Jat dobija partnera, građani dugove

Tri godine posle neuspele prodaje 51 odsto vlasništva Jata, država je raspisala novi tender i na sto bacila novu ponudu.

Srbija

Izvor: B92, Beta

Ponedeljak, 01.08.2011.

10:08

Default images

Naime, sa strateškim partnerom osnovaće novu kompaniju, u kojoj će i dalje zadržati većinski udeo.

Država bi takođe trebalo na sebe da preuzme i dugove nacionalnog avio-prevoznika, koji iznose više od 20 miliona evra.

Prodaja Jata i nagomilani dugovi problem su kojim se Vlada Srbije bavi godinama. Sada je odlučila da promeni strategiju i da umesto potpune prodaje pronađe partnera za formiranje nove kompanije. Plan je da nova kompanija koristi Jatove dozvole za sletanje, što je prema procenama stručnjaka, najvrednije što ta aviokompanija poseduje. Novinar Ekonomista Milan Ćulibrk kaže da će staroj kompaniji ostati svi dugovi i obaveze a da će novi vlasnik dobiti praktično avione i pilote koji važe među najboljima na svetu.

„Dakle dobijaju čistu kompaniju, država preuzima sve obaveze, odnosno sve će to platiti poreski obveznici, ali se postavlja pitanje zašto je država čekala nekoliko godina i zašto je pre dve i po godine insistirala da za većinsko vlasništvo dobije bar 50 miliona evra, a u međuvremenu je ta kompanija napravila skoro toliko gubitaka", navodi Ćulibrk.

Zauzvrat, od strateškog partnera se očekuje da obnovi i modernizuje flotu i uloži novac u novu aviokompaniju. Po svoj prilici, kažu stručnjaci, uslove za sada ispunjavaju samo Turkiš Erlajns i ruski Aeroflot.

"Ovoga puta čini se da država ima zaista ozbiljnu nameru da proda ovu kompaniju, jedino što možemo da se nadamo i da očekujemo da je tender ipak dobro pripremljen, da ne bude kao što se dogodilo sa Telekomom. Uprkos tome što je nedefinisano ostavljeno, iz ovog tendera je jasno da samim tim što strateški partner može imati samo 49 odsto kapitala kompanije na tenderu, jasno je da zajednički partner neće biti iz EU", kaže Radojka Nikolić, ekonomski novinar.

Da je tajming za trajno rešenje nagomilanih problema nacionalnog avioprevoznika dobar, smatra i bivši predsednik Upravnog odbora Jat Ervejza Saša Vlaisavljević.

„Ukoliko postoje jasne naznake da postoje zainteresovane kompanije za bilo koji oblik partnerstva u novoj kompaniji, odnosno sigurni učesnici na tenderu, onda je tajming relativno dobar, iako nam globalne okolnosti u ovom trenutku nikako ne idu na ruku“, navodi Vlaisavljević.
On, međutim, smatra da je poslednja prava prilika za Jat propuštena na proleće 2008. godine jer je tada postojala konkretna i opipljiva ponuda jedne velike svetske aviokompanije.

Strateški partner do kraja godine

Strateški partner za osnivanje nove aviokompanije u Srbiji trebalo bi da bude izabran do kraja godine, saopštilo je Ministarstvo za infrastrukturu i energetiku Srbije. Kako se navodi u saopštenju, vrednovanje ponuda i pregovori realizovaće se u novembru i decembru, nakon čega će biti izabran strateški partner.

Do juna sledeće godine trebalo bi da se realizuju aktivnosti na uspostavljanju nove kompanije, prenosu sredstava i regulisanju obaveza Jat ervejza, ističe se u saopštenju.

Model osnivanja nove aviokompanije, početna veza sa Jat ervejzom, moguće opcije vlasničke strukture nove aviokompanije, ime i ostalo biće dogovoreni sa izabranim investitorom u okviru fleksibilnog, neograničavajućeg i nediskriminatorskog pristupa, navelo je Ministarstvo za infrastrukturu.

U programu kosultantske kuće Dilojt, koji je Vlada Srbije prihvatila 26. jula, navedeno je da je optimalni model da se nova aviokompanije osnuje kao zavisno društvo Jat ervejza, uz obavezni novčani ulog od 400.000 evra.

Posle prenosa imovine i prava, vlasnički udeo Jat ervejza u novoj aviokompaniji trebalo bi da bude prenet na Vladu Srbije, a zatim da investitor dokapitalizuje novu aviokompaniju u dogovorenom iznosu.

Vlada Srbije je 16. aprila 2010. usvojila zaključak o osnivanju nove aviokompanije, nakon što su radna grupa za poslovnu konsolidaciju Jata i menadžment te kompanije procenili da ona nije u stanju da posluje profitabilno.

Na prvom tenderu za prodaju Jata, 2008. godine, kad je nuđeno na prodaju 51 odsto kapitala kompanije po ceni od 51 milion evra, nije stigla nijedna ponuda.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

33 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: