Paori: Subvencije ili dalje blokade

Poljoprivrednici su i danas blokirali više regionalnih puteva u Vojovodini nezadovljni odbijanjem Ministarstva poljoprivrede da poveća granicu za subvencije.

Srbija

Izvor: Beta, Tanjug

Utorak, 31.05.2011.

13:18

Default images

Predstavnici poljoprivrednika naime nisu uspeli sinoć da se dogovore sa resornim ministrom Dušanom Petrovićem o povećanju subvencija po hektaru, što je njihov osnovni zahtev.

Predsednik Asocijacije poljoprivrednika Miroslav Kiš rekao da je ministar ponudio da se subvencionisane površine povećaju sa deset na 30 hektara, ali da poljoprivrednici nisu bili time zadovoljni.

Pomoćnik ministra poljoprivrede Miloš Milovanović naveo je, međutim, da je povećanje subvencija na 30 umesto najavljenih deset hektara "maksimalno" što državni budžet može da podnese. Prošle godine su subvencionisani svi koji obrađuju do 100 hektara oranica.
I poljoprivrednici iz Pančeva i okoline pojačali su jutros blokade puteva ka Beograda i propuštaju samo vozila hitne pomoći.

"Nema kompromisa i pošto nismo zadovoljni ponudom ministra, blokade su od jutros pojačane i na prilazima graničnim prelazima ka Rumuniji kod Nove Crnje i kod Kikinde, a uskoro će naši članovi blokirati i prelaz Vatin", izjavio je potpredsednik Asocijacije poljoprivrednika Zoran Sefkerinac. Na izlazima iz Pančeva prema Beogradu od jutros se propuštaju samo vozila hitne pomoći, a blokiran je i put prema Kovinu na izlazu iz Bavaništa, rekao je on.

"Postoje ljudi koji trpe zbog blokade, i nama je žao zbog toga jer to nije bila našsa želja. Krenuli smo u protestnu vožnju do Vlade Srbije, ali nas je ovde blokirala policija i Žandarmerija kako Beograd ne bi video šta se dešava. Izvinjavam se građanima i molim ih da nas razumeju jer sutra mogu biti gladni", kazao je predsednik udruženja poljoprivrednika Pančevac Miodrag Radanov.

On je naveo da im je ministar Petrović saopštio da para u kasi za poljoprivredu nema jer je dobar deo ovogodišnjeg agrarnog budžeta potrošen na islatu prošlogodišnjih dugova poljoprivredi.

Zbog toga je povećanje subvencionisanih površina na 30 hektara maksimum koji država može da ponudi, ali mi time nismo zadovoljni i ostajemo pri prvobitnim zahtevima, naveo je Radanov.

"Mislim da je jučerašnjim sastankom u Ministarstvu Petrović pokušao da minira protest, jer je pozvao udruženja koja ne učestvuju u njemu. Umesto o rešenju problema zbog koga smo na drumovima, povela se rasprava o strategiji poljoprivrede što nije tema za ovaj trenutak", rekao je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

41 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: