Španci bi da grade metro u Beogradu

Ambasador Španije u Beogradu Injigo de Palasio Espanja kaže da treba razgovarati o nastavku rada španskog Ineka na izradi plana saobraćajne mreže u Beogradu.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 04.11.2010.

00:09

Default images

On je rekao da je do aprila ove godine Ineko bio konsalting firma zadužena da izradi kompletan plan saobraćajne mreže u Beogradu, uključujući i projekat metroa.

Ineko je napravio predplan linije jedan budućeg metroa u Beogradu, na poslovima konsaltinga bili su angažovani četiri godine, ali su "nažalost, stručnjaci te firme prekinuti u poslu", rekao je on.

Ambasador je dodao da namerava da razgovore o eventualnom nastavku radova na tim projektima španskog preduzeća ponovo povede i sa vlastima Beograda i sa predstavnicima Srbije.

Stručnjaci Ineka povučeni su u Meksiko, a ambasador kaže da je dovoljna preporuka da se posao izgradnje metroa u Beogradu poveri Špancima izgradnja podzemnih železnica u Panami, Abu Dabiju, Bogoti i Nju Delhiju.

On dodaje da bi preduzeća iz Španije mogla da u Srbiji učestvuju na poslovima vezanim za infrastrukturu, energetiku, obnovljive izvore energije, vodoprivredu i saobraćaj ali je značajna i pomoć koja može da se pruži u pogledu načina korišćenja fondova EU.

Injigo de Palasio Espanja kaže da je višečlana delegacija španskih privrednika započela posetu Beogradu. Španska firma FCC kupila je Alpinu i to preduzeće radi most kod Beške, zatim obilaznicu kod Dimitrovgrada, nekoliko manjih deonica kod Pirota i u istočnoj Srbiji ka bugarskoj granici, rekao je španski ambasador.

Kompanija Renfe će pregovarati sa Železnicama Srbije o modernizaciji, a „Vind elijans grup“ razmatra mogućnosti ulaganja u razvoj vetroenergije u Srbiji. Kada su u pitanju obnovljivi izvori energije gde je Španija lider u svetu posle Kine, Nemačke i SAD. Od ukupno utrošene energije četvrtinu Španija za svoje potrebe obezbedi iz obnovljivih vidova energije.

Prošle godine ministarstvo energetike Srbije je sklopilo ugovor sa španskim firmama da se izradi idejni projekat o solarnoj energiji i taj ugovor je vredan više od 200 miliona evra, rečeno je u španskoj ambasadi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusija ostaje bez goriva?

Ukrajina sve više uništava rafinerije nafte unutar Rusije, smanjujući moskovske zalihe i izazivajući skok lokalnih cena.

15:08

4.5.2024.

8 h

Podeli: