsto nije u skladu sa obećanjima premijera Mirka Cvetkovića.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

5 h

Podeli: