Stranci u Srbiji traže zlato

U Srbiji trenutno desetak stranih kompanija traga za zlatom, bakrom i obojenim metalima, ali samo tri imaju ozbiljnije rezultate.

Srbija

Izvor: B92

Nedelja, 24.07.2011.

13:41

Default images

Jedna od njih, svetski poznata multinacionalna kompanija „Rio Tinto“ nalazi se blizu faze otvaranja rudnika jadarita, što bi moglo da se dogodi 2013. godine.

Za čitav proces, kažu stručnjaci, dakle od istraživanja do otvaranja rudnika, potrebno je da prođe i po deset godina, a nekada se sve završi samo na toj fazi. Dušan Savić, šef grupe za geološka istraživanja u Ministarstvu energetike, ističe da je fokus rudarskih istraživanja na novootkrivenom metalu jadaritu. Ležište jadarita otkriveno je kod Loznice i, kako kaže Savić, jedinstveno je u svetu. - Na našim terenima pronađena su tri nova borna minerala, a jedna od njih je jadarit, koji je svojevremeno izazvao opšte svetsko interesovanje. Uopšte, interesovanje stranih kompanija za istraživanje naših terena poraslo je od 2003. godine - ističe Savić.

Prema njegovim rečima, poznata multinacionalna kompanija „Rio Tinto“, koja je najdalje odmakla u istraživanju jadarita kod Loznice, sada je ušla u fazu koja već ide ka otvaranju rudnika. Očekuje se da će do 2013. godine dobiti sve potrebne podatke i da će moći da otvore rudnik.

Novi mineral jadarit pronađen je u lozničkom kraju, a prema rezultatima analiza engleskih i kanadskih stručnjaka, objavljenim u Londonu u aprilu 2007. godine, sadrži natrijum, litijum, bor i silikat-hidroksid. Njegova primena je moguća u medicini, farmaceutskoj, vojnoj i svemirskoj industriji. To je veoma lak metal, što bi takođe moglo da bude ključno u njegovoj budućoj praktičnoj primeni.

Osim za jadarit, kompanije se najviše interesuju za ležišta zlata.

"Istraživanja je donedavno obavljala i poznata kanadska kompanija „Dandi plemeniti metali“. Ona je u međuvremenu prenela posao na druge firme. Ova kompanija imala je najveći obim istraživanja kada je zlato u pitanju. Ostale kompanije koje istražuju mineralne sirovine nisu se toliko primakle tom rezultatu", objašnjava Dušan Savić.

„Avala risorsiz“, kanadska firma na koju je „Dandi“ preneo svoje poslove ima, međutim, jako dobre rezultate u istraživanju ležišta zlata.

"Ovo može da bude i ležište od svetskog značaja, novi genetski tip zlata, zlato u segmentima. Pronašli su ga u timočkom magmatskom kompleksu gde trenutno istražuju", isitiče Savić.

Kada je ovaj metal u pitanju, treba reći da ga najviše ima baš u ovoj oblasti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: