Mrkonjić: Gradnja puta nije kuvanje

Ministar infrastrukture Milutin Mrkonjić kaže da izgradnja Koridora 10 ne kasni i obećao da će deonica kroz Vojvodinu biti gotova do marta.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 10.01.2011.

10:23

Default images

Mrkonjić navodi da su radovi na svim deonicama Koridora 10 aktivirani i da će do marta biti završeno 120 kilometara autoputa kroz Vojvodinu, osim mosta kod Beške.

Na pitanje zašto nije ispunjavao rokove koje je davao za Koridor 10, Mrkonjić je kazao da je uglavnom ispunjavao rokove i da je veliko pitanje zašto ništa nije rađeno na Koridoru 10 do 2008. godine.

„Kada je formirana Vlada Srbije 2008. godine, nijedan kilometar autoputa nije bio isprojektovan, eksproprijacija nije bila urađena ni novac obezbeđena, a sada smo to sve uradili i radovi su aktivirani“, objašnjava on.

Mrkonjić navodi da je kompletna dokumentacija sada urađena, kao i potrebna eksproprijacija i da se gradi 170 kilometara autoputa.

Ministar za infrastrukturu je izjavio da jeste nudio ostavku predsedniku Srbije Borisu Tadiću i da prema njemu oseća ogromnu obavezu da ispuni rokove, ističići da Tadić čini ogromne napore oko Koridora 10.

„Dao je samog sebe i to je dobro, to nisam imao nikad u životu, moja je obaveza prema njemu ogromna“, ističe Mrkonjić.

On navodi da se ne boji ostavke i da može odmah da ode sa mesta ministra, jer „danas više nije bitan kada je Koridor 10 krenuo punom parom“.

Mrkonjić kaže i da je zatekao katastrofalnu situaciju u putnoj privredi kada je postao ministar, navodeći da su dugovi preduzećima za izvršene poslove bili 300 miliona evra, dok je 200 miliona evra neaktiviranih zajmova čekalo za sve projekte oko Beograda.
Izgradnja mosta kod Beške je, kako dodaje, u tom trenutku kasnila dve godine.

„ Morali smo da vratimo dugove putnim preduzećima, da bi mogli da radimo, da aktiviramo kredite, što je išlo sporo, ali sada su svi krediti aktivirani i Gazela se radi i obilaznica i Beška“, zadovoljan je Mrkonjić.

Ruski kredit ako je povoljan

Povodom pregovora o ruskom kreditu od 800 miliona evra za Železnicu, Mrkonjić kaže da bi na takav kredit pristao samo pod uslovom da domaća preduzeća učestvuju u izgradnji.

On navodi da se uslovi kredita još ne znaju, da se o njima pregovara, ali da je uslov srpske strane da učestvuju domaća preduzeća ali i da kamata ne bude iznad one koju zaračunava Svetska banka.

Mrkonjić navodi da je prednost ruskog kredita to što bi opremu za železnički Koridor 10 i onako trebalo uvesti iz Rusije.

„Železnički Koridor 10 još važniji od putničkog, a takva je struktura da oprema dolazi spolja i onda je moje mišljenje da uzmemo kredit od zemlje koja ima to. Novac, tih 800 miliona evra bi bilo iskorišćeno za prugu Valjevo-Loznica i za beogradski železnički čvor“, objašnjava Mrkonjić.

„Ako od toga polovina ode za opremu, a oprema je ruska, koncepcija je jasna. Ako ima pola opreme pola radovi, onda je to povoljan kredit, ako Rusi insistiraju da uzmu sve da rade ja nisam za to“, smatra on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

4 h

Podeli: